Pregătire pentru pandemia cibernetică


Va fi Cyber Polygon 2021 la fel de profetic ca Event 201 în simularea răspunsului pandemic?

Forumul Economic Mondial (WEF) va organiza o altă simulare a unui atac cyber/cibernetic în timp ce continuă să se pregătească pentru o potențială pandemie cibernetică despre care fondatorul forumului, Klaus Schwab, spune că va fi mai rea decât actuala criză globală.

Atacul cibernetic asupra SolarWinds a servit drept alarmă la vulnerabilitățile lanțului de aprovizionare încă prezente în organizațiile publice și private, un avertisment precum că următoarea breșă ar putea fi exponențial mai gravă în răspândire prin intermediul oricărui dispozitiv conectat la internet.

În urma evenimentului Cyber Polygon de anul trecut care a vizat prevenirea unei pandemii digitale, WEF a anunțatediția 2021 va avea loc pe 9 Iulie.

“Un atac cibernetic cu caracteristici asemănătoare Covid ar putea să se răspândească mai repede și mai departe decât orice virus biologic” – WEF Forumul Economic Mondial

Anul acesta, Cyber Polygon 2021 va simula un atac cibernetic fictiv cu participanți din zeci de țări care răspund “în timp real la un atac ce vizează lanțul de aprovizionare al unui ecosistem corporativ”.

Potrivit WEF, Covid era cunoscut ca un risc anticipat, la fel și echivalentul său digital.

Mai mult: “Un atac cibernetic cu caracteristici asemănătoare Covid s-ar răspândi mai repede și mai departe decât orice virus biologic. Rata de reproducere ar fi de aproximativ 10 ori mai mare decât cea pe care am experimentat-o cu coronavirus”.

“E important să folosim criza Covid ca o binevenită oportunitate de a reflecta la lecțiile comunității de securitate cibernetică pentru a ameliora lipsa noastră de pregătire pentru o potențială pandemie cibernetică” – Klaus Schwab

E de privit asupra a trei tendințe emergente ce se desprind din Cyber Poligon 2020 pentru a descoperi ce mișcări ar putea face sectorul public și cel privat în așteptarea unei pandemii digitale.

Dar, mai întâi, de unde a venit noțiunea de pandemie cibernetică?

O pandemie cibernetică anticipată

În discursul inaugural de la Cyber Polygon 2020, fondatorul Forumul Economic Mondial / WEF, Klaus Schwab, a avertizat despre o “pandemie cibernetică” ce ar putea fi mai gravă decât actuala criză globală.

“Știm cu toții, dar acordăm o atenție insuficientă scenariului înfricoșător al unui atac cibernetic cuprinzător, care ar aduce o oprire completă a alimentării cu energie electrică, a transporturilor, a serviciilor spitalicești, a societății noastre în ansamblu”, a spus el.

“Criza Covid ar fi privită ca o mică perturbare în comparație cu un atac cibernetic major”.

Pe măsură ce lumea digitală invadează lumile noastre fizice și biologice, un atac cibernetic eficient ar putea compromite orice e conectat la internet, inclusiv:

● Dispozitivele medicale care mențin oamenii în viață
● The Internet of Things (IoT)/Internetul Lucrurilor – ecosistem de dispozitive conectate care funcționează în smart homes/“casele inteligente”
The Internet of Bodies (IoB)/Internetul Trupurilor – ecosistemul oamenilor conectați digital
● Sisteme financiare globale
● Rețele energetice
● Instalații de tratare a apei
● Sisteme guvernamentale IT
● Infrastructura militară și de protecția civilă

“Singura modalitate de a opri propagarea exponențială a unei amenințări cibernetice asemănătoare Covid”, conform WEF/Forumul Economic Mondial, “e deconectarea totală a milioanelor de dispozitive vulnerabile de la internet și între ele”.

Dar, “O singură zi fără internet ar costa economiilor noastre mai mult de 50 de miliarde de dolari și asta înainte de a lua în considerare daunele economice și sociale în cazul în care aceste dispozitive ar fi conectate la servicii esențiale, cum ar fi transporturile sau asistența medicală”.

“Criza Covid ar fi privită ca o mică perturbare în comparație cu un atac cibernetic major”.

