Violența domestică


Dezincriminarea violenței domestice în Rusia înseamnă că femeile vor continua să moară

În medie, 22 de femei au fost ucise zilnic în Rusia anului 2018, iar problema s-a agravat în p(l)andemie.

Vera Pekhteleva
Vera Pekhteleva

Tocmai venise să își ia lucrurile

S-a întâmplat în ianuarie 2020. Vera Pekhteleva, o studentă în vârstă de 23 de ani, îi spusese iubitului ei că relația lor se terminase. Locuia în altă parte și își găsise pe altcineva. Ușa de metal cenușiu de pe un coridor murdar din Leningradsky Proskpekt din Kemerovo s-a închis în urma ei și nu a mai părăsit apartamentul în viață.
Dosarul împotriva fostului iubit, Vladislav Kanyus, de asemenea în vârstă de 23 de ani, a fost trimis înapoi la procuratură pentru a putea fi prezentat din nou sub acuzația de crimă cu deosebită cruzime.
Înainte de a trimite cazul, judecătorul a enumerat cele 111 răni pe care Vera Pekhteleva le-a suferit în cele trei ore și jumătate înainte ca Vladislav Kanyus să o sugrume cu cordonul unui fier de călcat.
Kanyus s-a agitat în boxa acuzaților. El a declarat că nu se opune acuzațiilor mai dure. Nu a vrut să o ucidă, a spus el, ci doar să înceteze țipetele ei.

Vladislav Kanyus
Vladislav Kanyus

Cazul Pekhteleva a ajuns pe prima pagină a ziarelor după ce un militant împotriva violenței domestice a publicat fișiere audio cu apelurile telefonice efectuate de vecini către poliție în orele dinaintea morții acesteia.
Se auzeau țipete. Vecinii au apelat de șapte ori la serviciul de urgență. Aceștia au spus operatorului de la poliție că înăuntru se auzea ca la “abator”.

“Auziți cum țipă în spatele ușii?”, spuneau vecinii …
Operatoarele, femei la rândul lor, par indiferente.
“Ce ar trebui să fac?”, spune unul dintre ei. O voce de bărbat strigă: “Unde e poliția?”
“O să fie omorâtă înăuntru”, la care răspunsul a fost: “va veni poliția, nu e nevoie să înjurați”.

În momentul în care vecinii au spart ușa, Vera Pekhteleva era deja moartă. Poliția încă nu sosise.

building kemerovo
corridor

“Timp de un an am încercat din răsputeri să nu ascult înregistrările”, declara Vladimir Pekhtelev, unchiul Verei. “Dar până la urmă nu m-am putut abține, erau la televizor”.

Abia după publicarea înregistrărilor au fost aduse acuzații împotriva operatorilor de la call center, precum și a ofițerilor de poliție care erau de serviciu. De asemenea, pedeapsa potențială din motiv de neglijență în serviciu a fost majorată de la amendă la posibila pedeapsă cu cinci ani de închisoare.
Mediatizarea/publicitatea funcționează. “Societatea a ajutat autoritățile să analizeze mai atent cazul”, spunea Pekhtelev. “Acum depinde de judecători”.
Sky News a contactat poliția din Kemerovo și comitetul local de anchetă pentru comentarii, dar nu a primit răspuns.

Uciderea Veri Pekhteleva a fost oribilă, dar nu e ceva neobișnuit. În 2018, agenția guvernamentală de statistică a înregistrat un total de 8.300 de femei ucise. Asta înseamnă 22 pe zi. Comparativ cu rata din Marea Britanie, unde o femeie este ucisă la fiecare trei zile, iar numărul oficial al crimelor cauzate de violența domestică pentru 2018 a fost de doar 253.
Având în vedere că s-a raportat o creștere a violenței domestice în timpul p(l)andemiei, cele mai multe țări europene își înăspresc legislația spacifică. Rusia merge în direcția opusă. În 2017, Rusia a dezincriminat infracțiunile domestice în primă instanță, ceea ce înseamnă că tot ceea ce nu necesita spitalizare e clasificat drept contravenție. Nu există o categorie specifică pentru violența din partea unei rude. Pedeapsa e aceeași ca și cum ai fi lovit de un străin pe stradă.

“E mult mai periculos atunci când amenințarea există în casa ta, loc menit să fie sigur”, spunea Diana Barsegyan de la grupul de susținere împotriva violenței domestice, Nasiliu.net. “În plus, victima trebuie să dovedească totul singură și, de multe ori, poliția nu răspunde sau nu vine să investigheze. Nu sunt educați, nu înțeleg că violența poate veni în multe forme”.

