Scurgerile de informații de la Kremlin: Cum construiește regimul lui Putin operațiuni de supraveghere cu ajutorul inteligenței artificiale


Documente scurse de la Kremlin dezvăluie că regimul Putin finanțează o operațiune masivă de supraveghere cu ajutorul inteligenței artificiale: recunoașterea facială ajută Kremlinul să depisteze persoanele “neloiale și distructive”. Acest sistem a fost folosit pentru a aresta persoanele care au fost prezente la înmormântarea lui Alexei Navalny și a fost testat anterior pe fanii fotbalului în timpul Cupei Mondiale din 2018 din Rusia și al Cupei Mondiale din 2022 din Qatar.

La puțin timp după ce s-a proclamat învingător al alegerilor prezidențiale din Rusia, Vladimir Putin a cerut serviciilor de securitate rusești să intensifice vânătoarea de trădători. Anterior, în cadrul investigației “Kremlin Leaks”, am colaborat cu parteneri internaționali pentru a dezvălui modul în care Kremlinul a pregătit realegerea lui Vladimir Putin, cum finanțează războiul informațional ce vizează societatea rusă și cum exercită controlul asupra internetului, a posturilor de radio și televiziune și a platformelor de socializare din teritoriile ocupate. Administrația prezidențială din Rusia a folosit sute de milioane de euro pentru finanțarea acestor proiecte de propagandă și operațiuni politice.

Acum, documente provenite din aceleași scurgeri de informații de la Kremlin, expun modul în care administrația rusă finanțează un aparat de supraveghere masiv bazat pe inteligență artificială, care poate urmări efectiv cetățenii în timp real, înregistrându-le fiecare mișcare și dispoziție. Sistemul conectează camerele de supraveghere instalate în spațiile publice la un centru de “procesare a fluxurilor video”. Deocamdată, aceste camere acoperă aproximativ 40 de orașe rusești, a declarat în August 2023 șeful companiei de stat Rostec. Un pic mai târziu, în Octombrie 2023, CEO-ul NtechLab anunța că sistemul lor de recunoaștere facială funcționează în 60 de regiuni din Rusia, față de doar cinci în 2021. În Moscova, unde sistemul e operațional și foarte răspândit, sute de mii de camere sunt amplasate în rețeaua de metrou, pe drumuri și în clădirile rezidențiale.

Documentele scurse dezvăluie că administrația Putin alocă cel puțin 11,2 miliarde ruble (peste 111 milioane euro) pentru dezvoltarea sistemului în perioada 2024-2026. Conform documentelor, centrul operațional al sistemului va fi amplasat în GlavNIVTS, principalul centru de cercetare și prelucrare de date al administrației prezidențiale.

“Un fel de magie” periculoasă

O femeie se apropie de doi bicicliști în parc:

– Te numești Kit? – îl întreabă ea pe unul dintre ei în rusă.
– Da.
– Ai 26 de ani și locuiești în Moscova?
– Da.
– De unde crezi că știu toate astea?
– Un fel de magie?

De fapt, are prea puțin de-a face cu magia, mai degrabă cu știința avansată a datelor.

Înregistrarea video a acestei conversații, publicată în urmă cu șapte ani, este încă disponibilă pe YouTube. Femeia testa o nouă aplicație rusească de mobil pentru “a afla [despre] oameni la întâmplare pe care îi vezi pe stradă”, fiind prezentată ca o revoluție în materie de întâlniri. Aplicația, numită FindFace, s-a dovedit a fi, într-adevăr, un instrument revoluționar – dar scopul său nu e de a ajuta oamenii să-și găsească iubirea pe stradă.

“Ar fi interesant să creăm un algoritm care să poată funcționa eficient cu camerele de supraveghere. (…) Acest aspect ar face orașele noastre semnificativ mai sigure” – declara Artem Kukharenko în același videoclip. Kukharenko e analist de date, co-fondator și, la acea vreme, CEO al NtechLab, compania din spatele FindFace, o tehnologie de recunoaștere facială.

