“Guvernarea predictivă” e cheia “utopiei govtech”


Utopia unui guvern predictiv poate fi un coșmar distopic pentru republicile constituționale

Serviciile guvernamentale predictive reprezintă cheia pentru “utopia govtech” (guvernare tehnologică), care e alimentată de infrastructura publică digitală (DPI – digital public infrastructure), a declarat un oficial saudit pentru Fondul Monetar Internațional (FMI).

“Intrând în următoarea fază a guvernării predictive […] Guvernul trebuie să știe ce vă doriți sau ce aveți nevoie în viitorul apropiat” – Hisham Abdulmalik AlSheikh, Reuniunea de Primăvară a FMI, 17 Aprilie 2024

Luând cuvântul la Reuniunea de Primăvară a FMI 2024 în cadrul grupului de discuții numit “A GovTech Playbook: Lessons Learned from Cross-Country Experiences” (Manualul guvernării tehnologice: Lecții învățate din experiențele transnaționale), Hisham Abdulmalik AlSheikh, viceguvernator al Arabiei Saudite pentru Servicii Partajate, a declarat că guvernul ar trebui să știe ce vor “beneficiarii” săi și ar trebui să le ofere servicii precum ghidarea oamenilor când să se vaccineze sau la ce școală să meargă.

În republicile constituționale, acest gen de decizii ar fi supuse, în mod normal, votului cetățenilor sau al reprezentanților acestora, însă Regatul Arabiei Saudite este o monarhie absolutistă, iar toți oficialii săi nu sunt aleși.

Cu principiile democratice aruncate deoparte, oficialul neales AlSheikh a descris utopia govtech ca având servicii guvernamentale predictive care operează în cadrul platformei tehnologice civice a infrastructurii publice digitale, care constă în trei componente: identitate digitală, sisteme de plăți rapide și schimbul masiv de date.

“Dacă o familie e binecuvântată cu un copil […] atunci imediat Ministerul Sănătății […] trebuie să înceapă să trimită atenționări părinților pentru vaccinare” – Hisham Abdulmalik AlSheikh, Reuniunea de Primăvară a FMI, 17 Aprilie 2024

Utopia govtech a lui AlSheikh presupune crearea unui guvern predictiv care știe totul despre oameni prin colectarea masivă de date, astfel încât ministerele să poată trimite periodic imbolduri pentru ca oamenii să se vaccineze, să meargă la grădiniță, la universitate etc.

“Intrăm în următoarea fază a guvernului predictiv, iar acesta e un aspect la care lucrăm de câțiva ani […] Guvernul e acum interconectat – soluțiile și agențiile sunt toate interconectate – avem un ‘Bus de Servicii Guvernamentale’ și o rețea securizată care interconectează întregul guvern, astfel încât fiecare piesă de date e acolo”, a declarat oficialul saudit. “Așadar, acum, guvernul trebuie să știe ce vă doriți sau ce aveți nevoie în viitorul apropiat”.

“De îndată ce ajung la vârsta de patru sau cinci ani, atunci Ministerul Educației va trimite familiei o atenționare prin care îi spune că fiul sau fiica trebuie să meargă la grădiniță, dacă vreți, și probabil că ei știu unde vă aflați pe baza adresei de domiciliu: aceasta este o recomandare de proximitate a școlilor de lângă dvs. Și mai apoi, la vârsta de 18 ani; atunci e timpul […] să meargă la universitate. Ei trimit recomandări și suport și așa mai departe. Guvernul are toate datele și capabilitățile acestea; noi lucrăm la crearea acestei analize guvernamentale predictive”, a adăugat el.

Întrebat la finalul dezbaterii dacă ar putea descrie “utopia sa govtech”, AlSheikh a reafirmat că serviciile guvernamentale predictive sunt esențiale, dar că acestea sunt încă în fază incipientă. Totuși, oficialul saudit a declarat: “Dacă guvernul poate ajunge la nivelul în care oferă cu adevărat tot confortul și sprijinul pentru beneficiarul său, atunci da, ne-am atins obiectivul”.