Margarita Gracheva, al cărei soț i-a tăiat mâinile la câteva zile după ce ea a implorat poliția să o protejeze. se folosește de notorietatea dobândită în mod dureros pentru a face națiunea să vorbească într-o emisiune tv despre violența domestică.

Margarita Gracheva
Margarita Gracheva

Presa de stat poate că evită o serie de probleme, dar cazurile îngrozitoare de violență domestică, precum cazurilei Gracheva și Pekhteleva, rămân pe prima pagină a ziarelor, mai ales atunci când eșecurile forțelor de ordine sunt atât de evidente. Există o veche zicală în Rusia: “dacă te bate, înseamnă că te iubește”. Mulți încă mai cred.

Ruslan Mellin e chirurg traumatolog în orașul Kemerovo, unde a fost ucisă Vera Pekhteleva. El spune că aproximativ 15% dintre pacienții operați sunt victime ale violenței domestice.
Când se întoarce acasă, îi desenează și le desenează rănile îngrozitoare pe care le-au suferit – fiecare față cu propria poveste teribilă.
“Chipurile sunt pasiunea mea”, spunea el. “Nu e greu să le desenez, e greu să le privesc făcându-mi treaba, zi de zi”.
Este vorba de fata de 16 ani a cărei partener a atacat-o cu un topor și a lăsat-o într-o baltă de sânge. Aproape moartă a fost aruncată în pivniță timp de o lună, rănile accentuate au început să se vindece lăsând chipul îngrozitor de mutilat.

Ruslan Mellin surgeon
Ruslan Mellin – surgeon

Este vorba de ființa slăbită a cărei partener a adus-o la spital doar pentru a o scoate pe furiș pe o ieșire de urgență atunci când și-a dat seama că rănile ei vor fi raportate la poliție. “Îmi amintește de un câine care fusese bătut atât de des încât e gata să facă orice, atâta timp cât nimeni nu o atinge și îi dă mâncare și apă”, spunea Ruslan Mellin. El nu are nici un răspuns. “Nu urmăresc politica, nu știu ce fel de instrumente ar putea avea autoritățile pentru influențarea agresorilor. Dar îmi doresc ca ceva să se schimbe”.
Autoritățile din Rusia au o mulțime de instrumente pentru a-i influența pe cei care comit abuzuri, dar nu le folosesc. Reglementările privind pedepsirea disidenței politice sunt adoptate cu o viteză amețitoare, dar legea care urmărește să incrimineze violența domestică trenează în parlament. Acum este o infracțiune să defăimezi un veteran, dar nu este o infracțiune să-ți bați soția. Fără un răspuns progresiv și sistematic la problema violenței domestice, de la parlament până la tribunale și poliție, femeile din Rusia vor continua să fie victime.
Sursa: https://news.sky.com/story/amp/how-russias-decision-to-decriminalise-domestic-violence-is-continuing-to-kill-12250780

Acest articol a fost publicat în Rusia și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Violența domestică

 1. ioansperling zice:

  Animale! Nu stiu daca toti dar multi asta sunt; animale! Si nu doar barbatii! Am trait intr-o biserica in Ierusalim un grup de rusi care se inghesuiau la impartasanie! Calcau pe oricine le statea in fată! Nu am mai pomenit asa ceva niciodata!

 2. mihailandrei zice:

  Societatea ruseasca are mari probleme, si cred ca acestea sunt mai amplificate ca oriunde. Probabil doar India si tarile islamice le fac concurenta.

 3. ioansperling zice:

  Ne fereasca Dumnezeu sa vina astia peste noi daca cei in biserica se comporta cum se comporta (fara sa aibe intentia sa-ti faca vreun rau!)

 4. mihailandrei zice:

  E destul de cunoscuta chestiunea ce tine de biserica. Destui dintre ei considera ca au un fel de primat, de intaietate in Ortodoxie.

 5. ioansperling zice:

  Din partea mea n-au decat sa creada ce vor dar sa te calce in picioare de frica ca se termina Sfânta Împărtășanie nu tine de biserica ci de bunul simt, de civilizatie, in primul rând!

 6. mihailandrei zice:

  Intamplarea la care domnia voastra se refera, nu e unicat. Nu le era frica ca se termina Sfanta Impartasania, ei sunt obisnuiti sa creada ca sunt primii peste tot, bineinteles si in biserica. Rusii nu trebuiesc intelesi prin prisma educatiei din tarile europene, ei sunt aparte.

 7. ioansperling zice:

  Aparte foarte!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.