Ereticii de ieri, imitati astazi de sectanti


Cuvântul „erezie” provine de la grecescul  αιρεσις – hairesis, care înseamnă „alegere”, sau „sciziune”,adica o rupere de intreg , de trupul Bisericii celei adevărate.

Este un Domn, o credinţă, un botez. „(Efeseni 4,5)

Inca din primele secole, din necesitate, Biserica a fost fortată să se confrunte cu aceste erezii ,prin a proclama ortodoxia. Aceste apucaturi , au fost condamnare chiar de Sf Apostoli , era necesar pentru Biserică sa stabileasca ce era şi ce nu ,conform cu invatatura Mantuitorului Hristos.

Cei care promovau o spiritualitate dezechilibrata, in general toti ereticii care s-au perindat pe parcursul celor doua milenii de crestinism: iudaizantii, iudeo-gnosticii, maniheii, montanistii, milenistii, antitrinitarii, arienii, macedonienii, nestorienii, donatistii, pelagienii si ceilalti eretici, cei care nu reuseau sa puna armonie intre doctrina si evlavie, ajungand la manifestari religioase aberante ,erau numiti ERETICI.

De omul eretic (αἱρετικὸν), dupa intaia si a doua mustrare, departeaza-te, Stiind ca unul ca acesta s-a abatut si a cazut in pacat, fiind singur de sine osandit.” (Tit 3.10-11)

În cadrul crestinismului, preocuparea pentru eliminarea ereziilor s-a manifestat înca de la început, citim în Apocalipsa de secta Nicolaitilor sau de cea a Isabelei, în timpul Sfântului Ioan evanghelistul.

De asemeni Mântuitorul în evanghelii si Apostolii în epistole, fac referiri la „hristosi” mincinosi, erezii si eretici.

Feriţi-vă de proorocii mincinoşi, care vin la voi în haine de oi, iar pe dinăuntru sunt lupi răpitori. „(Matei 7,15).

Apostolul Petru isi exprima ingrijorarea fata de procesul de infiltrare a ereziilor,avertizand ca vor provoca „pieirea” atat celor care le lanseaza pe „piata”, cat si celor care se lasa inselati:

Dar au fost în popor si prooroci mincinosi, dupa cum si între voi vor fi învatatori mincinosi, care vor strecura eresuri ( αἱρέσεις ) pierzatoare.Si multi se vor lua dupa învataturile lor ratacite si, din pricina lor, calea adevarului va fi hulita” (2 Petru 2 ,1-2)

Prezenta schismaticilor si ereticilor in perioada Noului Testament este o realitate , asa cum ne spune Apostolul Pavel..

Caci trebuie sa fie între voi si eresuri (αἱρέσεις ) ,ca sa se învedereze între voi cei încercati.” (1 Corinteni 11:19)

Eretici ,adica cei care produc dezbinari in Biserica sunt denumiti „oameni firesti, care nu au Duhul”, iar scopul lor imediat si de perspectiva este atacul asupra unitatii credintei .

Aceştia sunt cei ce fac dezbinări, (oameni) fireşti, care nu au Duhul. ” (Iuda 1 ,19).

Dintr-o Biserica , s-au desprins mai multe madulare din care unele au putrezit de tot intre timp, altele incerca sa infecteze Biserica adevarata prin multiple metastaze ,ca si mitica Hydra, capetele Protestantismului se înmultesc mereu.

E cazul tuturor sectelor rezultate dupa Reforma: Lutherana, Presbiteriana, Menonita, Baptista, Adventista,Penticostala, Mormona etc.

Ereziile vechi demult apuse, sunt „rebranduite” de „profeti” mai noi: John Smith si Thomas Helwys(baptisti), A.J. Tomlinson si Charles Parham(penticostali), William Miller si Ellen G. White (adventisti),Charles T. Russell (yehovisti)…etc.

Orice nebun isi poate face secta lui. In cativa zeci de ani va reusi sa recruteze alti nebuni ca si el, care vor recruta la randul lor alti nebuni, si asa se naste un „cult” nou de oameni bolnavi, tradatori de Hristos ,tara si de neam.Toate sectele au în comun un singur lucru: îndepărtarea oamenilor de Biserica ORTODOXA şi de mântuirea prin Hristos.

