Macaristan (Ungaria) alături de frații săi turanici din Azerbaidjan în conflictul din Nagorno-Karabakh
Când ne-am adresat Ministerului Afacerilor Externe în acest context, ni s-a răspuns într-o declaraţie care susţine că Nagorno-Karabakh se află pe teritoriul Azerbaidjanului. Acest conflict va fi, de asemenea, un subiect al dezbaterilor la summitul UE.

Ungaria susţine integritatea teritorială a Azerbaidjanului, aşa cum ne-a informat Ministerul Afacerilor Externe.

La sfârşit de săptămână am contactat Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei în legătură cu conflictul din Nagorno-Karabakh. Statul dintre Azerbaidjan şi Armenia este un adevărat butoi cu praf de puşcă din regiunea Caucazului, deoarece face parte din Azerbaidjan, dar este controlat de armeni. Întreaga zonă este astfel un teren “minat”, de coliziune când ne gândim la conflictele istorice dintre Baku şi Erevan, dar în weekend luptele dintre cele două părţi au fost reluate cu o intensitate neobişnuită. Conform ultimelor cifre oficiale, şaisprezece cetăţeni azeri şi-au pierdut viaţa în ciocniri, în timp ce Erevan a raportat 104 victime militare şi 23 de civili.

Nagorno-Karabakh, cu o populaţie majoritară de armeni se află în interiorul graniţelor recunoscute la nivel internaţional ale Azerbaidjanului, iar Ungaria susţine integritatea teritorială şi suveranitatea statelor ca principiu general al dreptului internaţional,

– a declarat Ministerul Afacerilor Externe la întrebările noastre, adăugând că Ungaria va sprijini reducerea tensiunilor în conflictul armean-azer din Nagorno-Karabakh şi va susţine soluţiile negociate în cadrul consultărilor copreşedintelui Grupului Minsk al OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa).

Solidarizarea cu Baku este deosebit de importantă, cu atât mai mult, cu cât acest conflict va fi probabil un subiect dezbătut şi la summitul UE de două zile care începe astăzi. Unul dintre punctele din ordinea de zi a reuniunii şefilor de stat şi de guvern ai UE este relaţia din ce în ce mai puţin tolerantă dintre UE şi Turcia, Ankara susţinând Azerbaidjanul în conflictul cu forţele armene nu numai din punct de vedere politic, ci şi militar, după cum reiese din ştirile curente. Acest lucru este confirmat şi de informaţia recent publicată conform căreia un avion turc F-16 a doborât un avion de vânătoare armean Su-25 din spaţiul aerian al Azerbaidjanului.

Guvernul ungar, pe de altă parte, se bucură de relaţii excelente atât cu Azerbaidjanul, cât şi cu Turcia, în timp ce liderii UE ar putea fi înclinaţi să sprijine Erevanul în acest conflict. Deşi Bruxellesul a solicitat ambelor părţi încetarea imediată a focului, preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au condamnat, de asemenea, implicarea Turciei în conflict, iar Charles Michel a purtat o conversaţie telefonică cu premierul armean Nikol Pashinyan.

Datorită relaţiilor bilaterale cu Azerbaidjan şi Baku, Ungaria a mai avut conflicte cu politicienii UE. În octombrie anul trecut, de exemplu, a fost provocată o mare controversă de gestul guvernului ungar, când acesta s-a opus unui proiect de declaraţie de care UE dorea să se folosească pentru a avertiza guvernul turc că operaţiunea siriană ar putea porni un alt val de refugiaţi.