Inutil de spus că o pandemie cibernetică ar face ravagii în aproape toate aspectele societății.

În orice caz, diavolul e în detalii, iar soluțiile recomandate pentru o pandemie cibernetică ar putea fi mult mai dăunătoare libertății individuale decât atacul cibernetic în sine.

Cyber Polygon 2020 Tendințe emergente

Tema centrală a exercițiului Cyber Poligon 2020 a fost “pandemia digitală: cum să prevenim o criză și să consolidăm securitatea cibernetică la toate nivelurile”.

Obiectivul evenimentului Cyber Polygon de anul trecut a fost:

● Dezvoltarea competențelor echipelor pentru respingerea atacurilor cibernetice
● Implicarea managementului organizațiilor și corporațiilor globale în dialogul privind securitatea cibernetică
● Creșterea gradului de conștientizare a publicului în domeniul securității cibernetice

Exercițiul a inclus două căi paralele: un flux live pentru publicul larg și instruire tehnică pentru specialiștii în securitate cibernetică, precum și 120 dintre cele mai mari organizații rusești și internaționale din 29 de țări s-au alăturat instruirii tehnice pentru a exersa modalitățile de răspuns la un atac țintit ce viza piratarea datelor companiei și subminarea reputației sale.

În timp ce partea de instruire tehnică a fost dedicată răspunsului la un singur atac, discuțiile din porțiunile fluxului live au oferit cele mai multe perspective pentru a face față potențialelor consecințe ale atacului – pandemia digitală.
Iată trei tendințe ale discuțiile în flux live și din raportul de rezultate Cyber Polygon 2020.

1) Guvernele se vor îndrepta inevitabil către schemele de identitate digitală

Vorbind la Cyber Polygon 2020, fostul premier britanic Tony Blair a declarat cu încredere că guvernele se deplasează “absolut, inevitabil” în direcția adoptării identității digitale.

“Identitatea digitală/ID-ul digital pentru mine e o parte foarte importantă a
viitorului”
– Tony Blair

Identitatea digitală e o componentă majoră a agendei Great Reset/Marii Resetări promovată de WEF/Forumul Economic Mondial întrucât se referă la tehnologiile de conversie/transformare care alimentează A patra Revoluție Industrială.

Identitate digitală păstrează o evidență a tot ceea ce faceți online, inclusiv ceea ce partajați pe social media, site-urile web pe care le vizitați și geolocația telefonului dumneavoastră, poate adăposti acreditările pe care le-ați găsi în mod normal într-un portofel fizic, cum ar fi permisul de conducere, cardul de asigurare și cardurile de credit.

În discursul său, Blair nu a argumentat motivul pentru care deținerea unei identități digitale era efectiv necesară pentru a preveni o pandemie cibernetică, ci mai degrabă faptul că identitățile digitale ar fi o parte inevitabilă a ecosistemului digital și, prin urmare, guvernele ar trebui să colaboreze cu companiile de tehnologie pentru a le proteja și reglementa utilizarea.

“Identitatea digitală/ID-ul digital pentru mine e o parte foarte importantă a viitorului”, declara Blair. “Inevitabil, guvernele vor merge în această direcție – absolut, inevitabil”, a adăugat el.

“Și deci ceea ce cred că e cel mai important, e ca noi politicienii sa trezim la potențialul tehnologiei și ne angajăm cu factorii de schimbare care inventează tehnologia, astfel încât să o înțelegem și să o putem reglementa în mod sensibil și nu stupid”.

Dacă un hacker ar obține controlul asupra identității digitale a cuiva, în esența, ar putea să-l excludă din societate, ștergându-i complet sau exploatând informațiile în așa fel încât să împiedice victima să demonstreze că are bani în bancă, un pașaport care îi permite să călătorească, un permis de conducere valabil, dovada de imunitate și orice alte acreditări necesare accesului la bunuri și servicii.

În timp ce identitățile digitale promit îmbunătățirea mijloacelor de trai pentru milioane de oameni, de asemenea, sunt folosite de guvernele autoritare pentru obținerea profilului comportamental și pentru monitorizare în cadrul unui sistem de credit social.

Indiferent dacă datele sunt securizate sau nu, libertatea individuală va depinde de modul în care e utilizată tehnologia și de nivelul de încredere acordat celor care guvernează.

