Să cinstim Sfinții?


„Luaţi Duh Sfânt, cărora le veţi ierta păcatele se vor ierta şi cărora le veţi ţine vor fi ţinute ” ( Ioan 20,22-23)

Nici un ortodox nu confunda aceasta CINSTIRE adusa sfintilor ,cu INCHINAREA adusa lui Dumnezeu.  Cinstirea o gasim si in cele 10 porunci date de D-zeu lui Moise: sa ne cinstim partinii  si desigur sa ne cinstim si apropiatii, mai precis sa ii respectam. Noi dam toata slava lui Dumnezeu iar sfintilor respectul cuvenit !

Noi recunostem ca Sfintii merita cinstire pentru contributia lor in raspandirea credintei crestine; fiecare ii cinsteste cum considera de cuviinta.

Apostolul Pavel a poruncit: „Daţi tuturor cele ce sunteţi datori: …..celui cu CINSTEA , cinste” (Rom 13,7). Treaba este destul de clara ..”celui cu cinstea, cinste”!

Ei sunt un model pentru noi!Vedem cum au crescut in cuvantul Domnului si incercam sa luam exemplu!

Fiţi URMATORI mie, precum şi eu Îi sunt lui Hristos” (I Corinteni 11,1).

EI nu sunt „dumnezei”, sunt exemple de viata, ne invata sa fim curati, milostivi, drepti .

Aduceţi-vă aminte de mai MARII VOSTRI ,…priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi le URMATILE credinţa” (Evrei 13,7).

vă scriu şi să vă îndemn ca să LUPTATI pentru credinţa dată SFINTILOR , o dată pentru totdeauna“ (Iuda, 1, 3).

 

Cinstind pe sfinti, cinstim indirect pe Dumnezeu:

Cine va PRIMESTE pe voi, pe Mine Ma primeste „(Matei 10, 40).

Cel ce va ASCULTA pe voi, pe Mine Mã ascultã, si cel ce se LEAPADA de voi se leapãdã de Mine„(Luca 10, 16).

Astfel, cine nu cinsteste pe sfinti, nici pe Domnul insusi nu-L cinsteste.

 

 

CINSTEA pe care noi o aducem Sfintilor este primite de ei, dupa cum se poate vedea in diferite locuri din Biblie.

Proorocul ELISEI primeste „plecaciunea” cuvenita pentru minunile pe care le facea…
Iar ea apropiindu-se, a cazut la picioarele lui si s-a INCHINAT(προσεκύνησεν) pana la pamant, Apoi si-a luat copilul si a iesit.”(2 Imparati 4,37 sau 4 Regi 4,37) .
De asemenea si proorocul DANIEL ….
Atunci imparatul Nabucodonosor a cazut cu fata la pamant si s-a INCHINAT (προσεκύνησεν) lui Daniel…”(Dan. 2,46).
Saul la fel…
Apoi s-a sculat şi David şi, ieşind din peşteră, a strigat după Saul şi a zis: „Domnul meu, rege!” Saul s-a uitat înapoi, iar David s-a aruncat cu faţa la pământ şi i s-a INCHINAT.(προσεκύνησεν) „(1 Samuel 24, 8 sau 1 Regi 24,9 )
Ilie este cinstit si el …
Cand Obadia mergea pe drum, iata i-a iesit înainte Ilie. Obadia l-a cunoscut si A CAZUT cu fata la pamant, zicand: „Oare tu esti domnul meu, Ilie?” (1 Imparati 18,7 sau 3 Regi 18,7 ).
Valaam nu este un idolatru….
Atunci a deschis Domnul ochii lui Valaam şi acesta a văzut pe îngerul Domnului, care stătea în mijlocul drumului cu sabia ridicată în mână, şi s-a INCHINAT (προσεκύνησεν) şi a căzut cu faţa la pământ.”  (Num. 22, 31).
Lot la fel…
Cei doi Îngeri au ajuns la Sodoma seara, iar Lot şedea la poarta Sodomei. Şi văzându-I, Lot s-a sculat înaintea Lor şi s-a PLECAT cu faţa până LA PAMANT (προσεκύνησεν)” (Fac. 19, 1).
Sau Isus al lui Navi …
„Iar acela a răspuns: „Eu sunt căpetenia oştirii Domnului şi am venit acum!” Atunci Iosua a căzut cu fala la pământ, S-A INCHINAT şi a zis către acela: „Stăpâne, ce porunceşti slugii tale?„(Iosua 5, 14).

Sunt temeiuri biblice pentru cinstirea îngerilor şi le gasitim in Biblie.

Aproape in toate locurile unde in Biblie sta romanescul „inchinare”, acesta îl traduce pe grecescul „proskinisis”(προσκύνησις, ἡ ).

