Jocul periculos al Ungariei deranjează NATO


shoeshine boy

Master and servant

La 30 de ani de la căderea zidului Berlinului, apropierea de Federația Rusă a Ungariei, țară membră a NATO și UE, a devenit deja o certitudine.
Premierul Viktor Orban și guvernul său par evident impresionați de pragmatismul politicii interne și externe a președintelui Vladimir Putin, pe care nu ezită să-l laude ori de câte ori au prilejul.
De altfel, într-un discurs rostit acum câțiva ani la Băile Tușnad, prim-ministrul ungar prezenta regimul de la Moscova ca un exemplu de urmat, în plan ideologic, economic și politic.
Viktor Orban consideră că structurile Uniunii Europene sunt prea birocratice pentru a putea adopta la timp decizii eficiente, în comparație cu „verticala puterii” creată de Vladimir Putin, care prin centralizarea deciziilor poate adopta hotărâri în favoarea națiunii. ( … )

În opinia prim-ministrului Viktor Orban, susținerea cu obstinație a ideii că Rusia reprezintă un pericol pentru democrațiile occidentale ar constitui o „politică primitivă”, cu atât mai mult cu cât majoritatea țărilor de pe bătrânul continent nu resimt practic această pretinsă amenințare. Atracția (politică, evident) a lui Viktor Orban pentru Vladimir Putin și sentimentele de dragoste eternă cimentate în cursul celor 7 întâlniri bilaterale (dintre care 4 după ocuparea Crimeii, pe care Budapesta a evitat să o condamne!!!) sunt împărtășite în ultimii ani și de alți politicieni la fel de controversați, cum ar fi:
Matteo Salvini (Liga Nordului, Italia); Marine Le Pen (Frontul Național – Franța) sau Heinz-Christian Strache ( Partidul Libertății – Austria, implicat în scandalul IBIZA GATE ), care reclamă ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei.

Un asemenea „trend” nu putea fi trecut cu vederea de serviciile secrete subordonate Kremlinului, care încearcă să stimuleze luări de poziție similare Budapestei și liderilor formațiunilor de extremă dreapta din alte state comunitare.
Astfel, cadre ale Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse aflate în misiune la ambasadele acestei țări din principalele state occidentale încearcă să convingă interlocutorii că, în ultimul timp, tot mai multe forțe politice din Uniunea Europeană, nu doar din Ungaria, își îndreaptă privirile spre Moscova, căutând o alternativă la această ideologie mondialistă. Ideea nu este departe de realitate, întrucât și alte state europene sunt relativ apropiate de Moscova, însă Ungaria este unica țară dispusă să copieze întru totul matricea rusă.

Cum am ajuns să te iubesc…?

Secretar al tinerilor comuniști la liceul din localitatea natală – Székesfehérvár – Viktor Orban condamna cu fermitate revoluționară prezența trupelor sovietice în Ungaria, iar la 16 iunie 1989, cu prilejul ceremonialului reînhumării lui Imre Nagy și a altor participanți la evenimentele din 1956, ca lider al Fidesz, cerea mulțimii adunate în Piața Eroilor din Budapesta să aleagă între Moscova și libertate.

Ulterior, același politician înfiera relațiile privilegiate întreținute cu Moscova de către prim-miniștrii care l-au precedat între 2002-2010: Péter Medgyessy, fost membru al securității comuniste, condus personal de către președintele Vladimir Putin la Aeroportul din Sankt Petersburg, sau Ferenc Gyurcsány, premierul care îl primea în vila sa privată pe liderul de la Kremlin în 2006 și semna, doi ani mai târziu, acordul pentru construirea gazoductului South Stream.

Cel mai vehement critic al ONG-urilor și al miliardarului George Soros a uitat cam repede cum, în decembrie 1988, se plângea pe câteva pagini salvatorului său de situația din Ungaria și îl implora să-l ajute „să înțeleagă modul în care funcționează societatea civilă și liberalismul în Marea Britanie”.
Potrivit publicației L‘Express, strigătul disperat al tânărului de 25 ani nu a fost în zadar: în septembrie 1989, a primit o bursă de 10.000 dolari pentru a se instrui nouă luni la Oxford. După numai patru luni a revenit în Ungaria pentru a participa la primele alegeri legislative libere. Așa a devenit parlamentar la 27 de ani, iar Fidesz a fost subvenționat masiv în primii ani de existență de același sponsor pe care astăzi îl reneagă.

Unde se află acum vehementul critic al Kremlinului? Se pare că în tabăra unor lideri ca Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdoğan, care preferă democratura oligarhilor în locul democrației. O asemenea schimbare de macaz este adusă în discuție și de o parte a presei de la Budapesta, așa cum este săptămânalul Heti Világgazdaság-HVG (un fel de The Economist ungar), care scrie:
“Pentru o lungă perioadă de timp, Orban a fost convins că a gravita prea mult în jurul Rusiei s-ar putea termina rău. Acum, atitudinea premierului este exact pe dos și riscă să facă din Ungaria un fel de cal troian rusesc în Uniunea Europeană. Evident că, toate țările ar dori să facă afaceri cu Federația Rusă, dar nici un conducător nu l-a periat pe Vladimir Putin așa cum o face prim-ministrul Ungariei”.

