Bătălia de la Mărășești și trădarea rușilor


Lt-Col. Alexandru Ioanițiu și Vasilescu I Petre – Virtuțiile Neamului (1930 Timișoara)

Armata, pe care duşmanul o crezuse scoasă afară din luptă, pentru totdeauna, a avut suprema forţă morală ca, sub apăsarea celor mai mari privaţiuni morale şi materiale, să renască şi să obţină, pe dealurile Mărăştilor şi pe câmpia Mărăşeştilor, cele mai strălucite victorii. Dar suferinţele noastre nu se sfârşiseră! În toamna anului 1917, aliatul rus se prăbuşeşte. Armata lui se descompune şi părăseşte frontul român, transformându-se în bande armate, care jefuesc, omoară şi terorizează.
Armata română, izolată, are acum, un nou duşman: pe Ruși din spate. Este una din cele mai grele situaţii pe care le-a avut vreodată o armată. Numai grație solidităţii morale a soldatului român, el a putut să treacă şi acest suprem examen. El a ştiut să suporte, cu cuminţenie, torturile morale ale unei vremelnice păci umilitoare; a rezistat, cu fermitate, abilei propagande revoluţionare şi şi-a păstrat, până în ultimul moment, întreaga forţă morală. Şi ceasul suprem al victoriei a venit — trebuia să vină — în toamna anului 1918.

Încurajat de succesele uşoare obţinute în Galiţia contra Ruşilor şi bazându-se pe slăbiciunea armatelor revolulionale ruse, comandamentul austro-german hotărăşte, la sfârşitul lunei Iulie 1917, să execute, pe frontul român, o ofensivă cu caracter decisiv, în scop de a termina pe acest front cu Ruşii şi Românii şi a elibera forţele germane şi austriece de pe acest teatru de operaţiuni, transportându-le pe frontul occidental şi italian.
Încrederea Germanilor în victorie era desăvârşită. În seara de 23 Iulie, Mareşalul Mackensen părăsind Bucureştii pentru a conduce singur marea ofensivă spusese ofiţerilor: “La revedere, peste 2 săptămâni la Iaşi”.
Vestitul “spărgător de fronturi” îşi făcuse de data aceasta socoteli greşite. Românii îi vor procura în curând o amară decepţie. În acelaş timp, comandamentul german organizează pe frontul român şi pe cel rus, un vast serviciu de propagandă, având ca scop a grăbi descompunerea armatelor ruse şi a prăbuşi frontul oriental. Ofensiva se executa de către Armata 9 germană cu 13 divizii, din care 10 germane, sprijinite de o puternică artilerie, din care 40 baterii grele, în sectorul delà Nord de Focşani apărat de Armata 4-a rusă. Ofensiva începe în ziua de 24 Iulie prin atacul dat de-a lungul Siretului pe frontul apărat de Divizia 34 rusă, care avea înţelegere scrisă cu Germanii de a nu mai lupta. Frontul rus este rupt din prima zi şi divizia rusă fuge în dezordine.
Armata 1-a română, care era în curs de mişcare, pentru a înlocui pe front Armata 4-a rusă, intervine, însă, cu Divizia 4-a şi opreşte înaintarea Germanilor. Oprite de Români, diviziile germane mută succesiv centrul de greutate al atacului mai spre Vest, în sectoarele apărate de Ruşi, unde apărarea ceda mai uşor.
Pe rând, Diviziile 103, 13, 14, 15 ruse sunt puse pe fugă, în timp ce Diviziile 14, 9, 13, 10, 15 şi 11 ale Armatei 1, aduse în grabă, ultimile trei de pe zona de reorganizare, restabilesc situaţia. Întreaga suflare românească îşi dă seama de gravitatea momentului. Pierderea bătăliei, aducea invazia Moldovei şi îngenucherea completă a României. Comandantul Armatei 1-a, singura care putea salva situaţia se adresează cu încredere ostaşilor săi:

ORDIN DE ZI Nr. 82

Ostaşi ai Armatei I-a.
Numai cu sângele nostru vom răsbuna întreg neamul românesc batjocorit de barbarul nesăţios. Nu uitati că inamicul este obosit; căci ați ştiut prin vitejia voastră să loviţi fiara flămândă, făcând-o să simtă adânc, că nu se poate trece peste pământul sfânt al țării noastre. Nu uitați că, cel mai răbdător este acela ce învinge şi că trebue să vă înarmaţi cu vitejească răbdare spre a birui, aşa cum au fost înarmaţi strămoşii noştri, care ne-au lăsat pământul scump, ce trebue să-l apărăm cu orice preţ. Credincioşi lui Dumnezeu, Ţării şi Domnului lor, părinţii noştri au biruit piedicile ce păreau de netrecut. La fel vom birui și noi prin vitejia fără seamăn de care veți da dovadă, prin răbdarea ce veti avea, prin credinţa §i jurământul ce trebue .„ţinut până la ultima picătură de sânge.
Cu Dumnezeu înainte.
Comandantul Armatei I-a General de Divizie, Grigorescu