 

_______________________
Termenul este folosit si in cazului lui Iisus….
„Iar cei din corabie I s-au INCHINAT (προσεκύνησαν) , zicând: Cu adevărat Tu eşti Fiul lui Dumnezeu.”(Matei 14,33)

Iar el a zis: Cred, Doamne. Şi s-a INCHINAT( προσεκύνησεν )Lui” (Ioan 9,38)

Şi intrând în casă, au văzut pe Prunc împreună cu Maria, mama Lui, şi căzând la pământ, s-au INCHINAT(προσεκύνησαν) Lui”(Matei 2,11)

___________________

In incheiere… hai sa vedem cateva pasaje ale Sfintei Scripturi, pe care le folosesc contemporanii iconoclasti pentru a ne convinge ca cinstirea Sfintilor este idolatrie.

In Faptele Apostolilor 10, 25-26, Apostolul Petru respinge inchinarea ce i-o aduce Corneliu, sub cuvant ca si el este om.

Corneliu, întâmpinându-l, i s-a închinat (προσεκύνησεν), căzând la picioarele lui.” (Faptele  10, 25)

Sutasul roman era familiarizat cu notiunea de ZEU, ca unul ce fusese pagan.  Deci, socotind pe Petru ca pe un trimis al lui Dumnezeu, era foarte inclinat a-l socoti ZEU, sau macar un om superior celorlalti oameni , caruia ia adus adorare, ca zeilor, ceea ce Petru a refuzat. Pavel si Barnaba au fost perceputi ca dumnezei.

ZEII luand asemanare omeneasca s-au pogorat la noi” (Fapte 14 ,11).

Multimea a incercat sa ofere jertfe lui Pavel si Barnaba (pentru ca au crezut ca erau zeii Zeus si Hermes), dar cei doi crestini i-au refuzat.

Si vorbind acestea, de abia au domolit multimile ca sa nu le aduca jertfe” (Fapte, 14, 18)

Apoi, avem citatul de la Apoc. 9, 10, unde INGERUL respinge inchinarea ce i-a adus-o Apostolul si Evanghelistul Ioan, motivand astfel:

Sunt impreuna-slujitor cu tine„, adica sunt EGAL cu tine, ca slujitor al lui Dumnezeu cum esti si tu si nu se cuvine sa primesc de la tine inchinare. Ingerul Domunului a respins inchinarea lui Ioan, pentru EGALITATEA pe care o avea cu el, ca „impreuna-slujitor„al lui Dumnezeu.

Iar in citatul din Apoc. 22, 9, de asemenea, Ingerul exprima chiar mai bine, mai limpede decat in citatul dintai, EGALITATEA sa cu Apostolul Ioan si necuviinta ce ar face-o primindu-i inchinarea.

Şi el mi-a zis: Vezi să nu faci aceasta! Căci sunt IMPREUNA -SLUJITOR cu tine şi cu fraţii tăi, proorocii, şi cu cei ce păstrează cuvintele cărţii acesteia. Lui Dumnezeu închină-te (προσκύνησον) ” (Apoc 22,9)

Astfel, in toate citatele de mai sus, invocate de unii in motivarea invataturilor lor gresite, refuzul sfintilor si al ingerilor de a li se aduce inchinare isi are explicatie proprie si particulara: Apostolii Petru, Pavel, si Varnava au refuzat sa li se aduca JERTFE!

Ingerul Domunului a respins inchinarea lui Ioan, pentru EGALITATA pe care o avea cu el, ca impreuna slujitor al lui ,asta e motivul pt care nu a aceptat „inchinare” din partea unui Apostol.

 

____________________

Sunt unii care contesta Sfintii, normal…vor sa ne faca sa uitam de jertfa lor, asa ceva nu se poate. Printre altele Sfintii sunt cei ce au pastrat aprinsa flacara dreptei credinte marturisind pe Hristos, indiferent de muncile la care au fost supusi.

Oare nu stiti ca sfintii vor JUDECA lumea?” (1 Cor. 6, 2)

 

 

 

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în adventism, Biserica, biserica ,crestin,ortodox, bolsevism, city bingo, nationalism, penticostal ,evanghelic,evanghelizare, rugul aprins, sabat, teologie, vesnicie și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

28 de răspunsuri la Să cinstim Sfinții?

  1. Cal Lightman zice:

    :-??
    chiar nu ma intereseaza..eu sunt un membru al microcosmosului crestin..
    stiu ce se intampla cu banii de zeciuiala stiu cine este in fruntea bisericii… nu ma intereseaza marii boss din lumea interlopa si nici cei care incearca sa conduca lumea prin reprezentantii religiosi… stiu de masoni, stiu in mare parte tot ceea ce exista despre ei…. insa eu nu ma supun lor sau celor pusi de ei in fruntea neoprotestantilor..
    tipei nu stiu daca merge la intrunirile marilor consilii din Church of God, sau Asembly of God.. el se ocupa de buna functionare in pace, a bisericilor penticostale, la fel cum Negrut si altii se ocupa de babptisti sau asa mai departe.

