Ce a învățat Viktor Orban de la Vladimir Putin?


Putin puppies

Putin puppies

Budapesta își face armată de trolli. Burse ungare pentru propagandă online

Fundația “Alianța pentru Noua Generație”/Szövetség az Új Nemzedékért Alapítvány, a fost înființată în 2012, de către Péter Ágh – parlamentar ungar, născut la data de 30.01.1982, în localitatea ungară Szombathely, care a avut calitatea de președinte al organizației de tineret Fidelitas, din cadrul partidului de guvernământ Fidesz, în perioada 2009-2015.

Pe platforma de socializare Facebook, există pagina comunității ”Szövetség az Új Nemzedékért Alapítvány”, cu acces liber la numărul de persoane care apreciază pagina – 275 și la persoanele care urmăresc pagina – 286.

La momentul înființării “Alianței pentru Noua Generație”, publicația ungară
pro-guvernământ “Magyar Nemzet” a preluat și promovat obiectivul fundației, postat pe pagina de Facebook a comunității “Szövetség az Új Nemzedékért Alapítvány”, acesta vizând:
Socializarea generației tinere în scopul de a deveni responsabilă pentru comunitățile maghiare mici și mari, pentru prezervarea, transferul culturii ungare și protecția mediului înconjurător, pe baza ideii solidarității creștine, a unei economii de piață bazată pe concurență loială și a unei națiuni ungare europene unite”.
Totodată, a fost prezentat președintele curatoriului fundației, respectiv Cser-Palkovics András, primarul Fidesz din localitatea Székesfehérvár, Ungaria.
Din articolul “Magyar Nemzet” (22.09.2012), rezultă că fundația a participat la evenimentul Jövő Hídja/Podul Viitorului de la Budapesta, unde a distribuit exemplare ale publicației sale, Motiváló/Motivator, în care László Kövér, președintele Parlamentului ungar, a publicat un articol inspirat de “tinerii talentați angajați în folosul familiilor și națiunii lor”.

De la data înființării, în mediul online nu au mai existat date despre activitatea fundației, exceptând cele două mesaje de pe contul comunității mai sus menționate, respectiv unul din 2013 și unul din 2014.

Cu toate acestea, potrivit unui anunț promovat de site-ul https://www.szoljon.hu/
(05.07.2019) și preluat de surse ungare regionale și naționale (06-11.07.2019), fundația a lansat un “Program de burse” care se adresează “studenților dedicați valorilor civice”, cărora li se oferă locuri de muncă part-time pentru a scrie articole, a se implica în activități comunitare și a contribui la organizarea de evenimente. ( … )
Programul de burse, intitulat Fúzió”/Fuziune, a demarat la data de 01.08.2019 și a durar până în decembrie 2019. Participanților acceptați li se oferea un salariu lunar de 60.000 de forinți (circa 200 dolari).

De asemenea, pe site-ul de promovare al Programului Fúzió se specifică faptul că solicitanții eligibili trebuie să se încadreze în grupa de vârstă de 18-25 ani și să fie înregistrați la cursurile de zi ale următoarelor instituții de învățământ superior din Ungaria:
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem/ Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta; Budapesti Corvinus Egyetem/ Universitatea Corvinus din Budapesta; Pázmány Péter Katolikus Egyetem/ Universitatea Catolică Pázmány Péter; Budapesti Gazdasági Egyetem/Universitatea de Economie din Budapesta; Eötvös Loránd Tudományegyetem/ Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta; Nemzeti Közszolgálati Egyetem/ Universitatea Națională de Servicii Publice; Pécsi Tudományegyetem/ Universitatea din Pécs; Szegedi Tudományegyetem/ Universitatea din Szeged; Debreceni Egyetem/ Universitatea din Debrețin; Széchenyi István Egyetem/ Universitatea Széchenyi István; Pannon Egyetem/ Universitatea Panonia; Miskolci Egyetem/ Universitatea din Miskolc; Szent István Egyetem/ Universitatea Szent István; Budapesti Metropolitan Egyetem/ Universitatea Metropolitană din Budapesta; Soproni Egyetem/ Universitatea din Sopron; Károli Gáspár Református Egyetem/ Universitatea Reformată Károli Gáspár.
Solicitanții trebuie să beneficieze de un certificat de competențe lingvistice de nivel mediu și avansat pentru o limbă străină, emis de o instituție de stat și de o recomandare din partea unui lider de organizație civilă sau publică, precum și de abilități de comunicare. ( … )

Totodată, fundația va încheia un acord de finanțare cu titularii burselor care va conține reglementările privind relația dintre bursier și fundație. Date suplimentare pot fi obținute la adresa de email palyazat@fuziokozosseg.hu.

Este interesant faptul că în anunțul acestui program se menționează că motivul care a stat la baza înființării burselor Fúzió este acela de a “oferi o oportunitate tinerilor simpatizanți ai actualului guvern de a-și exprima ideile on-line / off-line cu privire la cele mai importante întrebări și probleme ale sociețății ungare”.

De asemenea, sursa “Kolozsvári Szalonna”, descriind acest program de burse (06.07.2019), a concluzionat că scopul guvernului ungar este de a crea o armată de trolli care să-i răspândească mesajele politice. Cerințele pentru această activitate tind să susțină această suspiciune întrucât solicitanților li se cer abilități excelente de comunicare în scris și de utilizare a calculatorului și Internetului.
De asemenea, faptul că beneficiază de abilități avansate de limbă străină reprezintă un avantaj în evaluarea solicitării bursei.

