Ziua Infamiei


30 August 1940 Ziua Infamiei, ziua când hoardele turanice pripăşite în pustă au năvălit în Transilvania – vatra românismului. 30 August, ziua diktatului de la Viena, ziua când copii și nepoții criminalilor de ieri serbează rânjind a moarte și poftesc Transilvania, considerând că-i pământul lor.

De fulgere să piară, de trăsnet și pucioasă,
Oricare s’ar retrage din gloriosul loc,
Când Patria sa mamă, cu inima duioasă,
Va cere ca să trecem prin sabie și foc!
(Deșteaptă-te, române! – Andrei Mureșanu)

E strigătul de durere din Ardealul suferinţei milenare, în care a reapărut spectrul frângerii pe roată. E geamătul schingiuiţilor şi al martirilor ucişi oriunde au intrat trupele maghiare.

Trupele maghiare de ocupaţie şi populaţia civilă maghiară, organizată și înarmată, s’au năpustit asupra Românilor dezarmaţi şi paşnici şi după ce i-au scos din casă şi i-au batjocorit, după ce i-au despuiat de întreg avutul lor, i-au azvârlit peste nouile hotare, în cuprinsul României libere.
În comuna Trăsnea din judeţul Sălaj, comandantul trupelor ungare a ordonat executarea a douăzeci români şi incendierea satului. Soldaţii au început să vâneze pe cei care căutau să scape. Au fost împuşcaţi astfel încă 76 români.
Învăţătorul comunei Cozma a fost spânzurat de crucea bisericii, iar preotul Costea a fost legat de un stâlp şi ciopârţit cu baionetele, până când a murit.
În noaptea de 13 spre 14 Septemvrie un detaşament maghiar a împuşcat la Ip, judeţul Sălaj, 115 români, bărbaţi, femei şi copii. A fost împuşcat chiar un copil în leagăn. Victimele au fost aruncate într’o groapă comună.
În comuna Huedin, lângă Cluj, din judeţul Cluj, populaţia ungară a ucis pe protopopul Aurel Munteanu, după ce-l maltratase în mod îngrozitor, rupându-i braţele. În aceiaşi localitate, locuitorul Vasile Popa a fost spânzurat de picioare şi s’a turnat var nestins peste rănile ce avea la cap. În comuna Belin, judeţul Treiscaune, populaţia maghiară a masacrat 10 români.
În ziua de 7 Septemvrie, locotenentul Mihail Părău, comandantul unui pluton de grăniceri, a fost răpit şi asasinat de trupele maghiare. Locuitorul Vasile Gurzău, fost primar al comunei Mureşenii de Câmp din judeţul Cluj, a declamat că în ziua de 22 Septemvrie, un detaşament de soldaţi unguri, comandat de un ofiţer, a masacrat în această comună trei familii de români: preotul Andrei Bujor, împreună cu soţia, două fiice şi un fiu, precum şi servitoarea lui; învăţătorul Gheorghe Petrea, împreună eu soţia, mama şi fetiţa lui, în etate de patru ani; locuitorul Ion Gurgău, cu soţia lui. Sus numiţii au fost împuşcaţi, după ce fuseseră supuşi mai întâi la chinuri groaznice. Cadavrele au fost aruncate într’o groapă comună.
În ziua de 17 Septemvrie, un preot a fost împuşcat de bandele maghiare în faţa catedralei greco-catolice. Tot la Cluj ungurii au măcelărit 8 sergenţi de stradă români. După ce le-au scos limbile, au purtat cadavrele prin oraş, pentru a intimida pe români.
Au mai fost asasinaţi: gardianul public Vasile Damian, locuitorul Vasile Albu, Ion Mureşan, gardianul Ilie Moldoveanu, gardianul Ion Pop, gardianul Alexandru Pop şi Iosif Pop.
În ziua de 22 Septemvrie, ungurii au spânzurat chiar la intrarea bisericii pe preotul şi dascălul comunei Irina, precum şi pe notarul comunei împreună cu fiul său, sublocotenent în rezervă. Pe şoseaua Sânmihai, din Bihor, au fost găsite cadavrele a 20 soldaţi din armata română, împuşcaţi de unguri. Ei erau originari din comuna Păuşa şi Trăsnea din judeţul Sălaj şi se înapoiau acasă, fiind desconcentraţi.
