15 Martie ziua maghiarilor


Pentru tribul invadatorilor din pustă, ziua naţională a României e zi de doliu.

Pentru că ziua de 15 Martie e socotită ca fiind ziua maghiarilor de pretutindeni, să ne amintim de martiriul părintelui Aurel Munteanu ucis de criminali maghiari în vremea diktatului de la Viena când barbarii conduşi de josnicul miklos horthy au sfâşiat Ardealul românesc.

Părintele Aurel Munteanu

Părintele Aurel Munteanu

Martirajul Protoereului AUREL MUNTEANU, preşedintele despărțământului Huedin al ASTREI


[Publicația Transilvania, Sibiu 1940]

Adunarea generală dela 24 Nov. a adus un pios omagiu memoriei Protopopului
Aurel Munteanu, despre a cărui mişelească schinjuire şi ucidere toată suflarea românească a luat la timpul său cunoştinţă cu indignare.
Astra a săvârşit acest gest de pietate nu numai pentru că răposatul este un mort al Neamului, ci şi pentrucă este unul din marii ei dispăruţi.
Timp de 20 de ani, Aurel Munteanu a fost preşedinte al desp Huedin, risipindu-şi cu generozitate munca pentru ridicarea culturală şi economică, pentru sufletul românesc al Moţilor lui dragi. A rostit un mare număr de conferinţe; a organizat cooperative şi biblioteci populare; a ridicat troiţe şi monumente, dintre care ultimul a fost închinat lui Gelu, lângă râul Căpuşului.
Asemenea acestui erou legendar a căzut şi regretatul preot, răpus de aceleaşi hoarde asiatice, care n’au învăţat nimic într’o mie de ani.
Drept omagiu pentru tragicul lui sfârşit, lăsăm să urmeze o relatare exactă a martirajului său, trimisă nouă de un membru al Astrei, rămas în teritoriul ocupat:

În 10 Sept. 1940 a fost atras în cursă de o bandă de vrăjmaşi, organizată anume să-l suprime. Ziua mare, un soldat l-a chemat la o casă dintr’o stradă laterală, din care casă proprietarul a fost silit să fugă, iar soţia lui a fost găsită moartă, în fântâna din curte.
Aici, vrednicul şi paşnicul preot, era aşteptat de călăii, păgâni cu sânge de tătar în vine, şi a fost ucis, zdrobindu-i-se capul şi oasele corpului.
A fost apoi aruncat în şanţul unui drum de câmp, la 2 km depărtare de oraş, împreună cu sergentul, ucis tot atunci, Gheorghe Nicola, care s’a grăbit în ajutorul preotului.
Au fost acoperiţi sumar cu pământ în acest şanţ, unde au stat până la 16 Nov. 1940.

La această dată, după două luni şi după stăruinţe repetate, a fost exhumat.
I s’a făcut o autopsie de către o comisiune medico-legală, civilo-militară.

P. S. S. Episcopul Colan a delegat pe d-l consilier L. Curea să-i facă prohodul creştinesc. Nu s’a admis să fie dus în catedrala, ridicată de regretatul păstor sufletesc care ani de zile a depus străduinţă, muncă şi jertfă pentru ridicarea acestei impunătoare biserici. Ceremonialul a fost admis numai afară, în cimitir, unde s’a adunat toată suflarea românească, cu sufletul şi cu haina mohorîtă, cu dorinţa să asiste cel puţin aici, la rugăciunile de înhumare ale rămăşiţelor descompuse ale mucenicului martirizat şi ale tovarăşului său întru chinuire.
Dar, odată cu sosirea sicrielor, jandarmii împănaţi au evacuat cimitirul şi n’au lăsat să asiste decât pe văduvele îndoliate, pe preoţii celebranţi şi pe cântăreţi.
Aceştia au celebrat, înconjuraţi de jandarmi, prohodul celor doi mucenici.

Jertfa vieţii şi mucenicia lor fie bine primită de Dumnezeul dreptăţii spre mântuirea Neamului.

Acest articol a fost publicat în Europa, Romania, Ungaria și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la 15 Martie ziua maghiarilor

 1. Transilvania zice:

  „aceleaşi hoarde asiatice, care n’au învăţat nimic într’o mie de ani”

  Hoardele asiatice au invatat sa foloseasca interesul strainilor ca sa-si atinga scopurile de cucerire. Exact cum s-au aliat acum opt sute de ani cu cavalerii teutoni pe care i-au rasplatit cu cetati si bogatii luate de la romani, tot asa se aliaza acum cu rusii pe care ii ajuta sa ocupe Basarabia. Iar rusii ii ajuta sa ocupe Transilvania, fiindca o mana spala pe alta.
  Romania este din nou tradata de proprii ei conducatori si transformata intr-o prada de impartit intre jivine.

 2. kosk zice:

  „proprii ei conducători..”..votați de populația actuala( că națiune nu mai poate fi numită..)..nu avem scuze..

 3. Gerula zice:

 4. Gerula zice:

 5. Floralia zice:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.