Crud și neobișnuit


Un soldat rus i-a spus mamei sale că a fost torturat de poliția militară. O lună mai târziu, a fost găsit spânzurat.

nge01
Viktor Petrov. Foto: Public Verdict

Viktor Petrov, un soldat rus din orașul siberian Irkutsk, care se reînrolase în armată voluntar, a fost găsit mort în baza militară unde era staționat după ce declarase că a fost torturat de poliția militară. În timp ce comisia militară de anchetă din Luhansk a concluzionat că Petrov s-a spânzurat după o beție excesivă, mama sa și avocatul ei cred că moartea a fost înscenată pentru a părea o sinucidere de către aceeași poliție militară care l-a torturat.

Returnat în zinc

Viktor Petrov s-a stins din viață la 8 Mai 2023, într-o tabără militară din regiunea Luhansk din estul Ucrainei. Bărbatul de 40 de ani a fost găsit cu o pereche de pantaloni legați în jurul gâtului, iar ancheta privind moartea sa a confirmat că a murit prin asfixiere. Însă, mama lui Petrov, Nina Yefremenko, și alți soldați care îl cunoșteau pe Petrov au respins concluzia anchetei. Avocatul lui Yefremenko, Iakov Iontsev, a fost de acord cu aceștia, menționând că poliția militară are pregătire în ceea ce privește înscenarea sinuciderilor.

Conform lui Iontsev, Petrov își făcea planuri de viitor, se instala la postul său și își comanda echipamente prin intermediul mamei sale. El a susținut că acestea nu sunt comportamente tipice unei persoane cu tendințe sinucigașe. Funeraliile lui Petrov au avut loc în orașul său natal Sosnovka, un mic sat din regiunea Irkutsk, la 24 Mai. Yefremenko a descris ziua ca fiind “o zi tulbure”. Trupul său a fost adus într-un sicriu de zinc cu o mică fereastră prin care putea vedea chipul fiului ei. “Era cu siguranță el, dar chiar și prin geam se vedea stratul gros de fond de ten de pe chipul lui. Nu am apucat să aflu niciodată ce anume au tencuit în acea zi”, și-a amintit mama lui Petrov.

O lună mai târziu, comisia a deschis o anchetă penală cu privire la cauza morții lui Petrov, dacă acesta a fost sau nu împins la sinucidere. Anchetatorii au susținut că Petrov suferea de alcoolism cronic, lucru care a determinat-o pe Yefremenko să inițieze un proces de neglijență împotriva comandanților fiului ei și a Ministerului Apărării.
“Comandamentul militar știa că Petrov era inapt pentru serviciul militar, dar nu l-a trimis la tratament și nu l-a disponibilizat”, a precizat Public Verdict, o organizație non-profit din Rusia care oferă asistență juridică victimelor abuzurilor.

O sursă familiarizată cu acest caz a declarat că, teoretic, dacă Petrov ar fi suferit cu adevărat de alcoolism, acest lucru ar fi trebuit să fie depistat în timpul examenului medical pe care l-a făcut atunci când s-a înrolat. “Însă e posibil ca el să fi ascuns această tulburare de comisia medicală. Afecțiunea nu e evidentă tot timpul, iar Petrov a vrut să servească în armată”, a declarat sursa. Cazul a fost respins de tribunal și, în final, și de curtea de apel. La 21 Mai, a fost respins, de asemenea, și dosarul penal împotriva poliției militare pentru că l-ar fi împins pe Petrov la sinucidere.

Reînrolarea

Petrov servise anterior în armată între 2002 și 2004. El a fost repartizat în Kunashir, o insulă din Orientul Îndepărtat al Rusiei, și a declarat că s-a bucurat de timpul petrecut acolo. Când s-a întors, și-a găsit de lucru la o fermă din orașul său natal, unde avea grijă de vite.

În Septembrie 2022, înainte de anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială, Petrov a decis să se reînroleze voluntar, aparent de teamă că va fi etichetat drept laș dacă nu o face. Totuși, pentru a-l împiedica să plece, mama sa i-a ascuns pașaportul și livretul militar. “Era singurul meu fiu, susținătorul familiei. Dar la 21 Septembrie 2022, Petrov a deschis televizorul și l-a văzut pe Putin adresându-se națiunii ca să anunțe mobilizarea”. “Uite ce spune președintele! Dacă nu mă duc, voi fi luat în cătușe”, a spus el, conform lui Yefremenko. “S-a urcat pe bicicletă și a plecat”. Mama lui Petrov a cedat în cele din urmă, după ce fiul ei a primit hârtiile de chemare și i-a returnat documentele. Apoi s-a îndreptat spre o bază de antrenament din vestul Siberiei. Odată ajunși acolo, el și colegii săi nu au făcut altceva decât să bea timp de trei luni, dar la scurt timp după aceea Petrov a fost detașat într-un pluton de sprijin în regiunea Luhansk.

