Latura întunecată a veganismului


“Mișcarea vegetală” se răspândește în Occident, în timp ce grupurile de de propagandă eco-socialiste, precum Greenpeace și Peta, devin mai tupeiste ca niciodată insistând asupra faptului că orice consumator de carne sau de lapte dorește să vadă Pământul arzând.

Știința conturează o imagine diferită; a deveni vegan dăunează planetei mai degrabă decât să o ajute – și cauzează o mulțime de alte probleme. În Franța, Germania și în alte țări europene, mai mult de 1 din 20 de tineri adulți au renunțat la produsele de origine animală și duc un stil de viață vegan. În efortul de a opri ceea ce ei numesc “criza climatică”, mulți tineri din întreaga lume au renunțat la carne și produse lactate și urmează un “stil de viață pe bază de plante”. Campaniile agresive de marketing desfășurate de lobby-ul vegan au făcut ca acest demers să pară un pas necesar în combaterea “schimbărilor climatice”. Există un adevăr conform căruia producția de carne provoacă emisii de gaze cu efect de seră, dar asta nu înseamnă că a deveni vegan reprezintă un progres.

Produsele alimentare vegane au propriul impact asupra mediului, care adesea e mult mai rău decât cel al creșterii animalelor. De exemplu, substituenții de lapte. Așa-zisul laptele de ovăz conține frecvent glifosat, un pesticid pe care aceiași militanți vegani îl descriu ca fiind kriptonită pentru natură. Alți substituenți ai laptelui nu sunt mai buni. Versiunea cu migdale necesită o cantitate uriașă pentru a o produce. Necesită atât de multă apă încât a fost asociată cu seceta și duce la moartea a milioane de albine în fiecare sezon. Laptele de nucă de cocos distruge fertilitatea solului, făcându-l aproape imposibil de folosit pentru a cultiva orice altceva ulterior. Despre laptele de orez se știe că conține arsenic.

Înlocuitorii vegani ai cărnii nu sunt mai buni. Aproape toți sunt făcuți din boabe de soia. Cultivarea de soia este ca un joc de bingo pentru noi probleme legate de mediu. Plantele ocupă mult teren, astfel încât extinderea producției de soia duce la defrișări accelerate și la distrugerea habitatelor naturale, subminând biodiversitatea. De asemenea, provoacă eroziunea solului. (…) Consecințele negative ale veganismului nu se rezumă doar la mediu. Extinderea producției de soia poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra unora dintre cele mai sărace comunități din lume, în regiuni precum Asia de Sud-Est. Aceasta conduce la strămutarea oamenilor și la pierderea modului tradițional de trai. Muncitorii prost plătiți își văd de treabă când o companie occidentală intră în forță, preluând întinderi mari de teren pentru a cultiva soia pentru a satisface nevoile tinerilor vegani, distrugând mediul, comunitatea și economia locală dintr-o singură lovitură.

E ironic faptul că, în încercarea lor de a “salva planeta”, progresiștii tind să dăuneze atât mediului, cât și unora dintre cele mai sărace comunități din lume. Pentru a accentua ironia, există soluții pentru rezolvarea problemei gazelor cu efect de seră rezultate în urma producției de carne, ceea ce face inutil veganismul în masă. Inovația din piața liberă face munca grea în locul nostru. În acest domeniu s-au înregistrat deja nenumărate progrese, cum ar fi un start-up care produce un supliment pe bază de alge marine pentru vaci, în vederea reducerii producției de metan. Din păcate, veganii încurajați de Greenpeace și alte organizații asemănătoare, nu vor să audă acest lucru. Mentalitatea decrescătoare, eco-socialistă, spune că orice progres fără sacrificii e circumspect.

Pentru (pseudo)martirii “verzi”, singura modalitate de a salva planeta constă în anularea progresul tehnologic și în a ne întoarce la viața în colibe de lut. Orice altceva te face complice la asa-zisa criză climatică și, cel mai probabil, ești “negaționist”.

Problemele de mediu sunt complexe. A deveni vegan nu e o soluție. Schimbările de stil de viață fără viziune, care înlocuiesc produsele de origine animală cu altele mai dăunătoare, pe bază de soia, reprezintă arhetipul a ceea ce e greșit în mișcarea ecologistă de astăzi. Am dori cu toții să “salvăm planeta”, dar dacă ascundem capul în nisip în ceea ce privește efectele negative ale veganismului, situația se va înrăutăți.
Sursa: https://brusselssignal.eu/2024/04/the-dark-side-of-veganism/

Zhanna Samsonova – propagandista veganismului, a murit de foame
Stupiditatea activiștilor
La WEF se solicită legislație “ecocidă” împotriva agriculturii și pescuitului
“Tranziția alimentară” este războiul împotriva hranei, a fermierilor și a populației

Acest articol a fost publicat în blog și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Latura întunecată a veganismului

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.