Halloween – sarbatoare celta in cinstea zeului mortii, „Samhain”


                  Halloween-ul este o sărbătoare păgână importata de la americani care amestecă şi confundă religia cu magia, practic nu are nimic creştin în conţinutul său . Acesta „sarbatoare” în spiritul divertismentului promovează o cultură a urâtului, în cadrul căreia impresionează admirativ cea mai hidoasă mască sau cea mai macabră acţiune.

Ideea de a se deghiza în demoni este oricum lipsită de logică. Istoricii religiilor afirmă că scopul pentru care erau purtate măşti în religiile primitive era crearea unei legături spirituale cu zeitatea sau fiinţa reprezentată prin acea mască.

Ori deghizându-se în demoni, oamenii nu fac altceva decât să le ofere acestora propriul lor corp drept punte de manifestare în planul fizic. Adică îndeplinesc exact lucrul de care ar trebui să se protejeze.

Acest joc cu răul şi de-a răul nu poate avea doar caracter de divertisment inofensiv, ci în această formă se ascunde, de fapt, o provocare şi o pătrundere într-o lume necunoscută şi periculoasă, pentru care ignoranţa nu este o scuză.

„Sărbătoarea” actuală cu valenţe de carnaval a Halloween-ului a fost influenţată de diverse culturi pe filieră celtică si romana. Celţii celebrau pe 1 noiembrie Anul Nou printr-un festival numit „Samhain„, care marca trecerea din sezonul soarelui în sezonul întunericului, cânt toate focurile erau stinse şi druizii, adică preoţii lor, aprindeau altele, dăruind câte o torţă fiecărei familii cu menirea de a încălzi casele şi a ocroti de spiritele întunericului.Tot în jurul datei de 1 noiembrie romanii aveau sărbătoarea „Ziua Pomona”, numită după zeiţa fructelor şi a grădinilor, când celebrau roadele naturii. Cu timpul cele două sărbători păgâne au devenit una singură, împrumutându-şi caracteristicile şi conţinuturile una alteia, într-o mare celebrare a toamnei.

Sărbătoarea pe care americanii o celebrează în zilele noastre este un amestec păgân de magie, spirite rele ,moarte,stafii, schelete şi cranii specifice festivalului celtic „Samhain” .

Oricât de inofensivă ar părea la prima vedere astfel de manifestare şi oricât de multă bucurie ar aduce copiilor, fapt pentru care mulţi părinţi sunt confuzi, conţinutul său ne duce în lumea întunericului, nu în împărăţia luminii.

Halloween-ul nu se limitează la amuzament, la o simplă distracţie sau la un carnaval cu măşti câtă vreme are o tentă religioasă. Subtilitatea răului din conţinutului său este foarte mare pentru că întruchipează una dintre metodele multiple de amăgire şi înşelare folosite de diavol şi este cea mai potrivită pentru sufletele curate, dar neinstruite, cu o vigilenţă spirituală scăzută.

Oare ce cine vestesc copii astia?

Oare ce cine "vestesc" copii astia?

Când copiii se deghizează în înfăţişări malefice nu este o aplecare spre bine şi frumos, ci spre chipul diavolului, iar cuvintele „trick or treat” (ne daţi ori vă bântuim-truc sau tratatie) nu este un simplu joc, ci o aderare la lucrarea răului, cu nebănuite consecinţe pe plan emoţional şi comportamental.

Pentru orice creştin, fenomenul Halloween este o aderare subtilă la lucrarea celui rău tocmai prin încercarea de bagatelizare a lucrării diavolului şi a unor acte magice păgâne.

Nu putem să ironizăm şi să ne jucăm cu răul, pentru că „tatăl minciunii”(Ioan 8,44) nu prea ştie de joacă şi ademeneşte sufletele ignorante şi neinstruite duhovniceşte prin tot felul de practici care par inofensive.

Ca mărturisitori creştini nu putem opta şi pentru rău şi pentru bine, pentru Dumnezeu şi pentru diavol ci să luăm aminte la cuvintele Sfântului Apostol Petru: „Fiţi treji, privegheaţi; potrivnicul vostru, diavolul, umblă răcnind ca un leu, căutând pe cine să înghită” (1 Petru 5,8).

Acest articol a fost publicat în adventism, America, Biserica, biserica ,crestin,ortodox, Erezie, Halloween, new age, penticostal ,evanghelic,evanghelizare, rugul aprins, sabat, secte, vesnicie și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

25 de răspunsuri la Halloween – sarbatoare celta in cinstea zeului mortii, „Samhain”

  1. Ady zice:

    In America tara tuturor religiilor orice bolnav mintal poate inventa cate o religie,NU POT SA ACCEPT PROSTIA RELIGIOASA A AMERICANILOR.

  2. ana zice:

    Penticostalii sunt eretici. Au aparut ca ciupercile dupa ploaie si ne dau noua lectii de crestinism?!
    Ortodocsii sunt crestini de mai bine de 2000 de ani.Unul care se credea mai stralucit pe nume Marin Luther e tatal lor.Pana la 1054 unde au fost?!Se bat cu pumnul in piept ca sunt pocaiti??!!Pocainta este cu totul altceva,nu are de a face cu ratacirea lor.Omul pocait este smerit, ei nu incap in piele de mandrie si sunt siguri ca se vor mantui.Vai de ei!!!!

  3. Pingback: HALLOWEEN – „deghizandu-se in demoni, oamenii nu fac altceva decat sa le ofere acestora propriul lor corp drept punte de manifestare in planul fizic. Adica indeplinesc exact lucrul de care ar trebui sa se protejeze” | Saccsiv's Weblog

  4. Pingback: Iulian Capsali – Dăm Halloween la tot poporu’, de la mic la mare! | Bucovina Profundă

  5. Pingback: Scoateţi Halloween-ul afară din şcoli ! SCRISOARE DESCHISĂ | Bucovina Profundă

  6. Pingback: Halloween în şcolile româneşti. Învăţământul din Romania şi duhul demonic. | Bucovina Profundă

  7. Pingback: HALLOWEEN – „deghizandu-se in demoni, oamenii nu fac altceva decat sa le ofere acestora propriul lor corp drept punte de manifestare in planul fizic. Adica indeplinesc exact lucrul de care ar trebui sa se protejeze” - OrtodoxINFO

  8. Pingback: Halloween – sarbatoare celta in cinstea zeului mortii „Samhain” | ganduri din ortodoxie

  9. Pingback: Halloween – sarbatoare celta in cinstea zeului mortii „Samhain” | ortodoxiadreaptacredinta

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.