Oştirea valahă împotriva grofilor bolșevizaţi (4)


4 August 1919 ziua când Armată Regală a României ocupă Budapesta bolșevizată.

Hrănirea populației sărace din Budapesta de către trupele române
https://mvu.ro/index.php/product/album-rasboiul-pentru-intregirea-neamului-1916-1919-hranirea-populatiei-sarace-din-buda-pesta-de-catre-trupele-romane/

Fragment din cartea Campania pentru dezrobirea Ardealului și ocuparea Budapestei – General Gheorghe D. Mărdărescu (1921)

Rezultatul operaţiunilor întreprinse, până în seara de 3 August 1919, confirmă pe deplin completa descompunere a armatei maghiare, în urma înaintării vertiginoase a trupelor noastre, cari au atins în 3 zile scopul urmărit şi anume:
La nord, Detaşamentul General Davidoglu, din Grupul General Demetrescu, căzuse în spatele forţelor inamice cari au operat pe frontul Grupului de nord, tăindu-le linia de retragere spre Budapesta. Ca urmare a acestei situaţii, Divizia I-a inamică se află în curs de capitulare în regiunea Miskolcz, iar restul trupelor inamice din acest sector (cele 2 brigade independente de Secui şi Brigada 80-a internaţională) se disolvaseră, rătăcind în grupe răzleţe şi retrăgându-se spre nord, spre frontiera ceho-slovacă.
La centru, avangarda strategică, acoperită la dreapta şi în spate Pe flancgarda din dreapta (care ocupase regiunea Iasz Mihalytelek—lasz Apati, iar detaşamentul General Davidoglu pusese stăpânire pe linia Mezö Kövesd—Miskolcz, în timp ce alte unităţi de cavalerie ocupaseră localităţile Arokszallas şi Gyöngyös, urmărind energic pe inamic spre nord). La sud, Grupul de manevră şi Grupul General Olteanu înconjurând forţele inamice din regiunea Abonu—Czegled—Nagy Körös, au silit Diviziile III-a, V-a şi VI-a inamice, cari au luptat la Szolnok, să se predea; iar prin înaintarea lor spre sud şi mişcarea de înconjur executată de 5 escadroane din Brigada 4-a de roşiori, în spatele şi pe linia de retragere a Diviziilor II-a şi IV-a inamice, cari se aflau în regiunea Kecskemet—Kis Kun Felegyhaza, au silit la capitulare şi aceste forţe inamice.
Pentru dezarmarea restului unităţilor inamice, cari s’ar mai află răzleţe în zona cuprinsă între Tisa şi Dunărea, pentru continuarea operaţiunilor în raport cu noua misiune, în fine, pentru atingerea obiectivului final (Dunărea şi ocuparea Budapestei), Comandamentul trupelor din Transilvania face o nouă grupare şi anume:

1. Grupul General Moşoiu, format din Divizia VI-a, Divizia I-a şi Brigada 4-a de roşiori, să continue operaţiunile spre sud, ocupând toată zona până la linia Mindszent —Kis Kun Halas—sud Kalocsa, pe care nu trebuia să o depăşească.
2. Grupul General Holban, format din Divizia II-a de cavalerie (Brigadele 3-a şi 5-a de roşiori), Divizia I-a de vânători, Divizia II-a de vânători şi trupele Grupului General Demetrescu (Divizia VII-a şi Brigada 2-a de roşiori) avea însărcinarea de a continuă operaţiunile spre vest până în Dunăre şi spre nord până la limita stabilită cu ocazia armistiţiului între Ceho-Slovaci şi Unguri şi care trecea prin Csap—Satoralja Ujhely—nord Putnok—Balassa Gyarmat.
Divizia de cavalerie trebuia să încercuiască Budapesta spre vest, interceptând orice comunicaţie.
3. Rezerva armatei (Divizia II-a) în regiunea Bessenszög.

