Viktor Orban deschide ușa pentru tehnologia de supraveghere chineză și pentru sute de ruși


Pactul de securitate Budapesta – Beijing include în mod ascuns tehnologie de supraveghere chineză

Au început să apară noi detalii despre vizita lui Xi Jinping la Budapesta din luna Mai. După cum s-a relatat pe larg, un nou pact de securitate între Ungaria și Republica Populară Chineză (RPC) permite ca ofițerii chinezi responsabili cu aplicarea legii să efectueze patrule pe teritoriul Ungariei – adică pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.

Există însă un aspect adițional, încă nedezvăluit, al acestui aranjament de securitate. Conform surselor de încredere familiarizate cu recentele negocieri chino-ungare, o dispoziție permite RPC să amplaseze camere de supraveghere echipate cu capacități avansate de inteligență artificială, cum ar fi software pentru recunoașterea facială, pe teritoriul ungar.

Guvernul Orban menține deja o infrastructură de supraveghere semnificativă, inclusiv sisteme CCTV, și există indicii cum că, pe lângă programul de spionaj Pegasus, e posibil să fi achiziționat și o tehnologie de recunoaștere facială dezvoltată în Israel.

În orice caz, faptul de a permite RPC să înființeze propriul aparat de supraveghere în Ungaria ridică probleme distincte. Chiar dacă se presupune că scopul e de a monitoriza investițiile, instituțiile și personalul chinez, posibila implicare a firmelor chineze de tehnologie, dintre care unele au legături cu Armata Populară Chineză sau cu serviciile de informații chineze și care fac obiectul sancțiunilor occidentale, poate complica relațiile Ungariei cu aliații NATO.

Când guvernul ungar a fost contactat pentru comentarii, a redirecționat întrebările către poliția ungară, care a susținut că polițiștii chinezi nu vor fi autorizați să investigheze sau să acționeze pe cont propriu. Întrebările privind camerele de supraveghere și tehnologia inteligenței artificiale au rămas fără răspuns.

China dezbină și mai tare Grupul Visegrad

Unul dintre factorii care permit ca premierul ungar Viktor Orban să facă unele manevre e reprezentat de diviziunea adânc înrădăcinată în rândul aliaților săi oficiali, în special în cadrul Grupului de la Visegrad, în ceea ce privește China.

În timp ce Slovacia se aliniază în mare măsură la poziția amiabilă a Ungariei atât față de China, cât și față de Rusia, Polonia adoptă o poziție mai nuanțată, opunându-se vehement Kremlinului și menținând o abordare mai soft față de China. În schimb, Republica Cehă adoptă o poziție refractară atât față de China, cât și față de Rusia. În timpul unei recente discuții neoficiale cu jurnaliștii de la Praga, un înalt oficial ceh specializat în politică externă și-a exprimat scepticismul cu privire la eficacitatea platformei V4.“În acest moment, nu e posibil să avem o poziție comună a V4 cu privire la China. Am crezut că am învățat deja lecția cu pandemia și cu modul în care lanțurile noastre de aprovizionare [prea dependente de China] au fost perturbate”, a declarat oficialul ceh, adăugând că “nu știu ce trebuie să se întâmple” pentru ca țările să realizeze pericolele dependenței prea mari de China.

Oficialul ceh a declarat că recentele vizite diplomatice ale lui Xi Jinping la Paris, Belgrad și Budapesta au demonstrat că China folosește tactica “dezbină și cucerește”. Oficialul ceh consideră că nu doar Ungaria și Slovacia neglijează riscurile de securitate națională asociate cu Beijingul, menționând că “Franța nu vrea să discute despre China în cadrul NATO”, subliniind o reticență mai largă în rândul țărilor europene de a se confrunta cu provocările reprezentate de influența crescândă a Chinei.

Prezența rusă în Paks, Ungaria, va depăși 1.000 de persoane până în 2025

Industria nucleară rusă nu se află încă sub incidența sancțiunilor UE și, prin urmare, proiectul centralei nucleare ungare al Rosatom, Paks II, continuă să avanseze. Deși construcția centralei se confruntă cu numeroase obstacole de reglementare, se anticipează implicarea semnificativă a Rusiei în orașul Paks. O sursă direct implicată în proiect a dezvăluit că actualul contingent de personal Rosatom și alți “experți” ruși care lucrează la Paks II urmează să fie dublat sau chiar triplat în anul următor. “În prezent, aproximativ 400 de ruși sunt implicați în proiectul Paks, urmând ca această cifră să depășească 1.000 până în 2025”, a dezvăluit sursa. Dezvăluirea e notabilă în special din cauza lipsei unor date publice precise cu privire la numărul exact al rușilor din Paks. Estimările anterioare, care ar fi fost făcute de aparatul de securitate al unei țări din Europa Centrală, sugerau o cifră de aproximativ 700 de persoane – un număr oarecum umflat.

Se preconizează însă o creștere rapidă. În special, guvernul Orban, care se declară ferm anti-imigrație, a acordat recent derogări pentru “lucrătorii migranți” implicați atât în proiectul rusesc Paks II, cât și în proiectul chinezesc Belt and Road, cum ar fi reconstrucția căii ferate Budapesta-Belgrad, permițându-le să obțină mai ușor permise de ședere de 5 ani.

Experții în securitate din Europa Centrală întrebați, consideră că afluxul anticipat de muncitori ruși și chinezi în Ungaria reprezintă o problemă de securitate pentru întreaga regiune. Există temeri legate de faptul că Rusia poate trimite numeroși agenți sub acoperire în cadrul proiectului Paks II, care ar putea ulterior să traverseze cu ușurință alte țări din zona Schengen. (…) Am încercat să obținem un comentariu, însă guvernul ungar nu a răspuns până acum la solicitările privind această chestiune.
Sursa: https://vsquare.org/goulash-newsletter-china-taiwan-dubai-latvia-russia/

Acest articol a fost publicat în blog și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.