Protest împotriva lui Viktor Orban după ce un fost colaborator a divulgat o înregistrare cu un caz de corupție


Mii de persoane au protestat Marți, la Budapesta, în apropierea parlamentului, cerând demisia procurorului șef și a premierului Viktor Orban, după ce un fost membru al guvernului a acuzat un consilier important al lui Orban că a încercat să intervină într-un caz de corupție.

Protestatarii au mărșăluit de la biroul procurorului șef către parlament strigând “demisia, demisia”, mulți dintre ei având torțe.

Peter Magyar a publicat anterior o înregistrare a unei conversații cu Judit Varga, pe atunci soția sa și ministru al justiției din Ungaria, în care aceasta a detaliat o încercare a consilierilor șefului de cabinet al lui Orban de a elimina anumite părți din documente într-un caz de corupție.

Cazul e centrat pe fostul secretar de stat din Ministerul Justiției, Pal Volner, care a fost acuzat în 2022 că a acceptat mită de la fostul șef al executorilor judecătorești, Gyorgy Schadl. Ambii au pledat nevinovați. Procurorii cer pedepse cu închisoarea pentru cei doi.

Procurorii au transmis printr-un comunicat că vor analiza înregistrarea, pe care Magyar a declarat că a înregistrat-o în Ianuarie 2023, și că vor fi colectate și alte probe. “E imposibil atât din punct de vedere legal, cât și fizic, să elimini și să te amesteci în documentele procuraturii”, se precizează în comunicat. Procurorii urmau să organizeze Joi o conferință de presă.

Acuzațiile vin într-un moment sensibil din perspectivă politică pentru Orban, înaintea alegerilor europarlamentare din Iunie, și vin în urma unui scandal de abuz sexual care a dus la căderea a doi dintre aliații săi politici – fostul președinte și fostul ministru al justiției Judit Varga – luna trecută.

Magyar, în vârstă de 43 de ani, un fost avocat apropiat de guvern, intenționează să lanseze un partid nou care să-l conteste pe Orban. “Maghiarii vă mulțumesc … pentru că ați venit cu miile în această seară … pentru a le spune celor de la putere că ne-am săturat”, le spunea el protestatarilor într-un discurs.

În înregistrarea făcută în casa cuplului de atunci și publicată pe pagina de Facebook a lui Magyar, Varga spune că asistenți apropiați de șeful de cabinet Antal Rogan au sugerat procurorilor ce ar trebui să fie șters din documentele legate de cazul Volner/Schadl. “Le-au spus procurorilor ce ar trebui să fie eliminat, dar ei (procurorii) nu au dat curs în totalitate acestui aspect”, se aude în înregistrare cum spune Varga.

Fostul ministru al justiției Varga, nu a putut fi contactată pentru comentarii, nu a contestat autenticitatea înregistrării într-o postare pe pagina sa de Facebook. “Peter Magyar a înregistrat în secret pe fosta sa soție, pe mine, în casa noastră, iar acum a folosit acest lucru ca să-și atingă obiectivele politice. El nu este demn de încrederea nimănui”, a scris ea.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, a refuzat să răspundă la întrebările trimise prin e-mail de Reuters cu privire la conținutul înregistrării, comentând: “Mult zgomot pentru nimic”.
Sursa: https://www.reuters.com/world/europe/thousands-protest-against-hungarys-orban-after-former-insider-leaks-graft-case-2024-03-26/

O frumoasă melodie de pustă pentru Viktor Onan și restul hoardei macaristaneze.

În Ungaria, scandalul și criza animă pe neașteptate opoziția

Acest articol a fost publicat în Ungaria și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Protest împotriva lui Viktor Orban după ce un fost colaborator a divulgat o înregistrare cu un caz de corupție

  1. Bendis zice:

    Petrica Maghiaru o sa ajunga ca Navalny daca nu-i atent!

  2. mihailandrei zice:

    Sa fim echidistanti, sa uram ambelor tabere succes ca la Mohacs

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.