Ellen G.White, Matriarhul adventistilor


              
 
 

Ellen G. White,”profeteasa” adventista.

Erezia adventista a fost zamislita din obsesiile apocaliptice ale lui William Miller, dar a a fost ridicata pe culmi nebanuite de fantasmele dezaxatei mental Ellen G. White, care credea ca sta la taclale cu diversi ingeri de lumina, emisari ai lui Dumnezeu.

Numele de adventist e extras din latinescul „adventus” (venire), sunt preocupati de a doua venire a Domnului, in sensul acesta tot incearca sa deduca prin diverse calcule data exacta a parusiei.

In conformitate cu erezia „sola scriptura” atat de draga protestantilor si neoprotestantilor, William Miller a inceput sa studieze pe cont propriu Biblia, in special cartea profetului Daniel. A studiat si a inteles Biblia asa de bine incat a concluzionat ca sfarsitul lumii e aproape si ca Hristos vine in 1843.

Prin anul 1831, Miller a inceput sa-si popularizeze ideea. Aceasta a prins asa de bine incat multi din adepti si-au vandut proprietatile si afacerile. Spre uimirea sectantilor anul 1843 a trecut fara ca Hristos sa apara la evenimentul programat.Dar nu s-au lasat pagubasi, probabil s-au gandit ca Hristos a avut alte treburi in 1843, asa ca spinosul calcul al parusiei a fost refacut de Samuel Snow. Acesta a sustinut ca „parusia” se intampla la data de 10 Octombrie 1844.

Noaptea de 9 spre 10 octombrie i-a gasit pe sectanti intr-o sala din Boston cu urechile ciulite ca nu cumva sa rateze auzul trambitei ingerului care avea sa vesteasca venirea Domnului. Spre dezamagirea tuturor noaptea a trecut, nu s-au auzit trambite si nici Hristos nu a venit.

Dupa o alta parusie esuata, normal ca secta adventista s-a divizat in mai multe grupuri. Cea mai importanta grupare desprinsa e cea a sotilor James si Ellen Gould White (nascuta Harmon) si Joseph Bates. Acestia trei au pus bazele unei noi secte numita „biserica adventista de ziua a saptea”.

Treptat, Ellen G White devine figura centrala a sectei, si se metamorfozeaza intr-o  veritabila „profetesa”. A scris si carti pretinse a fi „profetice”, cum ar fi : Tragedia veacurilor  sau Marea lupta intre Hristos si satan, Profeti si regi, Experiente si viziuni, Marturii (9 volume) etc.

In urma unei strasnice viziuni a cucoanei Ellen G White adventistii de ziua a saptea au inceput sa se raporteze la legile din Vechiul Testament privind obligativitatea sambetei ca zi de odihna si prevederile evreieisti referitoare la hrana.

Marea „profeteasa” a adventistilor era de fapt bolnava psihic. Boala s-a instaurat ca urmare a unei lovituri la cap ce i-a indus o stare de inconstienta timp de trei saptamani.  Chiar Ellen G White in cartea Marturii (vol 1, cap.1- copilaria mea) explica cat de mult a afectat-o lovitura primita : „Pe cand eram inca o copila, parintii mei s-au mutat din Gorham in Portland, Maine. Aici, la varsta de noua ani, s-a intamplat un accident care avea sa-mi afecteze intreaga viata. Impreuna cu sora mea geamana si cu una dintre colegele de scoala traversam o intersectie in orasul Portland, cand o fata de aproximativ treisprezece ani, infuriindu-se datorita unui lucru de nimic, a inceput sa ne urmareasca, amenintandu-ne ca ne loveste…Am intors capul sa vad cat de departe se afla in urma mea si, cand am facut acest lucru, ea a aruncat cu piatra si m-a lovit in nas. Am fost ametita de lovitura si am cazut la pamant, inconstienta. Nu-mi aduc aminte de nimic altceva pentru catva timp dupa accident. Mama mi-a spus ca eram absenta de la ceea ce se petrecea in jurul meu si ca am zacut intr-o stare confuza timp de trei saptamani.”