Sursa ungară Media 1, îi cataloghează drept propagandiști voluntari ocazionali pe cei care devin membri ai Comunității studențești Fúzió.

Desigur, nu putem anticipa dimensiunea reală a acestui grup de propagandiști, însă după lista celor 16 universități de la care pot aplica doritorii, este posibil ca numărul acestor trolli guvernamentali să fie semnificativ.

La sfârșitul anului 2017, când imixtiunea Rusiei în alegerile americane era un subiect predilect al presei internaționale, raportul Freedom House, intitulat “Freedom on the Net 2017 – Manipulating Social Media to Undermine Democracy” a arătat că cel puțin 30 de guverne din întreaga lume au angajat Keyboard Armies / “armate ale tastaturii” sau Opinion Shapers / “formatori de opinie”. ( … )

Acest program de burse pare unul inedit. Deși este de necrezut ca Ungaria, aflată printre țările cu guverne angajate în activități de trolling, să solicite în mod deschis aplicanți pentru această activitate (cu siguranță au existat și înainte trolli guvernamentali), totuși până, în prezent, aparent, această activitate s-a derulat fără consemnări financiare în evidențele publice.

La 30.01.2018, sursa https://444.hu/, sub titlul “Unul dintre soldații de pe Faceook ai Fidesz ne-a spus ce armată virtuală a creat”, a prezentat un troll Fidesz, care a oferit detalii despre modul în care primesc instrucțiuni de la sediul partidului și cum trebuie să consemneze în foile de calcul Excel că și au îndeplinit cotele, însă din material rezultă că aceste personaje au desfășurat o activitate neplătită, fiind, aparent niște entuziaști ai partidului care voiau să răspândească crezul acestuia și să îi mulțumească pe politicieni.
Unii comentatori din presa ungară consideră că e posibil ca grupul de trolli neremunerați ai Fidesz, care lucrează în cea mai mare parte pe Facebook, să nu fi fost considerați utili pentru menținerea municipalităților ungare sub controlul Fidesz.
Astfel, propagandiștii Fidesz probabil doresc să atingă un nivel politic mai sofisticat, care ar putea fi asigurat de studenți. Organizatorii programului solicită aplicanți din toate universitățile din orașele mari, inclusiv din Budapesta, unde Fidesz ar putea întâmpina dificultăți în combaterea unei posibile creșteri a sentimentului antiguvernamental.

Așadar, acești “bursieri” sunt deocamdată o armată care nu e clar în ce direcție merge de aici înainte. Este foarte posibil ca ea să fie pusă să lanseze materiale, comentarii și chiar publicații în limbi străine care să acopere problematici ungare, să se adreseze unor autorități străine sau să susțină, de ce nu, activități anti-românești, ajutați de abilitățile lingvistice deosebite.

Mai ales că azi-mâine vine “Centenarul Trianonului”.

Sursa:
https://larics.ro/ce-a-invatat-viktor-orban-de-la-vladimir-putin-budapesta-isi-face-armata-de-trolli-burse-ungare-pentru-propaganda-online/
__________________________

Rusia + Ungaria = Love

Acest articol a fost publicat în Europa, Romania, Ungaria și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Ce a învățat Viktor Orban de la Vladimir Putin?

 1. Bendis zice:

  Budapesta are demult armata de troli! Profesionisti. Adica intel..
  Uite-i aici facand pe „nationalistii albi” si laudand husarii bozgori:
  https://disqus.com/by/theodoraavalon/ (fosta Cicciolina, dar fie vorba-ntre noi nu cred ca-i muiere, desi e fandosita)
  https://disqus.com/by/disqus_MPIpF74Bfr/ (bossul echipei)
  https://disqus.com/by/copyright301/
  https://disqus.com/by/EdelweissintheAlpsreturns/
  https://disqus.com/by/JSkoolafish/
  https://disqus.com/by/kathleen_garvey/
  https://disqus.com/by/Atoms_k/
  Si asa mai departe.. si de dreapta si de stanga. Sute de troli cu zeci de aliasuri care toti bat din palme pentru master Putin!

 2. Bendis zice:

  Trolaci unguri de la Russia Insider.. pupatorii in koor ai lui Putyin:
  https://disqus.com/by/googlehelyettyandex/
  https://disqus.com/by/mulegino1/
  https://disqus.com/by/flyingputer/
  https://disqus.com/by/disqus_MDLc5aMY09/
  https://disqus.com/by/xrgrsf/
  https://disqus.com/by/westwins/
  https://disqus.com/by/rogoracek/
  https://disqus.com/by/angharadkeltik/
  https://disqus.com/by/bobsten/
  https://disqus.com/by/Feriss_H/
  https://disqus.com/by/disqus_ttTiCVaOCn/
  https://disqus.com/by/rclivecorbyn/

  Muncesc baietii si fetele.. muncesc.. Ca Ardealu-i plata!

  Si un rusnac stupid care se da american.. dar nu stie sa scrie in „propria” limba!..face greseli ca rusii cand vorbesc engleza. Da’ lauda Rasiya din greu.
  https://disqus.com/by/Aerodromnya/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.