La Budapesta


Răsboiul Național – Locotenent colonel Radu Băldescu. Sibiu 1934

Ofensiva trupelor române pe Tisa. Trecerea Tisei. Ocuparea Budapestei

Imediat ce inamicul este respins peste Tisa, comandamentul român, nevroind să-i dea timp de refacere pentru noui operațiuni, hotărăște trecerea Tisei și continuarea urmărirei. În acest scop ia dispozițiuni ca Grupul de Manevră, întărit cu brig. 5 roșiori, să treacă Tisa și să urmărească pe inamic dincolo de Szolnok.

Divizia 2 vânători se concentrează în regiunea Fegyvernek pentru trecerea prin acest sector. Trupele din Transilvania mai sunt întărite cu:
— Divizia 7 adusă în regiunea Madaraș.
— Divizia 2 mai puțin regt. 19 inf. rămas în Banat se concentrează în regiunea Kunhegyes.
Regt. Vânători Munte.
Regt. 7 și 8 vânători.
2 divizioane art. grea 120 mm.
2 baterii obuziere 155.
2 baterii artilerie munte.
1 grup aerostație.
4 companii fluviu.
Totalul forțelor noastre în ajunul ofensivei era de :
119 batalioane (84.000 arme).
98 baterii (392 guri de foc).
60 escadroane (12.000 săbii).

Trecerea Tisei și continuarea operațiunilor nu s’a putut face imediat însă, pentru că:
1. Trebuia o nouă grupare de forțe, adăugând pe cele noui sosite.
2. Trupele ce luptaseră erau prea obosite și trebuia un timp pentru reconstituirea lor.
3. Toate podurile fixe de peste Tisa au fost distruse de inamic și prin urmare necesita un timp pentru aducerea materialului în vederea construire! podurilor la punctele de trecere.
4. Inamicul păstra încă o atitudine foarte vie pe malul drept al Tisei, ceea ce face pe comandamentul român să creadă că inamicul este decis pentru apărarea Tisei.
Din aceste cauze, însuși Marele Cartier, amână trecerea Tisei pentru noaptea de 29/30 Iulie, spre a se avea timpul necesar unei bune pregătiri pentru o acțiune de o importanță așa de mare.
— În vederea aceasta, Comandamentul trupelor din Transilvania ia măsuri pentru concentrarea și gruparea forțelor către sectorul destinat trecerei Tisei.

I. Trupele ungare.

Comandamentul trupelor ungare, complect désorientât, în urma înfrângerei suferite la Est de Tisa, renunță la apărarea Tisei și se gândește la o nouă concentrare de forțe, să reziste între Tisa și Budapesta.
El se află grupat astfel:
— Divizia 3, 5 și 6 în regiunea Czegléd, Abony, Nagy Koros.
— Divizia 2 și 4 în regiunea Kecskemét, Kis Kun Felegy- haza.
— Divizia 1 în regiunea Miskolcz.
— Brigadele de Secui și lucrători risipite în fața grupului de Nord.
Cu alte cuvinte, la această dată și după felul cum sunt grupate forțele, pare că se găsesc în perioada când trupele se adună în vederea refacerii, de unde apoi să se disloce în vederea unui nou plan de operațiuni.
Așa se și explică de altfel, de ce se predau așa de ușor numai la știrea că li s’a tăiat linia de retragere de cavaleria română și numai în urma unei lupte duse în ziua de 2 August cu 2 Divizii române pe sectorul Rekas — Szolnok.