„Biserica Dumnezeului celui viu, stâlp si temelie a adevarului.” (1 Timotei 3:15)

Acest articol a fost publicat în adventism, Assemblies of God, biblie, Biserica, biserica ,crestin,ortodox, Church of God, Crestinism, Erezie, neoprotestantism, penticostal ,evanghelic,evanghelizare, rugul aprins, sabat, secte, teologie, vesnicie și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

1.310 răspunsuri la Ereticii de ieri, imitati astazi de sectanti

  1. Adi zice:

    TLC, am vazut filmul 🙂
    Intr-adevar, si eu am fost inselat, doar din lectura BG, sa cred ca Arjun ar fi fost marele pacifist, iar Krishna razboinic. Se impun cateva precizari:
    -Arjun a jurat sa ii omoare pe aia Kuru pt ca au facut-o pe nevasta-sa Draupadi curva;
    -Pandavii, Arjun si fratii sai, purtau razboiul impotriva rudelor lor si invatatorilor lor (care, zic ei, i-au privat de dreptul la mostenire), inclusiv regele Dhritarashtra, care este tatal lor adoptiv;
    -Pandavii nu luptau pur si simplu (desi luptau pt a cuceri si a deveni ei imparati), ci erau aliati cu interesele altor regate ostile Hastinapurului;
    -S-au uneltit multe chestii pt castigarea razboiului aluia, inclusiv implicarea zeului Indra si Kunti, mama Pandavilor, ii marturiseste as-luptatorului din tabara adversa, Karna, ca el este frate cu Pandavii… si trezeste in acesta resentimente fata de a-si ucide fratii. Interesant este ca Kunti nu le zice si Pandavilor ca sunt frati cu Karna;
    -In mijlocul starii dinainte razboiului, Krishna poarta din proprie initiativa negocieri de pace cu ambele parti, desi niciuna dintre acestea nu vroia pace!
    In acest context intelegem ca ezitarea lui Arjun in mijlocul razboiului ar fi fost slabiciune fatala (nu moment sincer de compasiune), care ar fi condus ca echipa lui Arjun (prezentata ca buna) ar fi fost zdrobita de echipa adversa (prezentata ca rea). Evident ca, in acest context, decizia corecta era sa lupte, ilustrand totodata ca `binele` invinge `raul`.

  2. TLC zice:

    @Adi

    Cred ca te inseli si mai tare atunci cand inveti din filme. Imaginea de ansamblu … tocmai de aia am apelat la sinteza lui Eliade. In orice caz, e vorba de jocuri de noroc masluite, cafteala intre neamuri si „swingers party” 🙂
    Zici tu:

    „Evident ca, in acest context, decizia corecta era sa lupte, ilustrand totodata ca `binele` invinge `raul`

    Vezi ca-l contrazici pe Krishna. Mititelul pacifist zice asa:

    (Bhagavad – Gita, cartea a doua – Yoga Discriminarii)
    38. Facand egale fericirea cu suferinta, castigul cu pierderea, victoria cu infrangerea, fii gata de lupta; asa nu-ti vei atrage pacatul.

    Seful tau Krishna, pune sub semnul egalitatii binele si raul. Fie ca-i dai omului o cana cu apa sau ii tai gatul, e tot aia. Singura chestie e sa o faci detasat. Daca nu faci asa … esti pacatos 🙂

  3. Adi zice:

    O sa accept lectii de la tine, pe tema asta, cand o sa citesti tu toate cele 100.000 de versuri ale Mahabharatei! Filmul este de fapt serial si are 100 de episoade…
    Sa imi arati ce ar fi recomandat invatatura patristica in situatia dialogului din BG!
    Daca-i dai omului o cana cu apa sau ii tai gatul, o sa suferi consecintele karmatice ale actelor pe care le faci. Tocmai d-aia trebuie sa te detasezi, ca sa faci cat mai putine acte care sa atraga consecinte karmatice… si nu ca faptele pe care le-ai face detasat nu ar atrage consecinte.

