Semnalele Moscovei declasificate


Misterele microundelor: Proiectele PANDORA și BIZARRE

Arhivele Securității Naționale publică o colecție declasificată privind transmisiile cu microunde îndreptate către Ambasada SUA la Moscova, 1953-1979

A fost semnalul de la Moscova un precedent istoric pentru “Sindromul Havana”?

Washington D.C., 13 septembrie 2022 – La 5 ani de la decizia CIA din 13 septembrie 2017 de a-și retrage agenții din Cuba, după ce mai mulți agenți au fost afectați de ceea ce a devenit cunoscut sub numele de “Sindromul Havana”, Arhiva Națională de Securitate a publicat prima parte a unei serii de documente declasificate privind “Semnalele de la Moscova” – un capitol al Războiului Rece care a durat zeci de ani și în timpul căruia serviciile secrete sovietice agresau zilnic Ambasada Statelor Unite la Moscova cu transmisii de microunde, și, la sfârșitul anilor 1950, a fost penetrată reședința ambasadorului SUA cu radiații ionizante.

Documentele publicate se numără printre cele examinate de o comisie specială la nivel înalt, însărcinată de administrația Biden să caute indicii în chestiunea persistentă a traumele cerebrale cognitive suferite de câteva zeci de membri ai personalului diplomatic și de informații american din Havana și din alte părți, în ultimii cinci ani. CIA a anunțat la sfârșitul lunii august că asigură compensații pentru mai mulți ofițeri și agenți operativi ai săi pentru leziuni legate de sindromul cunoscut sub numele de Anomalous Health Incidents / Incidente de Sănătate Anormale” (AHI).

Documentele consemnează Proiectul BIZARRE – program de experimente cu radiații efectuate pe maimuțe pentru a determina dacă Semnalul de la Moscova era menit să diminueze abilitățile personalului american de la ambasadă. Proiectul BIZARRE a fost o componentă clasificată a Proiectului PANDORA, un act de cercetare mai amplu întreprins de către Advanced Research Projects Agency (ARPA) / Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată a Departamentului Apărării, care a inclus testarea probelor de sânge ale personalului american detașat la Moscova și analizarea dosarelor medicale ale membrilor echipajului portavionului USS Saratoga pentru a determina dacă expunerea la tehnologia care emite radiații la bord a produs efecte fiziologice.

“Sovieticii au raportat în literatura de specialitate că oamenii supuși la radiații cu microunde modulate de nivel scăzut (non-termice), prezintă efecte clinice și fiziologice adverse”, raporta Richard Cesaro oficial ARPA într-o actualizare Top Secret, din septembrie 1967, a proiectului BIZARRE.
“Programul BIZARRE, al ARPA, va stabili metode care ar trebui să ne permită să facem legătura între comportamentul primatelor și cel al omului în condiții de expunere la microunde. Acest lucru ar putea necesita testarea directă pe oameni în condiții controlate”.
Printre documentele publicate se numără și originalul Top Secret “Memorandum de justificare pentru proiectul Pandora”, scris de Cesaro în octombrie 1965, în care se preciza că cei de la Casa Albă au ordonat un program de “cercetare intensivă de investigații” sub numele de cod TUMS -Technical Unidentified Moscow Signal / Semnal Tehnic Neidentificat de la Moscova. Include, de asemenea, un memorandum secret din mai 1965 al cercetătorului ARPA, Samuel Koslov care susținea că “ar trebui realizat un program de verificare specifică a formelor de undă ale semnalelor complexe de la Moscova pe primate superioare pentru a furniza o bază de date pentru o eventuală utilizare într-o acțiune de protest” contra Kremlinului. Memorandumul numit “Biomedical Phenomena” / Fenomene Biomedicale, a fost obținut de cercetătorul istoric Nicholas H. Steneck pentru studiul său revoluționar din 1984, The Microwave Debate / Dezbatere despre Microunde dar nu a fost niciodată publicat în întregime până acum.

59-obo-723-pm_s_249
Cancelaria Ambasadei SUA din Moscova, în special etajele superioare, țintă obișnuită a radiațiilor sovietice cu microunde începând cu 1953. Sursa microundelor era ultimul etaj al unei clădiri de apartamente din apropiere.

