Ifose maghiare


vivat_trianon

„UDMR reclamă, vineri seară, vandalizarea monumentului secuilor martiri din Târgu Mureş şi a transmis că este păcat că se încearcă din nou crearea unui conflict între comunităţile române şi maghiare. UDMR şi vicepremierul Kelemen Hunor fac apel la calm”.
Integral aici:
https://www.news.ro/social/udmr-reclama-vandalizarea-monumentului-secuilor-martiri-targu-mures-face-apel-calm-primar-ne-m-pa-lit-i-cei-ne-vor-ra-ul-oras-ul-nostru-dezvolta-m-loc-provoca-rilor-baza-etnica-1922401305002021022319956100

„În primul rând de când desenarea tricolorului țării și Drapelul României în sine a ajuns să reprezinte o „vandalizare”? În al doilea rând de unde știm că nu l-a desenat în miez de noapte chiar Soos Zoltan, ca să poate să introducă el și șeful UDMR, orbanistul Hunor Kelemen, texte specifice diversioniștilor specializați, despre „provocări”, „apel la calm”, „nou conflict etnic” (!) și „extremism” (evident românesc)”.
Integral aici:
https://www.activenews.ro/prima-pagina/Dupa-ce-a-jignit-romanii-si-tiganii-primarul-extremist-maghiar-din-Targu-Mures-striga-vandalii-in-timp-ce-UDMR-forteaza-ocuparea-Clujului-165100

Imediat după Unire, ungurii din Ardeal au pornit o campanie vie pentru a populariza ideea “transilvanismului”. Dar ce este acest “transilvanism”?
Ardealul are istoria, tradiția, viața lui constituțională și de drept aparte, și-au zis ungurii. Transilvania a fost oarecum izolată de natură de restul țări ungurești și evenimentele istorice l’au făcut să trăiască viața lui aparte, un timp oarecare ca principat independent.
În timpul acesta, secole îndelungate, Ardealul și-a format un “suflet aparte” de acel al celorlalte provincii ale fostei Ungarii. În tradiția, năzuințele și însăși existența Ardealului este ceva specific, au spus propagandiștii maghiari ai ideii “transilvanismului”.
Este nu numai interesul ungurilor, dar și al românilor din Ardeal, au spus ei, ca acest “specific transilvănean” să șe păstreze și să se perpetueze.
Am văzut că unul din argumentele puternice ale revizioniștilor este “unitatea istorică a Ungariei”. El nu se împacă nicidecum cu “transilvanismul”. Dimpotrivă, argumentele aduse în favoarea acestuia, se opun “unității istorice a Ungariei”. Dar “transilvanismul” este un argument destinat în primul rând pentru uzul ungurilor ardeleni, așa că nepotrivirea lui cu argumentele ce au altă destinație, nu a cauzat prea multe griji revizioniștilor.
Să căutăm a încadra în realitățile politice locale această fantezie pe cât de atrăgătoare la aparență, atât de perfidă în fond. Neînțelegerile începutului, atât de firești au fost speculate de unguri. Am văzut că și propaganda iredentistă ungurească din străinătate pretinde, că românii din Ardeal ar avea o cultură superioară românilor din vechiul regat. Aceasta pentru simplul motiv, că românii ardeleni au fost crescuți în școli ungurești. În mod perfid ungurii au încercat să tămâieze pe românii din Ardeal, contribuind cât mai mult la adâncirea regionalismului.
“Transilvanismul” nu este deci altceva, decât un regionalism îmbrăcat în haină de sărbătoare și rostul lui acum e ușor de ghicit. El intenționa să sape o prăpastie între românii din Ardeal și cei din vechiul regat, împingând pe românii ardeleni în brațele ungurilor, fie printr’o nouă unire cu Ungaria mică, fie prin autonomia Ardealului, creând un fel de “stat tampon” între Ungaria și România.
Am putea examina în câteva cuvinte, dacă acest “transilvanism” e în adevăr ceva serios, fructul evoluției istorice, cum afirmă ungurii. După cum foarte just constată profesorul dr. Ion Chinezu în cartea sa, “Aspecte din literatura maghiară ardeleană”, “transilvanismul” a fost ridicat la suprafață în momentul când Ardealul și-a întors fața spre București. O constatare foarte justă. Căci “transilvanismul” la care se referă ungurii, nici nu putea să existe înainte de unire din două motive. Întâi pentru că populația românească a Ardealului în trecut a fost ținută izolată de faimoasele trei națiuni ale Ardealului, (ungurii, sașii și săcuii), fără a fi avut vreun drept, deci fără ca să fi putut contribui la dezvoltarea unei tradiții constituționale și juridice comună tuturor “popoarelor Ardealului”. Și pe urmă chiar stăpânirea ungurească a fost aceea, care a suprimat cu întreaga greutate a unei politici excesiv de centralistă, orice tendința de independență locală a Ardealului.
Totuși iredenta maghiară a pornit o campanie concentrică foarte vie prin presă, prin literatura și chiar prin predicile delà amvon ale preoților maghiari din Ardeal, pentru ideea “transilvanistă”. Ea a pornit cu o spontaneitate surprinzătoare, dovedind cât de bine reacționează în întreg Ardealul nucleele iredentiste ungurești.
Minciuna bine ticluită a “transilvanismului” ani de zile era considerată de unguri ca o armă foarte folositoare în mâinile iredentismului. Firește, ideea a pornit delà oficina centrală delà Budapesta și se alimenta prin dezacordul dintre croații și sârbii din Iugoslavia. Exemplul trebuia urmat și de celelalte state succesoare, spre a fi slăbite cât mai mult. Ea este însă o dovadă mult grăitoare a mijloacelor cu cari lucrează iredenta maghiară, care după cum vedem, se strecoară până și în viața sufletească a națiunilor alcătuitoare de stat din provinciile dezlipite de statul maghiar!

Sursa:
România și revizionismul maghiar – Aurel Gociman (1934)

___________________________________________

Un amic a fost invitat la clubul hotelului Trianon din București pentru a participa la o serată culturală organizată de Liga doamnelor maghiaropate. A fost plăcut surprins de prestația invitatului special, un anume Kelemen. Amicul a fost impresionat de profunzimea versurilor recitate de Kelemen, motiv pentru care ne-a trimis și nouă filmarea emoționantului moment poetic.

 

Acest articol a fost publicat în Ungaria și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.