Aceasta fiinta cu sanatatea subreda, lipsita de educatie si usor impresionabila, la varsta de treisprezece ani a cazut sub influenta predicilor lui Miller, privind sfarsitul lumii. Chestiune decisiva in viitoarea cariera de „profetesa” si talcuitoare imbatabila a Bibliei.

Lovitura la cap si starea de coma au fost elementele ce au deblocat capacitatile „profetice” ale cucoanei Ellen G White.Prin desele caderi in transa Ellen G White pretindea ca a fost „rapita la cer” si instruita special sa arate oamenilor doctrina adventista.

Astazi, copilasii de suflet ai cucoanei Ellen G White au napadit tarile ortodoxe pentru a raspandi o Scriptura falsa si pentru a inregimenta in secta adventista cat mai multi contribuabili la zeciuiala.Propagandistii acestei secte au mintea zapacita de aburii „reformei” si de viziunile unei schizofrenice, singura lor menire e aceea de a impacheta erezia cat mai frumos.

Adventismul, ca multe alte erezii,  este o falsificare a invataturilor crestine,in loc sa tot „calculeze” ar fi putut sa citeasca si ei Matei 24 ,36 : „Iar de ziua şi de ceasul acela nimeni nu ştie, nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl.”

Acest articol a fost publicat în adventism, America, Biserica, neoprotestantism, penticostal ,evanghelic,evanghelizare, sabat, vesnicie și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

454 de răspunsuri la Ellen G.White, Matriarhul adventistilor

 1. Varahiil zice:

  @Victoria
  Probabil incisivitatea ti se pare inutila. Si totusi,dincolo de acest aspect, ramane stilul de exprimare, propriu fiecarui artist/scriitor.
  Fie vorba intre noi, nu ezita sa-i sfatuiesti si pe adventisti, si pe mai care vrei tu, la o atitudine mai putin incisiva. Daca supravietuiesti experientei, mai treci pe-aici, sa ne povestesti si noua cum a fost. 🙂

 2. Grigore zice:

  DESPRE PROFEŢII FEMEI
  In NT scrie de proorocii femei, însă nicăieri nu scrie ca au profeţit BARBAŢILOR. Restul Scripturii arată ca femeile trebuie să înveţe alte femei şi copiii.
  Scrie în N.T. că etse ruşine ca o femeie să vorbească în biserică? Scrie. Deci nu are cum sa fie profet al lui Dumnezeu.
  Aşa este scris în 1 Corint.14.34: „Femeile să tacă în adunări, căci lor nu le este îngăduit să ia cuvîntul în ele, ci să fie supuse, cum zice şi Legea.
  35. Dacă voiesc să capete învăţătură asupra unui lucru, să întrebe pe bărbaţii lor acasă; căci este ruşine pentru o femeie să vorbească în Biserică.”
  Deci, scrie clar ca femeile SĂ TACĂ ÎN BISERICĂ….. Deci nu este de la Dumnezeu profeţia dată de Ellen White, căci femeia, este oprită de la a învăţa, nicidecum să profeţească, ceeace a făcut ea este contrar Scripturii.
  Despre femeie, citim în Tit.2:4 „să înveţe pe femeile mai tinere să-şi iubească bărbaţii şi copiii”. Vedem că scrie ca femeia trebuie să-şi iubească bărbaţii şi copiii, deci nicidecum să le proorocească.
  Mulţi oameni creduli în felul lor, au devenit adepţi ai unor falsuri, ne ştiind că acele învăţături date de Ellen White nu-s de la Dumnezeu.

 3. dinucondu zice:

  „Erezia adventista a fost zamislita din obsesiile apocaliptice ale lui William Miller”
  Ar fi bine de recitit stupida carte a Ellen G. White, unde matriarhul spune clar cine l-a invatat pe William Miller, de unde venea, fiul cui era si ce titlu pompos isi atribuise – pentru un plus semnificativ de intelegere (atat a parutei invataturi cat si a scopului).

 4. Ştefan Suroyyo zice:

  foarte bine Mihai 👍👍👍

 5. Claudiu zice:

  Metodista White sa binecuvante pe toti adventii baptistului Miller!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.