4 August 1919, ziua când Armata Regală a României a ocupat BudapestaFragment din Campania pentru dezrobirea Ardealului și ocuparea Budapestei – General Gheorghe D. Mărdărescu (1921)

MAJESTĂŢII SALE REGELUI

Am onoare a raporta, că ieri, 4 August, orele 18, trupele au ocupat Budapesta fără rezistenţă.
După luarea măsurilor de menţinerea ordinei, am trecut în revistă şi am primit defilarea trupelor (o brigadă din Divizia I-a de vânători, un divizion a 3 baterii şi un divizion din Brigada 4-a de roşiori) pe Andrasystrasse. Guvernator al Budapestei l-am numit pe Generalul Holban. Populaţiunea a primit trupele noastre în mod simpatic.

Comandantul trupelor din Transilvania                                     Şef de stat-major
General Mărdărescu                                                                      General Panaitescu

 

FERDINAND I
Prin graţia lui Dumnezeu şi voinţa naţională
REGE AL ROMÂNIEI,
La toţi de faţă şi viitori, sănătate.

Asupra raportului Ministrului Nostru Secretar de Stat la Deparmentul de războiu sub No. 26212, din 2. I. 920, AM DECRETAT ŞI DECRETAM:

Art. I. Conferim proprio-motto, ordinul militar Mihai Viteazul cl. II-a, Generalului de divizie Mărdărescu Gheorghe, Comandantul trupelor din Transilvania, pentru deosebita pricepere cu care a condus operaţiunile ofensivei din Iulie 1919 şi cari s’au terminat cu completa înfrângere a armatelor maghiare şi cu ocuparea Budapestei.
Art. II. Ministru Nostru Secretar de Stat la Departamentul de războiu este însărcinat cu executarea Decretului de faţă.
Dat în Bucureşti, la 2 Ianuarie 1920.

FEDINAND

Ministerul de războiu
General Răşcanu

Ordin de zi No. 56, din 5 August 1919

Bravi ostaşi ai Comandamentului trupelor din Transilvania,
Acum câteva zile, vă găsiaţi paşnici pe malul stâng al Tisei, formând cu piepturile voastre zid de apărare pentru toată suflarea omenească de dincoace de Tisa.
În dimineaţa zilei de 20 Iulie, duşmanul nelegiuit, care turbură liniştea inimei Europei, v’a atacat în mod furios. Vrăjmaşul, mare în număr şi mijloace, a trecut pe stânga Tisei, şi, ameţit de izbânda împingerii perdelei noastre de acoperire, a înaintat ca o vijelie spre răsărit, în primele zile ale bătăliei, atras fiind de frumuseţa şi bogăţia Ardealului, această podoabă a Neamului românesc.
Cel de Sus însă, care împarte dreptatea şi veghează la înfăptuirea sfintei noastre năzuinti, a făcut, ca bucuria inamicului să fie numai vremelnică; în adevăr, sosind momentul intrării în luptă a grosului trupelor noastre, duşmanul a fost aruncat peste cap, dincolo de Tisa, cu mari pierderi în oameni şi material de războiu.
De astă dată însă, punerea Tisei între noi şi vrăjmaş nu mai era destul. Inamicul, care ne atacase în mod îndrăzneţ, trebuia îngenunchiat, zdrobit în aşă măsură, ca să se poată dobândi în mod sigur liniştea noastră şi a întregului apus.
Sprijinit pe voi, bravi ostaşi ai Comandamentului trupelor din Transilvania, Înaltul Comandament a hotărât trecerea pe dreapta Tisei şi continuarea operaţiunilor până la sfârşit; dar, dincolo de Tisa, inamicul care simţise bărbăţia loviturii noastre, n’a mai fost în stare să opună nici o rezistentă, şi, diviziile lui dezorganizate, în urma bătăliei de pe stânga Tisei, au fost capturate una câte una.
Astfel, în curs de 16 zile numai, inamicul a fost cu desăvârşire distrus, iar în ziua de 4 August, orele 18, trupele noastre au ocupat Budapesta, ducând cu ele liniştea tuturor cetăţenilor paşnici ai Ungariei şi prin aceasta risipirea norilor din centrul Europei.
Faptul strălucit de arme săvârşit de voi, va rămâne pe vecie în cartea Neamului şi în Istoria omenirii; deci, vă puteţi mândri de roadele ostenelilor voastre, şi, când vă veti înapoia la vetrele voastre, puteți spune tuturor, cu seninătate, că v’aţi făcut pe deplin datoria faţă de Neam, Ţară şi MM. LL. Cari, în momentele grele ale bătăliei, au venit în mijlocul nostru şi a urmărit de aproape bravura voastră.
Sunt nespus de mândru, că v’am comandat; şi, adânc recunoscător tuturor pentru inima ce ati pus în înfăptuirea izbândei, vă mulţumesc la fiecare în parte şi vă zic:
Sănătate şi totdeauna voie bună, bravi ostaşi ai Comandamentului trupelor din Transilvania.

Comandantul trupelor din Transilvania
General Mărdărescu

Ordin de zi No. 58, din 10 August 1919

Cu deosebită bucurie şi mândrie aduc la cunoştinţa tuturor, ofiţeri şi trupă, telegrama de mai jos a Domnului Prim-ministru, care, pe timpul operaţiunilor recente, dintre Tisa şi Dunăre, a binevoit a veni în mijlocul nostru, urmărind clipă cu clipă desfăşurarea viguroasei noastre contraofensive. Cuvintele Domniei sale calde şi înălţătoare sunt o preţioasă răsplată a vredniciei voastre, de care vă puteţi mândri.

Comandantul trupelor din Transilvania
General Mărdărescu

Telegrama Domnului Prim-ministru

Cu simţământ de caldă recunoştinţă pentru glorioasa noastră oştire şi de înaltă mândrie naţională, am aflat completarea înfrângerei anarhiei duşmane şi intrarea trupelor noastre în Budapesta. Prin victoria ei, oştirea noastră a desăvârşit opera vitejească, prin care a asigurat unitatea naţională şi, totodată, a nimicit primejdia care ameninţa civilizaţia Europei centrale.
Vă felicit din inimă pe Domnia-voastră şi pe demnii Domniei-voastre camarazi de arme şi mă bucur, că Dumnezeu v’a dat gloria de a conduce aceste operaţiuni.

loan I. C. Brătianu

Acest articol a fost publicat în Romania, Ungaria și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la 4 August 1919, ziua când Armata Regală a României a ocupat Budapesta

  1. Gerula zice:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.