Război cu banii cash


War-on-Cash-The-Next-Phase

Război cu banii cash/numerar: Faza următoare

Cu atâtea știri despre o redeschidere economică, criza de frontieră, cheltuieli guvernamentale masive și explozia deficitelor, e ușor să trecem cu vederea războiul în curs de desfășurare cu banii lichizi.

Numerarul împiedică băncile centrale să impună rate negative ale dobânzii, dacă ar face asta, oamenii își vor retrage numerarul din sistemul bancar.

Dacă pun banii într-o saltea, nu câștigă nimic; e adevărat. Dar cel puțin nu pierd nimic din asta.

Odată ce toți banii sunt digitali, nu veți avea opțiunea de a retrage numerar și de a evita ratele negative. Veți fi captivi într-un sistem digital fără ieșire.

Cum ar fi mutarea banilor dumneavoastră în criptomonede ca Bitcoin?

Guvernele nu vor renunța la monopolul asupra banilor

Să înțelegem mai întâi că guvernele au monopol asupra creării de bani și nu sunt pe cale să predea monopolul către monedele digitale precum Bitcoin.

Susținătorii libertarieni ai criptomonedelor sărbătoresc natura descentralizată și lipsa controlului guvernamental. Cu toate acestea, credința lor în durabilitatea sistemelor puternice în afara controlului guvernamental e naivă.

Blockchain nu există în eter (în ciuda numelui unei criptomonede) și nu se află pe Marte.

Blockchain depinde de infrastructura critică, inclusiv servere, rețele de telecomunicații, sistem bancar și rețeaua electrică, toate fiind supuse controlului guvernamental.

Dar guvernele știu că nu pot opri platformele tehnologice pe care se bazează criptomonedele. Tehnologia a ajuns prea departe pentru a se întoarce acum.

Guvernele centrale nu vor să omoare tehnologia registrului distribuit [n.n: despre Distributed Ledger Technology”, aici] din spatele cryptos. Au urmărit cu răbdare tehnologia ce se dezvoltă și crește – astfel încât să o poată controla în cele din urmă.

Oricine controlează banii controlează puterea politică, economia și viața oamenilor.

Moneda digitală a băncii centrale, cunoscută sub numele de CBDC

Nu e chiar criptomonedă

CBCD are la bază tehnologia registrului distribuit Distributed Ledger Technology” pe care o folosesc criptomonedele. Dar e diferit de criptomonede precum Bitcoin, deși diferențele sunt adesea trecute cu vederea de mulțimea cripto.

Spre deosebire de criptomonede, CBCD-urile nu sunt monede noi. Vor fi în continuare dolari, euro, yeni sau yuani, așa cum sunt astăzi. Dar aceste valute vor fi doar digitale; nu sunt permise în formă lichidă, numerar.

Soldul pot fi păstrat în portofele digitale sau seifuri digitale fără utilizarea băncilor tradiționale. Blockchain nu e necesar; registrul CBDC poate fi păstrat în formă criptată chiar de banca centrală, fără să fir nevoie de conturi bancare sau fonduri ale pieței monetare.

Cea mai mare atracție a lor este comoditatea și lipsa taxelor de tranzacționare cu cardul. Plățile se pot face cu un iPhone sau alt dispozitiv fără a fi nevoie de carduri de credit sau transferuri costisitoare.

Cine are nevoie de conturi bancare, cecuri, extrase de cont, fișe de depunere și alte caracteristici ale unei relații bancare atunci când puteți fi complet digital cu Fed?

Un cont Fed [Federal Reserve] individual pe telefonul dumneavoastră ar putea elimina, de asemenea, comisioanele de 2,5% pe care marii comercianți le percep vânzătorilor cu amănuntul [retailer] pentru procesarea tranzacțiilor cu cardul de credit. Plățile, în general, ar fi mai rapide, mai ieftine, mai ușoare și mai sigure decât sunt astăzi.

Federal Reserve/Rezerva Federală a lucrat cu oamenii de știință de la MIT/Institutul de Tehnologie din Massachusetts pentru a dezvolta o formă de dolar a CBDC.

Bănci mari, atenție

Lansarea acestui nou dolar digital poate fi la câțiva ani distanță, dar implicațiile sunt enorme. Există mai multe în joc decât confortul clienților.

Calea ferată a reprezentat unul dintre cele mai mari sectoare ale economiei din 1870 până în 1930, dar a fost în mare parte falimentată până în anii 1970. General Motors a fost salvat de faliment de mai multe ori de către guvernul SUA.

General Electric a fost odată un gigant industrial și acum este o umbră a ceea ce a fost odată. Prețurile acțiunilor companiilor petroliere au scăzut în fața amenințărilor Green New Deal. Lucrurile se schimbă.

Astăzi băncile și alte instituții financiare domină evaluările bursiere alături de sectorul tehnologic. CBDC ar putea sa sosească pentru bănci.

O reacție la schimbarea propusă a început deja. Marile bănci se tem că vor fi complet eliminate din sistemul de plăți. De asemenea, MasterCard și VISA, sunt îngrijorate de faptul că sistemele lor de plată vor fi redundante.

Trilioane de dolari sub forma prețurilor acțiunilor instituțiilor financiare ca JPMorgan, Citi, MasterCard și VISA ar putea fi șterse pe măsură ce noua tehnologie de plăți digitale se implementează.

La revedere viață privată

S-ar putea să nu aveți multă simpatie pentru JPMorgan, Citi, MasterCard și VISA, dar ce credeți că s-ar întâmpla cu bursa dacă acestea se prăbușesc?

Aceasta nu este singura consecință posibilă a CBCD. Există o parte întunecată. Dacă nu există bani, nu există anonimat.

Guvernele vor cunoaște în permanență locația și obiceiurile dvs, urmărind pur și simplu utilizarea fondurilor prin sistemul de plăți CBDC.

Acest lucru se face deja, într-o anume măsură, urmărind tranzacțiile cu cardul, dar sistemul CBDC va face supravegherea de stat mult mai extinsă.

China conduce în cursa CBDC. Și acest tip de supraveghere e adevărata forță motrice din spatele CBDC-ului chinezesc.

China folosește deja softuri de recunoaștere facială, urmărirea prin GPS a telefonului și achiziționarea de bilete de avion sau de tren pentru a-și urmări cetățenii. Această supraveghere poate fi utilizată pentru detectarea activităților anti-stat și pentru arestarea disidenților sau a oricui nu respectă strict ordinele guvernului.

Control global

Acum, China dorește să facă din regulile sale CBDC standardul global.

Chiar dacă SUA și Europa nu sunt de acord, e posibil ca multe țări asiatice și africane să accepte în schimbul ajutorului din partea Chinei.

Odată ce softul de supraveghere totalitară al Chinei e perfecționat, îl poate face standard pentru o mare parte din lume și poate facilita supravegherea intruzivă 24/7 pentru fiecare dictator și lider autocrat din lume.

Fără îndoială, China poate aranja să aibă acces la aceleași informații de supraveghere pe care le furniza statelor client. Jocul final ar semăna cu romanul distopic al lui George Orwell, 1984.

Dacă banii au dispărut, există o singură modalitate de a scăpa de supravegherea digitală – aurul fizic.

Jim Rickards
The Daily Reckoning

Sursa: https://dailyreckoning.com/war-on-cash-the-next-phase/

 

Acest articol a fost publicat în globalism și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.