Canonul Vechiului Testament


Ce se ascunde în spatele canonul protestant al Vechiului Testament ?

Biserica apostolica, a folosit Septuaginta(varianta greaca a Vechiului Testament), care includea asa zisele „apocrifele”, ca parte din Scriptura.Pur si simplu sectantii au scos cartile cu pricina din canonul Veciului Testament!Biblia ortodoxa este in fapt Septuaginta, iar Biblia protestanta Textul  Masoretic.

Sub numele de Septuaginta este cunoscuta traducerea in limba greaca a Bibliei ebraice, efectuata la Alexandria, cu aproximativ trei secole inainte de Hristos. O comisie de traducatori si teologi, in numar de 70 de persoane ,au realizeazt o traducere care astazi poarta numele de BIBLIA SEPTUAGINTA (Biblia celor 70). Septuaginta -LXX a apărut din nevoia cultică a comunităţii evreieşti din Alexandria (Egipt) de a poseda scrierile sacre in limba pe care o inţelegeau, limba greacă (dialectul koinē „comun”).Aceasta a reprezentat, mai intai, Biblia evreilor din diaspora, iar mai tarziu a devenit versiunea greaca a Vechiului Testament al Bisericii crestine apostolice.

Multi  dintre sectanti nu au auzit de Septuaginta, decât în trimiterile evazive facute de unii pastori si predicatori mai scoliti. Septuaginta însã e atât de importantã pentru credinta noastrã, încât fãrã ea mesajul Noului Testament nu ar fi pe deplin înteles. Septuaginta a fost îndeobste recunoscutã drept traducerea greacã autorizatã a Scripturilor iudaice si era cititã în sinagogile si bisericile din lumea elena.

Protestantii  nu acorda nici o importanta faptului ca biserica primara din primele sec a strâns, citit si folosit aceste carti. Aşa cum se ştie, sectele neoprotestante au continuat linia protestantă, respingând cărţi importante din Vechiul Testament pe motiv că sunt „apocrife” (Iudita, Cărţile Macabeilor, Cartea înţelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah etc). Însă prelucrările lor nu se opresc aici .

Majoritatea citatelor din Vechiul Testament pe care le gãsim în Noul Testament sunt bazate pe Septuaginta(VT in limba greaca), nu pe versiunea iudaica a Scripturilor. De un interes deosebit este felul în care Pavel foloseste Septuaginta. Ca student a lui Gamaliel, Pavel folosea versiunea greceascã(septuaginta) a Scripturii.

Cartile pe care sectantii le numesc „apocrife”, erau pretuite în diferite comunitãti evreiesti chiar si la treizeci de ani dupã moartea lui Pavel când fariseii, în cadrul consiliului de la Iamnia, au dezbãtut câteva chestiuni, printre care si canonul ebraic.

Erau oare urmasii fariseilor îndreptãtiti duhovniceste sã stabileasca canonul? Textul Septuaginta -LXX ,a fost blamat de către evrei fix după ce creştinismul a preluat Septuaginta-LXX şi s-a folosit de el in polemicile cu evreii. Traducerea Greaca a circulat in paralel cu cea Masoretica, atat in sinagoga iudaica, cat si in Biserica crestina apostolica, pana la Sinodul de la Iamnia, cand evreii, sub presiunea autoritatilor rabinice intrunite la sinod, au renuntat la traducerea Greaca pe consideratia ca promoveaza invataturile crestine.

Desi influenta acestui consiliu este controversatã, rãmâne clar cã în perioada urmãtoare lui cãrtile apocrife au fost vehement respinse de fariseii care aveau sã domine de atunci iudaismul. Pare inexplicabil faptul cã majoritatea protestantilor de azi adoptã hotararile de la Iamnia atunci când îsi definesc canonul. La urma urmei, participantii la acel consiliu nu erau crestini. Am putea spune chiar cã se opuneau vehement lui Hristos si Apostolilor încercând sã îi înlãture din viata iudaicã. Primii crestini nu au luat în considerare sinodul de la Iamnia si au continuat sã foloseascã Apocrifele, si pe bunã dreptate.
Septuaginta (folosita de ortodocsi de 2000 de ani) continea cãrti numite azi de catre sectanti „Apocrife”. Cele mai vechi editii ale Bibliei grecesti pe care le avem (Codex Alexandrinus si Codex Siniaticus) din secolele al IV-lea si al V-lea includ cãrtile „apocrife”. Ele nu sunt plasate într-o sectiune separatã la sfârsitul codexului, ci distribuite fiecare dupã genul literar cãruia îi apartin: cãrtile istorice alãturi de Regi si Paralipomena, cãrtile de întelepciune alãturi de Pilde si Cântarea cântãrilor si asa mai departe. Aceste cãrti erau folosite de comunitãtile elenice de evrei si de anumite grupãri de evrei palestinieni precum esenii.

Biblia neoprotestanta, de fapt cartile Vechiul Testament caci aici e problema, este tradusa dupa Textele Masoretice. Masoretii sunt grup de evrei ,care prin sec 7-9 d.Hr. au editat si distribuit Tanah-ul (Biblia evreilor).

Diferentele dintre Textele Masoretice si Septuaginta (datata din sec 3 , inainte de Hristos si folosita de ortodocsi) sunt mari deoarece acestia au scos din vechile texte tot ceea ce era de valoare pentru crestini .

Probitatea acestei traduceri (SEPTUAGINTEI), este confirmata de manuscrisele qumranite(de la marea moarta).Manuscrisele de la Marea Moartă au fost descoperitentre anii 1947 şi 1956 în grotele de la Qumran din Ţara Sfântă, fiind considerate printre cele mai importante descoperiri arheologice ale secolului al XX-lea.

Descoperiri de aceeaşi valoare nu mai avuseseră loc din perioada 1844-1859, când s-au găsit manuscrisele de la Mănăstirea „Sfânta Ecaterina“ de pe Muntele Sinai.

Acest articol a fost publicat în adventism, biblie, Biserica, biserica ,crestin,ortodox, Crestinism, Erezie, Filosofie, Martin Luther, neoprotestantism, Ortodoxie, penticostal ,evanghelic,evanghelizare, Protestantism, sabat, secte, teologie, vesnicie și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Canonul Vechiului Testament

  1. Ion Burciu zice:

    O întrebare simplă:Are valoare pentru mântuirea omului scrierile din Vechiul Testament ? Atunci nu mai era nevoie de Noul Testament al Domnului Isus.Oare,nu este logic și rațional ca adevăratul Vechi Testament să fie cel acceptat de însăși poporul evreu,textul masoretic ? Atâta ambiție de a da valoare cărților apocrife este în fapt metoda bisericii ortodoxe pentru a-și susține superstițiile tradiției.Atât.Este exclus Domnul Isus din procesul mântuirii,în folosul datinei stămoșești(Matei 15,3)..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.