Generalități despre Semnalul de la Moscova

În ciuda eforturilor depuse timp de patru ani, proiectele PANDORA-BIZARRE, nu au reușit să demonstreze ipoteza inițială conform căreia rușii au folosit fasciculele de microunde pentru a diminua abilitățile mentale și fizice ale ofițerilor ambasadei SUA de a-și îndeplini sarcinile diplomatice și de informații. Un prim experiment cu fascicule de microunde modulate asupra unei singure maimuțe părea să aibă un impact asupra comportamentului acesteia. Dar testul a fost efectuat folosind datele inexacte ale CIA, conform cărora puterea fasciculelor era de 0,5 până la un miliwatt – depășind de 100 de ori nivelurile de siguranță sovietice. În realitate, după cum a stabilit corect CIA în 1967, densitatea de putere a fasciculelor nu era “mai mare de 0,05 mw/cm în semnalul de la Moscova”, un nivel care era cu mult sub nivelul de siguranță al SUA și al Uniunii Sovietice, după cum a informat Cesaro, oficialul ARPA, într-o actualizare a proiectului BIZARRE din septembrie 1967. La nivelurile corectate, raporta el, “radiațiile de microunde modulate nu au provocat o degradare a primatului în îndeplinirea sarcinilor sale de lucru”.
Conform unui cercetător CIA care lucra cu ARPA, descoperirile au arătat că razele nu erau periculoase pentru personalul american de la ambasadă. “Mă simt încrezător în a afirma”, raporta Joe Johnston în septembrie 1967 cu privire la rezultatele Proiectului BIZARRE, “că, la nivelurile de putere raportate pentru TUMS, persoanele expuse nu prezintă risc de rănire”. O altă teorie urmărită de serviciile de informații americane sugera ca semnalul servea ca bruiaj menit să perturbe operațiunile de spionaj ale SUA, care se desfășurau dintr-o anexă aflată pe acoperișul clădirii ambasadei.
O a treia teorie, foarte răspândită, era că sovieticii foloseau semnalul pentru a activa, alimenta și/sau interoga dispozitivele de ascultare din pereții clădirii ambasadei. “Apărarea consideră că trebuie să ținem cont de posibilitatea ca unele dintre semnale să fie [șters] pentru activarea sau interogarea dispozitivelor audio implantate în ambasadă”, scria intr-un memorandum Strict Secret/Sensibil al Casei Albe pentru președintele Ford în februarie 1976, bazându-se pe evaluarea Departamentului Apărării cu privire la razele cu microunde.

Numeroase astfel de dispozitive de ascultare au fost descoperite în aprilie 1964, ascunse în pereții a cel puțin unsprezece birouri ale ambasadei – inclusiv în biroul atașatului militar al SUA. Realizarea faptului că serviciile secrete sovietice pătrunseseră în ambasadă și compromiseseră comunicațiile secrete ale SUA a declanșat o serie de măsuri de contra-supraveghere și o concentrare majoră asupra misteriosului fascicul de energie îndreptat spre clădire. Tehnicienii americani au detectat pentru prima dată razele de energie în 1953, la scurt timp după deschiderea ambasadei, dar au început să monitorizeze în mod activ razele de radiații abia la începutul anilor 1960. Un tehnician de la Biroul de Securitate Diplomatică al Departamentului de Stat, Maclyn Musser, le-a identificat ca fiind radiații cu microunde și a raportat, în 1963, că fasciculul era de 50 feet (n.n: aprox 15 metri).
“Ar trebui depuse mai multe eforturi pentru a înțelege scopul semnalului cu microunde îndreptat spre ambasadă, sau, dacă nu reușim, să-l oprim”, spunea Jerome Wiesner, fostul președinte al Comitetului Consultativ pentru Știință al Casei Albe, într-o notă secretă din iunie 1964. “E greu de înțeles de ce am fost atât de nepăsători în această privință”.
După cum e consemnat în documentele declasificate la mijlocul anilor 1960, serviciile de informații ale SUA au inițiat o serie de programe, evaluări și operațiuni menite să abordeze fasciculele de microunde, cu numele de cod TUMS -Technical Unidentified Moscow Signal / Semnal Tehnic Neidentificat din Moscova. [La mijlocul anilor 1970, după ce a fost detectat un al doilea semnal, numele de cod a fost schimbat în MUTS-Moscow Unidentified Technical Signals]. Pentagonul a realizat studiile Project PANDORA și BIZARRE. Acestea au inclus:
Project Big Boy – un set de evaluări medicale ale personalului de la bordul portavionului Saratoga al Marinei Militare.
Experimente cu maimuțe – între 1966 și 1969, echipe ARPA au efectuat și comandat o serie de experimente cu radiații pe cimpanzei și maimuțe rhesus, compilând date privind modificarea comportamentului, frecvența cardiacă și analiza țesuturilor și a sângelui, printre alte elemente fiziologice.
Planificarea experimentelor pe oameni – Rezumatele declasificate ale ședințelor Science Advisory Committee / Comitetului Consultativ Științific al programului PANDORA consemnează pregătirile pentru a merge dincolo de experimentele pe primate și pentru a folosi subiecți umani care nu ar fi fost conștienți de natura testelor cu radiații. Studiul trebuie să fie dublu-orb, cu protecția ochilor și a gonadelor (n.n: ovare și testicule).