  2. TLC zice:

    @Cal Lightman

    Pai Tipei chiar se pricepe bine de tot la lacasurile penticostale, e cel mai tare manager. Cum are nevoie de cash vinde o „biserica”.
    http://www.voxvocis.us/news/pivot/entry.php?id=3201&t=printing_template.html
    Eu stiu ca nea Tipei, vasalul lui King Cioaba a permis treaba din articol. Parca si la Satu Mare e o invarteala faina, dar si la Focsani, satul Cornetu.
    Nu insist prea mult, sa nu zica iezuitii ca-s ortodox rau 🙂
    P.S
    Gurile rele zic ca Tipei al vostru si Snagoveanu al nostru au o anume atractie catre clubul Rotary.

  3. Cal Lightman zice:

    nu imi pierd vremea aparand pe unul si pe altul.. pentru ca nu cred ca preasfintiti, de ei insusi, nu se bucura de privilegii in statul romana, foarte multe privilegii
    http://www.monitoruldeolt.ro/index.php?mod=stiri&id=2228&title=Om-de-afaceri-valcean–arestat-pentru-trafic-de-influenta.html
    exista oriunde oameni si oameni… daca nu te-ai saturat sa arati cu degetul..pot incepe si eu…
    ce faceau marii preoti cand ceausescu impusca romanii?
    ma refer la marii mitropoliti, nu preotii care au suferit…
    tu nu inseamna ca umblii cu mita daca preotul din orasul tau o face…

  4. TLC zice:

    @Cal Lightman

    Amice iezuit, linkul tau arata un caz clasic de speculare a naivitatii, in cazul de fata naivitatea unui preot. Chiar e naiv, auzi, sa dea spaga pentru un post in invatamant…la sat. Invatamantul e praf, si preotul vroia sa-si faca nevasta profa in sat 🙂 Trebuia sa-l sune pe Tipei al vostru sau pe Snagoveanu al nostru, dar nu pentru un post la o scoala de sat, pentru ca astfel de solicitari astazi produc hohote de ras. Acesta e tristul adevar, sunt sigur ca pricepi unde bat. Ceausescu nu prea era specializat pe impuscarea opozantilor, nu zic ca e afon, dar se pricepea mai bine la alte chestii. Ceausescu stia sa faca omul sa moara „natural”. Stia sa faca omul sa alunece pe coaja de banana, sa cada pe scari, sa faca stop cardiac si alte minunatii d’astea.
    Cred e justa intrebarea referitoare la marii ierarhi ortodocsi. Raspunsul e
    simplu si crud. Trebuie sa-ti fac precizarea ca „mare ierarh ortodox” nu se refera doar la functia vrmelnica a unui cleric. Mare ierarh, e acel cleric care in ciuda greutatilor vremurilor, stie sa pastreze intacta comoara Ortodoxiei. Iti ofer un exemplu din zilele noastre, in mintea si in inima mea, cred ca Parintele Iustin Parvu e mai mare ierarh decat Parintele Patriarh Daniel, chiar daca functia de Patriarh e mai mare decat cea detinuta de Parintele Iustin. Revin la intrebarea ta.
    Unii au ales sa urce pe Golgota neamului romanesc, altii au ales o cala mai lejera. Pastrez cele mai nobile ganduri pentru Parintele Patriarh Nicodim Munteanu, lichidat de lacheii sionistilor. Faptul ca astazi, sionistii tuna si fulgera impotriva lui, pentru mine e un prilej de bucurie. Am cele mai bune sentimente pentru Mitropolitul Visarion Puiu. Cu profund respect ma gandesc la Mitropolitul Irineu Mihalcescu (cica moartea lui e neelucidata). Plec fruntea cu respect si invoc memoria Mitropolitul Grigorie Leu. Nu pot sa nu amintesc de Parintele Ilie Imbrescu (totodata si instructor legionar). Adanca pretuire pentru Parintele Sandu Tudor si pentru preotul rus Ioan
    Kulighin si pentru toti ceilalti de la Manastirea Antim care au avut legatura cu miscarea Rugul Aprins.
    Vesnica pomenire tuturor clericilor si laicilor morti pentru Credinta Ortodoxa, Neam si Tara.
    Cat despre cozile de topor, ce sa zic? Ca nu au avut curajul sa-l marturiseasca pe Hristos? Ca s-au umplut de rusine? Ca nu au avut curajul Sf. Ioan Gura de Aur? Ca au aruncat cu noroi peste memoria generatiilor intregi de martiri?
    Imi vine greu sa reprosez cuiva ca nu a vrut sa fie martir. Stii de ce? Pentru ca mai inainte trebuie sa ma cercetez pe mine, cu sinceritate spun ca nu stiu daca eu as fi avut curajul de a merge pana la capat. Nu stiu cum as fi reactionat daca eram bagat in temnita de la Aiud, sau in oricare alta. Mai ales in acele conditii, cand o lume, un intreg sistem de valori se prabuseau. Dar sa fie clar, candela Credintei Ortodoxe a fost mentinuta aprinsa prin jertfa si curajul celor drepti. Sa ne amintim de LUCA 9:26

    http://www.calauzaortodoxa.ro/calauza/mari-duhovnici/parintele-gheorghe-calciu-un-soldat-in-straie-preotesti/

  5. Cal Lightman zice:

    matei 15 1-9 si luca 16 19-21
    cred ca prin asta am spus totul despre cinstirea sfintilor… poti sa ii cinstesti si sa ii iei ca si model… dar nu sa te rogi lor si nu sa ii slavesti atat…
    apropo, intrebare iezuita: faci parte din noua dreapta?

