Operațiunea de influență din spatele ajutorului rusesc acordat Italiei: Modul în care Kremlinul folosește criza Covid-19 pentru a submina NATO și UE


În timp ce lumea occidentală se luptă cu pandemia coronavirusului, Rusia desfășoară o operațiune de influență în Italia de neimaginat în circumstanțe normale.

La zece zile după ce președintele Vladimir Putin a trimis personal militar și ajutor către națiunea afectată de coronavirus, experți precum și surse diplomatice, militare și guvernamentale de la Roma și de la sediul de la Bruxelles al Uniunii Europene avertizează că Kremlinul folosește criza pentru a submina NATO și UE.
Încă de la începutul focarului de coronavirus, Moscova, la fel ca Beijingul, a profitat de oportunitățile “soft power” prin trimiterea de ajutor către națiuni puternic afectate, și în același timp difuzând propagandă pe mass-media de stat și sociale.

Marți, Rusia a trimis în SUA un avion de transport plin cu măști și echipamente medicale, după ce președintele Donald Trump a acceptat o ofertă de ajutor umanitar din partea lui Putin pentru combaterea focarului de coronavirus.
Trump a lăudat ajutorul ca fiind “foarte drăguț”.

Dar optica militară a misiunii de ajutor a Moscovei în Italia, supranumită “Din Rusia cu dragoste”, face ca operațiunea să fie calitativ diferită de alte operațiuni de ajutor, cum ar fi avioanele pline de medici sau provizii pe care China le-a trimis în întreaga lume.
“Este o operațiune pe jumătate de propagandă, pe jumătate de informații”, a declarat Sergio Germani, directorul Institutului de Științe Sociale și Studii Strategice Gino Germani, un think tank cu sediul la Roma.

Germani, care cercetează rolul Rusiei în Italia, spune că Moscova folosește focarul Covid-19 “pentru a consolida sentimentele anti-UE și pentru a consolida impresia că UE se prăbușește, pentru a obține câștiguri de propagandă și pentru a aduna informații în centrul NATO”.

După un apel telefonic între Putin și premierul italian Giuseppe Conte la sfârșitul lunii trecute, în timpul căruia acesta a acceptat oferta Rusiei de ajutor umanitar, mass-media rusă a intrat în “overdrive”, aplaudând Moscova pentru că intervine “unde Europa și NATO au eșuat”, și însoțind campania cu imagini ale unui convoi militar care transportă 122 de persoane și echipament de decontaminare la Bergamo, centrul epidemiei Italiei.

Ca răspuns la un articol din La Stampa din 24 martie care raportează că 80% din livrările rusești sunt de mic folos pentru Italia, Kremlinul a publicat o listă de echipamente livrate în Italia: 600 de ventilatoare și 326.000 de măști, precum și echipamente militare de decontaminare.
Totuși, două surse din cadrul armatei italiene au susținut acum afirmația că cea mai mare parte a ajutorului este de prisos țării. Italia are reputația de a avea unele dintre cele mai bune capacități nucleare, biologice și chimice din NATO.

“Dacă au fost necesare active NBC [nuclear, biologic și chimic] la Bergamo, de ce nu au fost folosite deja în urmă cu o lună? Și atunci, de ce să nu le folosim pe cele italiene? Armata noastră are poate cele mai bune trupe NBC din NATO ”, a declarat fostul purtător de cuvânt al apărării din Italia, Andrea Armaro.

Rusia are acum ofițerii NBC staționati la Bergamo, epicentrul focarului Italiei cu peste 8.800 de cazuri de coronavirus. Italia a pierdut mai mulți oameni din cauza a Covid-19 decât oricare altă țară – 13.155 de morți, aproximativ o pătrime din totalul global.

“Atat Rusia cat și China au folosit pandemia ca pe o oportunitate de a-și proiecta puterea soft”, a declarat Rose Gottemoeller, fost secretar general adjunct al NATO.
“Acest lucru este de înțeles, deoarece asta le place să facă”.
“Câștigurile pentru Rusia sunt clare. Ceea ce nu este clar este modul în care guvernul italian a permis să se întâmple asta”, a spus Germani, directorul think tank-ului.

Răspunsul la această întrebare este probabil o combinație între poziția generală a Romei față de Moscova, cultivarea cu succes de catre Rusia a facțiunilor populiste din guvernul Italiei și un efort haotic de gestionare a crizelor.
“Istoric, Italia a avut întotdeauna o abordare mai blândă față de Rusia, dar în ultimii ani Moscova a investit o mulțime de resurse în sprijinirea centrelor culturale, a think tank-urilor și a surselor de știri și si-a facut bază”, a spus Germani. El a adăugat că “există o percepție largă în Italia că UE nu a răspuns în mod eficient la criză și că nu există conducere în SUA”.

Germani vede prezența militară rusească la Bergamo ca fiind punctul culminant al multor ani de investiții rusești în puterea soft în Italia.
Cei 122 de ofițeri ai unității de apărare a armelor chimice și biologice (RChBD) sunt conduși de generalul Sergey Kikot, ofițerul adjunct al comandantului trupelor RChBD din Rusia.