Potrivit acestor dispoziţiuni, operaţiunile s’au desfăşurat astfel, în cursul zilei de 4 August:
Grupul de nord ocupă cu Brigada 41-a de infanterie regiunea Gesztely—Onga—Al. Zsolcza—Hernad Nemety—Sajo Lad—Köröm (est Miskolcz), punând stăpânire pe cele 2 căi ferate ce duc delà Miskolcz spre frontiera ceho-slovacă (Csap şi Kaschau).
Brigada 49-a de infanterie, din regiunea Eger Farmos—Eger Lövö, făcea legătură cu Brigada 2-a de roşiori, din regiunea Miskolcz.
Grupul General Demetrescu, cu Detaşamentul General Davidoglu a (dezarmat Divizia I-a roşie, în timp ce un detaşament compus din 1 divizion de cavalerie, 1 companie şi 1 tun, ocupă localitatea Erlau, după o mică rezistenţă opusă de inamic, care s’a retras spre Fel-Nemet şi Bakta.
Divizia VII-a continuând înaintarea spre vest şi nord-vest, ocupă regiunea Hatvan—Gödölö—Koka, capturând la Hatvan 38 locomotive cu foarte multe vagoane şi muniţiuni.
Grupul General Holban (Divizia II-a de cavalerie şi Diviziile I-a şi II-a de vânători) au continuat înaintarea spre Budapesta; Divizia II-a de cavalerie a ocupat un cap de pod la vest de Budapesta, în timp ce o parte din trupele Diviziei I-a de vânători luă măsuri de ordine şi siguranţă în Pesta; iar la ora 18, capitala Ungariei a fost ocupată de restul trupelor Diviziei I-a de vânători. [Să fie bine stabilit dar, că trupele Grupului General Holban au ocupat Budapesta, în ziua de 4 August]
Un detaşament—compus din Regimentul 4 de vânători, un divizion din Regimentul 23 de artilerie şi un divizion din Regimentul 6 de roşiori—intrând în oraş, a defilat în fața Comandantului trupelor din Transilvania, precum şi a unui imens public, pe Andrasy- strasse, din Pesta.

Ţinuta ofiţerilor şi a trupei era impunătoare, trupele au fost primite de public cu linişte, încredere şi chiar cu simpatie. Comandantul trupelor din Transilvania a numit guvernator al Budapestei pe Generalul Holban.
La est de Budapesta, în regiunea Vecses, a fost menţinută Divizia II-a de vânători, în rezerva Grupului General Holban, pentru a face față oricărei eventualităţi.
Grupul General Moşoiu, în acest timp, înaintând spre sud, ocupă cu Brigada 4-a de roşiori localitatea Kis Kun Felegyhaza, cu Divizia VI-a localitatea Kecskemet, iar cu Divizia I-a zona Czegled— Abony—Nagy Körös. În cursul zilei de 5 August, trupele noastre au ocupat şi cartierele oraşului Buda, de pe malul drept al Dunărei, formând un cap de pod la 8—10 km. vest de oraş. Paralel cu acţiunea asupra Budapestei, restul trupelor noastre desăvârşesc victoria, urmărind cu energie ultimele rămăşiţe de trupe maghiare între Tisa şi Dunărea, astfel ca până la data de 7 August, Grupul General Moşoiu atinge spre vest Dunărea, în sectorul Budapesta—Kalocsa, iar la miazăzi ajunge la sud de linia Kalocsa—Keczel—Kis Kun Majsa—Kistelek. La nord, în acelaş timp, Detaşamentul General Davidoglu înaintând spre frontul ceho-slovac, ocupă linia Miskolcz—Eger (Erlau)—Gyöngyös—Hatvan—Gödölo—Budapesta.
După data de 7 August, parte din trupele noastre primesc misiunea de a dezarma unităţile capturate, precum şi lucrătorii marilor uzine din Budapesta, iar parte au continuat curăţirea teritoriului dintre Tisa şi Dunărea de resturile trupelor inamice, cari, deşi fără nici o conducere, încercau încă să mai reziste în regiunile păduroase şi accidentate, în special la nord, spre frontiera ceho-slovacă, terorizând şi jefuind populaţia băştinaşă, care imploră protecţia trupelor noastre.
În a doua jumătate a lunii August, trupele noastre reuşesc să stârpească ultimele bande inamice şi să stabilească contact direct cu trupele ceho-slovace la nord, pe frontul Satoralja Ujhely—nord Putnok—Salgo Tarjan—nord Balassa Gyarmat—spre Dunărea, precum şi cu trupele franco-sârbe la sud, pe linia Kistelek—Iancovacz —sud Baja.
La vest de Dunăre, capul de pod, stabilit după ocuparea Budapestei, a fost lărgit, pe de o parte, în vederea siguranţei trupelor din capitala Ungariei, iar, pe de altă parte, pentru a fi dezarmate ultimele resturi din diviziile armatei roşii (cari se refugiaseră în regiunea Szekesfehervar—Lacul Balaton), precum şi bandele de lucrători bolşevici aflate în regiunea industrială Gyor. Aşa dar, trupele noastre au fost nevoite să reiă înaintarea, ocupând în ziua de 13 August localitatea Szekesfehervar, la 16 localitatea Veszprem, iar la 20 oraşul Gyor şi întreaga regiune industrială (uzinele, fabricile de arme şi tunuri, precum şi depozitele de muniţiuni).