    MihailAndrei’s Blog: Despre ce „datina” se vb acolo?

    „Căci lăsând porunca lui Dumnezeu, ţineţi datina oamenilor: spălarea urcioarelor şi a paharelor şi altele ca acestea multe, pe care le faceţi”. (Marcu 7,8)

    Vezi despre ce datina este vb?…”spălarea urcioarelor şi a paharelor şi altele ca acestea multe”.

    Tu incerci sa asociezi toata literatura crestina de 2000 de ani, cu „spălarea urcioarelor „?:))))

    Credinţa ortodoxă are în Sfânta Tradiţie, un tezaur foarte bogat de literatură patristica,hotararile celor 7 sinoade ecumenice ,actele martirice toate astea fac parte din Sf Traditie nu datini cu „spălarea urcioarelor şi a paharelor ” . Două mii de ani de scrieri cu autori diferiţi, locuri diferite, aspecte din apologetica credinţei crestine.

    Scriptura n-ar fi existat fara Traditie,caci canonul Sfintei Scripturi a fost stabilit in Biserica pe baza Traditiei.

    Traditia este cea care ne-a dat Scriptura. Faptul ca Noul Testament are 27 de carti este rezultatul Traditiei.

    Din Sf Traditie a prins viata Biblia, nu invers cum s-a intamplat la voi . Biblia a stat neadunata pana in sec 4.
    Stii cine a hotarat care din scrieri/carte sa faca parte din Sfanta Scriptura si care nu?
    Episcopii din Sinoadele de atunci(asa au rezultat cele 27 de carti ,ale Noului Testament)!
    Ia zii, asta nu va invata la adunare?

    Trebuie să fim atenți şi să nu cădem în plasa pe care o aruncă sectarii în „predicile” lor, făcând confuzia între Sfânta Tradiţie şi obiceiurile populare sau tradiţiile locale (indiferent de natura lor), pentru a-i abate şi pe ortodocşi de la percepţia corectă cu privire la Sfânta Tradiţie a Bisericii.

    Biblia însasi întareste rolul si importanta traditiei ,aceasta idee este exprimata în întreaga Scriptura….

    „…fratilor, va laud ca în toate va aduceti aminte de mine si tineti predaniile/traditiile/παραδόσεις cum vi le-am dat. „(1 Cor. 11,2)

    „…fratilor, stati neclintiti si tineti predaniile/traditiile /παραδόσεις pe care le-ati învatat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastra”. (2 Tes. 2,15)

    ” …sa va feriti de orice frate care umbla fara rânduiala si nu dupa predania/traditia/παράδοσιν pe care ati primit-o de la noi.” (2 Tes. 3,6)

  6. TLC zice:

    @Cal Lightman

    Iar eu iti zic sa te informezi ceva mai bine in ceea ce-i priveste pe Sfinti. Dar nu din surse „cornilesciene” sau din „ghidul de prozelitism”.
    Nu, nu fac din Noua Dreapta, ii simpatizez, dar am si anumite neclaritati in legatura cu domniile lor, nu discut despre asta. Fara indoiala, in Noua Dreapta sunt foarte multi oameni de buna-credinta.
    Insa simpatizez puternic cu Partidul Pentru Patrie. Am respect pentru memoria eroului Ioan Gavrila Ogoranu, crescut la scoala Fratiilor de Cruce.

  7. Cal Lightman zice:

    despre sfinti nu m-am inspirat din Biblia traducerea Cornilescu, este aceeasi cu traducerea ortodoxa in aceste doua pasaje..
    deci:
    1 Matei 15 1-9 Nu spune Isus ca nu este importanta datina batranilor, ci sa-L cinstesti pe Dumnezeu? Vei zice ca alea erau datinile evreilor…nu ti-ar fi zis la fel daca mergeai si tu cu datinile romanesti? sa nu le dai mai multa importanta decat lui Dumnezeu?

    MihailAndrei’s Blog : Despre ce datina este vb am stabilit deja…“Căci lăsând porunca lui Dumnezeu, ţineţi datina oamenilor: spălarea urcioarelor şi a paharelor şi altele ca acestea multe, pe care le faceţi”. (Marcu 7,8)

    Nu incerca sa ne prezinti literatura patristica si actele martirice din primele sec. ca datina, intr-adevar iti trebuie o doza de cretinism sa crezi ca poti prostii ortodocsii cu tampeniile tale, smecherii care prind doar la naivii occidentali dresati in duhul noii ordini si cautatori de experiente spirituale senzationale cu „duhuri”.

