Trianon … 1000!


VIVAT, CRESCAT, FLOREAT, ROMANIA MAGNA!

Să luăm aminte! – Petre R Petrescu, 1932

Ungaria caută pe orice cale, prin orice mijloace, să ne facă o atmosferă cât mai neprielnică faţă de alte neamuri, să ne ponegrească la orice prilej.
Caută să ne înfăţişeze în tot locul, ea pe un popor ce nu-şi merită soarta de a fi liber şi de a forma un stat unitar, spunând, că noi niciodată n’am putut da ceva bun lumii acesteia, omenirii, pe nici o cale. Ce scop au, oare, toate nesfârşitele reclamaţiuni ale ungariei?
Ce scop a avut faimosul proces al optanţilor, deschis de către ungaria, decât să ne umilească în ochii străinătăţii, să ne facă să ne călcăm binecuvântata lege agrară, de dragul câtorva minoritari fugiţi din ţară?
Ce rost au avut încercările din ungaria, de falsificare de bani, de bancnote româneşti, decât ca să ne strice creditul pe pieţele Europei, din punct de vedere financiar şi să ne scadă valuta? Ce rost are propaganda dusă fără încetare, de ungaria, prin mijlocirea unor oameni din alte ţări care cer desfiinţarea actualelor graniţe?
Populaţia ungureasca trăieşte într’o veşnică agitaţie pentru revizuirea tratatului delà Trianon, pentru refacerea “vechii ungarii“. Conducătorii, făcându-se că nu înţeleg răspunderea mare a lor faţă de angajamentele luate la încheierea păcii, îndeamnă poporul să ceară, la orice pas, revizuirea acestui tratat, socotindu-l un simplu petic de hârtie (în budapesta există un comitet de acțiune pentru organizarea propagandei în toate ţările, în vederea revizuirii tratatului delà Trianon, comitet ce lucrează de acord cu cercurile oficiale ungureşti). Congresele, expoziţiile ce se organizează în Ungaria, întrunirile de tot felul, la cari sunt invitaţi regulat străini, toate au în programele lor, ca punct principal, discursuri de protest contra păcii, numai urlete de ură contra românilor, a căror vină nu e alta decât că şi au luat ce era al lor: Ardealul.
Ungurii nu-şi văd bârna din ochii lor şi caută paiul în ochiul nostru, căci ura lor e veche, faţă de valahii ce i-au hrănit veacuri peste veacuri. Această ură le înăbușă orice gând de recunoaştere a acelei dreptăţi dumnezeieşti, pe care a adus-o pacea după 1918.
Într’un cuvânt: Ungaria ne urăşte şi această ură o seamănă şi în sufletul copiilor din şcoli, începând chiar cu grădinițele de copii.
Toate aceste lucruri nu trebuiesc uitate de nimeni dintre fraţii români.

Acest articol a fost publicat în Romania și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.