Neostaliniștii din orașul Barnaul invocă spiritul fostului lider sovietic


În cadrul recentului eveniment “Noaptea Lungă a Muzeelor”, Centrul Stalin din orașul siberian Barnaul a organizat un eveniment inspirat din Mihail Bulgakov, care inițial a fost prezentat ca o invocare a spiritului lui Stalin. Ceea ce a urmat nu a implicat însă nici o contribuție din partea cealaltă, în schimb, un actor de la teatrul local a apărut pe scenă pentru a revela un om “bun la suflet” care a făcut față fiecărei sarcini “cu umor și înțelegere”.

Și nici nu glumeau. Fondatorul și directorul centrului, Sergey Matasov, crede cu adevărat că epurările au fost justificate, deportările necesare, iar expresia “a face lucrurile în manieră stalinistă”, ceea ce a promis că va face cu agenții străini și cu susținătorii lui Navalny, înseamnă “îmbogățire culturală, morală și istorică”.

Le păcălesc pe bietele bătrâne

E o seară de Mai în orașul Barnaul, capitala regiunii Altai din sudul Siberiei, iar orașul e scăldat în căldura mult așteptată. Mulțimea s-a adunat în fața unui imobil de birouri unde Centrul Stalin local găzduiește o ședință de spiritism în cadrul evenimentului “Noaptea Lungă a Muzeelor”. Sergey Matasov, fondatorul și președintele consiliului de administrație al Centrului Stalin, explică:  “Intenționăm să reproducem o ședință de spiritism în stilul anilor ’30 din celebra povestire a lui Bulgakov, pentru a invoca spiritul lui Stalin la Centrul Stalin”.

Îmbrăcat într-o jachetă albastru închis și un tricou cu portrete alb-negru ale lui Marx, Engels, Lenin și Stalin, Matasov e un deputat în vârstă de 34 de ani din partea Partidului Comunist în adunarea regională. Spune imediat că e “întotdeauna încântat să întâlnească jurnaliști” și se oferă să ne facă un tur al clădirii. În timp ce explorăm locul, îmi spune că e un comunist convins încă din tinerețe, dar recunoaște că a fost dezamăgit de anii petrecuți la partidul comunist.

“Sunt mulți oameni care fac capital politic și material, păcălind biete bătrâne care încă mai cred că reprezentanții lor sunt bolșevici și revoluționari. Stalin avea un cuvânt pentru astfel de oameni și formațiuni – oportuniști. Aceștia profită de sloganurile sovietice, dar, în realitate, duc o viață capitalistă confortabilă”.

nov01
Sergey Matasov la evenimentul Noaptea Lungă a Muzeelor de la Centrul Stalin

Centrul Stalin este o încăpere mare, cu panouri informative și artefacte din epoca lui Stalin, în care Matasov are un birou. Pentru Noaptea Lungă a Muzeelor, o parte din exponate au fost îndepărtate pentru a face loc celor aproximativ 250 de participanți, dintre care doar 60 pot fi admiși. Unii dintre cei care nu reușesc să intre înăuntru pot fi auziți plângându-se în zona de presă, unde Novaya Gazeta Kazahstan e însoțită de colegi de la agenția de știri de stat TASS, de la canalul de Telegram Mash și de la diverse publicații locale. “Nu ne-au spus că vor fi atât de mulți jurnaliști”, se plânge o voce din rândul din spate. “Lucrurile ar fi stat altfel dacă nu erau aici”.

Un bastion al stalinismului mondial

Ideea pentru Centrul Stalin i-a venit lui Matasov în 2021, când l-a vizitat pe prietenul său Alexey Zorov, un tovarăș comunist care spera să edifice un Centru Stalin în orașul Bor din regiunea Nijni Novgorod din centrul Rusiei. Zorov plănuia să folosească 20 de milioane de ruble (205.000 euro) din banii proprii pentru a construi un complex de trei etaje pe care îl avea în minte, însă construcția a fost amânată pe termen nedefinit în 2022 din cauza creșterii puternice a costului materialelor de construcție în urma invaziei Rusiei în Ucraina. În schimb, Zorov a fost nevoit să se mulțumească cu o statuie a generalului.