    2 Luca 16 19-31 (imi cer scuze ca am gresit mai sus) Isus prin aceasta parabola ne arata cum e treaba cu sfintii, sau nu il considerati pe saracul Lazar, sfant?

    MihailAndrei’s Blog : Modul cum trebuiesc cinstiti Sfintii nu-l gasesti la Luca 16 19-31 ,mai rascoleste .
    Inca in viata pamanteasca, sfintii au fost înzestrati de Dumnezeu cu felurite daruri, fapt pentru care oamenii le-au dat o cinstire deosebita.

    În Vechiul Testament, proorocul Ilie era CINSTIT/venerat pentru minunile pe care le facea… „Cand Obadia mergea pe drum, iata i-a iesit înainte Ilie. Obadia l-a cunoscut si A CAZUT cu fata la pamant, zicand: „Oare tu esti domnul meu, Ilie?”(1 Imparati 18,7 /3 Regi 18,7).

    De asemenea si proorocul Elisei….” Iar ea apropiindu-se, a cazut la picioarele lui si S-A INCHINAT pana la pamant, Apoi si-a luat copilul si a iesit.”(2 Imparati. 4,37 / 4 Regi 4,37) .

    Sau Daniel….”Atunci imparatul Nabucodonosor a cazut cu fata la pamant si S-A INCHINAT lui Daniel…” (Dan. 2, 46).

    Treaba este clara ,CINSTEA pe care noi o aduc sfintilor este primite de ei, dupa cum se poate vedea in diferite locuri din Biblie.

    cat despre miscarile legionare, nu sunt deacord…stii de ce? nu conteaza pretextul sub care se fac… tot scopul razvratirii il au.. de ce sa nu fie toti ca si Pumnul de Fier… sau alte miscari de acest gen? toate intriga la ura in primul rand…
    azi nu avem nevoie de Revolutie.. avem nevoie de valori morale..nu sa aratam cu degetul, ci sa ne smerim la Crucea lui Hristos si sa pornim cu umilinta in propovaduirea Evangheliei si a Harului… nu ne trebuie antisemitism…

    MihailAndrei’s Blog : „Pumul de Fier” trebuie reactivat ,atacul prozelitismului sectant trebuie anihilat fara mila. Suntem permanent provocati la noi in tara.

    Atacul la Ortodoxie chiar e un motiv temeinic pentru a ne lupta cu scarbele sectante.Inca mai sunt in tara asta oameni gata sa-si apere demnitatea Crestin-Ortodoxa.

    Sangele ortodox , apa nu se face…doar cel al tradatorilor.
    „Fără să părăsim Biserica noastră, precum le este obiceiul unora ..”(Evrei 10 ,25)

  8. Cal Lightman zice:

    1 foloseste un limbaj mai actual..doar nu esti din trecut
    2 daca ar trebui sa adjudec unei biserici istorice faptul ca Biblia s-a facut in felul asta ar fi Biserica Catolica, nu de alta dar papa conducea lumea religioasa pe atunci…
    http://www.gotquestions.org/Romana/Biblia-canonul.html
    in finalul articolului gasesti care au fost criteriile, nicidecum traditiile nu sunt la baza

    MihailAndrei’s Blog : Ce facea ma papa?:)))

    Papa „conducea” apusul mai musca de balega, nu rasaritul Ortodox!Papa era decat episcopul Romei ,nimic mai mult!

    Daca te intereseaza Biserica Ortodoxa ,adica cea din Rasarit vezi ca are un proces istoric care a inceput cu constituirea celor patru vechi patriarhate :

    Ierusalim, care includea Palestina ;
    Alexandria, care cuprindea Libia, Egiptul Pentapole ;
    Antiohia, de care depindeau Arabia, Fenicia si Siria ,
    Constantinopol, care cuprindea Asia Mica, Pont, Peninsula Balcanica si Tarile Romane.

    Mai studiaza ,ai multe de recuperat ,te-au dopat penticostalii numai cu tampenii.

    3 oricat ai incerca sa induci in eroare, credinciosii ortodocsi asta invata din ortodoxism.. traditii pagane..
    ex. eram la o inmormantare la cineva apropiat, si o prietena ortodoxa imi zice pe drum… „i-a parut rau…”, „cum?” i-am zis.. si mi-a raspuns ca i-a parut rau ca a muri asa de repede, isi da seama pentru ca ploua…
    ce logica are lucrul asta? de ce biserica nu face nimic impotriva invataturilor acestora, daca nu le sustine… nu sunt Biblice si nici sanatoase pentru viata de crestin..

    MihailAndrei’s Blog : Sf Traditie nu are legatura cu toate „basmele” spuse de tine ,ci strict cu literatura patristica nimic mai mult.Teologii crestini s-au ocupat de apologetica in special nu de basme.