În comuna Stoineşti, judeţul Bihor, ungurii au împuşcat un copil de 13 ani. În aceiaşi comună au mai fost împuşcaţi Pavel Sas şi Ion Mitruş cu soţia, iar locuitorul Vasile Popa şi un altul au fost grav răniţi.
Tot în ziua de 22 Septemvrie ungurii au împuşcat la Târgu Mureş 18 români.
Într’o comună populaţia ungară a asasinat pe preotul greco-catolic în biserică, în timp ce oficia sfânta slujbă.
În comuna Armaşul Mare locuitorul Borza Gavrilă a fost împuşcat, după ce fusese pus mai întâi să-şi sape singur groapa. În aceiaşi comună au mai fost asasinaţi doi români.
În comuna Budaş, judeţul Someş, populaţia ungară a devastat casele tuturor românilor. Fostul primar al comunei a fost asasinat.
Pe şoseaua Răstoci, Huedin, s’au găsit 24 cadavre de români, printre care erau femei şi copii; în comuna Şeredel, judeţul Sălaj, ungurii au împuşcat 16 români, printre care şi un preot român.
Notarul Victor Bart, din comtina Popeşti, jud. Bihor, a fost pedepsit în modul următor: pentru crima de a fi vorbit româneşte i s’ au tăiat bucăţi de carne din corp, punându-i-se sare pe răni.
În comuna Dragu, judeţul Cluj, autorităţile ungare au împuşcat 14 soldaţi români desconcentraţi.
La Oradea, în ziua de 9 Septemvrie ungurii a i executat în curtea cazărmii Regele Ferdinand 20 români.
La Cluj, un ţăran român, asupra căruia s’a găsit o panglică tricoloră, a fost înjunghiat pe loc.
La Beliş, ungurii au bătut cuie în corpul unui ţăran român, în casa căruia s’a găsit un drapel românesc.
Ungurii au incendiat biserica românească din comuna Comălău, judeţul Treiscaune.
Primarul comunei Oşorheiu, jud. Bihor, a fost maltratat în mod îngrozitor de unguri.
Între altele i s’a ţintuit cu cuie un tricolor românesc pe spate. Reuşind să fugă în România, a fost internat la spitalul din Beiuş.
În după amiaza zilei de 23 Septemvrie, la ora 5, au fost executaţi la Oradea 35 români. La execuţie ar fi asistat şi publicul, plătind o taxă de spectacol de un pengö.
La Târgu Mureş autorităţile maghiare au executat pe studentul Alexandru Lupu, din comuna Sângiorgiu de Mureş.
În satul Baciu, judeţul Cluj, doi ţărani români au fost maltrataţi în mod îngrozitor, având împunsături de baionetă pe frunte, la tâmple şi la urechi. Pe şoseaua spre Huedin s’au găsit cadavrele a trei ţărani români.
(Sursa: Transilvania 1940)

Diktatul de la Viena, 30 August 1940
Fantasma imperiului ungar și Casa Europei – Raoul Șorban
Chemarea înaintașilor
Colțul furtunilor
Semnificația Ardealului
PARENTALIA – Vasile Pârvan – Memoriale, 1923

Acest articol a fost publicat în Romania și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Ziua Infamiei

  1. Transilvania zice:

    Ungurii vor proceda la fel cu romanii daca reusesc sa fure Transilvania. Doar ca acuma vor fi si mai multe maceluri fiindca datorita automatizarii nu mai au nevoie de sclavi ca in secolele anterioare. Securistii si primarii vanduti care isi inchipuie ca vor fi lasati in functii dupa ce ungurii preiau conducerea se inseala profund: ungurii ii dispretuiesc pe tradatorii pe care ii platesc ca sa-si vanda tara si nu au incredere in ei. Nu vor fi lasati nici macar in viata darmite in functii, in ciuda ispitirilor de bogatie si putere ce li le sopteste Satana in ureche neincetat.

  2. mihailandrei zice:

    Fara indoiala, vandutii la care te referi, pot avea contributie fatala. Dar, tinand cont de precedentul cu iscarioteanul, scurta le va fi bucuria.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.