  4. TLC zice:

    @Adi

    Eu sunt mare tarabostes de Sarmizegetusa, Persepolis si Harappa, nobil urmas al lui Tomiris, Dromihete, Deceneu, Burebista, Diurpaneus si altii. Scuza-mi lipsa modestiei, dar augusta-mi persoana nu se complica sa dea lectii unui brahmanist iehovisto-mormon de rit budisto-sufi gnostic de ziua a saptea, care se uita la filme facute la Bollywood. Iti lipseste „background-ul”, tocmai de aia ti-am zis ca e cazul sa incepi cu chestii de baza cum ar fi: carti de colorat, povestile lui Petre Ispirescu, Ion Creanga si fratii Grimm. E un indemn la studiu. Trebuie sa iesi din starea de sudra/paria, abia apoi sa te dai la barfa cu noi astia, vajnicii urmasi ai aryenilor carpato-danubiano-pontici, inventatorii „stiintei Vedice” plus alte chestii. Invatatura patristica fata de cei ce porneau la razboi din cauza jocurilor de noroc masluite plus “swingers party” … e de blamare. Zici tu:

    „Tocmai d-aia trebuie sa te detasezi, ca sa faci cat mai putine acte care sa atraga consecinte karmatice”

    Ceva de genul asta au zis si carpato-danubiano-ponticii cand au navalit peste hindu si
    i-au redus la stadiul de abrorgeni. Flacai si fete hindu … stati detasati, e Maya ca v-am distrus civilizatia de origine. Relaxati-va si bucurati-va de viata … totul e Brahman 🙂
    Daca tot iti plac filmele, uite, astia de la TVR au copiat de la mine si au facut un documentar 🙂 Baga la cap ce zice pana la minutul 1:17, dupa aia nu mai e asa de interesant ca zice de la altii:

  5. Adi zice:

    TLC, imi pare ca te-a corupt si pe tine tov. Puchea… cu niste agheazma, sfanta tzuik de la Gurbanesti :))

  6. TLC zice:

    @Adi

    Observ ca ai o mare aplecare catre Dorel. Ma, nu cumva vrei sa-ti faci transferul la penticostali ? 🙂 Precis au nevoie de d’astia ca tine cu „insight genial”

  7. Adi zice:

    Pai… eu fac un comentariu pertinent, bazat pe opera in sine, iar tu dai copy-paste din comentariile tale anterioare. Banuiesc ca tot te straduiesti, repetand de zeci de ori, poate s-o nimeri un context unde sa se potriveasca… Profunda lipsa de seriozitate 😦

  8. TLC zice:

    @Adi

    Pana acum nu ti-am oferit „sinteza hinduista”. Dupa ce ca-ti dau ca bonus un film … faci figuri de balet radiofonic!

  9. Adi zice:

    Dar vorbeste serios daca ai ceva de spus… nu stiu pe cine urmaresti sa impresionezi cu `metaforele` tale. Eu te provocasem vizavi de cosmogonia patristica…

  10. SOLA SCRIPTURA zice:

    Toate religiile sunt satanice.Ortodoxia e cea mai rea,de ce credeti ca puscariile sunt pline cu romani ortodocsi?Dumnezeu este Cuvantul,nu traditie,nu nimic.IN AFARA SFINTEI SCRIPTURI NU EXISTA MANTUIRE.Asa ca nu va mai bateti degeaba,toti slujiti aceluiasi stapan.Adevarata credinta nu are biserica oficiala.Voi nu urmati scriptura,ci practici pagane,care exista de la inceputul lumii,asa-zisa traditie,pentru care vreti sa va gasiti justificari in Biblia pe care o batjocoriti pentru a va apara ereziile care va convin.Biblia va acuza si va demasca,de asta ii urati pe cei ce cerceteaza.Voi nu aveti succesiune apostolica,asa ca nu va mai pretindeti crestini.Voi nu aveti dreapta credinta,pentru ca voi aveti ritualuri si dogme pagane.Voi venerati zei pagani,nu pe Hristos.Voi practicati un crestinism paganizat,sau mai bine zis un paganism crestinizat.