În toamna anului 2021, compania se prezenta deja ca fiind “principalul dezvoltator de software de inteligență artificială”, oferind recunoaștere facială și corporală, precum și detectarea vehiculelor. La momentul respectiv, acest instrument funcționa în “peste 30 de țări” din întreaga lume (inclusiv Asia de Sud, Orientul Mijlociu și America Latină).

Luând cuvântul la evenimentul G20 Innovation League de la Sorrento, în Octombrie 2021, Andrei Telenkov, matematician și fost CEO al NtechLab, a enumerat succesele companiei, inclusiv brevetul înregistrat în SUA. “Avem un algoritm de căutare brevetat care poate căuta 1,5 miliarde de fotografii de persoane în mai puțin de 0,3 secunde” – a adăugat el.

telenkov01
Andrei Telenkov la evenimentul G20 Innovation League din Sorrento, în Octombrie 2021

În timp ce Telenkov a enumera potențialele utilizări, cum ar fi “prevenirea infracțiunilor”, “ajutorarea persoanelor în vârstă” și “găsirea copiilor dispăruți”, cumva el a omis să menționeze alte “succese” înregistrate de tehnologia companiei. De exemplu, a omis să precizeze că serviciile de securitate rusești controlate de Kremlin au folosit-o pentru a aresta persoanele care au participat la demonstrațiile de susținere a lui Alexey Navalny în întreaga Rusie în 2021.

Milioane de euro pentru supravegherea bazată pe inteligența artificială

În “Kremlin Leaks” – documentele care detaliază bugetele și proiectele administrative ale Kremlinului, pe care VSquare și partenerii săi le-au analizat – am găsit dovezi că Kremlinul a plătit milioane de euro pentru aceste tehnologii avansate de supraveghere.

În 2024, Kremlinul a rezervat aproximativ 4,86 miliarde ruble pentru acest proiect. Pentru 2024-2026 e vorba de cel puțin 11,2 miliarde ruble – peste 111 milioane euro. Acești bani sunt destinați “creării unei platforme de agregare a datelor primite de la serviciu pentru procesarea inteligentă a fluxurilor video, recunoașterea obiectelor de interes și suportul analitic al serviciului”.

O rubrică din unul dintre documentele bugetare care au făcut obiectul unor scurgeri de informații descrie mai detaliat scopul proiectului: “În cadrul sarcinilor politicii interne: asigurarea identificării în timp oportun a amenințărilor, a obiectelor purtătoare de risc în sfera politicii interne, a contabilizării, studierii și analizei acestora, inclusiv în contextul recunoașterii fluxurilor video și a fotografiilor de înaltă calitate, precum și a verificării matricelor și a indivizilor în privința comportamentului distructiv și/sau neloial”.

Documentele bugetare indică, de asemenea, că administrația prezidențială va achiziționa software special de recunoaștere facială de la NtechLab. Licența software-ului special urmează să fie achiziționată pentru peste 80 de milioane de ruble pe an.

Tehnologia FindFace de la NtechLab a fost utilizată pe scară largă în timpul Cupei Mondiale Fifa 2018 din Rusia – NtechLab încă mai promovează acest lucru ca fiind o poveste de succes. În timpul campionatului, sistemul a fost conectat la camerele de supraveghere de pe stadioane, din zona fanilor și din orașele din vecinătatea evenimentelor, monitorizând 1,8 milioane de vizitatori. Conform informațiilor furnizate de NtechLab, datele biometrice au fost înregistrate și comparate cu bazele de date ale infractorilor și ale altor persoane care prezintă interes. Compania a susținut că sistemul lor poate identifica o persoană în două secunde.

r-world-cup02
Sistemul de supraveghere era conectat la camerele de supraveghere de pe stadioane. Moscova, Iunie 2018

În urma invaziei Rusiei în Ucraina în Februarie 2022, FIFA a anunțat că suspendă participarea Rusiei la Cupa Mondială. Deși echipa rusească nu a fost prezentă la Cupa Mondială din Qatar din Noiembrie 2022, sistemul de supraveghere rusesc a fost prezent – la o scară și mai mare și cu mai multe camere.