Departamentul de Stat a jucat, de asemenea, un rol în ancheta TUMS, însărcinând Laboratorul de Cercetare în Citogenetică Umană al Universității George Washington să efectueze un studiu secret, “Evaluarea citogenetică a expunerii la mutageni”. Studiul a adunat, codificat și analizat probe de sânge prelevate sub diverse pretexte de la personalul american detașat la Moscova. Printre alte măsuri de contra-supraveghere care au rămas strict secrete, CIA a monitorizat semnalul și, în 1965, a trimis un tehnician special pentru a evalua securitatea la ambasadă. [ … ]
Dozele zilnice de radiații au continuat. Până la mijlocul anului 1975, monitoarele serviciilor de informații americane au detectat semnale suplimentare și mai puternice care vizau ambasada.
Sute de diplomați, ofițeri de securitate și de informații, precum și familiile acestora, care locuiau în secțiunea de reședință a clădirii consulatului, au fost expuși, fără să știe, la radiații timp de până la 19 ore pe zi. Ambasadorul SUA, Walter Stoessel, a devenit eroul necunoscut al epopeii Semnalului de la Moscova în toamna anului 1975, când a făcut presiuni asupra unui secretar de stat reticent, Henry Kissinger, pentru a determina Kremlinul să pună capăt transmisiunilor și să autorizeze o ședință de informare clasificată pentru personalul ambasadei, care nu era informat în legătură cu existența Semnalului de la Moscova.

O evidență istorică incompletă

Publicitatea din jurul Semnalului de la Moscova a generat anchete și audieri în Congres și a reînnoit eforturile interne ale guvernului american de a opri transmisiunile. În cele din urmă, Agenția Națională de Securitate l-a trimis pe unul dintre cei mai importanți ofițeri tehnicieni ai săi, Charles Gandy, la Moscova pentru a evalua securitatea ambasadei și pentru a determina modul în care microundele erau folosite pentru a intercepta comunicațiile ambasadei SUA. Investigația lui Gandy a devenit punctul central al unei cărți recente, The Spy in Moscow Station, scrisă de fostul oficial NSA Eric Haseltine.
Dar operațiunile de informații și evaluările realizate de NSA și CIA cu privire la semnalul de la Moscova rămân Strict Secret.
“Informațiile privind testele non-biologice care au urmat descoperirii semnalului de la Moscova sunt încă clasificate”, a notat profesorul Steneck în cartea sa, “The Microwave Debate”, care conținea mai multe capitole despre fasciculele de microunde și răspunsul guvernului american atunci când a fost publicată în 1984.
După aproape patru decenii, aproape niciunul dintre documentele Comunității de Informații privind semnalul de la Moscova nu a fost publicat. Cu toate acestea, ca urmare a cererilor Congresului, guvernul SUA a început să declasifice anumite părți ale eforturilor SUA de a înțelege și de a aborda Semnalul de la Moscova. ARPA a declasificat unele documente pentru o investigație din 1979 a Comisiei Senatului pentru comerț, știință și transport. Alte documente au fost obținute de Steneck prin intermediul Freedom of Information Act (FOIA) / Legea privind Libertatea de Informare în timpul cercetărilor pentru cartea sa. La mijlocul anilor 1980, Associated Press a folosit FOIA pentru a obține câteva mii de pagini de documente. Un reporter de investigații pe nume Michael Drosnin a obținut numeroase documente PANDORA în temeiul FOIA, dar nu a publicat niciodată informațiile pe care le conțineau. Unele dintre documentele PANDORA au fost în cele din urmă postate pe pagină web al Pentagonului și au fost folosite ulterior de Sharon Weinberger, fost editor executiv al Foreign Policy, în cartea sa, Imagineers of War: The Untold Story of DARPA, the Pentagon Agency That Changed the World. Cartea a fost extrasă dintr-un articol pentru site-ul Foreign Policy, “Istoria secretă a diplomaților și a armelor invizibile”, în care se notează că presupusa utilizare a unei “arme sonice” împotriva oficialilor ambasadei americane din Cuba “amintește de un mister medical din Războiul Rece” în Rusia.

