Preotia sacramentala vs. preotia „universala”


Biblia ne arata ca Mantuitorul Hristos si-a ales 12 Apostoli , timp de trei ani i-a invatat tainele imparatiei cerurilor: „voua vi s-a dat sa cunoasteti TAINELE imparatiei cerurilor.” (Matei 13,11)

Pe acesti Sf Apostoli ii investeste cu puterea Duhului Sfant, zican-du-le: „Luati Duh Sfant, carora le veti IERTA pacatele, li se vor ierta si carora le veti tine, tinute vor fi„.(Ioan 20,23)

Chemand la Sine pe cei 12 ucenici ai Sai, le-a dat lor PUTERE asupra duhurilor celor necurate…” (Matei 10.1 ).

  Hristos a dat aceasata PUTERE Apostolilor săi, nu a fost data tuturor ,cum incearca se ne amageasca sectantii cu „universalitatea”preotiei. Astfel, investiti cu aceasta PUTERE, Apostolii au fost trimisi in lume pentru a-i invata, sfinti si conduce spre mantuire pe toti aceia care isi doreau imparatia cerurilor.

    „În numele lui Hristos, aşadar, ne înfăţişăm ca MIJLOCITORI , ca şi cum Însuşi Dumnezeu v-ar îndemna prin noi.”(1 Cor .5,20)

PUTEREA legării şi dezlegării păcatelor (Ioan 20 ,23) nu au fost data celor 5.000 de oameni din pustie sau altor grupuri de oameni cu care Hristos a intrat în contact, ci NUMAI unor unor bărbaţi „iniţiaţi” şi special rânduiţi.

Sfintii Apostoli au plecat in lume „propovaduind evanghelia la toata faptura„(Marcu 16, 15) si astfel au intemeiat comunitati.In aceste comunitati au fost hirotoniti episcopi, preoti si diaconi pentru nevoile spirituale ale credinciosilor: „Pentru aceasta te-am lăsat în Creta, ca să îndreptezi cele ce mai lipsesc şi să aşezi preoţi prin cetăţi, precum ţi-am rânduit” (Tit. 1, 5) .

Pavel si Barnaba au intemeiat Biserici locale, „preotii cetatilor” au fost desemnati direct de către ei ,hirotoniti prin punerea mâinilor. Aceasta taină a hirotonirii preotilor, acest act sacerdotal, este asezata de Pavel alaturi de celelate mari taine ale crestinismului:  „A învăţăturii despre botezuri, despre punerea mâinilor (χειρῶν ) ,despre învierea morţilor şi despre judecata veşnică.” (Evrei 6.2)

Iată ce scrie Sfântul Apostol Pavel lui Timotei, pe care îl aşezase ca înlocuitor al său (episcop) în părţile Efesului:  „Nu fi nepăsător faţă de harul (χαρίσματος ) care este întru tine, care ţi s-a dat prin proorocie, cu punerea mâinilor (χειρῶν) mai-marilor preoţilor”. (1 Tim 4.14)

                   Şi altă dată: „Din această pricină, îţi amintesc să aprinzi şi mai mult din nou harul(χάρισμα) lui Dumnezeu, care este în tine, prin punerea mâinilor( χειρῶν ) mele.”(2 Tim 1.6)

De aici să vede clar că este vorba de un har special (harismă), care se dă prin punerea mâinilor (hirotonia) ,preoţia este un dar deosebit, împărtăşit prin lucrarea de sfinţire în această formă văzută ,deci preoţia este o Taină. Nu se poate pune problema unei harisme a „bătrâneţii” împărtăşită prin „punerea mâinilor” .

Preoţia este un har (χάρισμα), care se dă prin  punerea mâinilor(χειρῶν) şi această împărtăşire a harului se transmite succesiv de la Sf. Apostoli, de aici şi noţiunea de „succesiunea apostolică” în teologia ortodoxă.

Hirotonindu-se preoti in toate cetatile, din generatie in generatie, Biserica nu a pierdut succesiunea de har, transmitandu-i-se neintrerupt de la Sfintii Apostoli si prin ei de la Mantuitorul…”Şi hirotonindu-le (χειροτονήσαντες ) preoţi în fiecare biserică, rugându-se cu postiri, i-au încredinţat pe ei Domnului, în Care crezuseră„.(Fap .14,23)

Sf Apostoli ne indeamna sa ascultam de preoti ,nu povesti cornilesciene cu batrani . „Tot aşa şi voi, fiilor duhovniceşti, supuneţi-vă preoţilor  (I Petru 5, 5)

Pe baza bibliei falsificate la ordinul unor eretici, liderii sectanti amagesc pe cei slabi in credinta cu texte contrafacute . Nu au nimic adevarat, au doar o biblie ciuntita, „modernizata” dupa bunul plac al unor falsi proroci.Astia opereaza modificari in „scriptura” lor de cate ori au chef. Practic si-au facut o „Biblie” ce justifica parazitismul lor.

