Trezoreria intensifică sancțiunile împotriva guvernului rus pentru că a încercat influențarea alegerilor din Statele Unite


WASHINGTON – Departamentul Trezoreriei SUA, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC), a luat măsuri împotriva a 16 entități și 16 persoane care au încercat să influențeze alegerile prezidențiale din SUA din 2020 la comanda guvernul rus.

Acest anunț respectă Evaluarea amenințărilor străine în alegerile federale din SUA din anul 2020” a Comunității de informații (IC). Evaluarea IC abordează intențiile și eforturile actorilor străini cheie, inclusiv Rusia, de a influența sau de a interfera cu alegerile din SUA și de a submina încrederea publicului în procesul electoral. Rusia a angajat un sistem de oficiali guvernamentali, fluxuri de informații false și companii pentru a influența în secret votanții americani și pentru a răspândi dezinformarea despre candidații politici americani și alegerile din SUA, procese și instituții.

Trezoreria vizează lideri ruși, oficiali, serviciile de informații și interpușii/proxy-urile lor care încearcă să intervină în procesul electoral al SUA sau să submineze democrația SUA”, a declarat secretarul Janet L. Yellen. Acesta este începutul unei noi campanii americane împotriva comportamentului malign al Rusiei”.

Acțiunile evidențiază modul în care mai mulți oficiali ruși, proxy și serviciile de informații s-au coordonat pentru a interfera cu recentele alegeri americane. Corupția din sectorul public și privat facilitată de președintele Vladimir Puțin a îmbunătăţit rețeaua de confidenți care și-au folosit conexiunile de afaceri ilicite pentru a promova campania Rusiei de subminare alegerile prezidențiale din SUA din 2020 – și pentru a oferi Rusiei negarea plauzibilă în activitățile de dezinformare. Membrii acestei rețele include pe Alexei Gromov, adjunct al șefului de cabinet a Administrației prezidențiale a Rusiei, desemnat anterior ca oficial guvernamental în temeiul Ordinului Executiv (E.O) 13661. Gromov conduce în folosul Kremlinului aparatului său media prin care a încercat să exacerbeze tensiunile din Statele Unite discreditând procesul electoral din 2020 din SUA. Drept urmare, Trezoreria îl desemnează /indexează pe Gromov în conformitate cu E.O. 13848 pentru încercarea de a interfera în alegerile prezidențiale în SUA din 2020.

FLUXURILE DE DEZINFORMARE CONTROLATE DE SERVICIILE DE INFORMAȚII RUSEȘTI

Serviciile de informații rusești, și anume Serviciul Federal de Securitate (FSB), Direcția Principală de Informații (GRU) [n.n: agenție militară], și Serviciul de Informații Externe (SVR), joacă roluri critice în propagarea dezinformării rusești în mediul online.

FSB, GRU și SVR operează o rețea de site-uri web care își ascund originea rusească pentru a atrage publicul occidental. Fluxurile operate de serviciile de informații rusești se concentrează pe dezacordurile din Statele Unite, denigrează candidații politici americani și diseminează informații false și derutante. GRU și FSB au fost desemnate pentru prima dată în 2016.

FSB operează direct anumite centre de dezinformare. SouthFront este un site de dezinformare online înregistrat în Rusia care primește sarcini de la FSB. Încearcă să apeleze la cei pasionați de mediul militar, veterani și simpatizanti ai diverselor teorii conspiraționiste, în timp ce se străduiește să ascundă legăturile sale cu serviciile de informații rusești. După alegerile prezidențiale din SUA, SouthFront a căutat să promoveze percepțiile despre frauda electorală prin publicarea de conținut în care pretindea că o astfel de activitate a avut loc în timpul ciclului alegerilor prezidențiale din SUA din 2020.

NewsFront este un centru de dezinformare și propagandă cu baza în Crimeea, a lucrat cu ofițeri FSB pentru a coordona o narațiune ce a subminat credibilitatea unui site de știri care pledează pentru drepturile omului. Parte a planului NewsFront a fost folosirea lui Alexander Malkevich, care e, de asemenea, re-desemnat în acțiunea de astăzi, pentru a disemina în continuare dezinformarea.

