De ce Noul Testament are 27 de carti canonice?


bibli3Cine a hotarat care carti sa faca parte din canonul biblic si care nu?

Cand si unde s-a definitivat canonul biblic?
Cine a triat Cartile Adevarate de cele false (gen Evanghelia dupa Maria Magdalena), cine si ce motiv a avut sa hotarasca un canon in ceea ce priveste Biblia?

Cumva Scriptura a cazut din cer, si inainte ca ea sa atinga pamantul a fost prinsa de inventatorii sectelor si aratata multimii?

Ramane sa cercetam!

Cand vine vorba de Noul Testament, bezmeticii inventatori ai sectelor asa zis crestine si-l insusesc abuziv. Ba mai mult, au falsificat continutul in functie de doctrina si interes.

Practic si-au facut o Biblie ce justifica parazitismul lor.

Liderii sectelor isi inseala deliberat prozelitii, lasand sa se inteleaga ca ce contine astazi canonul Noul Testament dar si al Vechiul Testament, inca de la moartea Apostolilor era deasupra oricarei dispute. Aceeasi lideri sectari, in ticalosia lor, mint cu nerusinare cireada de gura casca dispusa sa asculte bazaconiile lor.

In vremurile Bisericii Primare existau câteva duzini, probabil câteva sute de scrieri creştine care se vroiau canonice , dar care, în cele din urmă, au fost respinse de către Episcopii Bisericii si au fost excluse din canonul Noului Testament.

In primele sec existau mai multe carti ce se doreau apostolice.Pana în secolul 4 unele cartii din Noul Testament precum : Iacov,Evrei, Iuda, 2 Petru, 2 şi 3 Ioan, şi Apocalipsa erau încă larg dezbătute, fără decizia autoritară a unui sinod/conciliu bisericesc ulterior, noi ne-am îndoi chiar şi acum de autoritatea apostolică a cartilor amintite.

Nu putem avea incredere in canonului Noului Testament ,fără călăuzirea divină printr-un organ vizibil cum este o Biserică infailibilă.

Biserica Dumnezeului celui viu, stâlp şi temelie a adevărului.”(1 Tim .3,15)

Daca astazi avem Noul Testament in forma scrisa, se datoreaza episcopilor si preotilor din primele sec.

Drept aceea, luaţi aminte de voi înşivă şi de toată turma, întru care Duhul Sfânt v-a pus pe voi EPISCOPI ,ca să păstraţi Biserica lui Dumnezeu, pe care a câştigat-o cu însuşi sângele Său„. (Fapte  20,28)

Biserica este cea care pazeste si garanteaza Scriptura.

Biserica este stâlp si temelie a adevarului „(1 Timotei 3:15), daca „stâlpul” cade, întreg edificiul se prabuseste, inclusiv Scriptura!

Biblia nu pot fi despartita de Biserica.

Daca nu ne încredem în Biserica, atunci nu ne putem încrede în Biblie, care a fost scrisa, transmisa si pastrata de catre Biserica.

Biserica este cea care pazeste si garanteaza Scriptura.

Adevarul este ca aceeasi Biserica care ne-a lasat canonul Noului Testament, aceeasi Biserica care ne-a lasat Crezul si învatatura clara despre Sfânta Treime si natura lui Hristos, este Biserica care folosea icoane, care avea episcopi si patriarhi, si care cinstea Sfintii si pe Fecioara Maria.

Cum poate un neoprotestant accepta autoritatea Noului Testament daca respinge Traditia Bisericii care ne-a dat canonul Noului Testament?

Daca acei episcopi din secolul patru erau „idolatrii” pentru ca acceptau icoanele, de ce sa acceptam canonul Noului Testament pe care ei l-au stabilit?

Daca Episcopii din primele sec au gresit acceptand icoanele, de ce nu au gresit si cand au spus ce carti sa faca parte din biblie si ce carti sa nu faca parte?

Adica a lucrat Duhul Sfant prin ei sau nu?

Episcopii care au stabilit ce carti sa faca parte din biblie si ce carti sa nu faca parte, au stabilit si alte lucruri, pe parcursul celor 7 sinoade ecumenice.Noi acceptam ca Duhul Sfant a lucrat prin ei la TOATE aceste sinoade, si TOATE hotararile luate sunt insuflate de Duhul Sfant.