II. Trupele române.

1. Grupul General Holban (Div. 1 și 2 vânători) în regiunea Fegyvernek.
2. Grupul General Moșoiu cu:
— Div. 1 în fața Szolnokului și cu
— Div. 6 la Török Szt. Miklos,
3. Grupul General Dumitrescu în regiunea Madaraș constituit din:
— Div. 7 inf., Div, 2 cav. (4 brigade, luând și brigada 4 delà Div. 1) și regimentul vânători munte,
4. Grupul de Nord — General Mihăescu — format din Div, 16, întărită cu brig. 49 (din Div. 20) și 3 baterii munte 75 mm. acopere Tisa delà Abad Szalok la Csap.
5. Grupul de Sud sub comanda General Papp: Div. 18 întărită cu regt. 107 (Div. 21) și brig. 11 art. acopere Tisa delà Abad Szalok la gura Mureșului.
6. Rezerva generală: Div. 2 la Kunhegyes.

Ideea de manevră

— Demonstrațiuni puternice cu grupul de Nord și grupul de Sud, pentru a trage și fixa forțele inamice în fața lor.
— Atacul principal, cu o massă tare de 6 Divizii inf., 1½ cav. și 1 regt, vânători de munte în regiunea Fegyvernek—Kiskore în scopul:
— A rupe frontul inamic în 2 părți.
— A separa forțele inamice semnalate în regiunea Miskolcz, Tokaj, Poroszlo, de grupele semnalate în regiunea Czegled, Abony, Kecskemet, Kis Kun Felegyhaza.
— A le manevra pe linii interioare, cu obiectiv prim grupul de Sud.
— A le tăia retragerea spre Budapesta.

a) Trupele române au trecut Tisa cu 2 Divizii în ziua de 30 Iulie, au constituit un cap de pod larg de 15 km. și adânc de 10 km, deschizând astfel calea restului trupelor peste Tisa. Rezistența inamicului pe Tisa este întoarsă.
Comandamentul român însă nu este luminat asupra locului unde sunt concentrate trupele inamice și era necesar a preciza situația lui;
b) Inamicul a renunțat la o rezistență pe Tisa. El nu are încă un plan de acțiune bine stabilit și repeziciunea acțiunei trupelor române îl vor dezorienta complet.

Din operațiunile duse până acum, din informațiunile obținute prin recunoașterile cavaleriei și ale prizonierilor, comandamentul român capătă convingerea că inamicul a renunțat la orice rezistență între Tisa și Dunăre și că intenționează să se retragă spre Budapesta, unde să se reorganizeze pentru o nouă rezistență.
Față de noua situație, comandamentul român, se hotărăște să se mențină continuu între cele 2 grupe (Nord și Sud) inamice, să înainteze spre Budapesta cu un grup de manevră, acoperit de 2 flancgarde puternice, pentru a tăia inamicului retragerea spre capitală.

a) Grupul de Nord mărește capul de pod delà Tokaj ocupând localitățile Saros Patak, Szernocs, Mohosto, Takta Harczany, Tisza Lucz, iar cu brig. 49 inf. ajunge în regiunea Tisza Valk, Raboly tn., Poroszlo și Tisza Babolna;
b) Flancgarda General Dumitrescu, rămâne cu Div. 7 în regiunea ce o ocupase în ajun (Komilo, Heves), iar cu brig. 2 R. execută recunoașteri spre Nord și Nord-Est;
c) Avangarda strategică ocupă cu Div. 2 de cav. linia Tapio Szele, Alberti, împinge recunoașterile până lângă Budapesta, iar cu Div. 1 vânători ocupă Tapio Gyorgy;
d) Grupul de manevră și flancgarda de Sud, în mișcare spre obiectivele date, angajează luptă vie cu inamicul pe linia Rekas—Szolnok. Inamicul rezistă pe această linie până către seară, când, înfrânt de atacul nostru și urmărit de aproape, se retrage în dezordine către Abony.
În acest timp, Brig. 4 roșiori, operând pe dreapta, ocupă localitățile Alberti și Irsa tăind astfel linia de retragere a inamicului prin Czegled către capitală.
Grupul inamic (Div, 3, 5, 6) din această regiune, văzându-se înconjurat, cu linia de retragere spre Budapesta tăiată, capitulează.
Sub aceiași influență morală, fără să fie atacați trimit parlamentari pentru capitulare și Diviziile 2 și 4 din regiunea Kecskemet, Kis-Kun-Felegyhaza.
La Nord, forțele inamice, văzându-și retragerea tăiată la Fuzes Abony, se retrag către Miskolcz unde vor capitula ziua următoare.
Față de noua situație care marca un succes strălucit pentru trupele române, comandamentul suprem se îndreaptă către Budapesta, tăind în același timp inamicului orice putință de retragere spre Vest.