Conform unui raport WEF din 2018, “identitatea digitală determină la ce produse, servicii și informații putem avea acces – sau, din contra, ce e închis/restricționat pentru noi” – nivel care trebuie determinat de comportamentul nostru online.

Dacă Blair are dreptate și guvernele vor adopta în mod inevitabil identitățile digitale, atunci, un cyber atac bine coordonat ar duce la o pandemie cibernetică care afectează întreaga societate.

2) Știrile False/Fake News e o pandemie digitală și majoritatea cetățenilor sunt incapabili să gândească critic

Cyber Polygon 2020 a dedicat una dintre sesiunile live conceptului de “fake news” ca fiind o pandemie digitală letală care afecta anul 2020.

“Dacă ne referim la cineva care […] nu a citit prea mult, ale cărui cunoștințe sunt limitate – persoana respectivă este mult mai ușor de păcălit și mult mai pregătită să accepte orice i se spune” – Vladimir Pozner, jurnalist

La sfârșitul discuției, Nik Gowing prezentator BBC World News și jurnalistul Vladimir Pozner au concluzionat că media persoanelor cu drept de vot nu era capabilă să gândească critic și era mai probabil să înghită orice informație, în comparație cu cei care au mers la o universitate.

Gowing, și Pozner au fost de acord că majoritatea cetățenilor erau inculți, nu erau citiți și nu călătoriseră suficient pentru a cunoaște diferența dintre ceea ce era fals și ceea ce era real.

Pozner: “Lansați argumentul pe baza sentimentului că spectatorul, ascultătorul, cititorul dumneavoastră mediu are o perspectivă critică de la început”.

“Cred că există îngrozitor de mulți oameni care nu au acea perspectivă critică și care înghit orice”.

Gowing: “Sunt de acord […] Trebuie să ai acel instinct de a chestiona/căuta”

Pozner: “Dacă cineva e educat, are studii universitare, a citit, a călătorit – reacția acelei persoane la ceea ce citește sau ascultă înseamnă ceva.

“Dacă ne referim la cineva care a terminat liceul, sau ceva asemănător, și nu a avut oportunități din cauza provenienței, nu a citit prea mult, ale cărui cunoștințe sunt limitate – acea persoană e mult mai ușor de păcălit și mai pregătită să accepte orice i se spune”.

“Când avem de-a face cu o minciună deliberată, către cine se adresează îndeosebi?”

“În opinia mea, se adresează mai ales către persoana obișnuită – nu către elita intelectuală, nu către cei care au capacitatea de a gândi, ci către cei care nu au avut acel avantaj, față de persoanele mai puțin privilegiate care sunt majoritare la vot, și care în cele din urmă, atunci când spun ‘poporul’ ei sunt ‘poporul’, cred că ei sunt cei victimizați de acest trend”.

Presupunând că oamenii obișnuiți nu sunt capabili să gândească critic și că, prin urmare, majoritatea cetățenilor sunt “victime”, cei doi jurnaliști au îndreptat discuția către modul de protejare a victimelor “pandemiei de știri false”.

Cyber Polygon 2020 nu a emis nici o recomandare concretă privitoare la tratarea știrilor false; totuși, în simularea pandemiei de coronavirus Event 201 (parteneriat cu WEF), s-a recomandat: “guvernele vor trebui să se asocieze cu companii tradiționale și social media pentru a cerceta și dezvolta abordări agile pentru combaterea dezinformării”.

3) Încrederea în parteneriatul public-privat trebuie consolidată

Stabilirea unor colaborări de încredere între sectorul public și cel privat poate ajuta la prevenirea unei pandemii digitale, potrivit raportului Polygon 2020.
“O situație critică nu poate fi abordată de o organizație sau de un individ solitar”, adăugând, “Într-o lume extrem de interconectată, un singur atac cibernetic se poate răspândi exponențial în comunitatea globală”.

“Această situație poate fi prevenită prin promovarea colaborării între sectoarele public și privat și agențiile de impunere a legii”.

“Mai mult, interacțiunea eficientă necesită implementarea și reglementarea unei game de standarde, schimbul de informații și stabilirea unor relații de încredere”.