    Cauta de ex … „Împotriva Ereziilor” de Sf Irineu ,uite am gasit asta pe un site baptist….”

    http://www.voxdeibaptist.org/erezi.htm

    Vezi?Asta inseamna traditie nu ce indrugi tu acolo,se pare ca baptistii sunt mai destupati la minte decat penticostalii!:))))

    4 inlocuieste „traditiile” cu „invataturile” sau „cuvintele” si are logica toate versetele acelea citate. deci invataturile apostolilor nu ale voastre.. FOARTE IMPORTANT!!!
    5 sa stii ca unul din capitolele principale ale teologiei protestante este cel care se ocupa de modul in care s-a stabilit canonul Bibliei, criteriile si veritabilitatea acestor scrieri…

    MihailAndrei’s Blog : Nu mai vb ca te fai de ras!Arata-mi unde scrie in Sfanta Scriptura de carti canonice si necanonice. Arata-mi!
    Normal ca nu ai cum sa imi arati.
    De ce Noul Testament …are 27 de carti…si nu mai multe,sau mai putine?

    Daca astazi exista Noul Testament in forma scrisa se datoreaza episcopilor din primele sec..
    Cand Biserica a canonizat in mod oficial Scriptura, scopul primar al listei canonului Sfintei Scripturi a fost sa protejeze Biserica de scrieri dubioase care afirmau ca sunt scrise de Apostoli, fiind de fapt scrise de eretici (de ex,evanghelia lui Toma).
    Biserica s-a manifestat impotriva unor astfel de invataturi apeland la originea apostolica a Sfintei Traditii ,dovedita prin succesiunea apostolica, adica prin faptul ca episcopii si invatatorii Bisericii isi pot demonstra descendenta din apostoli .

    Daca nu erau Sfintii Parinti si Sinoadele care sa aleaga Adevarul de erezie, Biblia vostra, pe care o idolatrizati, probabil ar fi continut tampenii de genul „evanghelia lui iuda” sau alte scrieri de inspiratie dubioasa care circulau pe atunci si tulburau Biserica.La începutul secolului patru canonul Noului Testament nu era înca finalizat. Eusebiu (260-340), un istoric al Bisericii, relateaza lucrul asta….nu trebuie sa ma credeti pe cuvant…se poate verifica usor.

    Tocmai la Sinodul de la Cartagina din anul 419 este satabilit definitiv CANONUL Noului Testament .Practic pana in sec 4 nu avem un canon ,Biserica a stabilit cea ce noi numim astazi Noul Testament.

    Istoria canonului este unul din motivele care ne obliga sa cercetam istoria Bisericii.

  9. TLC zice:

    @Cal Lightman

    Cine ti-a zis tie ca nenea ala cuibarit in fruntea statului constuit pe o minciuna gogonata,l numit Vatican, era big boss in lumea crestina? Faptul ca anumiti Papi se credeau sefi peste tot, e o alta poveste. Asta nu inseamna ca au fost sefi pe bune. Articolul ala, e o slab, l-am citit, nu merita sa ma obosesc cu el. Nici macar in treacat nu aminteste de Sanhedrinul de la Iamnia anul 90, cand s-a adancit si mai tare prapastia dintre crestini si evrei. Cum spuneam, nu e cazul ca unul din tagma tremuratorilor sa-mi explice ce-i paganism si ce nu. Ar fi hilar sa ma impresioneze cineva care se crede la cinzecime si se umple cu „duhul” lui Parham, apoi merge pe bicicleta si striga „uite tati, pot si fara maini”. Faza cu supersititiile nu tine, parca ti-am dat link cu invatatura Ortodoxa despre subiectul asta. Imi ziceai de o tanti care a behait prima data in „limbi”, se numeste Agnes Ozman, daca nu ma insel. Are legatura cu „Misiunea Azusa Street”. Campbell Morgan, un nene baptist, descria activitatea de acolo cam asa:
    „Ultima voma a satanei”.

    An alt nene A.Ironside, tot teolog baptist zicea cam asa:
    „Dezgustătoare…amăgitoare şi nebuneşti (…) un pandemonium al unor etalări demne de balamuc ori o adunare de dervişi urlători, cauzând un vacarm asurzitor de sminteală şi necredinţă”

    Parca si uimitorul Branham a urmat un stagiu de excelenta la voi, tremuratorii.
    Eu zic asa, nu mai sta cu juma’ de norma la iezuiti, baga-te full-time la ei. Ai mai mari sanse sa inveti chestii funny de la „duhul” lui Ignatiu de Loyola, decat de la „duhul” lui Parham.
    Tare de tot faza, zici ca exista „teologie penticostala”? 🙂

  10. Cel ce va inteapa zice:

    Alo..nea Mihai..te citez:,,Traditia n-ar fi existat fara Traditie ,caci canonul Sfintei Scripturi a fost stabilit in biserica pe baza Traditiei,,.. In viata mea nu am vazut o asemenea BAZACONIE..sa spui ca traditia..este baza Scripturistica…

    MihailAndrei’s Blog : Da ,Biblia este o Traditie scrisă care a fost elaborată in timp.Voi inca nu ati aflat ca daca exista astazi Noul Testament se datoreaza Sfintei Traditii sau Predania?Noul Testament este formularea scrisa a Traditiei Apostolice.