“Să ne asigurăm că, pe parcurs, continuăm să implicăm beneficiarii pentru a înțelege ce anume își doresc” – Hisham Abdulmalik AlSheikh, Reuniunea de Primăvară a FMI, 17 Aprilie 2024

“Nu uitați”, a continuat AlSheikh, “guvernul e aici pentru a servi pe fiecare și pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă. Chiar dacă sunt persoane defavorizate, trebuie să găsim modalități de a ajunge la ele pentru a le oferi serviciile necesare”.

Oficialul saudit descrie un viitor în care guvernul joacă rolul de Big Brother. “A nu lăsa pe nimeni în urmă” înseamnă să introducem pe toată lumea în sistemul de infrastructură publică digitală (de exemplu, ID-ul digital, plățile, schimbul de date), astfel încât datele să poată fi colectate pentru a alimenta viitoarea utopie a “guvernării predictive”.

AlSheikh a mai spus că rolul guvernului e de a se pune în locul “beneficiarilor” săi pentru a înțelege ce își doresc aceștia. Ei bine, o modalitate de a afla ce își doresc oamenii ar fi organizarea un referendum, dar din moment ce reprezintă Regatul Arabiei Saudite, procesele democratice sunt practic excluse. Și observați că oficialul saudit nu se referă la persoanele vizate ca fiind cetățeni sau chiar supuși ai coroanei, ci mai degrabă “beneficiari”.

“Să ne asigurăm că, pe parcurs, continuăm să implicăm beneficiarii pentru a înțelege ce anume își doresc”, spunea AlSheikh. “În urmă cu câțiva ani, guvernul tipic ar fi estimat: asta e ceea ce doriți; acesta e serviciul pe care vi-l oferim; poftim, luați-l. Nu, toate acestea se schimbă, iar noi le schimbăm”, a adăugat el. În loc de un vot/referendum, AlSheikh susține că guvernul ar trebui să asculte ONG-urile și grupurile societății civile pentru a “înțelege ce își doresc”. “Ne punem în locul lor și îi aducem alături de noi doar pentru a înțelege de la ei, de la un grup de oameni, de la societate, de la grupurile societății civile, de la ONG-uri, de la toată lumea. rebuie să înțelegem ce își doresc, astfel încât să putem furniza mai bine” , a spus oficialul saudit.

“Regimul [saudit] se sprijină pe o supraveghere omniprezentă, pe criminalizarea disidenței, pe apelul la sectarism și etnicitate și pe cheltuieli publice susținute de veniturile din petrol pentru a-și menține puterea” – Freedom House, Saudi Arabia Freedom in The World Overview, 2024

AlSheikh vorbește în termeni amabili despre faptul că guvernul oferă “confort și sprijin” tuturor, inclusiv celor defavorizați, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă; cu toate acestea: “monarhia absolutistă din Arabia Saudită restricționează aproape toate drepturile politice și libertățile civile”, conform ONG-ului Freedom House, cu sediul în Washington DC.

Într-o singură zi, la 12 Martie 2022, regimul saudit a executat în masă 81 de bărbați, inclusiv străini.  “Unii dintre cei executați au fost, de asemenea, condamnați pentru perturbarea societății și a coeziunii naționale și pentru participare și incitare la acțiuni sit-in și proteste”, precizează Amnesty International. Un an mai târziu, în Iulie 2023, un profesor saudit pensionar a fost condamnat la moarte în temeiul legislației antiteroriste pentru postările sale pe Twitter și YouTube care criticau guvernul.

În ciuda principiilor nedemocratice, a încălcării drepturilor omului, a absenței presei libere și a omniprezentei supravegheri guvernamentale, FMI l-a invitat pe viceguvernatorulal Serviciilor Partajate din Regatul Arabiei Saudite să prezinte viziunea sa despre utopia govtech ca un exemplu pentru întreaga lume.

Pentru republicile constituționale, această utopie guvernamentală predictivă ar fi un coșmar distopic în care guvernul știe totul despre dvs. și în care disidența e îngropată odată cu cadavrele celor decedați.
Sursa: https://sociable.co/government-and-policy/predictive-government-govtech-utopia-saudi-official-imf/

Acest articol a fost publicat în blog și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la “Guvernarea predictivă” e cheia “utopiei govtech”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.