Viktor Orban știe, ca nimeni altul, cum să-și lingușească fratele mai mare și, evident, mult mai puternic și influent pe arena politică internațională. ( … )
Ca și ocupantul fotoliului de la Kremlin, lui Viktor Orban îi place să „vorbească poporului”, să acorde privilegii baronilor locali și să glorifice autoritatea puterii centrale în serviciul unei ideologii revanșarde.
Ambii conducători joacă, premeditat sau inconștient, o carte periculoasă:
Putin invocă Mama Rusia, iar Orban, Ungaria milenară a sf. ștefan. Țarul amintește de umilințele la care a fost supusă Rusia după destrămarea Uniunii Sovietice și speră să refacă, pe baze „democratice”, măcar o parte din fostul imperiu, în timp ce liderul de la Budapesta aduce în prim-plan „cel mai ‘dureros’ moment al istoriei naționale – Tratatul din 1920 de la Trianon.

Orban nu are (încă?) veleitățile expansioniste ale lui Vladimir Putin, însă facilitează naturalizarea maghiarilor din afara granițelor „rupți de patria-mamă prin ‘nedreptul’ Tratat de la Trianon”, care își exprimă la rândul lor gratitudinea alimentând bazinul electoral al Fidesz. Din acest punct de vedere, putem aprecia că premierul ungar beneficiază de o hegemonie electorală comparabilă, în procente, cu cea a prietenului său de la răsărit. ( … )

În Ungaria, rușii se simt … ca acasă!

Serviciile ruse de informații au găsit un sprijin interesant și interesat în formațiunile de extremă-dreapta din Ungaria. Astfel, István Györkös, liderul organizației paramilitare Frontul Național Unguresc (Magyar Nemzeti Arcvonal), în prezent arestat, întreținea legături strânse cu GRU (spionajul militar al Rusiei), iar eurodeputatul formațiunii ultranaționaliste Jobbik, Bela Kovacs – poreclit KGBela – a fost acuzat de spionaj în favoarea Moscovei, pe baza unor informații clasificate obținute de jurnaliștii unguri de investigații.
Aceiași ziariști au lansat pe portalul de știri http://www.444.hu ideea că site-ul guvernamental destinat „consultărilor naționale” conținea un virus care permitea transferarea datelor de identificare a votanților spre Yandex (un fel de Google rusesc), iar exemplele ar putea continua.
Pe acest fond, surse apropiate unor servicii secrete occidentale, care monitorizează de mai mult timp strategia de politică externă a Budapestei, avertizează în legătură cu alinierea tot mai pronunțată dintre Ungaria și Federația Rusă și posibilul impact al acesteia asupra relațiilor cu partenerii din Alianța Nord-Atlantică.

Aceleași surse semnalează intensificarea acțiunilor serviciilor ruse de informații pe teritoriul Ungariei, ceea ce ar justifica teama unora dintre oficialii NATO că Budapesta ar putea să devină un fel de cal troian al Moscovei pentru slăbirea coeziunii transatlantice.
Confirmarea temerilor vest-europenilor vine și din partea unui fost ofițer ungar de contrainformații – Ferenc Katrein – care, într-un interviu publicat acum câțiva ani pe site-ul http://www.index-hu susținea că apropierea Budapestei de Moscova a generat efecte nedorite și în activitatea structurilor ungare de intelligence, care nu au fost autorizate să desfășoare unele operațiuni specifice, necesare în planul securității naționale.

Logodnică de-a pururi, soție niciodată (sic!)

Premierul Orban „este conștient că fondurile accesate de la Bruxelles țin în viață economia locală. Mai știe, de asemenea, că Budapesta nu poate negocia de pe poziții de forță cu Moscova, fie că este vorba de gaze, metrou sau Centrala nucleară de la Paks.
Ungaria nu poate oferi nimic rușilor, cu excepția primirii cu mare pompă a atotputernicului lider de la Kremlin”, aprecia nu demult politologul András Radnóti. Nici nu poate fi vorba de prietenie sau valori comune care să prefigureze o viitoare alianță, ci de o cooperare punctuală, bazată pe interese reciproce de moment, susține András Rácz, profesor la Universitatea Péter Pázmány din Budapesta, care afirmă că „rușii nu au nici cea mai mică încredere în Viktor Orban, pe care îl folosesc ca unealtă pentru diminuarea coeziunii din interiorul Uniunii Europene”.

Sursa: Publicația Periscop
https://www.acxie.ro/
_________________________________

Politicianismul lui Victor Orban sau cioara vopsită de pe gard
Ce a învățat Viktor Orban de la Vladimir Putin?

Despre mihailandrei

"Iisus Hristos a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoşi, dintre care cel dintâi sunt eu."(I Tim 1,15)
Acest articol a fost publicat în Europa, Rusia, UE, Ungaria și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Jocul periculos al Ungariei deranjează NATO

 1. Pingback: Ofiterii rezervisti din cadrul SIE – Jocurile insidioase ale tribului mongol din Campia Panonica. – Veghe Patriei

 2. Transilvania zice:

  Intentia Rusiei este de a desfiinta NATO cu orice pret si de asta publica atata propaganda anti-NATO si chiar stiri false. Este parte din doctrina lui Dughin de cucerire a Europei.
  Sa nu uitam ca imparatia Moscovei s-a marit in toate directiile inca din Evul Mediu, in timp ce se vaitau ca sunt atacati de alte popoare, la fel ca si acum.
  Evident ca lacheul Orban ajuta din toate puterile fiindca plata ce o asteapta e importanta.

 3. Zsolt B. zice:

  Viktor, parca ai mai slabit de cand faci papuci la Putin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.