Biblia este un document divino-uman prin excelenta!

Biblia a fost scrisa de oamenii Sfinti ai lui Dumnezeu sub inspiratia Duhului Sfant .”Ca nu voi sunteti care vorbiti, ci Duhul Tatalui vostru este care graieste intru voi” (Matei 10, 20).

Biblia nu a cazut din vazduh, si daca nu avem încredere în modalitatile prin care ni s-a dat, cum putem afirma ca avem o credinta bine întemeiata?

Acest articol a fost publicat în adventism, biblie, Biserica, biserica ,crestin,ortodox, nationalism, penticostal ,evanghelic,evanghelizare, rugul aprins, sabat, teologie, vesnicie și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

62 de răspunsuri la De ce Noul Testament are 27 de carti canonice?

 1. ion zice:

  Varahiiil ! Deșteptarea ! Mai trăieștî ?

 2. Varahiil zice:

  Teoretic n-ar trebui sa-ti faci atatea griji, ca daca nu mai traiesc, inseamna ca … dorm, si daca dorm, inseamna ca o sa fiu bine ( combinand intamplarea cu Lazar din Evanghelie, cu logica adventista ciudata 🙂 ).
  Nu am ce lua de la inceput, fiindca n-ai expus nimic. Sabatul e baptist fiindca asa zice unul din pastorii vostri ametzitzi, nu p. Papacioc. Este si clipul , chiar pe acest blog.Asa ca tu esti cel care trebuie sa cauti von Anfang. 🙂
  Deci ramasesem la pilda bogatului nemilostiv. Explica.

 3. ion zice:

  Da, monah Varahiil. Credeam ca deja ai evadat din lumea noastra in sânul lui Avraam. Probabil ai văzut că e aglomerație si ți s-a făcut milă de el…
  Monace, orice cititor mai putin superficial si obiectiv, studiind pilda bogatului nemilostiv constatå că aceasta nu tratează natura omului si starea lui in moarte. Problema asupra căreia vrea Domnul sa ne faca atenti acolo este bogatia și pericolul ce îl/íi paste pe cel/cei care se alipesc si isi leagă viața de ea, precum si datoria pe care o avem față de cei mai lipsiți decât noi. Că pentru asta se leaga de o idee populara la timpul respectiv nu-i gasesc nicio vină. Daca Dumnezeu scoate apă din pietre,este admirabil cum, prin Domnul Isus vrea sa dea o învatatura pretioasă dintr-o prostie.Despre sânul lui Avraam nu mai citesc nici macar in Apocalipsa.
  O regula valabila aici si in toata Biblia este asta: un text scos din context devine pretext. Pentru o dogma sau o practica gresita.

 4. Varahiil zice:

  @ion
  Mai ai un pic, si ma investesti Patriarh 🙂 – tu n-ai vazut niciodata oameni normali, care sa-L caute sincer pe Dumnezeu?
  Lasa halucinatul, nu mai visa preoti, monahi si patrafire. Uite fragmentul din Luca 16:

  19. Era un om bogat care se îmbrăca în porfiră şi în vison, veselindu-se în toate zilele în chip strălucit. 20. Iar un sărac, anume Lazăr, zăcea înaintea porţii lui, plin de bube, 21. Poftind să se sature din cele ce cădeau de la masa bogatului; dar şi câinii venind, lingeau bubele lui. 22. Şi a murit săracul şi a fost dus de către îngeri în sânul lui Avraam. A murit şi bogatul şi a fost înmormântat. 23. Şi în iad, ridicându-şi ochii, fiind în chinuri, el a văzut de departe pe Avraam şi pe Lazăr în sânul lui. 24. Şi el, strigând, a zis: Părinte Avraame, fie-ţi milă de mine şi trimite pe Lazăr să-şi ude vârful degetului în apă şi să-mi răcorească limba, căci mă chinuiesc în această văpaie. 25. Dar Avraam a zis: Fiule, adu-ţi aminte că ai primit cele bune ale tale în viaţa ta, şi Lazăr, asemenea, pe cele rele; iar acum aici el se mângâie, iar tu te chinuieşti. 26. Şi peste toate acestea, între noi şi voi s-a întărit prăpastie mare, ca cei care voiesc să treacă de aici la voi să nu poată, nici cei de acolo să treacă la noi. 27. Iar el a zis: Rogu-te, dar, părinte, să-l trimiţi în casa tatălui meu, 28. Căci am cinci fraţi, să le spună lor acestea, ca să nu vină şi ei în acest loc de chin. 29. Şi i-a zis Avraam: Au pe Moise şi pe prooroci; să asculte de ei. 30. Iar el a zis: Nu, părinte Avraam, ci, dacă cineva dintre morţi se va duce la ei, se vor pocăi. 31. Şi i-a zis Avraam: Dacă nu ascultă de Moise şi de prooroci, nu vor crede nici dacă ar învia cineva dintre morţi.

