Ziua Imnului Național




“Deșteaptă-te române” nu e doar imnul național al țării noastre ci un simbol al libertății noastre. “Deșteaptă-te române” a fost cântat încă din 1848 în cele mai grele momente ale poporului.
Actualul imn al României a fost cântat pentru prima oară pe data de 29 iulie, în timpul Revoluției din 1848, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, de un grup de tineri pașoptiști conduși de Anton Pann, căruia i s-a atribuit ulterior și muzica.
Imnul are la bază poezia “Un răsunet”, scrisă de Andrei Mureșanu și publicată pentru prima oară pe 21 iunie 1848 în “Foaie pentru minte, inimă și literatură”.

Actualul imn național a fost pe buzele ostașilor români în timpul Războiului de Independență (1877-1878), dar și în Primul Război Mondial – Războiul pentru întregirea națională.
“Deșteaptă-te române” a fost cântat inclusiv la Marea Unire din 1918, dar și în cumplitele momente ale celui de-al Doilea Război Mondial, când soarta României era incertă.
Cu toate că în timpul monarhiei imnul național al Regatului României a fost Trăiască Regele (1866-1948), monarhia a îmbrățișat “Deșteaptă-te române”, un simbol al luptei pentru libertate. Nu la fel s-a întâmplat cu regimul comunist.
Instaurat cu tancurile sovietice, regimul comunist din România a interzis “Deșteaptă-te române”. Imnul a fost interzis timp de aproape o jumătate de secol.

Sursa:
https://www.defenseromania.ro/de-teapta-te-romane-in-cele-mai-grele-momente-ale-poporul-roman-interzis-de-comuni-ti-romanii-au-luptat-la-revolu-ie-cantand-imnul_604528.html

Acest articol a fost publicat în Romania și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.