Strategic Culture Foundation (SCF) e o publicație online înregistrată în Rusia, e controlată de SVR și e afiliată la Ministerul de Externe al Rusiei. SCF e controlat de Directoratul MS (Măsuri Active) al SVR, a creat narațiuni false și nefondate privitoare la oficialii americani implicați în alegerile prezidențiale din 2020 din SUA. Publică diverși autori, oferindu-le o platformă mai largă pentru a răspândi dezinformarea, încercând în același timp să ascundă originile rusești ale publicației pentru ca cititorii să aibă mai multă încredere în sursă.

GRU operează InfoRos. InfoRos se considera agenție de știri, dar e condusă de Centrul 72 de Informații (GRIT) al GRU. GRIT este o unitate din cadrul Trupelor de Operațiuni Informaționale din Rusia, e identificată drept forță militară a Rusiei pentru efectuarea de spionaj cibernetic, influență și operațiuni cibernetice ofensive. InfoRos operează în sub două organizații, InfoRos, OOO” și IA InfoRos”. InfoRos a folosit o rețea de site-uri web, inclusiv site-uri web independente nominal, pentru a răspândi narațiuni false și dezinformare promovate de oficialii GRU. Denis Tyurin a avut rol de conducere în InfoRos și a avut servit anterior în GRU.

Trezoreria a desemnat/indexat SouthFront și Strategic Culture Foundation conform cu E.O. 13848 pentru imixtiuni în alegerile prezidențiale din SUA 2020. SouthFront a fost, de asemenea, desemnat/indexat în conformitate cu E.O. 13694, cu modificările ulterioare, și E.O. 13382 pentru ca a acționat în folosul FSB. NewsFront a fost desemnat în conformitate cu Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA), E.O. 13694, și E.O. 13382 pentru acționarea în folosul GRU.

Trezoreria a desemnat/indexat, de asemenea, InfoRos, OOO, IA InfoRos și Tyurin în conformitate cu CAATSA, E.O. 13694 și E.O. 13382 pentru acționat în folosul GRU.

REȚEAUA YEVGENIY PRIGOZHIN ÎN AFRICA

Yevgeniy Prigozhin e finanțatorul Internet Research Agency (IRA) ferma rusească de troli pe care OFAC a desemnat-o/indexat-o în conformitate cu E.O. 13848 în 2018 pentru intervenția în alegerile prezidențiale din 2016. Prigozhin a fost desemnat/indexat în conformitate cu E.O 13848, 13694 și 13661.

Alexander Malkevich și Foundation for National Values Protection (FZNC) / Fundația pentru Protecția Valorilor Naționale au facilitat operațiunile de influență globală ale Prigozhin din cel puțin 2019. Malkevich a fost desemnat/indexat anterior în 2018 conform cu E.O 13694 pentru dirijarea USAReally, o entitate de influență finanțată de Prigozhin, care a continuat să sprijine operațiunile de dezinformare ale lui Prigozhin.

Malkevich conduce site-ul FZNC. Malkevich a folosit site-ul FZNC împreună cu alți agenți operativi ca să răspândească mesaje în numele lui Prigozhin.

Prigozhin a evoluat din postura de simplu finanțator al rețelei globale de dezinformare în cea de autor de conținut care denigra procesul electoral american. Malkevich și FZNC au fost desemnați/indexați conform cu E.O.s 13848, 13694 și 13661 pentru susținerea operațiunilor de influență globală ale Prigozhin. FZNC a fost, de asemenea, desemnată/indexată conform cu E.O. 13848 ca fiind deținută sau controlată de Malkevich.

Association For Free Research And International Cooperation (AFRIC), International Anticrisis Center, și cetățenii ruși Petr Byschkov, Yulia Afanasyeva și Taras Pribyshin facilitează operațiunile maligne lui Prigozhin în Africa și Europa, în timp ce operează în principal din Rusia. AFRIC a servit drept companie de fațadă pentru operațiunile de influență ale lui Prigozhin în Africa, inclusiv prin sponsorizarea unor misiuni fictive de monitorizare a alegerilor în Zimbabwe, Madagascar, Republica Democrată Congo, Africa de Sud și Mozambic. AFRIC servește la diseminarea mesajelor preferate ale Rusiei, deseori legate de dezinformare. AFRIC lucrează în coordonare cu alte elemente ale rețelei Prigozhin, inclusiv FZNC și International Anticrisis Center / Centrul Internațional Anticriză un think tank fraudulos controlat de agenții lui Prigozhin. Byschkov administrează Africa Back Office”, o echipă de consultanți politici însărcinați cu elaborarea strategiilor de manipulare a politicii africane în sprijinul intereselor lui Prigozhin. Afanasyeva, e angajată a Africa Back Office”, conduce AFRIC și International Anticrisis Center. Pribyshin a efectuat operațiuni de influență în Africa pentru IRA în sprijinul obiectivelor lui Prigozhin din regiune cel puțin din 2019.

