Încă de la începutul invaziei, lanțul rusesc de hipermarketuri Auchan a furnizat bunuri armatei roșii în regiunile ocupate din Ucraina. Conform unei investigații comune făcută de The Insider și Le Monde, livrările către armată au fost etichetate ca “ajutor umanitar” și au cuprins atât bunuri din depozitele Auchan, cât și bunuri colectate de voluntari în magazinele Auchan din diferite regiuni ale țării. În unele regiuni, livrările au fost organizate în cooperare directă cu autoritățile locale.
Pe lângă furnizarea de bunuri, Auchan a ajutat birourile militare de înregistrare și înrolare să atragă recruți din rândul angajaților săi pentru efortul de mobilizare.
Când brandurile globale au început să se retragă din Rusia după începerea invaziei, francezii de la Auchan au rămas, declarând: “Abandonarea angajaților noștri, a familiilor lor și a clienților noștri nu este o alegere pe care o putem face”. În comunicatul de presă emis la 27 martie 2022, la câteva zile după ce s-a cerut companiilor franceze să părăsească piața rusă, Auchan a declarat:
“Coacem pâine în magazinele noastre în fiecare zi pentru ucraineni și ruși, ceea ce e vital în acest moment”. În ce măsură pâinea de la Auchan e vitală pentru supraviețuirea rușilor e discutabil, dar, după cum am putut constata, Auchan își susținea nu numai angajații, ci și armata rusă.
La 15 martie 2022, Natalia Zeltser, ccontroller al Direcției Auchan din Sankt Petersburg, a trimis următoarea scrisoare colegilor săi:
“Bună ziua. Colegi, vă rog să întocmiți cesiunea pentru ajutor umanitar (pe baza listei anexate) și să o trimiteți la magazinul Severny în această seară, să dați feedback după ce paleții sunt gata.
Reguli de paletizare (în parte pentru bunuri de la logistică): lipiți pe paleți afișe pe care scrie AJUTOR UMANITAR. Logistica [unitate] pentru a organiza transferul paleților către [magazinul] Severny de la [următoarele] magazine: Leto, Dybenko, Parnas, Borovaya, Evrika. Costurile de transport vor fi suportate de către [magazinul] Severny.
Acceptare 044 – puneți toți paleții într-un singur loc, separat de restul, Comerț matinal, voi fi acolo pentru a acceptare”.
La scrisoare era anexată o listă de articole:
E ușor de observat că toate aceste bunuri sunt pentru bărbați (de exemplu, cea mai mică mărime de șosete de pe listă este mărimea 25, care corespunde cu mărimea 40 la încălțăminte), există țigări (care nu sunt niciodată livrate ca ajutor umanitar), brichete, aparate de ras, dar nimic pentru femei sau copii. Numărul de articole (1 000 de tuburi de pastă de dinți, 500 de brichete) sugerează că bunurile erau destinate unui număr mare de destinatari, suficient pentru unul sau două batalioane. Valoarea totală a “pachetului de ajutor umanitar” din martie a fost de 2 milioane de ruble (27 000 de dolari).
În scrisori ulterioare (disponibile pentru The Insider), Zeltzer se adresează biroului central și cere ca “pachetul de ajutor umanitar” să fie înregistrat ca o achiziție de către zece entități/persoane juridice. Biroul de la Moscova răspunde cu o listă de zece persoane juridice.