“Când vom vedea următoarea criză, va fi mai rapid decât ceea ce am văzut cu Covid, rata exponențială de creștere va fi mult mai abruptă, impactul va fi mai mare și, drept consecință, implicațiile economice și sociale vor fi mult mai semnificative”– Jeremy Jurgens, Director Afaceri WEF

Cu toate acestea, cu țări precum China care fură proprietatea intelectuală, care sponsorizează și conduce atacuri cibernetice ce au compromis informațiile personale ale aproape oricărui adult american, care impun tăcerea pentru medici și pentru cei ce dezvăluie responsabilitatea partidului comunist chinez în legătură cu pandemia coronavirus, stabilirea încrederii și consolidarea colaborărilor între guverne și corporații reprezintă obiective greu de stabilit.

În timpul sesiunii live a Polygon 2020, Jeremy Jurgens director de afaceri al WEF, declara că prevenirea următoarei crize va necesita reunirea tuturor sectoarelor societății și a economiei.

“Cred că va mai exista o criză”, a spus el. “Va fi mai semnificativ. Trebuie să începem să ne pregătim acum”.

“Trebuie să începem grabnic înțelegerea/convenția și cooperarea astfel încât, atunci când criza să lovească, să fim în măsură să reacționăm eficient”.

“Cred că este foarte important să nu subestimăm gravitatea unei astfel de crize – impactul ce îl putea avea”.
“Va fi nevoie ca toate sectoarele societății și ale economiei să se unească pentru a aborda acest lucru”, a adăugat Jurgens.

Raportul Cyber Polygon 2020, împreună cu sesiunile virtuale din timpul Săptămânii Davos de la sfârșitul lunii ianuarie 2021, evidențiază nevoia/dorința de colaborare publică și privată – nu doar ca un mijloc de a preveni o pandemie cibernetică – ci pentru remodelarea întregii economii globale și reorganizarea tuturor aspectelor societății sub o nouă formă.

Tendințe exercițiului

● O consolidare mai mare a resurselor și colaborărilor între corporații și state.
● Un plan pentru a face față știrilor false, dezinformării care încă nu a fost dezvăluit.
● Presiune către identitatea digitală care va trebui să fie securizată și protejată.

În timp ce aceste observații de bază au fost scoase din exercițiul de anul trecut, Cyber Polygon din acest an va prezenta noi provocări în care participanții vor răspunde unei amenințări diferite – un atac ce vizează lanțul de aprovizionare al unui ecosistem corporativ.

Constatările și politicile care vor apărea la Cyber Polygon 2021 pot avea un impact societal real în viitorul foarte apropiat.

De exemplu, multe scenarii rulate în simulările sprijinite de WEF, Clade X (Mai 2018) și Event 201 (Octombrie 2019) ulterior s-au împlinit, împreună cu mai multe recomandări de politici pentru tratarea pandemiei Covid.

Scenariile descriau:

● Guvernele care implementează lockdowns/blocaje la nivel mondial
● Colapsul multor industrii
● Creșterea neîncrederii între guverne și cetățeni
● Majoră adoptare a tehnologiilor de supraveghere biometrică
● Cenzura rețelelor sociale în numele combaterii dezinformării
● Dorința de a inunda canalele de comunicare cu surse “autorizate”
● Șomaj în masă
● Revoltă pe străzi

Când Organizația Mondială a Sănătății a declarat pe 11 martie 2020 pandemia, guvernele din întreaga lume au intrat în blocaj/lockdown, ceea ce a avut efecte devastatoare asupra economiei, închiderea afacerilor, creștere alarmantă a tulburărilor civile, creșterea șomajului, executări silite pentru imobile, și cel mai mare transfer de avere înregistrat vreodată în istoria omenirii.

În orice caz, multe dintre aceste scenarii au fost deja anticipate și luate în considerare în simulările anterioare, și totuși s-au întâmplat.

Convorbirile de la Cyber Poligon 2021 se vor dovedi a fi la fel de profetice pentru lumea digitală precum Event 201 și Clade X au fost pentru cea fizică?

Sursa:
https://sociable.co/technology/prepping-cyber-pandemic-cyber-polygon-stage-supply-chain-attack-simulation/

Acest articol a fost publicat în globalism și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.