Iar în mai anul curent s-a încheiat ancheta Curţii Europene a Drepturilor Omului în cazul lui Ramil Safarov, un ofiţer militar azer, “ucigaşul cu toporul”. Safarov fusese în Ungaria în 2004 ca participant la un program NATO Parteneriat pentru Pace, şi şi-a ucis colegul de cameră, armeanul Gurgen Margarjan, cu un topor. Prin urmare, instanţa maghiară l-a condamnat la închisoare pe viaţă, dar în 2012, la cererea autorităţilor azere, Ungaria l-a extrădat în Azerbaidjan. Safarov a fost sărbătorit ca erou naţional chiar la întoarcerea sa acasă, a fost graţiat de preşedinte şi promovat, fără să petreacă niciun minut în închisoare. Armenia a protestat, iar în 2013 rudele victimei au intentat la Strasbourg un proces împotriva Azerbaidjanului şi Ungariei.
Curtea constatat că Ungaria a acţionat în conformitate cu dreptul internaţional, dar Baku a fost condamnat pentru eliberarea lui Safarov.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Justiţie din Budapesta l-a acuzat pe Ramil Sahib Safarov de motive premeditate, ticăloase şi cruzime extremă, precum şi de infracţiunea de pregătire şi premeditare a crimei.
Din acel moment, opinia publică maghiară şi europeană a acordat atenţie deosebită relaţiilor maghiare-azere. Premierul Viktor Orban a vizitat personal Baku anul trecut, unde s-a întâlnit cu preşedintele azer Ilham Aliyev. În urma reuniunii Consiliului Turcic (Consiliul de cooperare al statelor vorbitoare de turcă, care include şi Turcia, Kazahstan şi Kârgâzstan), prim-ministrul ungar a justificat importanţa relaţiilor estice cu oportunităţile economice excelente aferente. În acest context merită să se menţioneze cooperarea energetică: anul trecut, de exemplu, Mol a beneficiat de o implicare economică în valoare de 1,57 miliarde dolari, sau aproximativ 460 miliarde HUF, în cel mai mare câmp petrolier, de importanţă strategică din Azerbaidjan.

În februarie anul curent, ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului, Peter Szijjarto, a raportat că odată cu construcţia coridorului sudic de gaz care urmează să fie finalizat,
1-2 miliarde de metri cubi de gaz ar putea ajunge anual în Ungaria din Azerbaidjan, începând din anul 2023.
Relaţia excelentă cu Baku, desigur, necesită anumiţi paşi simbolici, cum ar fi gestul de solidaritate în conflictul din Nagorno-Karabakh. Data precedentă cu ciocniri violente în zona disputată a fost în iulie anul acesta, când ministrul de externe Péter Szijjártó a purtat discuţii cu omologul său azer, Ceyhun Bayramov, iar în timpul conversaţiei a reînnoit declaraţia de sprijin al Ungariei în ce priveşte unitatea teritorială azeră.

Sursa:
http://www.araratonline.com/index-hu-ungaria-este-alaturi-de-azerbaidjan-in-conflictul-din-nagorno-karabakh/
__________________________________________

Ascultând “radio Erevan” am înțeles că armenii sunt un pic supărați pe “primul marinar al țării”, adică pe dl. Traian Băsescu, care în calitate de europarlamentar a incriminat proiectul de infrastructură rutieră ce leagă Armenia de Arțakhul de Nord. E de înțeles critica și tonul ironic cu care publicația armenilor din România a tratat subiectul.
Nădăjduim că cetățenii români de etnie armeană, prin cuvânt și faptă, vor trata cu aceeași măsură și imixtiunile, provocările maghiare din România.

Chiar dacă Armenia e captivă geopolitic în pânza de păianjen a Rusiei, țară ce ne-a cauzat multe necazuri, nu înseamnă că ne lipsește empatia față de greu încercata națiune armeană.

În 1921, la ordinul lui Stalin (la acea vreme comisar pentru naționalități), teritoriul armean Arțakh (Nagorno-Karabakh) a fost atribuit Azerbaidjanului. În 1923 teritoriul e transformat în regiune autonomă în cadrul RSS Azerbaidjan. Raptul teritorial a fost făcut în așa fel încât să nu mai existe legătură terestră cu Armenia. Ce se întâmplă acuma e urmarea politicilor criminale sovietice.
Reamintim faptul că același Stalin, a înființat și în România o așa zisă regiune autonomă pentru maghiaropați. Ifosele de grofi și nemeși, au fost întreținute abil de “tătuca popoarelor” pentru a ține în șah România. Tradiționala ură față de români, segregarea, autonomia sunt piese din arsenalul maghiarilor cu care încearcă să desprindă măcar o parte din teritoriul transilvan de la trupul României. Astăzi, ca în trecut, turanicii maghiari se manifestă pe unde pot împotriva României, la fel cum își exprimă sprijinul politic pentru azeri, contra armenilor.

Acest articol a fost publicat în Ungaria și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Macaristan (Ungaria) alături de frații săi turanici din Azerbaidjan în conflictul din Nagorno-Karabakh

 1. Transilvania zice:

  Vechea prietenie turanica a rusilor si ungurilor nu se dezminte.
  Chiar si cand erau oficial in tabere diferite, ei tot faceau intelegeri secrete intre ei si contra propriilor lor aliati inca din vremea tarilor.

