Reacții de respingere, întrucât copiii musulmani din Italia sunt exceptați de la studiul lui Dante


Decizia unei școli italiene de a-i excepta pe copiii musulmani de la studiul lui Dante, întrucât poetul medieval în “Divina Comedie” l-a plasat pe Mahomed în iad, a stârnit reacții de protest și dezbateri privind anularea culturii.

Politicieni de stânga și de dreapta au declarat că Dante e un pilon al literaturii italiene și că nu este acceptabil ca copiii să fie scutiți de studiul scrierilor sale din cauza credinței lor. Disputa s-a declanșat după ce o școală secundară din Treviso, în nordul țării, ar fi permis ca doi copii musulmani, în vârstă de aproximativ 14 ani, să nu participe la orele la care se studia Divina Comedie.

Scrisă la începutul secolului al XIV-lea, e un poem alegoric care se învârte în jurul călătoriei unui om în Infern, Purgatoriu și Paradis, ajutat de doi ghizi, Virgiliu și Beatrice. În această operă epică, Dante îi plasează pe profetul mahomed și pe vărul său Ali în Infern, unde sunt torturați de demoni care folosesc săbii. “Cum e mutilat mahomed! Înaintea mea merge Ali plângând, de la bărbie chipul său despicat până la frunte”, scria Dante. Exceptarea a fost criticată de parlamentari din tot spectrul politic.

Caz rușinos de anulare culturală

Simona Malpezzi, senator din partea opoziției de centru-stânga, a declarat că e “profund greșit” să se priveze orice elev de oportunitatea de a dobândi “cunoașterea profundă a culturii italiene pe care o aduce studiul lui Dante. Studierea lui Dante nu scade cu nimic credința religioasă a copiilor și adaugă foarte mult la cunoștințele lor despre cultura italiană”.

Federico Mollicone, parlamentar din partea partidului condus de premierul Giorgia Meloni, a declarat: “Acesta e doar cel mai recent caz rușinos de anulare culturală. O astfel de exceptare nu numai că subminează identitatea noastră națională, dar privează noile generații de studii școlare formatoare”.

Carlo Pasquetto, membru al unui partid de centru-stânga, a declarat că e o “nebunie” să se considere că Dante e ofensator pentru musulmani. “Dante e părinte al umanismului, al Italiei, al Europei. A decide să nu-l predăm în numele unei false concepții de toleranță va crea probleme enorme de integrare în societate. Asta nu e nici toleranță, nici integrare, e sinuciderea Occidentului care, în loc să celebreze pluralismul, își anulează propria identitate. Dante ar trebui să fie predat tuturor copiilor din Italia”, a spus el, “indiferent de culoarea pielii lor sau de religia părinților lor” (…)

Mario Conte, primarul din Treviso, a criticat, de asemenea, decizia școlii. “Aș prefera ca ei să reducă din numărul de copii care se uită la TikTok și la rețelele de socializare, în loc de Dante. Mai puține telefoane mobile și mai multă Divina Comedie”.
Sursa: https://dnyuz.com/2024/05/25/backlash-as-muslim-children-in-italy-exempted-from-studying-dante/

Cu considerație pentru marele renascentist Dante Alighieri și pentru poetul național George Coșbuc – cel care a tradus Divina Comedie în limba română – reamintim Cântul XXVIII (Infernul) 31 … cel cu pricina:

și vezi ce cazne Mohamet îndură!
Ali e cel ce-mi plânge-aici în față
cu cap crăpat din vârf până sub gură.

Acest articol a fost publicat în blog și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Reacții de respingere, întrucât copiii musulmani din Italia sunt exceptați de la studiul lui Dante

  1. Eusebiu zice:

    Românii l-au anulat pe cel mai mare poet al nostru Eminescu din cauza ungurilor.
    Așa ziși creștini.

  2. mihailandrei zice:

    Eminescu nu e anulat (cel putin deocamdata), insa e clar nu-i simpatizat de unguri, probabil nici de altii.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.