    Hristos nu a scris nimic, iar Apostolii, aşa cum se poate foarte limpede vedea chiar din Scriptură, şi-au scris doar o mică parte din învăţătura pe care o propovăduiau şi au scris-o în nişte situaţii concrete .

    Multe avand a va scrie, n-am voit pe hartie si cu cerneala, ci nadajduiesc ca voi fi la voi si voi grai gura catre gura, ca bucuria noastra sa fie deplina” (2 loan 1, 12)

    Noul Testament are 27 de carti inspirate pentru ca aceasta este Traditia care ni s-a transmis.

    Traditia este cea care a stabilt ca NT sa cuprinda 27 de carti.Asta este ipocrizia sectantilor,blameaza CANOANELE …dar canoanele si Sf Parinti au fost cei care au hotarat ca Noul Testament sa cuprinda 27 de carti canonice.

    Nea mihai..or esti chior dea binele..ori lupti impotriva lui Dumnezeu..ori pe multi ..de pe site-ul tau..ne crezi prosti..Stii ce spune 2 Petru 1 , 20-21 :,, Fiindca mai intai de toate ,sa stiti ca nici o proorocie din Scriptura nu se talcuieste singura . Caci nici 0 proorocie n-a fost adusa prin voia OMULUI ; ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu ,manati de DUHUL SFANT.,,, si in 2 Timotei 3 , 16-17.”,,TOATA SCRIPTURA este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete , sa mustre , sa indrepte sa dea intelepciune in neprihanire , pentruca OMUL lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna.

    MihailAndrei’s Blog : Versetul invocat de tine vorbeste de Vechiul Testament. Sf Ap Pavel spune despre Scriptura acolo dar vorbeste de Vechiul Testament.

    Noul Testament nu fusese scris cand facea acele afirmatii. Daca acea Scriptura era suficienta, ce rost mai avea Noul Testament? Nu e logic?

    Pana în secolul 4 unele carti din Noul Testament precum : Iacov,Evrei, Iuda, 2 Petru, 2 şi 3 Ioan, şi Apocalipsa erau încă larg dezbătute, fără decizia autoritară a unui sinod/conciliu bisericesc noi ne-am îndoi chiar şi acum de autoritatea apostolică a cartilor amintite.

    Pana in sec 4 nu avem un NT definitivat.Sinodul din Cartagina (419), canonul 24 stabileste definitiv cele 27 de carti ale Noului Testament.

    Mai studiaza:)

    Nea Mihai …unde erau ,,ortodocsii romani,, si ceilalti din lume , cand Moise primea Legea si Invataturile de la Dumnezeu..??? Nu erati nicaieri …ca natie…Ce treaba aveti voi ..popii ,,ortodocsi,, cu Scriptura…De ce dati citate din ea…si oracaiti pasaje..din ea…Daca aveti o TRADITIE..folositi-o..pe ea in intregime..Voi NU sunteti -ca preoti-pusi dupa randuiala Divina…Biserica voastra ca constructie este furata dela evrei.Sfanta si Sfanta Sfintelor. Naosul si Pronaosul…Ati furat TOATE slujbele care se faceau la Templul din Ierusalim..si le-ati bagat in timp istoric incetul cu incetul in muzeele voastre ..si prostiti..de mii de ani prostimea care nu cunosc . Adevarul Biblic..Ati furat cadelnita…imbracamintea marelui Preot din vechime care era f. frumoasa…ati facut-o neagra..( ca de femeie)…

    MihailAndrei’s Blog : Lasa ca folositi voi culori mai „cool” :))
    http://doinitabejenaru.files.wordpress.com/2009/11/dscf1607.jpg

    Ati pus sute de draci, niste oameni pacatosi..pe pereti..in conditiile in care in Templu nu erau…V-ati vandut Diavolului..sute de ani…Nea Mihai…Vai mama ta…cui slujesti…Pt. cativa arginti ..luati de la Guvern..nemunciti….si jupuind parohia ta , si enoriasii tai ..jefuiesti pe acestia de Mîntuire…care e mai importanta decat banii… Popii ,,ortodocsi Nu au nimic comun cu BIBLIA…Daca enoriasi tai, ar sti doar 10% cat cunosc Adventistii..atunci multi ca tine ar muri de foame.. De ce.?Simplu.Ei au ca reper ..pe MARELE PREOT care este Domnul ISUS…nu niste oameni muritori care si ei au ,,nevoie,,de mintuire…

    MihailAndrei’s Blog : Hai fugi si baga o plecaciune cum se cuvine „MARELUI PREOT” vervelas:)))

    Ati facut din slujba aceasta de POPĂ..un castig lumesc,,,si nicidecum de a duce pe oameni la Hristos..Dumnezeu Nu doarme…ve-ti fi demascati CURAND.. Nea Mihai..Domnul zice,,Sase zile sa lucrezi,, Exod 20,8-11…Iesi la munca ..nu la intins mîna…Nu prostiti lumea ..puturosilor..Auzi bă..Iesi la munca… LA MUNCA…

    MihailAndrei’s Blog : La munca cu ciorile penticostale ,asa faceti si voi rost din 10% din ce produc ,talharilor. Asta este singurul vostru scop in viata ,sa racolati cat mai multe dobitoace .

