Memento 15 Martie


George Bota, Uniunea Ofițerilor de Rezerva, Oradea 1933

Neastâmpărul nervos și plin de speranțe al celor de peste Tisa, cari mai cred încă în învierea vremurilor trecute, departe de a ne face să tremurăm, ne face să fim mai treji la posturile noastre. Cu suflete împăcate, stăm totuși gata la datorie.
Lupta pentru apărarea drepturilor atât de scump plătite, este o luptă sfântă; lupta lor, luptă de împilare și de răpire, este o luptă blestemată și odioasă. Dacă mai există azi o cauză legitimă de război, aceea este numai rezistența cu prețul sângelui la nedreptate.
Vor ungurii să se întindă mai mult decât le este așternutul? Vor rămâne cu picioarele goale și se vor nărui de sabie! Indignarea împotriva nedreptății sporește puterile și îndrăzneala unui popor.
Ceea ce a făcut ca lumea întreagă să se unească împotriva agresorilor și să-i îngenunchieze a fost indignarea generală împotriva celor ce voiau robie și nedreptate. Iar după ce dreptatea s’a făcut, după ce sabia a distrus ceea ce sabia construise, după ce neamurile au ieșit la lumina soarelui, nu e oare zadarnică nebunie ceea ce fac vecinii noștri de peste Tisa? O Ungarie cum a fost ar însemna întoarcerea vremurilor pe dos, ar însemna învierea morților medievali.
Nu a fost ciuntită Ungaria, ci a fost redusă la proporțiile sale firești. A fost ciuntită Ungaria robiei și a împilărilor, prin restituirea pământurilor și libertăților răpite; Ungaria nouă, la înălțimea vremurilor în care trăim, este atât cât are dreptul să fie. Potoliți-vă avântul de revanșă, fiindcă revanșa voastră, e revanșa conților și a baronilor care au pierdut lumea de sclavi ce le hrănea luxul și trufia!
Noi luptătorii, vom ști să luptăm cu mai multă indignare împotriva celor ce nu se astâmpără.
Căci dacă te indignezi de nedreptate, indignarea-ți nu va avea margini atunci când nesocotința omenească vrea să reînvieze nedreptatea îngropată sub hecatombele de martiri și de eroi. Indignarea noastră este indignarea lumei întregi oricâtă minciună vor plăti vecinii noștri spre a amăgi și lega lumea la ochi. Minciuna nu are decât succese trecătoare; adevărul stă dârz și puternic, iar cei ce vor să-l calce în picioare, se strivesc de el.
Trimitem vecinilor noștri de peste Tisa avertismentul și sfatul să se astâmpere! Acei ce au sângerat pentru triumful dreptății, vor ști să mai sângereze și mâine de va fi nevoie. Pe tot cuprinsul țării bat încă inimile luptătorilor de ieri; iar dacă va fi nevoie se va ridica neamul întreg să-și apere dreptatea sa.

15 Martie ziua maghiarilor

Acest articol a fost publicat în Romania și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.