 2. kosk zice:

  situația de pe frontul N-K… pozițiile defensive armene sunt lovite cu drone evreiești (IAI Heron) rachete semi balistice (LORA), Smerch (rusești) și drone turcești (Bayraktar). azerii beneficiază de sprijin turcesc direct (prin consilieri , forte speciale, avioane F16) și de sute de „voluntari” islamiști din Siria, Turcia, Pakistan etc.

 3. mihailandrei zice:

  Inteleg ca premierul armean ar promova o politica prooccidentala, in ciuda faptului ca Armenia e asociata CSTO, o replica ruseasca la NATO. Subtire glasul Kremlinului zilele astea. Rusnacii, probabil ii pedepsesc pe armeni pt derapaj. Banuiesc ca le zice ca luptele sunt in Karabakh si nu pot interveni oficial decat daca Armenia e invadata. Neoficial, probabil au strecurat ceva consilieri si material specific. Sa vedem cum se termina povestea de iubire dintre Putin si Erdogan iubitorul de camile. In orice caz, moskalul sef se face de kakao orice decizie ia. In schimb, Erdogan s-ar putea sa sfarsesca prost. Pacaliciul s-a pus rau cu americanii, grecii, francezii si rusii. Sper sa incasze ceva scatoalce si melteanul de la budapesta, marele aparator al crestinatatii care se da in barci cu fratii sai turci.
  Cearcafistii azeri nu au destule LORA. 50 ar fi avut la inceputul ostilitatilor. Pun pariu ca Bayraktar sunt operate de turci.
  In orice caz, inteleg lupta dreapta a armenilor, sper sa reziste, si chiar mai mult, sa castige.

 4. kosk zice:

  ..in replica armenii au lovit aeroportul din Ganja operat de Turcia deranj mare la camel fuckers lol

 5. kosk zice:

  ps
  ErDOGan e dus cu pluta.. vrea să creeze „the great Turan army” care include toata Asia centrala (shiiti. sunniți de a valma plus/eventual bozgorii așa zis „creștini”). ca sa ce..?

 6. mihailandrei zice:

  Daca Erdogan mai bea o bere, poate cheama la scandal si populatia uigur ca sa se puna rau si cu China.

 7. kosk zice:

  ecuația e complicata
  1.jidanii vând arme unei țări shiite (Azerbaidjan)
  2jidanii sunt în conflict deschis cu Iranul și Hezbollah (shiiti)
  3turcii (sunniți) susțin pe azeri (shiiti)
  4 Iranul (shiit) susține (de facto) pe armeni
  5 ungurii „creștini „aka Orban and com susțin pe azeri
  6 kurzii (majoritari sunni) susțin pe armeni cu voluntari (din surse)
  7 PM armean e pro occidental (i.e.Soros)
  8.tot asta se roagă de ruși să îl sustina
  9 azerii (shiia) sunt susținuți de voluntari (sunni) din Siria, Paki, Turcia.
  deja mă doare capul..i need a some alcool..

 8. mihailandrei zice:

  Mai complicata e relatia ruso turca. Camilarul facea afaceri cu Isis, moskalii l-au dat de gol dupa povestea cu avionul doborat. Dupa asta s-a intamplat telenovela cu puciul esuat si schimbarea macazului catre rusi. Putin si Erdogan fluturau steagul curcubeu in semn de eterna iubire, chiar daca continuau sa se bumbaceasca in Siria si in alte locuri. Actuala tragedie armeana nu cred ca se putea intampla fara sprijin turcesc. Sa vedem cine rupe lantul de iubire. Putiniel care se crede seful celei de-a treia Roma, sau cadana Erdogan care manifesta halucinatii otomane? In orice caz, rusii au cea mai mare parte din vina. Nu degeaba au inventat situatii gen Artsakh, Osetia de Sud, Abhazia sau Transnistria. Nu degeaba exista ideea de „conflict inghetat” care se incalzeste sau se raceste in functie de voia Kremlinului. Balanta se inclina de partea cui are chef moskalul.
  In actuala situatie, foarte probabil ca va impune ambelor parti incetarea focului ca mai apoi sa inghete conflictul mentinand astfel starea de fapt dominata de incertitudine. Santaj ordinar si rautate ruseasca.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.