“FIFA nu e responsabilă pentru potențiala utilizare a unor tehnologii specifice de către autoritățile de securitate publică”, a spus Helmut Spahn, șeful de securitate al FIFA, într-o declarație trimisă nouă, adăugând că problemele de securitate de la Cupa Mondială țin de responsabilitatea autorităților naționale ale țării gazdă.

Urme către Cipru

Rostec, un grup de stat rusesc din sectorul apărării care face obiectul unor sancțiuni internaționale, prezintă sistemul de supraveghere NtechLab ca fiind al său. Într-un memoriu a companiei, se menționează că “în 2022, compania a implementat proiecte în 36 de țări; sistemul Rostec a fost folosit la Cupa Mondială FIFA din Qatar”. În același timp, memoriul reclamă faptul că “nu există suficient sprijin la nivel guvernamental pentru promovarea programului în țările prietene”.

În Aprilie 2019, Rostec anunța deja că recunoașterea facială de la NtechLab va fi folosită pentru “nevoile armatei și ale forțelor speciale”.

Structura acționariatului din spatele NtechLab, fondată în 2015, e complicată – compania e deținută de o entitate din Cipru, N-Tech.Lab Ltd, al cărei acționariat e complex. Conform documentelor de înregistrare din Cipru, există opt acționari în N-Tech.Lab, printre care: N-Tech.Lab:

Investco, companie rusească deținută de o persoană fizică pe nume Alexander Nikolayevich Nazarov. Nazarov, la rândul său, a fost director general al RT Business Development secția oficială de investiții al Rostec, până în Decembrie 2022.
Aton Investment Fund, asociată cu Aton Capital Markets (ACM), o societate de investiții cu sediul în Emiratele Arabe Unite. Identitatea adevăraților beneficiari ai acestui fond rămâne neclară.
ND Blue, o entitate cipriotă deținută în cele din urmă de un fond conectat la oligarhul ruso-armean Ruben Vardanyan.
Thirty Seventh Investment Company, deținută în ultimă instanță de guvernul Emiratului Abu Dhabi. Secția de investiții aparținând aceluiași fond din Abu Dhabi, Mubadala, a investit, de asemenea, în NSO Group, compania israeliană din spatele Pegasus, celebrul spyware folosit de numeroase guverne, inclusiv de regimuri autoritare. Investiții suplimentare au fost făcute în NtechLab de către un fond rusesc, Promising Industrial and Infrastructure Technologies, deținut de statul rus și sancționat în SUA. În 2020, NtechLab a anunțat că fondul Mubadala și un fond rusesc de stat au contribuit cu 15 milioane dolari la NtechLab ca investiție.
• Ayar International Investments Company, un fond cu sediul în Arabia Saudită, care activează, de asemenea, în numeroase alte proiecte de investiții din Rusia.
• Perun Overseas Ltd, societate offshore înregistrată în Insulele Virgine Britanice, a cărei structură de acționariat detaliată nu este clară. Aceasta deține o participație minoră într-o altă companie rusă împreună cu Rostec.

Certificată de FSB, sancționată de Vest

În Septembrie 2022, la șapte luni de la invazia Rusiei în Ucraina, Andrey Nikanorov, manager de portofoliu de proiecte la NtechLab, a prezentat compania la conferința Digital Aviation & Travel Forum din Moscova. În timp ce discuta despre îmbunătățirile aduse infrastructurii aeroportuare și turismului din Rusia, el a evidențiat faptul că “software-ul FindFace a trecut de certificarea obligatorie a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei în conformitate cu Decretul nr. 969 al Guvernului Federației Ruse și poate fi în facilitățile de transport”.