Măsuri luate pentru 4 August

În vederea ocupărei Budapestei și pentru atingerea obiectivului final — Dunărea — comandamentul român dispune o nouă grupare de forțe și anume:
1. Grupul General Moșoiu constituit acum din Div. 6 și 1 inf. cu brig. 4 roș. continuă operațiunile spre Sud până la linia Mindszent, Kiskun Halas, Kalocsa, curățind tot terenul dintre Tisa și Dunăre.
2. Grupul General Holban, constituit acum din avangarda strategică, plus Div. 2 vânători, continuă operațiunile spre Vest, până la atingerea Dunărei și ocuparea Budapestei. — Divizia de cavalerie trebuia să încercuiască Budapesta pe la Vest interceptând orice comunicație din aceea parte.
3. Flancgarda General Dumitrescu continuă operațiunile spre Vest, curățind tot terenul dintre Div. 2 vânători și la Nord până la frontul Cehoslovac.
4. Rezerva Armatei. Divizia 2 rămâne în regiunea Besenyoszeg.

În acest timp iată ce se întâmpla la Budapesta.
Bela Kun, văzându-și situația complet zdruncinată și înmormântarea regimului bolșevic prin victoria Românilor, fuge cu un tren special din Ungaria în ziua de 2 August. Este prins și închis la Viena, însă evadează și trece în Rusia.
4 August, comandamentul trupelor române va primi defilarea Div. I vânători pe străzile trufașilor noștri dușmani, în timp ce Divizia de cavalerie o va încercui pe la Nord, Sud și Vest, tăind orice legătură cu restul țării.
Ca rezultat final al operațiunilor în Ardeal și apoi în Ungaria, vitejia trupelor și superioritatea comandamentului român culminează în operațiunile duse delà 24 Iulie la 4 August, în care timp bate forțele inamice la Est de Tisa, trece Tisa, bate și capturează toate forțele inamice (6 Divizii), rezervându-și satisfacția ca, după 11 zile de operațiuni, să defileze în capitala inamicului impunându-și voința așa cum interesele naționale și superioare cereau.
În 11 zile se parcurg 154 km, se dau 2 bătălii mari și se ocupă capitala inamicului, după ce i se capturează toată armata.

TRATATUL DE LA TRIANON – un act reparatoriu

Acest articol a fost publicat în Romania și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la La Budapesta

  1. Transilvania zice:

    Ungurii cotropitori se plang peste tot ca sunt „oropsiti” de romani, ca nu au servicii si scoli in limba lor si alte minciuni in timp ce ne reocupa tara pas cu pas. Sfidarea si ticalosia acestui neam nu are margini. Presedinta Ungariei inaugureaza o statuie a cotropitorilor Transilvaniei chiar in orasul in care s-a semnat unirea cu tara. Unchiul meu, care a fost unul dintre semnatarii actului, s-ar rasuci in mormant impreuna cu toti cei care au luptat timp de veacuri contra impilarii si crimelor unguresti contra romanilor. Ce poate sa fie in mintea tradatorilor de tara care ingaduie asemenea lucruri ? Cred ei ca vor mai fi lasati sa domneasca netulburati dupa ce Ungaria preia Transilvania ? Diavolul le-a luat mintile tuturor acestor securisti acoperiti care nu mai sunt in stare sa vada nici macar care sunt propriile lor interese.

  2. mihailandrei zice:

    Fara indoiala, tradatorilor le-a luat diavolul mintile. Dar cine stie, poate se var regla conturile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.