AFRIC, International Anticrisis Center, Byschkov, Afanasyeva și Pribyshin au fost desemnați/indexați conform E.O 13848, 13694 și 13661 pentru rolurile lor în operațiunile lui Prigozhin.

ÎNCERCĂRILE LUI YEVGENIY PRIGOZHIN DE A EVITA SANCȚIUNILE

Prigozhin folosește o rețea complexă de companii de acoperire pentru a evita sancțiunile SUA și pentru a ascunde că e posesorul unor proprietăți. În 2019, două companii cu sediul cental în Rusia, Trans Logistik, OOO și OOO Yunidzhet, au acționat ca agenți de achiziție sub acoperire pentru Prigozhin pentru a obține piese de avion și întreținere. Trans Logistik a ascuns că Prigozhin e posesorul bunurilor blocate, inclusiv al aeronavei identificate anterior, care e blocată, M-VITO, în timp ce Yunidzhet a furnizat servicii de gestionare unei alte aeronave identificate anterior, care e proprietate blocată, M-SAAN. Artem Stepanov e directorul general adjunct al Yunidzhet. Maria Zueva e directorul general al Yunidzhet. Kirill Shcherbakov e proprietarul final al Yunidzhet și deține, de asemenea, OOO Alkon, o companie cu legături strânse cu Yunidzhet.

Trans Logistik și Yunidzhet au fost desemnate/indexate conform cu E.O.s 13848, 13694 și 13661 pentru susținerea Prigozhin. Stepanov, Zueva și Shcherbakov au fost, de asemenea, desemnați/indexați în baza E.O.s 13848, 13694 și 13661 pentru ca au acționat în folosul Yunidzhet.

FACILITATOR IRA

Second Eye Solution (SES) din Pakistan, cunoscută și sub numele de Forwarderz, este o organizație specializată în crearea și vânzarea identităților frauduloase și a asistat IRA în mascarea identității pentru a se sustrage sancțiunilor. Începând cu 2012, SES s-a angajat într-o sistem de furnizare de fotografii digitale pentru documente false, inclusiv pașapoarte, permise de conducere, extrase bancare, facturi de utilități și documente de identitate naționale. SES comercializează aceste documente false pentru a fi folosite pentru verificarea conturilor online, inclusiv a conturilor de servicii financiare și a conturilor de social media. În 2017, IRA a achiziționat de la SES 15 imagini frauduloase ale permiselor de conducere americane. Permisele achiziționate au fost utilizate ca documente justificative pentru conturile de socializare online deschise de IRA.

Cetățenii pakistanezi Mohsin Raza, Mujtaba Raza, Syed Hasnain, Muhammad Hayat, Syed Raza și Shahzad Ahmed sunt proprietarii și angajații care au instrumentat procesarea plății pentru identitățile frauduloase. Fresh Air Farm House, Like Wise și MK Softtech sunt ompanii pakistaneze care obișnuiau să spele profiturile SES.

Documentele frauduloase produse de SES sunt probabil folosite la multe servicii online pentru a evita sancțiunile și protocoalele de screening anti-spălare de bani (AML) dincolo de ceea ce OFAC a putut să identifice. SES anunța că documentele lor frauduloase pot fi utilizate pe rețelele de socializare, pentru locuri de muncă independente și pe platformele comerciale.