În ziua de 6 August, un ultim efort disperat este făcut de Germani pentru a pătrunde frontul român în regiunea Mărăşeştilor. Dar contraatacul dat de Divizia 13, la care se asociază aripa stângă a Diviziei 10, nu numai că restabileşte situaţia, dar provoacă o retragere dezordonată a inamicului. Comandamentul german îşi dă seamă că fostul front al Armatei 4 a ruse, nu mai poate fi pătruns. El mai încearcă până la 21 August câteva atacuri în regiunea Muncelului, dar, şi în acest sector, contraatacurile energice date de Diviziile 9, 13 şi 11 române îl ţintuiesc pe loc.
Simultan cu ofensiva Armatei 9 germane la Nord de Focşani, generalul Gerock primise ordin de a ataca dreapta Armatei II-a române pe valea Oituzului, în scop de a atrage în această parte rezervele române. Acest atac, care la început reuşise să pătrundă spre Tg-Ocna, este, în curând, oprit.
Din cauza pierderilor mari suferite şi a dezorganizării unităţilor, comandamentul german recunoscând inutilitatea sforţărilor, după 28 de zile de lupte crâncene, dă ordin de oprirea ofensivei la 21 August.
Astfel, ofensiva germană nu-şi poate atinge scopul. Cu preţul celor mai grele sacrificii — 610 ofiţeri 27.000 oameni morţi şi răniţi, — şi cu un avânt indescriptibil, armata luptase cu energia disperării, pentru a păstra ceea ce-i mai rămăsese din patrimoniul national. Mărăştii şi Mărăşeştii vor rămâne pe veci simbolul avântului, sacrificiului şi energiei depuse de generaţiile răsboiului, pentru înfăptuirea întregirii neamului. Valoarea Armatei române a fost recunoscută de amicii noştri.

Generalul Berthelot, martorul acestor zile de glorie, spunea răspunzând generalului Grigorescu, Comandantul Armatei I-a române delà Mărăşeşti:

Vitejia ofiţerilor şi soldaţilor români, fac, în acest moment, admiraţia tuturor Armatelor aliate şi cărora, chiar inamicul, le arată omagiile lor.

Iar generalul von Morgen, comandantul Corpului 1 german, care începuse ofensiva la Mărăşti spune şi dânsul:

Resistența inamicului, mai cu seama a Românilor, a fost din cele mat violente şi s’a manifestat prin 61 de contraatacuri timp de 16 zile de luptă. Cea mai mare parte a ajuns la asaltul cu baioneta care au cauzat mari pierderi . . . Luptele din August au adus într’adevăr un succes decisiv. Aceste lupte probară că Românii deveniseră adversari respectabili.

Datorită rezistentei eroice opusă de Armatele române, ofensiva germană delà Mărăşeşti nepulând obţine rezultatele sperate — prăbuşirea frontului român — comandamentul german organizează o intensă propagandă pacifistă şi o acţiune de corupere în scopul de a grăbi descompunerea armatelor ruse şi prăbuşirea frontului oriental.
În acest timp soldaţii ruşi de pe frontul român, ţineau întruniri publice şi răspândeau manifeste, îndemând armata şi populaţia română la revoluţie şi la acte de violentă contra autorităţilor. Unităţile ruse părăsesc frontul român, aruncând armele, jefuind în drum populaţia şi depozitele, ameninţând cu rastunarea ordinii de stat în România.
Dar asupra soldatului român nu au efect nici instigările revoluţionare şi nici propaganda germană. El şi a păstrat neştirbită disciplina morală şi încrederea în victoria finală. Ţinând piept inamicului de pe front, a luptat şi dezarmat în acelaşi timp unităţile ruse care în timpul retragerii terorizau şi jefuiau Moldova şi Basarabia.

Henri Mathias Berthelot

TRĂDAREA RUSIEI ȚARISTE (1)

Acest articol a fost publicat în Romania și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Bătălia de la Mărășești și trădarea rușilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.