In numele „universalitati” preotiei ,inseamna ca orice eretic poate „tamadui” un om bolnav,ori asa ceva este numai in mintea unui sectant ce duhneste a erezie. „Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului.” (Iacob 5,14)

Corul sectantilor ce spumega ca „nu exista preotie”, ar face bine sa-si revizuiasca „convingerile” ,sa citeasca si ei o Biblie adevarata ,nu basme cornilesciene.Traficantii de iluzii, adica propagandistii sectarii, cand sustin „preotia universala „, mint de ingheata apele.

Daca nu exista „preotie sacramentala” ,de ce prostimea sectara apeleaza la serviciile „pastorilor”eretici?

Liderii sectelor isi inseala deliberat prozelitii , in ticalosia lor mint cu nerusinare cireada de gura casca ,dispusa sa asculte bazaconiile lor.

Pastila cu „preotia universala ” ,este doar un instrument de manipulare ,in practica nu exista asa ceva!

Acest articol a fost publicat în adventism, biblie, Biserica, biserica ,crestin,ortodox, city bingo, Halloween, leninism, nationalism, penticostal ,evanghelic,evanghelizare, rugul aprins, sabat, teologie, vesnicie și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

74 de răspunsuri la Preotia sacramentala vs. preotia „universala”

 1. Celcevăînţeapă zice:

  As dori , daca imi permiteti sa va spun ca in ZIUA cand moneda europeana va veni in Romania,se aude ca prin 2014 sau 2016, pregatiti-va pt. Legea duminicala… Se aude pasi pe coridorul Orionului…!!

 2. Iulian Beagini zice:

  Celcevăînţeapă says:
  20 octombrie 2010 la 19:34
  Nu este f. adevarat.Din alte surse stiu ca in anul 1999, Pontiful de la Roma impreuna cu Teoctist au semnat Unirea cu Roma in toate Punctele de Doctrina,daca nu ma insel chiar pe 9 mai ziua de nastere a lui Ioan paul al II lea.Stiu enoriasii romani de lucrul acesta.? Nu unii dintre ei stiu sa vb. de rau pe altii.Isus si Apostolii NU au facut asa.Ei au iubit chiar si pe vrajmasi.

  )))))))))))))) gluma zilei domnule domnule adventist cunosc genul ati face orice ca sa va atrageti platitori de zeciuiala pe la casele de adunare.

 3. Ciprian Simut zice:

  cauta mistici crestini din evul mediu, de exemplu, Jakob Boehme.

  Musulmanii nu au avut inchizitie, dar au perspecutat popoarele din N Africii cand au inceput sa o cucereasca. Au luat sclavi, au torturat, au distrus, avand ca pretext neacceptarea principiilor Coranului. Mai mult, jihad-ul este unul din stalpii islamului ce a fost adaugat destul de tarziu. Nu toti musulmanii sunt de acord cu jihad-ul. Chiar daca acuza crestinismul de faramitare, de aceeasi boala sufera si ei. Nici chiar beduinii arabi nu cad de acord cu privire la Coran.

  Asa, ca o informatie placuta, zilele trecute am aflat de un sat cu majoritate ortodoxa, in care enoriasii sunt indemnati de preot sa citeasca Scriptura. Amicul meu mi-a spus ca vedea oamenii prin sat cu Scriptura sub brat. O priveliste minunata!

 4. creştin_ortodox zice:

  În legătură şi în contră cu cei care susţin că preoţii Bisericii Ortodoxe, de preoţie sacramentală, nu ar avea puterea de la Dumnezeu de a ierta păcatele celor care se pocăiesc sincer şi se leapădă de ele, împotriva ereziilor voastre stă tocmai Sfânta Scriptură. La Ioan 20:21-23 se spune: Şi Iisus le-a zis iarăşi: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit şi Eu pe voi. Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt; Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute. Această putere dată de Hristos apostolilor a trecut episcopilor şi preoţilor sacramentali ai Bisericii lui Hristos prin succesiune apostolică !!

 5. Pingback: Preotia Sacramentala in Biserica Apostolica

 6. Pingback: Sacramental priesthood in the Church of the Apostles

 7. Cel ce va Inteapa zice:

  MihailAndrei..De unde ai scos tu 1 ,Cor .5,20..???Acolo sunt doar13 versete…Cred ca ai bagat din biblia lui nea bartolomeo anania…ha ha ha… Cata cultura…???

 8. LgMihail zice:

  Acolo era II Corinteni 5,20.

 9. un ortodox zice:

  Foarte bun articolul.Si da, e II Cor. 5,20. Pacat ca sectarilor poti sa le aduci dovezi pe fata…ei o tin pe a lor, si nu o scoti la capat.

 10. Pingback: A existat preoţia sacramentală în Biserica Apostolilor? - Moldova Creștină

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.