În cercurile militare, Kikot este cel mai cunoscut pentru că a afirmat poziția guvernului rus potrivit căreia nu s-au folosit arme chimice de către regimul Assad din provincia Siriei Douma în 2018 și că grupul de salvare al Căștilor Albe a falsificat imagini video ale atacurilor regimului.
“Este foarte îngrijorător faptul că un general rus care a mințit despre Douma, în ceea ce privește guvernul britanic și [Organizația pentru interzicerea armelor chimice], acum se plimbă în Italia”, a declarat Hamish de Bretton-Gordon, fost comandant al Batalionului CBRN al Reacției Rapide NATO.

“Acest lucru ar fi de neimaginat în orice altă situație, de a avea atât de multe trupe rusești foarte bine pregătite într-o țară NATO”, a adăugat el.
“Este adevărat că aceste tipuri de trupe au capacități de decontaminare, dar și italienii au această capacitate și este mai modernă. Italienii sunt în fruntea apărării contra armelor chimice și biologice în NATO și nu au nevoie de nici un sfat din partea rușilor”.

Experții în arme chimice, cum ar fi De Bretton-Gordon, spun că rușii ar putea folosi Italia ca ocazie de a testa noi echipamente și de a strânge informații atât despre virus, cât și despre un stat membru NATO. Experții militari și de armament chimic occidentali contactați de Coda Story și La Stampa au declarat că există o suprapunere semnificativă între unitatea de apărare a armelor chimice radiologice și biologice a armatei ruse și GRU, agenția sa de informații.

“Fără îndoială, în prezent există operatori GRU pe teren. Orice serviciu de informații ar profita de această situație, în special rușii. Vor dori să afle cât mai multe despre forțele italiene. Vor înființa rețele de informații, va exista o cantitate enormă de activități în acest moment”, a spus De Bretton-Gordon.

Sediul NATO nu a răspuns la cererile de comentarii ale Coda Story si La Stampa, dar într-un interviu, generalul italian Marco Bertolini a avertizat despre pericolele posibile de a accepta ajutorul din partea Rusiei.

“Nu se refuza ajutorul și este adevărat ce se spun că un cal de cadou nu se cauta în gură. Acestea fiind spuse, trebuie să fim foarte atenți – Mediterana, atât estică, cât și centrală, este un teren de luptă pentru hegemonie, din Siria până în Libia”, a spus el.
“Trebuie să impiedicam ca o criză de sănătate să devină un incident politic-militar. Este bine dacă există o ofertă pentru ajutor, dar trebuie, de asemenea, să stabilim limite”, a adăugat el.

Dar, în Italia, o țară copleșită de enormitatea pandemiei coronavirusului, puțini sunt în măsură să ia în considerare consecințele geopolitice pe termen lung ale deciziei de a accepta ajutorul rusesc.
“Semnificația a ceea ce se întâmplă cu rușii de la Bergamo se pierde în panica și zgomotul creat de această criză”, a declarat un diplomat superior european, care a cerut să nu fie identificat.

Între timp, presa rusă amplifică recunoștința autentică pe care o simt foarte mulți italieni. Un videoclip care a fost prezentat în special de televiziunile ruse arată un bărbat italian care a dat jos un steag al UE și l-a înlocuit cu un tricolor rusesc. Apoi ține un semn care spune: “Mulțumesc Putin. Mulțumesc, Rusia”.

“Rușii încearcă să scoată povestea de acolo că sunt într-un fel tipii buni. Este o ofensivă de șarm”, a spus Gottemoeller.

Oricare ar fi eticheta, până acum Rusia pare să controleze cu succes narațiunea prezenței sale în Italia. Media italiana se bazează pe echipaje ruse care călătoresc cu trupele pentru imagini și videoclipuri ale operațiunii și, în mare parte, pe informații despre ceea ce fac trupele rusești la Bergamo.

Potrivit presei ruse, trupele ruse au decontaminat până în prezent două case de batrani, în timp ce o echipă de 32 de militari ruși urmează să înceapă să lucreze într-un spital nou pe care autoritățile italiene il construiesc pentru a găzdui numărul copleșitor de victime Covid-19.

Pentru lucrătorii medicali epuizați din Italia, ceea ce contează cel mai mult este ajutorul pe care îl primesc, a spus Sergio Rizzini, directorul spitalului de teren din Bergamo.
Peste 60 de medici italieni până în prezent au murit din cauza virusului.
“Instituțiile de sănătate s-au găsit cu mult mai puțin personal pentru a se confrunta cu o situație obișnuită, cu atât mai puțin una extraordinară”, a spus el. “Orice ajutor este bine primit”.
https://www.codastory.com/disinformation/soft-power/russia-coronavirus-aid-italy/

“Săpați un mormânt”
Ministerul Apărării din Rusia îl amenință pe jurnalistul care a expus operațiunea italiană de informații COVID-19

Într-o postare pe Facebook pe 2 aprilie, generalul maior Igor Konashenkov, reprezentantul oficial al Ministerului Apărării din Rusia, a criticat dur ziarul italian La Stampa. Konashenkov răspundea la un articol scris de Jacopo Iacoboni și publicat la 24 martie.