Ca parte a listei de astăzi SES, în OFAC’s Specially Designated Nationals and Blocked Persons List (Lista SDN), OFAC identifică, de asemenea, adresele monedelor digitale folosite de SES pentru a executa comenzile clienților, pentru a oferi asistența instituțiilor financiare și serviciilor terțe de verificare a identității în identificarea clienților de pe platformele lor care au achiziționat documente de identitate frauduloase. Adresele SES de monedă digitală cunoscute au primit peste 2,5 milioane de dolari în monede digitale în peste 26.900 de tranzacții din 2013 până în martie 2021.

SES a fost desemnat/indexat conform cu E.O 13848 și 13694, pentru că a acționat în beneficiul IRA. Fresh Air Farm House, Like Wise și MK Softtech au fost desemnate/indexate conform cu E.O 13848 și 13694, pentru că sunt deținute sau controlate de Mohsin Raza și Mujtaba Raza.

AGENT RUS CONOSCUT DREPT KONSTANTIN KILIMNIK

Konstantin Kilimnik e consultant politic rus și ucrainean, e cunoscut ca agent rus al serviciilor de informații ce implementează operațiuni de influență în folosul lor. În timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2016, Kilimnik a furnizat serviciilor de informații rusești informații sensibile privitoare la strategia de votare și campanie.

De asemenea, Kilimnik a căutat să promoveze narațiunea că Ucraina, nu Rusia, a intervenit în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA. În 2018, Kilimnik a fost pus sub acuzare pentru obstrucționarea justiției și conspirație pentru obstrucționarea justiției în legătură cu activitatea de lobby neînregistrată. Kilimnik a căutat, de asemenea, să acorde asistență fostului președinte al Ucrainei, Viktor Yanukovych. La îndrumarea lui Yanukovych, Kilimnik a încercat să instituie un plan care să-l readucă pe Yanukovych la putere în Ucraina.

Kilimnik a fost desemnat/indexat conform E.O. 13848 pentru imixtiuni în alegerile prezidențiale din SUA 2020. Kilimnik a fost, de asemenea, desemnat/indexat în conformitate cu E.O. 13660 pentru că a acționat pentru sau în numele lui Yanukovych. Yanukovych se ascunde în prezent în Rusia, a fost desemnat/idexat în 2014 conform E.O. 13660 pentru rolul său în încălcarea suveranității ucrainene.

FBI oferă o recompensă de până la 250.000 dolari pentru informații care duc la arestarea lui Kilimnik

IMPLICAȚIILE SANCȚIUNILOR

În urma desemnărilor/indexărilor de astăzi, toate proprietățile și interesele asupra proprietății acestor ținte care fac obiectul jurisdicției SUA sunt blocate, iar cetățenilor americani le e interzis în principiu să efectueze tranzacții cu acestea. Adițional, orice entități deținute în proporție de 50% sau mai mult de către una sau mai multe dintre persoanele desemnate/indexate sunt, de asemenea, blocate. În plus, instituțiile financiare și alte persoane care se angajează în tranzacții sau activități cu entitățile sau persoanele sancționate se expun sancțiunilor secundare sau pot face obiectul unei acțiuni de executare.

Sursa: https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy0126

________________________________________

Alături de SouthFront; NewsFront; Strategic Culture Foundation și InfoRos poate că ar trebui să se regăsească pe lista indexărilor încă două nume, cel puțin. Anume:

https://thesaker.is/ Un proiect rusesc de propagandă online condus de Andrei Raevsky, rus născut in Elveția, cu cetățenie americană. Printre altele, acesta pretindea că nu-l simpatizează pe Dugin, însă îi promova sincretistele idei eurasianiste. Un bun exemplu e interviul realizat cu clericul Sheikh Imran Hosein, un alt vector al propagandei rusești [ accesați linkul pentru a urmări o mostră de propagandă rusească făcută de clericul amic cu Andrei Raevsky cu implicarea NewsFront ]. Legătura cu partea “dughinistă” se regășeste în scrierile lui Dughin care propovăduia o apropiere între europeni și asiatici sub auspiciile eurasianismului moscovit contra “atlantismului”, al cărui vârf de lance ar fi reprezentat de Statele Unite.

http://www.stalkerzone.org/ Pagină de propagandă rusească legată de Oleg Tsarev, fost deputat în parlamentul ucrainian, a contribuit la crearea fantomaticei Novorossiya.

Acest articol a fost publicat în Rusia și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.