Totuși, Matasov a îndrăgit ideea lui Zorov și a constatat că înființarea unui centru Stalin la Barnaul a fost un proces mult mai ușor. Matasov a găsit sponsori locali printre colegii săi din adunarea regională. Mulți sunt membri ai consiliului de administrație și plătesc cotizații lunare. Plătește o parte din salariu pentru întreținere și facturi. Partidul Comunist nu sprijină centrul și acesta figurează ca organizație non-profit.

Publicul este întâmpinat de o masă cu o tablă Ouija și o lampă cu plasmă în formă de bilă. Spectacolul trebuia să înceapă cu 15 minute în urmă. În calitate de maestru de ceremonii, Matasov laudă centrul ca fiind “un bastion al stalinismului mondial” și “un loc pentru creativitate”. Jurnaliștii din presa de stat chicoteau. Începe spectacolul. Apare un animator în frac și activiștii Centrului Stalin încep prezentarea spectacolului “Ședința de spiritism” a lui Bulgakov.

nov02

Nu avem de ce să ne temem, nu avem nimic de ascuns

Centrul Stalin a fost deschis la mijlocul lunii Decembrie. Într-un articol pe care l-a scris cu această ocazie, Matasov a promis că “se va ocupa de dușmanii Rusiei, de agenții străini și de susținătorii lui Elțîn și Navalny în manieră stalinistă”. Menționez că formula “în manieră stalinistă” îi va face pe majoritatea oamenilor să se gândească la epurări și la Marea Teroare. Matasov răspunde că oamenii cu conștiința curată nu s-ar gândi la așa ceva, adăugând amenințător că: “Dacă vă e frică, atunci trebuie să existe un motiv”.

Sinteza scurtei povestiri Ședință de spiritism a lui Bulgakov se reduce la o singură propoziție: Membrii burgheziei intelectuale rusești din anii 1920 comunică cu spiritul lui Napoleon și apoi îl invocă pe cel al lui Socrate, pentru ca apoi să sosească poliția secretă și să-i aresteze pe toți.

O sută de ani mai târziu, activiștii Centrului Stalin au o scurtă discuție cu Napoleon, al cărui “spirit” bate în podea, înainte de a-i invita pe participanți să se implice. Prima e o doamnă de vârstă mijlocie care poartă o ținută elegantă și care pare că tocmai a ieșit de la Marele Bal al satanei din romanul capodoperă al lui Bulgakov, Maestrul și Margareta. Ea se dovedește a fi o colegă a lui Matasov, deputat local din partea Partidului Liberal Democrat al Rusiei.

nov03
Expoziție dedicată primelor sosiri din campania Teritoriile Virgine în regiunea Altai. Foto: Centrul Stalin

Centrul este deservit de voluntari, “majoritatea tineri cu convingeri comuniste, cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani”. Matasov spune că vin oameni din toată Rusia și chiar din străinătate pentru a vedea expoziția și este deosebit de mândru că a discutat cu un corespondent al ziarului francez Le Figaro. Centrul salută presa. “Nu avem de ce să ne temem, nu avem nimic de ascuns”, insistă Matasov.

Liderii sunt nimic fără mase

Tsivileva adresează o întrebare spiritului lui Napoleon. “Ce mai face [regretatul lider al LDPR] Vladimir Jirinovski?”. Tabla Ouija îi răspunde: “S-T-A-L-I-N”.

Urmează Antonina, o jurnalistă de la agenția de știri de stat TASS, care spune că este divorțată și că e în căutarea unui nou soț. Napoleon dă numele și prima literă a numelui de familie al viitorului ei soț: “S-E-R-G-E-Y-M”. Următorul pe scenă e un adolescent local, Ilya, care spune: “Îmi place ideea cuceririlor lui Napoleon pentru că a fost singurul care nu a vrut să ucidă întregul popor rus. A vrut doar să cucerească Rusia, dar nu să comită genocid”. După o scurtă discuție, el întreabă spiritul: “Ar fi mai bine pentru poporul rus dacă ai fi aici?”. Răspunsul e fără echivoc: “Nu”.

Principalul exponat al centrului este bustul de 200 kg al generalului. Până în 2021, acesta a fost ascuns în grădina unui localnic al cărui bunic îl păstrase în timpul campaniei de destalinizare care a urmat la câțiva ani după moartea sa, în 1953. Lângă el se află un stand de informații despre vizita lui Stalin în Altai în 1928.