Importanța acestui sistem pentru regim reiese clar și dintr-o prezentare pe care directorul general al Rostec, Serghei Chemezov, i- a făcut-o lui Vladimir Putin în August anul trecut. NtechLab a fost unul dintre subiectele întâlnirii, conform unuia dintre documentele scurse.

MAKS_Airshow03
Serghei Chemezov (centru) cu președintele Putin în timpul MAKS Airshow, Iulie 2021

“Astăzi, sistemul nostru e folosit în orașele noastre pentru a asigura securitatea. Acest lucru înseamnă că e destul de ușor să găsești fie un infractor, fie o persoană dispărută, deoarece fiecare cameră are acest sistem de recunoaștere facială NtechLab”, a declarat Serghei Chemezov, conform minutei întâlnirii de la Kremlin. (Chemezov a continuat apoi cu următorul punct, explicând cum au reușit să dubleze producția de elicoptere militare).

În Martie 2023, Reuters a publicat un reportaj special despre modul în care recunoașterea facială ajută regimul Putin să diminueze disidența cu ajutor tehnologic american. În raport se menționează că tehnologia NtechLab a fost folosită împotriva protestatarilor anti-război. Pentru investigația sa, Reuters a analizat peste 2.000 de cazuri judiciare, arătând că videocamerele au jucat un rol important în arestarea a sute de protestatari.

Câteva luni mai târziu, în Iulie 2023, Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva NtechLab pentru “furnizarea de sprijin tehnic sau material pentru încălcări grave ale drepturilor omului în Rusia, inclusiv arestări sau detenții arbitrare și încălcări sau abuzuri ale libertății de întrunire pașnică și de asociere”. Conform listei de sancțiuni a UE, NtechLab a cooperat cu forțele de ordine din Moscova pentru dezvoltarea sistemului de recunoaștere facială din oraș.

“Directoratul Principal al Afacerilor Interne al orașului Moscova a folosit sistemul de recunoaștere facială ca instrument de represiune. A fost folosit pentru monitorizarea și reținerea arbitrară a jurnaliștilor independenți și a activiștilor opoziției care au participat la proteste pașnice de susținere a lui Alexei Navalny. Sistemul de recunoaștere facială a fost, de asemenea, utilizat de Directoratul Principal al Afacerilor Interne al orașului Moscova pentru a depista și reține recruții care încercau să se sustragă mobilizării pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în documentul Consiliului European.

Alături de NtechLab, UE l-a sancționat și pe Oleg Baranov, șeful Directoratului Principal al Afacerilor Interne al orașului Moscova, care – conform UE – a fost afiliat la NtechLab. Sub comanda sa, forțele de ordine rusești au reținut susținători și activiști ai opoziției folosind sistemul de recunoaștere facială.

Din cauza sancțiunilor internaționale impuse companiei NtechLab, nu e clar dacă aceasta își poate continua operațiunile în UE. Totuși, până în prezent, aceasta a servit o serie de obiective în Europa. De exemplu, în Iunie 2022, Delfi Letonia a raportat că software-ul NtechLab era încă utilizat într-o destinație turistică populară: Livu Akvaparks, un parc acvatic din Jurmala, Letonia. Software-ul de recunoaștere facială a fost folosit acolo pentru a oferi rapid oaspeților fotografii cu ei înșiși distrându-se în parcul acvatic. Livu Akvaparks nu a răspuns solicitării noastre de comentarii.

“Experiența cooperării cu parcul acvatic leton Livu Akvaparks a arătat că tehnologia poate fi folosită pentru a recunoaște chipurile în condiții deosebit de dificile: stropi de apă, strălucirea soarelui, mișcare, precum și pentru a recunoaște chipurile copiilor cu o precizie ridicată”, a explicat NtechLab într-un comunicat din 2019”. În Aprilie 2023, Delfi Letonia a raportat că o tehnologie similară era încă în uz.
Sursa: https://vsquare.org/kremlin-leaks-russia-putin-ai-surveillance-facial-recognition-ntechlab/

Acest articol a fost publicat în blog și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.