Terenuri regale românești


occrp00

Beny Steinmetz: Succesor al regalității diamantelor, acum condamnat pentru acuzații de mită

Deși afacerile din Africa de Vest ale lui Steinmetz au fost mai mari, o dispută legată de o afacere cu terenuri pe care a făcut-o în România a fost sursa multora dintre problemele sale juridice recente, inclusiv arestări în Israel, Grecia și, cel mai recent, în Cipru.

Curtea Supremă din România a constatat în Decembrie 2020 că Steinmetz a conspirat cu un prinț român și cu alte persoane pentru a obține ilegal peste 100 de milioane de dolari în proprietăți imobiliare, conform documentelor judiciare și corporative obținute de OCCRP. Schema a fost finanțată în mare parte de Steinmetz, a stabilit instanța. Decizia a fost pusă sub semnul întrebării de judecători în cazuri din Paris și Atena, precum și de un comitet al Interpol. În hotărârile împotriva extrădării lui Steinmetz și a prințului Paul Philippe de România, Interpol și instanțele au declarat că există riscul ca hotărârea Curții Supreme să fie politizată.

Paul Philippe – nepotul regelui Carol al II-lea al României – a făcut campanie după căderea guvernului comunist în 1989 pentru a fi recunoscut drept moștenitor al regelui și pentru a revendica vechile terenuri regale, dar un deceniu și jumătate mai târziu, eforturile sale au eșuat. În acea perioadă, a fost prezentat lui Remus Truică, un consilier al fostului premier al României, care s-a oferit să îl ajute pe Paul Philippe să revendice vechile proprietăți regale dacă acesta era de acord să împartă profiturile din vânzarea terenurilor cu o companie numită Reciplia SRL – care urma să îi plătească lui Paul Philippe și un avans de patru milioane euro (5,1 milioane dolari). Paul Philippe considera că aceste fonduri proveneau de la Truică, a declarat el procurorilor români. Dar Reciplia era de fapt deținută în proporție de 90% de Steinmetz, care a lucrat în liniște, mână în mână cu Truică, conform concluziilor Curții Supreme a României.

“Singura noastră motivație e că dorim să investim mulți bani în această afacere, având un profil discret”, a spus Steinmetz lui Paul Philippe și soției sale în cadrul unei întâlniri care a avut loc în casa lor din România în Decembrie 2011, înregistrată în secret de unul dintre participanți și admisă ca probă în instanța supremă.

Truică îl ținea la curent pe Steinmetz în permanență, conform unor transcrieri separate ale interceptărilor telefonice ale Serviciului Român de Informații. Acestea au fost însă considerate inadmisibile de către instanța supremă, după o modificare a legii care limitează modul în care pot fi folosite astfel de interceptări. Steinmetz primea, de asemenea, rapoarte despre progresele înregistrate din partea asociatului său de afaceri Tal Silberstein, se arată în hotărârea Curții Supreme, citând martori.

Conform constatărilor instanței supreme, Truică a aranjat înlocuirea unui funcționar forestier local cu o rudă, care a primit ulterior terenuri în valoare de 50.000 de euro (74.000 de dolari) în urma tranzacției. De asemenea, instanța a constatat că acesta l-a mituit pe șeful institutului agricol cu o excursie la Monaco pentru el și familia sa.

Institutul i-a acordat lui Paul Philippe două terenuri, în Martie 2007 și Septembrie 2008. În ambele cazuri, acesta a transferat rapid terenurile către Reciplia. Dar prințul s-a simțit lezat atunci când Reciplia nu i-a plătit sume suplimentare pentru partea sa de proprietate. În 2015, el a reclamat acest lucru la poliție, care a sfârșit prin a-i pune pe el, pe Steinmetz și pe Truică sub investigație.

În Decembrie 2020, aceștia au fost condamnați pentru afacerile cu terenuri. Steinmetz și Silberstein, ambii condamnați în contumacie, au primit cinci ani de închisoare pentru constituirea unui “grup infracțional organizat”. Truică a fost condamnat la șapte ani pentru “spălare de bani” și alte infracțiuni, iar Paul Philippe – condamnat pentru “cumpărare de influență” – a primit trei ani și patru luni. Un avocat al lui Steinmetz a declarat pentru OCCRP că hotărârea instanței supreme a fost “extrem de motivată politic, iar procedura a fost plina de nereguli”.

Steinmetz și Paul Philippe – recunoscut oficial ca moștenitor al Regelui Carol în România în 2012 – au fost introduși pe lista persoanelor căutate de autoritățile române. Amândoi au contestat cu succes încercările de extrădare și mandatele de arestare Interpol. Steinmetz a depus un recurs la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pe care CEDO a declarat că îl analizează, deși “nu a fost luată încă nici o decizie privind admisibilitatea acestuia”.

În Noiembrie 2021, Steinmetz a fost arestat în Grecia, în baza unui mandat european de arestare. I s-a permis să plece în primăvara anului următor, când Curtea de Apel din Atena a decis să nu îl extrădeze în România. Instanța de la Atena a decis că unul dintre cei trei judecători de la Curtea Supremă din România care l-au condamnat nu a depus jurământul de învestitură și că acest aspect riscă să reprezinte o “încălcare a dreptului său fundamental la un proces echitabil”.

Interpolul a anulat, de asemenea, un mandat de arestare pe numele lui Steinmetz în Octombrie 2021, când o comisie a constatat că există îndoieli cu privire la legalitatea probelor obținute în urma interceptărilor telefonice împotriva sa. Steinmetz a fost arestat din nou în Cipru în August anul trecut, înainte ca Curtea Supremă din această țară să respingă, de asemenea, extrădarea sa, spunând că riscă un tratament inuman.

Paul Philippe a fost arestat la Paris în Iunie 2022 – tot în baza unui mandat european de arestare – și reținut timp de trei luni, dar Curtea de Apel din Paris s-a pronunțat împotriva cererii de extrădare a României în Noiembrie 2023. Curtea a declarat că este posibil ca grupul de judecători români care l-a condamnat să nu fi fost “independent și imparțial” și că prejudecățile politice l-ar putea împiedica pe prințul Paul să conteste condamnarea sa. În luna Mai a acestui an, prințul Paul a fost arestat din nou în Malta. O instanță malteză a decis să nu îl extrădeze în România, considerând că acest lucru reprezintă un “risc real” pentru drepturile sale. Biroul procurorului general din Malta a făcut apel la această hotărâre.
Sursa: https://www.occrp.org/en/the-steinmetz-scandals/beny-steinmetz-scion-of-diamond-royalty-now-at-bay-over-bribery-charges

Acest articol a fost publicat în blog și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.