Secția de traumatologie

Petrov a ținut legătura constant cu mama sa în perioada petrecută în Luhansk. După un apel telefonic din 13 Aprilie, Yefremenko a spus că a perceput că ceva nu era în regulă. Ea a observat că fiul ei se chinuia să vorbească și respira greu. Când, în cele din urmă, el i-a spus că a fost trimis la un spital civil din Krasnodon, în regiunea Luhansk, a pornit imediat la drum lung pentru a-l vedea. Și-a găsit fiul într-o secție de traumatologie, pe care a descris-o ca fiind murdară și în dezordine, remarcând că vitele sunt ținute în condiții mai bune. În timp ce se afla în spital, Petrov i-a povestit mamei sale că, după ce l-a prins în stare de ebrietate, poliția militară l-a legat cu cătușele de tavan, apoi l-a bătut cu bastoanele și l-a electrocutat cu un taser.

Conform lui Petrov, acest lucru se întâmpla cu toți cei care erau prinși beți. În alte ocazii, militarii erau închiși într-o cușcă afară și lăsați acolo timp de o săptămână fără mâncare. “Pe 9 Aprilie, a fost târât într-un cort al poliției militare și a fost bătut atât de rău încât a zăcut acolo. L-au lăsat așa timp de trei zile, până când colegii lui l-au târât la spitalul din unitate, iar de acolo medicul militar l-a dus el însuși la spitalul din Krasnodon”, a explicat mama lui. Petrov a descurajat-o pe mama sa să depună o plângere în legătură cu bătaia, întrucât se temea că va fi pedepsit din nou.

După 10 zile, Petrov a fost externat din spital cu coaste rupte. Raportul medicului susținea că s-a rănit căzând din pat în timp ce era beat. Comandantul unității sale a redactat o scrisoare în care susținea că Petrov a consumat apă de colonie, dezinfectant pentru mâini și chiar a dizolvat tablete de combustibil în apă. În plus, acesta a scris că Petrov era indisciplinat și că avea o influență negativă asupra colegilor săi soldați. “Viktor nu era scandalagiu. Era sociabil. Își ajuta mama la fermă. Uneori, lucra cu jumătate de normă la un alt fermier. A băut, da. Ei bine, nu toată lumea din satul nostru bea. Dar oare acesta este un motiv pentru a face așa ceva unei alte ființe umane?”. se întreba vecinul lui Petrov.

nge02
Viktor Petrov. Foto: Public Verdict / VK

După ce s-a întors la unitatea sa, Petrov a fost introdus într-un cort al poliției militare, unde a rămas până la moarte. Soldații care îl cunoșteau pe Petrov i-au spus mamei sale mai târziu că nu au avut voie să îl viziteze și că poliția militară l-a târât pe jos cu ajutorul unei perechi de pantaloni legați în jurul gâtului. Yefremenko l-a acuzat pe locotenentul Alexander Sergovich de la poliția militară că l-a lăsat pe Petrov în cort, presupunând că a avut binecuvântarea comandantului unității. Camarazii lui Petrov i-au spus mai târziu lui Yefremenko că Sergovich a fost prezent când a fost găsit cadavrul fiului ei. Conform lui Yefremenko, militarii nu au oferit această informație mai devreme, deoarece se temeau de represalii din partea comandanților lor.

Instanța disprețului

După funeraliile fiului ei, Yefremenko a decis să obțină dreptate pentru moartea acestuia. În timpul procedurilor, ea a încercat să obțină exhumarea cadavrului lui Petrov pentru a găsi dovezi suplimentare care să dovedească uciderea acestuia. Sursa familiarizată cu cazul a precizat că, deși exhumarea ar putea oferi informații suplimentare, ancheta a ignorat deja dovezi semnificative. Conform sursei, problema e că în cadrul anchetei nu au fost luate în considerare informații esențiale. “Ei știau că Petrov a fost torturat, știau că nu a primit îngrijiri medicale, însă nu au luat măsuri”.

Acuzații nu au participat la nici o audiere în instanță, nu au depus obiecții la proces și nici nu au contestat plângerea în curs de soluționare. Iontsev a spus că ancheta s-a bazat în principal pe interogatoriile colegilor lui Petrov, care au afirmat că acesta a băut foarte mult și că nu a fost constrâns în vreun fel. În consecință, cazul a fost clasat din cauza probelor insuficiente.
“Ancheta a ajuns la concluzia că Petrov s-a spânzurat singur și nu a luat în considerare posibilitatea ca acțiunile altcuiva să-l fi condus spre asta. Ancheta nu numai că nu a reușit să stabilească motivele presupusei sale sinucideri, a ignorat pur și simplu eșecul armatei de a-i oferi îngrijiri medicale adecvate, iar semnele de presupusă tortură ale lui Petrov au fost puse pe seama faptului că acesta s-a rănit când a căzut din pat”, a declarat sursa pentru Novaya Europe. Iontsev promite să facă apel atât împotriva anchetei, cât și împotriva concluziilor instanței.
Sursa: https://novayagazeta.eu/articles/2024/06/05/cruel-and-unusual-en

Acest articol a fost publicat în blog și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.