Iacoboni a raportat că 80% din ajutorul pe care Ministerul Apărării din Rusia l-a trimis în Italia pentru a lupta împotriva pandemiei COVID-19 a fost “inutil”. De asemenea, el a colaborat cu Natalia Antelava la site-ul de jurnalism de investigație Coda Story.
Au publicat un articol la 2 aprilie, susținând că asistența Rusiei a fost într-adevăr o operațiune de informații și propagandă.

Rusia și-a trimis “sprijinul” către Italia la sfârșitul lunii martie, după discuțiile dintre președintele rus Vladimir Putin și premierul italian Giuseppe Conte. Pachetul de ajutor era extrem de neobișnuit și era format din 15 avioane militare enorme, cu 122 de ofițeri dintr-o unitate militară secretă. Ancheta Coda Story a arătat că acest sprijin a fost probabil inutil. Rușii aduseseră echipamente de decontaminare la Bergamo, care a fost lovit în special de pandemie. Cu toate acestea, Italia avea deja unități militare NBC (nuclear, biologic, chimic) pentru a efectua acest tip de operații de dezinfectare.

Într-adevăr, potrivit lui Andrea Armaro, fostul purtător de cuvânt al apărării din Italia, citat în articolul Coda Story, Italia “are poate cele mai bune trupe NBC din NATO”.
El a mai subliniat că, dacă ar fi fost nevoie de forțele NBC, acestea ar fi putut fi trimise la Bergamo mult mai devreme.

Ajutorul a fost, sugereaza Coda Story, într-adevăr un cal troian. Articolul il citează pe Hamish de Bretton-Gordon, un fost comandant al forțelor NBC din Marea Britanie, care a menționat că trupele expediate de Rusia în Italia includeau probabil operatori de informații militare ruse. El a sugerat că serviciile de informații militare ruse (GRU) ar strânge atât informații militare italiene, cât și crearea de rețele.

Filmările vehiculelor militare ruse care se deplasează pe drumurile unei țări NATO au fost afișate cu mândrie pe unele mijloace de comunicare din Rusia. În mod similar, narațiunea conform căreia UE se dezintegra în fața pandemiei a apărut pe social media.

Kremlinul a exploatat cu atenție COVID-19 pentru a submina atât NATO, cât și UE. În egală măsură, mijloacele sale de informare RT și Sputnik produceau dezinformări periculoase, unele dintre ele fiind concepute pentru a încuraja răspândirea unei pandemii care fusese efectiv potențată. Sputnik Deutschland, de exemplu, a promovat pe rețelele sale de socializare că spălarea mâinilor nu ajută la combaterea virusului.

Este probabil ca Italia să fie vizată, deoarece Rusia a cultivat de mulți ani relații cu politicienii și mass-media. Sergio Germani, directorul unui think tank cu sediul la Roma, care cercetează rolul Rusiei în Italia și a fost citat în Coda Story, a menționat că Rusia a investit în “soft power” în țară în ultimii ani. El a observat că resursele Kremlinului au susținut “think tank-urile și punctele de știri” care conturează un climat de opinie mai
pro-rus într-o țară care a adoptat istoric o abordare mai blândă față de Moscova.

Rusia a văzut Italia ca o țintă ușoară și a fost supărată de criticile unei instituții de presă prietenoase. Substanța raportului La Stampa nu a fost abordată cu adevărat în declarația lui Konashenkov. În schimb, a criticat ziarul ca se ascunde în spatele “libertății de exprimare și a pluralismului de opinii”.

În rândurile sale finale, el citează un proverb latin care se traduce prin
“cine sapă mormântul altuia cade el înăuntru”. Iacoboni nu este numit în acest post, dar cuvintele lui Konashenkov sunt o amenințare nu chiar subtilă atât pentru el, cât și pentru La Stampa.

https://bylinetimes.com/2020/04/03/digging-a-grave-russian-ministry-of-defence-threatens-journalist-who-exposed-italian-covid-19-intelligence-operation/

Despre mihailandrei

"Iisus Hristos a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoşi, dintre care cel dintâi sunt eu."(I Tim 1,15)
Acest articol a fost publicat în Eurasia, Europa, geopolitica, Rusia și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Operațiunea de influență din spatele ajutorului rusesc acordat Italiei: Modul în care Kremlinul folosește criza Covid-19 pentru a submina NATO și UE

  1. Bendis zice:

    Rusul tot rus.. adica bou!! indiferent la ce nivel.
    Daca tampitul de Konashenkov tacea din gura.. Unii se intreaba ce e cu rusnacii in Italia ? acum nu mai au nici o indoiala!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.