Astfel, după 6 zile delà trecerea Tisei, trupele noastre şi-au îndeplinit misiunea: urmărirea forţelor inamice la vest de Tisa, până la completa lor distrugere şi ocuparea capitalei Ungariei, centrul de rezistenţă politică al comuniştilor şi focarul anarhiei şi tiraniei bolşevice.

***

Ordin de zi No. 58, din 10 August 1919

Cu deosebită bucurie şi mândrie aduc la cunoştinţa tuturor, ofiţeri şi trupă, telegrama de mai jos a Domnului Prim-ministru, care, pe timpul operaţiunilor recente, dintre Tisa şi Dunărea, a binevoit a veni în mijlocul nostru, urmărind clipă cu clipă desfăşurarea viguroasei noastre contraofensive. Cuvintele Domniei-sale calde şi înălţătoare sunt o preţioasă răsplată a Jvredniciei voastre, de care vă puteţi mândri.

Comandantul trupelor din Transilvania
General Mărdărescu

Telegrama Domnului Prim-ministru

Cu simțământ de caldă recunoştinţă pentru glorioasa noastră oştire şi de înaltă mândrie naţională, am aflat complectarea înfrângerei anarhiei duşmane şi intrarea trupelor noastre în Budapesta. Prin victoria ei, oştirea noastră a desăvârşit opera vitejească, prin care a asigurat unitatea naţională şi, totodată, a nimicit primejdia care ameninţă civilizaţia Europei centrale.
Vă felicit din inimă pe Domnia-voastră şi pe demnii Domniei-voastre camarazi de arme şi mă bucur, că Dumnezeu v’a dat gloria de a conduce aceste operaţiuni.

loan I. C. Brătianu

____________________________________________________

Oştirea valahă împotriva grofilor bolșevizaţi (1)
Oştirea valahă împotriva grofilor bolșevizaţi (2)
Oştirea valahă împotriva grofilor bolșevizaţi (3)

Acest articol a fost publicat în Romania, Ungaria și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Oştirea valahă împotriva grofilor bolșevizaţi (4)

 1. Bendis zice:

  Javrele de bozgori se vaita peste tot la americani si la englezi ca armata romana i-a ocupat si jefuit pana cand a venit salvatorul lor Horthy pe cal alb ca sa-i elibereze!.. Trebuia sa-i fi lasat pe bolsevicii lui Kun sa-i extermine ca poate acum nu aveam atatea probleme cu ei si cu minciunile lor.

 2. mihailandrei zice:

  Bolsevicii au venit la putere fara lupta, aristocratia boanghineasca a permis. Romania a trebuit sa intervina, Kun ordonase atacuri.
  https://evz.ro/eroii-care-au-intarziat-cu-26-de-ani-instaurarea-comunismului-in-europa-de-est-istoria-secreta.html
  https://evz.ro/ioan-aurel-pop-bela-kun-planuia-sa-uneasca-ungaria-cu-rusia-sovietica.html
  E de inteles ce spui, dar cine stie, poate a treia vizita e cu noroc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.