  Explicatia ta, aia cu saracia si bogatia, este extrem de superficiala. Vroiam sa-ti arat cateva chestiuni interesante:

  1. In toata pilda asta, spusa de Domnul Insusi, nu se vorbeste nicaieri despre starea de somn a sufletului de dupa moarte. Vorbeste clar despre o separare a celor drepti si milostivi, de ceilalti.Se vorbeste despre iad, nu despre somn. Se vorbeste despre prapastia de netrecut, dintre cele doua stari.Orice, numai nu despre un somn al sufletului.Tu nu vezi ca bogatul zice : „ma chinuiesc in vapaia aceasta”? Nimic despre somn, nici despre vis.

  Deci daca Domnul a zis pilda aceasta, se trezeste cate o bulbucata gen White, sa talcuiasca mai bine, printre luminitzele verzi ale saturnienilor…nu? 🙂

  2.Uita-te la ultimul verset al pildei, acolo e ceva interesant. Zice la un moment dat „nici daca ar INVIA cineva din morti”.Nu zice… nici daca s-ar trezi cineva din somn (fie el si vesnic). 🙂

  Cu ultima ta propozitie sunt de acord, da. Orice propozitei scoasa din context constituie un pretext. Pentru erezii de tot felul, ca dovada ca nici pildele din Evanghelie nu le intelegeti ca lumea.

  Eu zic ca-i cazul sa-ti petreci sabatul meditand mai mult la chestiunile astea. In fond si la urma urmelor, viata e prea scurta ca sa ti-o petreci in intuneric si minciuna.

 5. ion zice:

  Nu cunosc destul de bine ierarhia voastra, dar mai aproape de monah cine e, patriarhul sau… clopotarul?
  Popa, monah sau clopotar Varahiil, ti-am explicat ceea ce cred si pe ce ma sprijin cand cred. Ca pentru tine nu are valoare, nici n-am cerut-o, si nici nu iau BOR SA ca standarde, ca nu le are. Ca orice altă „coruptă soțietate. Fără prințipuri”!
  Apropo de patriarh: de ce e el asa de „prea fericit”? Se simte el sau asa cred alții?

 6. ion zice:

  Era sa uit. Nu visez patrahir. Chiar am nevoie. As avea multi fratiori de-ai tai de spovedit. Ca la biserica… nici la paște sau la craciun nu se duc.

 7. Varahiil zice:

  Chestiunile pe care le expui iti depasesc cu mult competenta. Eu zic sa te rezumi strict la discutia pe tema parabolei din Evanghelie pe care ti-am expus-o.

 8. Varahiil zice:

  @ion
  Cum doresti. 🙂
  Anyway, watch your step, ca nu cumva sa iei si lectii de parasutism gratis. 🙂

 9. Varahiil zice:

  @ion
  inteleg ca atata sabat ti-a necrozat si ultimul neuron din dotare.

 10. Varahiil zice:

  Fa-ti un bine, si tie, si mai ales mie- baga-ti capul in vasul ala cu apa rece care se cheama WC, trage apa, si striga Aliluia.

 11. Varahiil zice:

  Pari destul de familiarizat. Sa inteleg ca esti client vechi?

 12. Varahiil zice:

  Dealtfel, nici nu m-ar mira, la asa „guru intelept” ca Lentzika White (si ea familiarizata cu saturnienii, camasa de fortza si alte tratamente specifice). Probabil tine de specificul sectei, fara parafa cum c-ati vizitat locasuri de genul, nu va primesc aia la secta…

 13. mircea943 zice:

  A republicat asta pe Titlu sit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.