  11. TLC zice:

    @SOLA STUPIDUS

    Cine ti-a zis traznaile pe care le-ai insirat? Ai facut tu recensamantul puscariasilor? Daca da, foarte bine, acum mergi in America si repeta recensamantul acolo. Vezi cati puscariasi sunt in America, tara in care majoritatea sectelor au Statul Major. Mocofanule, tu nu ai habar la ce se refera Sf. Traditie, in schimb ai venit sa ne plictisesti cu pareri dobandite la secta. Ai impresia ca Biblia a picat din cer direct in biblioteca sefilor de secta? Adica tu, vajnic neoprotestant urmas in prostie a lu’ John Smith, Nutzi White, Taze Russel, Charles Parham, William Branham, Joseph Smith si alte pocnitori sectare, incepi sa schelalai chiar la inventatorii sectelor pe motiv ca „adevarata credinta nu are biserica oficiala”? Vezi ca liderii neoprotestanti au facut si „biserici oficiale”. Se pare ca tu esti mandatat sa faci update religios 🙂

  12. Iulian zice:

    SOLA SCRIPTURA says:
    IN AFARA SFINTEI SCRIPTURI NU EXISTA MANTUIRE.
    wow, Biblia mintuieste????
    Domnul meu, daca tot spuneti ca aveti baza biblica fiti atit de bun si spuneti-ne si noua un nume a unui martir neoprotestant de la inceputul crestinatatii???Aratatine si noua o biserica neoprotestranta de la inceputul crestinatatii.Dati-ne si noua numele unui episcop neoprotestant de la inceputul crestinatatii.Dati-ne si noua numele unui neoprotestant de la inceputul crestinatatii care a contribuit la alcatuirea Bibliei.

    Domnul meu, Biblia fara Traditie nu se poate .Dv .spuneti ca aveti la baza Scriptura.
    Domnul meu, dati-mi voie sa va spun ca aceasta e o minciuna mare dv .calcati grosolan ce spune Scriptura.Scris este in Scriptura sa tinem Traditia Apostolica Fraţilor, staţi neclintiţi şi ţineţi predaniile pe care le-aţi învăţat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră (II Tes. 2, 15).

    Tineti dv asa ceva?de unde dv .calcaci grav Biblia in picioare.
    Deci fiti atit de bun si datine : un nume a unui martir neoprotestant de la inceputul crestinatatii.Aratatine si noua o biserica neoprotestranta de la inceputul crestinatatii.Dati-ne si noua numele unui episcop neoprotestant de la inceputul crestinatatii.Dati-ne si noua numele unui neoprotestant de la inceputul crestinatatii care a contribuit la alcatuirea Bibliei.

  13. Adi zice:

    Hai sa va mai dau o duma de insight genial 🙂
    He is the Founder; His Grace and His Inspiration manifested through the pure Sages and they became the spokesmen of this Dharma. When the moral purity of men degenerates, God takes form as grace and inspiration in sages and teachers.
    Discutam despre misionarism si mi s-a spus: Oamenii care îşi schimbă viaţa pentru Cristos vor să spună şi altora despre Dumnezeu, ca să se schimbe şi ei.
    Ca atunci când găseşti o reducere mare, sau ceva gratis la un anume magazin şi îţi suni prietenii să meargă şi ei să cumpere.
    Misionarismul este un fel de altruism, un fel de a împărţi şi altora ce ai tu, pentru ca cei care nu au auzit de această schimbare a minţii să audă şi să şi-o dorească pentru ei. 🙂

    Raspunsul meu genial a fost:
    Sa nu cumva sa fie cumva in gen zvonistica sau `telefonul fara fir` !
    Ai facut un non-sequitur… alaturand prima idee cu a doua… pur si simplu nu decurg una din alta.
    Incepi prin a lauda pocainta… apoi lasi sa se inteleaga ca din asta ar rezulta virtutile misionarismului 🙂
    Daca ai descoperit o comoara, chiar si faptul de a o dona altor oameni nu are valoarea (materiala) a comoarei respective!
    Ma intelegi sper… faptul ca tu ai descoperit pocainta este magistral… dar faptul ca o imparti cu altii poate fi cel mult misto. Tu in mod subtil atribui caracteristica de magistralitate a pocaintei…. in mod nejustificat misionarismului.

  14. / zice:

    Protestantii sunt defapt ultima lovitura data Bisericii Catolice, raul sa infiltrat in sanul Bisericii Apostolice, inca din primele secole! Montanisti, cathari, arieni, s.a.m.d
    Masonul Luther nu a facut decat sa MIMEZE CRESTINISMUL ORIGINAR satana si fii sai sunt destul de perversi, incat sa minmeze ADEVARUL

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.