The Insider are la dispoziție facturi de la aceste persoane juridice, astfel încât plata a fost într-adevăr înregistrată ca fiind efectuată de către acestea. Cu toate acestea, un director de logistică de la Auchan – Sankt Petersburg a declarat că, de fapt, Auchan a dat acele articole gratuit, din propriul stoc. A precizat că nu știe cine sunt destinatarii finali – militari sau civili.
Pe de altă parte, Alexei R., un angajat responsabil cu acceptarea bunurilor la unul dintre magazinele Auchan din Sankt Petersburg cu care The Insider a discutat, susține că totul a fost clar pentru toată lumea: “Din momentul în care a sosit primul e-mail, am spus că nu m-aș amesteca, iar când au fost gata de expediere, am întrebat-o pe Zeltzer unde se duce “ajutorul umanitar”, iar ea a spus: “îți dai tu seama”. Am insistat: “spune-mi unde?” – și ea a răspuns: “la operațiunea militară specială”, apoi a adăugat: “din păcate”.
The Insider a contactat șefii celor zece companii care ar fi contractat pachetul de ajutor umanitar, iar unii dintre ei au fost destul de deschiși în această privință.
De exemplu, Sergei Poma, directorul MTK LLC, și Galina Baranova, directorul Energiya-3000 LLC, au recunoscut că ajutorul a fost livrat armatei ruse, dar au refuzat să ofere detalii. Unii au refuzat să comenteze, în timp ce alții au inventat “legende”, cum ar fi Tatiana Nekrasova, director al Venta LLC, care a spus că a cumpărat tricouri și șosete pentru personalul depozitului său. Când The Insider a întrebat de ce personalul depozitului său avea nevoie de 700 de brichete, aceasta a spus că în martie se temeau de sabotajele ucrainene și de întreruperile de curent. Când a fost întrebată cum ar fi de folos brichetele în timpul unei pene de curent, Nekrasova a răspuns: pentru a aprinde o sobă. Când a fost întrebată dacă depozitul Venta era dotat cu o sobă cu lemne, aceasta a răspuns afirmativ. Când a fost întrebată dacă 700 de brichete sunt prea multe pentru o companie cu un personal de șapte persoane, Nekrasova nu a mai răspuns.
Companiile alese pentru a mușamaliza livrările militare sunt legate între ele: toate deservesc întreprinderea de stat din Sankt Petersburg, Passazhiravtotrans, care, la rândul său, face parte din Comitetul pentru Transporturi al orașului.
Anterior, Alexander Lyubimov, vicepreședintele Comitetului pentru Politică Socială din Sankt Petersburg, s-a lăudat cu modul în care comitetul, “împreună cu colegii noștri din Comitetul pentru Transporturi”, a dezvoltat logistica de livrare a “ajutorului umanitar” către Ministerul Apărării, în conformitate cu ordinul guvernatorului Beglov. Conform acestuia, până în luna Octombrie au colectat 280 de tone de ajutoare de la diverse organizații în acest mod.
Pentru aprovizionarea trupelor de ocupație, Auchan nu s-a limitat la magazinele sale din Sankt Petersburg. Acest lucru este evidențiat de faptul că livrările au fost coordonate cu biroul din Moscova și că colectarea ajutoarelor în centrele comerciale deținute de Auchan a fost raportate și în alte regiuni.
De exemplu, în Samara, Rybinsk și Vladimir, în magazinele Auchan au fost înființate puncte de colectare a “ajutorului umanitar pentru Donbass”.

Serghei Chubko, șeful ONG-ului Blizkiye Lyudi, care furnizează ajutor militarilor, a fost chiar fotografiat în Vladimir cu Alexei Sokolov, un angajat al Auchan; el a atașat fotografiei următorul mesaj: “Am obținut sprijinul partenerilor noștri”.
Conform dreptului internațional, numai asistența acordată civililor e considerată ajutor umanitar în timpul conflictelor internaționale. Susținerea uneia dintre părțile aflate în conflict poate duce la sancționarea Auchan și poate declanșa plecarea companiei de pe piața rusă (Auchan deține în Rusia 230 de magazine, care reprezintă 10% din cifra sa de afaceri, adică aproape 3,2 miliarde de euro pe an).

Se pare că nu doar Auchan, ci și Leroy Merlin, care aparține aceluiași conglomerat de afaceri, a livrat bunuri în teritoriile ocupate. În orice caz, o înregistrare video din Mariupol, publicată în Decembrie, arată membri ai Gărzii de Tineret a Rusiei Unite descărcând paleți identici cu marca Leroy Merlin:
Interesant e faptul că Auchan a sprijinit războiul nu numai prin furnizarea de așa-zis ajutor umanitar, ci și prin sprijinirea autorităților în lupta împotriva celor care se sustrag de la încorporare. Auchan a colectat și a predat birourilor de înregistrare și înrolare militară date despre angajații săi (datele privind cărțile de identitate militare fuseseră colectate de la angajați în ianuarie 2022, înainte de începerea invaziei la scară largă) și apoi, după anunțul mobilizării, a ajutat birourile de înregistrare și înrolare militară să îndeplinească norma: angajaților li s-au servit formulare de recrutare chiar la locul de muncă și li s-a propus să demisioneze, a declarat un martor ocular pentru The Insider.
Textul din captura de ecran de mai sus: “Riscurile angajatorului în relația cu cei care se sustrag de la încorporare. În cazul în care un angajat a primit acasă o fișă de recrutare și s-a sustras fără să anunțe angajatorul, angajatorul nu e sanctionat. Dacă unui angajat i s-a înmânat o fișă de recrutare la locul de muncă și spune că nu se va prezenta la biroul de înrolare, angajatorul e sancționabil și trebuie, fie să îi înmâneze fișa de recrutare angajatului în prezența unor martori, fie să întocmească un certificat de refuz al angajatului de a accepta fișa de recrutare”.
Conducerea rusă a Auchan a refuzat să comenteze, iar serviciul de presă al companiei franceze Auchan a declarat că firma nu se amestecă în politică și nu a fost implicată în nici un fel de susținere a armatei.
Sursa: https://theins.ru/en/politics/259460