    Sunteti un neam de paraziti. Crime, hotii, destrabalari, incultura …sunteti doar un trib in mijlocul civilizatiei!

  11. Cel ce va inteapa zice:

    Nea Mihai..Invata-i pe enoriasii tai zicerea:,,Eu pup poala popii…dar le spui sa o zica repede…si ai sa auzi ce iese..Daca Cinstiti icoanele..de ce le puneti pe pereti..Dumnezeu este Duh..Si cine se inchina LUI..se inchina in Duh Si Adevar.. Unde AU icoanele DUHUL…Pe fata sau in spatele..chipului..Unii din popi..au facut instalatie electrica..ca la pomul de Craciun(Alt personaj inventat)..si a pus la cei doi ochi ai icoanei… becuri..Cu o telecomanda ..de la distanta aprinde..ochii dumnezeului..de pe perete…lumea din,, muzeul biserica,, ..vede… Rumoare…Se striga ..Plange maica Domnului…lumea in genunchi….Vine lumea in muzeul ,,ortodox,,..nu ,,parinte,, mihai…Cresc veniturile..la lumanari…la cei vii…la cei morti…La acatiste.la ierurgii..LA IACOSUL..LA GANDACUL…Ce industrie..ce meserie…Sa tot fii popă..De aici reiese ca voi POPILOR nu-l slujiti pe ISUS…Slujiti pe Măria sa … Diavolul ca doctrina si ca interes ..BURTA.. Stomacul….

    MihailAndrei’s Blog : Bai latura sub-umana ,prin comentarile tale nu arati decat ca voi tiganii sunteti niste retardati mintali, corciti cu maimutele.Sunteti un trib de frustrati.

    Asa ca trezeste’te din schizofrenia penticostala ,da-ti doua palme peste fata ,apoi treci inapoi sub poala lu’ Vervelas unde’ti este locu` ,nu ti’ar fi rusine borfasule:))
    Va nasteti in cocina, traiti numai din combinatii si ciordeli iar acum va dati „neprihaniti”.

    Tiganul Pocait ,acest specimen de „romanus dereglatus”, varianta de după Cernobâl, cu modificări genetice pe bază de perversiuni de satra ,invoca asuprirea din 2 parti: pe etnie si pe religie si fura cat poate.

    Zdrente ordinare ,nimic mai mult!

  12. Catalin zice:

    Pt toti paganii din alte religii, la noi in Ortodoxism nu avem popi ci preoti. Popi sunt la voi in bisericile voastre. Cautati pe google si veti vedea ca popi li se zicea la pagani. ISUS se scrie cu doi de i . Si daca tot va luati din biblie (de fapt cartea dupa care ati luat si v-ati facut secte), cititi o pilda in care pacatosii erau batuti cu pietre, pana cand un sfant a zis ,,cine e fara de pacat sa arunce cu pietre”. Deci mieilor daca sunteti fara de pacat dati in continuare cu pietre in Biserica noastra. Sa o luam pe alta cale sa intelegeti: preotii sunt oameni, oamenii gresesc ca de aia Dumnezeu ne-a inzestrat cu constiinta, sa fim cababili sa distingem binele de rau; dar preotul odata imbracat in strana si intrand in Sfantul Altar nu mai predica de la el ci de la Duhul Sfant. Sunt preoti care au si spus ca (via Youtube) ca au intrat in Sfantul Altar si nu isi mai aduc aminte ce au predicat sau acelasi lucru la spovedanie. Dintre toate Bisericile lumii, prin rugaciunile preotilor nostri inchinate lui Dumnezeu in ziua sfanta (Duminica), aratati-mi care se mai roaga pentru morti. Si cu sfintii. Aratati si demonstrati cum de un om normal care moare in 2-3 zile il napadesc viermii si miroase la greu si un ,,mort” sfant de 2000 de ani inca nu a putrezit si miroase a mir. (ex. cautati si mergeti (nu pe gogule) la biserica Sf Ciprian din Bucuresti sau la cimitirul Adormirea Maicii Domnului din Giulesti unde se afla moastele Sf Ilie Lacatusul). Mergeti ca nu va da nimeni in cap. Noi care mai suntem adevaratii crestinii ortodocsi (putini ca suntem mai multi cu numele si de aia se iau paganii de noi) nu mergem din usa in usa sa impartim carti/ reviste biblii si DA LE VINDEM, pentru a arata ca Dumnezeul nostru este pentru toti. Dumnezeu ne-a lasat sa alegem. Nu se poate sa fii ori cu Dumnezeu ori cu Dracul, exista doar o cale si aia ne-o alegem fiecare.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.