Icoanele in crestinism


Tot ce aduc sectantii împotriva ICOANELOR sunt cuvintele spuse de Dumnezeu împotriva IDOLILOR.

„Să nu-ţi faci chip cioplit /IDOL (εἴδωλον  )( Exod 20 ,4. )

” Fiilor, păziţi-vă de idoli /IDOL (εἰδώλων) „( 1 Ioan 5,21)

Neoprotestantii (adica sectantii) si-au construit teologia pe minciuna si pe mediocritate.

Flacaii se fac ca nu vad diferenta intre un IDOL -εἴδωλον(combatut de Biserica ) si o ICOANA -εἰκὼν.

In crestinism, reprezentarea lui Dumnezeu in formele artei iconografice a devenit posibila datorita faptului istoric al intruparii. Astfel sfintele icoane reprezentind pe Mantuitorul ,au la baza intruparea Fiului lui Dumnezeu.

Dumnezeu s-a aratat in trup …” (I Timotei 3, 16), si daca S-a aratat in trup, poate fi reprezentat.

Icoana reprezentind pe Mantuitorul Iisus Hristos este o marturie a faptului ca Fiul lui Dumnezeu s-a intrupat cu adevarat.Este adevarat ca „pe Dumnezeu nimeni nu L-a vazut vreodata” (Ioan 1, 18), dar asa cum explica in continuare Cuvintele Sfintei Scripturi: „Fiul cel Unul-Nascut, care este in sanul Tatalui acela L-a facut cunoscut„.(Ioan I, 18). Pe Dumnezeu-Tatal L-a facut cunoscut Fiul Sau prin intruparea Sa.

In raspunsul dat de Mantuitorul la rugamintea lui Filip, Hristos lamureste problema ce macina mintea sectantilor ..”Doamne arata-ne noua pe Tatal si ne este de ajuns…..Cel ce M-a vazut pe Mine, a vazut pe Tatal.” (Ioan 14, 9).

 Apoi, exista mai multe pasaje biblice care vorbesc despre Fiul ca si chip/ICOANA a Tatalui:

                   „El este chipul/icoana/εἰκὼν Dumnezeului Celui nevazut„(Col 1, 15),

                   „Iisus Hristos, ca om, este chipul/icoana/εἰκὼν lui Dumnezeu „(2 Cor. 4, 4).

Inteleg ca exista icoane, cruci si simboluri din primele veacuri crestine, aflate în catacombe, unde primii crestini se ascundeau si traiau din cauza persecuþiilor si unde îsi practicau credinta, convingerile religioase. În catacombele Romei existã icoane vechi ale Mântuitorului si imagini ale Sfintei Cruci.

Catacombele sunt primele locuri de inchinare a crestinilor, datand din sec. al II-lea . S-au descoperit peste 40 de catacombe la periferia orasului Roma,situate langa vechile drumuri ce porneau din oras. Cele mai cunoscute si mai vizitate fiind : Catacombe di San Callisto, Catacombe di San Sebastiano, Catacombe di San Domitille,Catacombe dei Santi Marcellino e Pietro,sau Catacombe di Santa Priscilla.

Cinstirea chipuri de heruvimi(ICOANELOR) – ce erau in templu – niciodata nu a fost dezaprobata de Hristos sau de Sfintii Apostoli.Dumnezeu Insusi – Care a poruncit categoric prin porunca II a Decalogului a nu ne inchina la idoli – a poruncit a se face chipurile de heruvimi(ICOANELOR) care erau pe chivot, ceea ce inseamna ca acesti heruvimi lucrati de mana de om sunt icoane si nu idoli .Dispozitiile Legii Vechi arata ca reprezentarea unor personaje sau simboluri religioase(ICOANELOR) erau ingaduite.

Apoi sa faci DOI HERUVIMI DE AUR si sa-i faci ca dintr-o bucata….Heruvimii acestia sa fie cu aripile întinse pe deasupra capacului, acoperind cu aripile lor capacul, iar fetele sã si le aibã unul spre altul; spre capac sã fie feþele heruvimilor.”(Iesire 25, 18-22)

Chiar Iosua ,s-a inchinat in fata Chipurilor de Heruvimi(ICOANELOR).

Atunci Iosua si-a sfasiat vesmintele sale, A CAZUT CU FATA LA PAMANT inaintea chivotului Domnului si a stat asa pana seara si el si batranii lui Israel si si-au presãrat pulbere pe capetele lor „(Iosua Navi 7,6)

Cum ICOANA Heruvimilor nu este idolatrie, tot asa ICOANA Mantuitorului  nu este idolatrie.

Acest articol a fost publicat în adventism, biblie, Biserica, biserica ,crestin,ortodox, nationalism, penticostal ,evanghelic,evanghelizare, rugul aprins, sabat, teologie, vesnicie și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

695 de răspunsuri la Icoanele in crestinism

  1. Dorel zice:

    L-ai întrebat, Iuliane? DA sau NU?

  2. Iulian zice:

    Nu Dorele ca nu am timp de prostiile tale ok?

  3. Dorel zice:

    @Iulian:
    „Nu Dorele ca nu am timp de prostiile tale ok?”
    Nu e prostie, nu tu ai susținut că sunt țip că cenzurat când eu cenzurez pe alții? Eu doar ți-am sugerat să-l întrebi pe Adrian.I dacă l-am cenzurat! Atâta tot!

  4. Dorel zice:

    Erată:
    Nu e prostie, nu tu ai susținut că țip că sunt cenzurat când eu cenzurez pe alții? Eu doar ți-am sugerat să-l întrebi pe Adrian.I dacă l-am cenzurat! Atâta tot!

  5. Ioan Cadar zice:

    Doamne ajută,
    Pe această temă vreau să vă prezint următorul material:
    Icoanele (imaginile) în Biserică
    https://binevestitorul.wordpress.com/2012/11/04/icoanele-imaginile-in-biserica/

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.