Shakespeare e “vinovat” că a făcut teatrul prea alb, masculin și hetero, susține un nou studiu penibil


William Shakespeare
William Shakespeare

Propaganda woke, adică propaganda imbecilizării …

Proiectul de 800.000 de lire sterline a fost finanțat de Arts and Humanities Research Council.

“Reprezentarea disproporționată” a lui William Shakespeare a propagat în teatru “narațiuni masculine albe, puternice și heterosexuale” se sustine într-un studiu finanțat de contribuabili.

În cadrul unui proiect în valoare de 800.000 de lire sterline, finanțat de Arts and Humanities Research Council, cercetătorii de la Universitatea din Roehampton și-au propus să conteste această “tendință normativă” prin punerea în scenă a piesei Gallathea, în care personajele sunt deghizate în persoane de sex opus. Universitarii au declarat că această comedie din secolul al XVI, scrisă de John Lyly contemporan cu Shakespeare, nu a avut “aproape nici o apariție scenică din 1588”.

Proiectul finanțat de AHRC vizează “centrarea comunităților marginalizate în interpretarea contemporană a pieselor moderne timpurii”.

Însă criticii au acuzat consiliul, care e finanțat în principal de către Departamentul pentru Afaceri, Energie și Strategie Industrială, că promovează “click-bait cultural” (conținut cu valoare îndoielnică).

Scriind pentru site-ul Before Shakespeare, Andy Kesson, cercetător principal al proiectului, a declarat că “masculinitatea și naționalismul au fost factori motivaționali decisivi în ascensiunea lui Shakespeare ca arbitru al măreției literare” și că “trebuie să fim mult, mult mai suspicioși cu privire la locul pe care Bardul îl ocupă în teatrul contemporan”.

Scriitorul Lionel Shriver declara pentru Sunday Telegraph că Shakespeare va supraviețui “acestei manipulări dogmatice”, adăugând: “Piesele sale vor continua să fie apreciate mult timp după ce spectacolele ‘intersecționale’ de astăzi vor deveni o notă de subsol bizară și comică în istoria teatrului”.

Comediantul Andrew Doyle a declarat: “Există un motiv foarte bun pentru care Shakespeare e jucat frecvent, iar John Lyly aproape deloc. Shakespeare a fost de departe cel mai bun dramaturg. Încă o dată, ideologii reduc marea artă la simple mecanisme de promovare a unei ideologii”.

Conservatoarea Jane Stevenson, care face parte din comisia pentru cultură, media și sport, a declarat că e “în favoarea lărgirii repertoriului”, dar a adăugat: “Nu sunt sigură că a reduce Gallathea la o celebrare a lucrurilor woke sau a-l critica pe Shakespeare pentru că e alb, masculin și vechi e mult mai mult decât un simplu click-bait cultural”.

Un purtător de cuvânt al Arts and Humanities Research Council a declarat că “investește într-un portofoliu divers de cercetare și inovare”, iar proiectele sunt supuse unui “proces riguros de evaluare de către experți independenți relevanți”. Purtător de cuvânt al Universității din Roehampton a declarat: “Acest proiect a fost finanțat de o organizație națională în urma unui proces riguros de evaluare”.
Sursa: https://www.dailymail.co.uk/news/article-13233267/Shakespeare-theatre-white-male-heterosexual-cisgender.html

Acest articol a fost publicat în blog și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Shakespeare e “vinovat” că a făcut teatrul prea alb, masculin și hetero, susține un nou studiu penibil

  1. Suzana zice:

    Ce lume defecta! Personaje care presupun ca nu au creat nimic in viata lor, isi dau ‘silinta’, culmea, pe banii contribuabililor, sa demoleze ceea ce au creat altii.
    Nu cred ca acest trend poate fi demolat altfel decat prin reactii ferme!
    Or mai fi si vesti optimiste?
    Toate cele bune la tine.

  2. mihailandrei zice:

    Cu opera lui Shakespeare batjocorita, cultura britanica pierde enorm, implicit cultura umanitatii. Studii penibile facute pe bani grei prin care se arunca cu mizerie in opera unui
    geniu. Toate cele bune.
    p.s
    Uite ca si matemetica are probleme
    https://www.newsweek.com/math-racist-crowd-runs-rampant-seattle-portland-opinion-1701491

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.