Foști diplomați americani care au fost expuși la Semnalul de la Moscova în anii 1970 – în special cei care cred că bolile lor rare de cancer de sânge derivă din acea expunere – au scris, de asemenea, despre paralelele cu “Sindromul Havana”.
“E déjà vu”, a declarat diplomatul pensionat James Schumacher, care a fost detașat la Moscova în urmă cu peste 40 de ani și care a scris într-un articol pentru American Foreign Service Association intitulat “Înainte de Sindromul Havana, a existat Semnalul de la Moscova”.
Integral aici: https://nsarchive.gwu.edu/briefing-book/intelligence-russia-programs/2022-09-13/moscow-signals-declassified-microwave

DOCUMENTE

Document 1
White House, Jerome Wiesner, Report to Clark Clifford, “Bugging of the U.S. Embassy, Moscow,” Secret
Jun 24, 1964. Source: National Security Archive, John Prados and Arturo Jimenez-Bacardi, eds., “Understanding the CIA”, Document 14
Document 2
ARPA, Samuel Koslov, Memorandum to the State Department, “Biomedical Phenomena,” SecretMay 13, 1965. Source: Nicholas H. Steneck personal collection

Document 3
ARPA, Richard S. Cesaro, Memorandum, “Justification Memorandum for Project PANDORA,” Top Secret
Oct 15, 1965. Source: Drosnin FOIA, DoD Reading Room

Document 4
Department of State, Medical Office, Cable, “Medical Services: ‘Moscow Viral Study,’” SecretDec 9, 1965. Source: Nicholas Steneck research papers, Gerald Ford Presidential Library

Document 5
Department of State, Medical Office, Memorandum, “Request for Contract – George Washington University”
Jan 27, 1966. Source: Nicholas Steneck research papers, Gerald Ford Presidential Library

Document 6
Department of State, Memorandum of Conversation, “Signals Against Embassy Moscow Chancery,” Secret/NodisJun 25, 1967. Source: U.S. National Archives, Department of State Records (RG 59), Subject Numeric Files, 1967-1969, BG Moscow 13

Document 7
CIA, memorandum, Joseph Johnston, “Aid Memoir [sic]” [Summary statement of my understanding of Project BIZARRE results and their implications for TUMS], Secret
Sep 25, 1967. Source: Nicholas Steneck research papers, Gerald Ford Presidential Library

Document 8
ARPA, Richard S. Cesaro, Memorandum, “Project BIZARRE,” Top Secret
Sep 27, 1967. Source: Drosnin FOIA, DoD Reading Room

Document 9
ARPA, Herbert Pollack, Memorandum, “Report of Visit to U.S.S. Saratoga, December 31, 1968”Jan 2, 1969. Source: Drosnin FOIA, DoD Reading Room

Document 10
ARPA, Meeting Summary/Minutes, “Summary of Pandora Meeting,” with attached “Detailed Minutes of Pandora Meeting of April 21, 1969,” SecretMay 16, 1969. Source: Drosnin FOIA, DoD Reading Room

Document 11
ARPA, Meeting Minutes, “Minutes of Pandora Meeting of May 12, 1969,” Secret
May 12, 1969. Source: Drosnin FOIA, DoD Reading Room

Document 12
RAND Corporation, Samuel Koslov, Report, “Review of Project Pandora Experiments”Nov 4, 1969. Source: Drosnin FOIA, DOD Reading Room

Document 13
RAND Corporation, Samuel Koslov et. al, Report to Assistant Secretary of the Navy (R&D), “Review of Contract N00014-69-C-0358 ‘Radio Frequency Hazards,’ Principal Investigator: Dr. Milton M. Zaret”
Aug 16, 1971. Source: U.S. National Archives, Record Group 46, Records of U.S. Senate Committee on Commerce, Science and Transportation, 90 to 95th Congress, Project Pandora Folder

Document 14
ARPA, George H. Heilmeier, Letter to Chairman of the House Committee on Commerce, Science and Transportation
Sep 15, 1977. Source: Drosnin FOIA, DoD Reading Room

Document 15
U.S. Senate, Committee on Commerce, Science, and Transportation Report, “Microwave Irradiation of the U.S. Embassy in Moscow (Review of its History and Studies to Determine Whether or Not Related Health Defects were Experienced by Employees Assigned in the Period 1953-1977)”
Apr 1, 1979. Source: U.S. Senate Committee Print

Acest articol a fost publicat în Rusia și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.