O altă parte a expoziției prezintă scene din viața de zi cu zi în timpul lui Stalin prin intermediul fotografiilor și al artefactelor. În acest sens, este suspect de asemănător cu muzeul de la Centrul Elțîn din Ekaterinburg, al patrulea oraș ca mărime din Rusia, deși acesta este, evident, mult mai mare. Matasov respinge comparația, dar spune totuși: “Nu ne-am supăra dacă ni s-ar da Centrul Elțîn și am pune în el un monument al lui Stalin. Întreaga echipă ar fi dispusă să se mute la Ekaterinburg dacă s-ar întâmpla asta”.

nov04
Vizitatori la Centrul Stalin la un eveniment care a marcat ziua de naștere a lui Lenin.
Foto: Communists of Russia

Ședința se încheie brusc când un ofițer NKVD în uniformă apare la ușă, cu arma în mână, pregătindu-se să facă câteva arestări. Are loc o confruntare. Dar apoi răsună Internaționala și tovarășul Stalin apare cu pipa lui. Acesta îi ordonă ofițerului să aștepte un moment și să asculte ceea ce oamenii au de spus. Unul dintre ei strigă: “Am intrat pe ușa greșită”. Un altul dă vina pe soția sa pentru tot.

Stalin glumește spunând că ar trebui să fie “trimiși la Lavrenty [Beria]”, șeful poliției secrete, dar îi lasă să plece. Apoi se întoarce spre public cu aerul unui orator motivațional și spune cu un puternic accent georgian: “Tovarăși! Voi mă numiți adesea părintele națiunilor. Înțeleg că liderii contează. Aceștia unesc și conduc masele. Dar liderii sunt nimic fără mase. Hannibal și Napoleon au murit după ce au pierdut masele. Masele vă ajută să creați noi pietre de hotar în istorie. Mulțumită maselor, oamenii fac fapte bune în istorie. Există mulți oameni tineri și curajoși printre noi astăzi. Voi sunteți forța și puterea. Trăiască poporul sovietic! Ura, tovarăși!”

Alte standuri din centru se concentrează asupra celui de-al Doilea Război Mondial și există un manechin cu uniforma NKVD și un ziar din 5 Martie 1953 în care contemporanii lui Stalin își povestesc amintirile despre marele om. Matasov se străduiește să evidențieze faptul că și adversarii politici ai marelui lider au vorbit pozitiv despre el și face referire la citate din Winston Churchill, Charles de Gaulle și alții.

nov05
Ședință de spiritism la Centrul Stalin

Expoziția de la Centrul Stalin nu menționează epurările, foametea sau deportările în masă ale unor întregi grupuri etnice pentru presupusa lipsă de loialitate. Dar Matasov nu înțelege problema. Din punctul său de vedere, “măsurile au fost justificate pentru că URSS se pregătea de război”, iar relocarea oamenilor “era importantă din perspectivă strategică pentru victorie”.

Mulțumesc, tovarăși!

Ultima parte a spectacolului “Noaptea Lungă a Muzeelor” de la centru e un apel din partea “tovarășului Stalin către tovarășa Ksenia Sobchak”, o jurnalistă și figură publică rusă care a menționat centrul de mai multe ori pe canalele sale Telegram și YouTube. “Vreau să-mi exprim în mod special recunoștința față de tovarășa Ksenia Sobchak. Ea e mereu împotriva noastră și a scris recent un articol frumos despre noi. Cred că dialogul nostru la distanță a durat destul de mult și este timpul să ne întâlnim personal”. Stalin se întoarce apoi într-o parte și îi face semn: “Tovarășe Matasov, apropie-te! Dacă Ksenia Anatolyevna [Sobchak] vine vreodată în Altai, oferă-i o primire călduroasă la Centrul Stalin și șansa pentru o discuție animată. O vom face, tovarășe Stalin, spune Matasov”. Se face o pauză. “Vă mulțumesc, tovarăși!”

Lunga Noapte a Muzeelor din Barnaul se apropie de sfârșit. Centrul Stalin se închide și ne luăm rămas bun. La plecare, Matasov îmi înmânează o varietate de obiecte de la Centrul Stalin pe care scrisese: “Pentru un prieten al Centrului Stalin, o amintire de la tovarășul Matasov”. Înainte de a ieși în stradă, îmi amintește zâmbind: “Suntem mereu în căutare de sponsori și patroni”.
Sursa: https://novayagazeta.eu/articles/2024/06/06/the-solution-to-all-our-problems-en

Acest articol a fost publicat în blog și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.