Trăiască prietenia ruso-americana!


WASHINGTON – În 2017, cu un an înainte ca Maria Butina să fie arestată sub acuzația de a acționa ca agent străin, a luat un mic dejun cu ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Sergey I. Kislyak, la reședința sa din Washington.

În acea perioada de înrăutățire a relațiilor, în timp ce dovezile despre amestecul Rusiei in alegerile americane se înmulțeau, domnișoara Butina, pe atunci studentă la Universitatea Americană, i-a povestit despre un program la școala ei care introduce studenții în bogățiile istoriei și culturii rusești, conform notelor ei despre conversația lor găsite ulterior de FBI.

Femeia americană care a creat programul, Susan Carmel, primise chiar o medalie de apreciere de la președintele Vladimir V. Putin.

Pe parcursul celor nouă ani ca ambasador, care s-au încheiat în 2017, domnul Kislyak a lansat o serie de eforturi pentru a utiliza cultura rusă ca instrument diplomatic. El a înscris un oligarh pentru a construi un „Lounge rusesc” în interiorul Centrului Kennedy pentru Artele Performante și a recrutat ajutor pentru salvarea unui parc de stat din California de pe locul unei așezări rusești din secolul al XIX-lea.

Dar aceste eforturi sunt aproape nimic fata de ceea ce el a ajutat să inspire la American University, un program robust la un colegiu respectat din Statele Unite, care sărbătorește arta Rusiei și istoria sa comună ca aliat american.

Programul, Institutul Carmel al Culturii și Istoriei Ruse, este conceput ca o inițiativă de pace și a sponsorizat evenimente care au prezentat spectacole ale unor artiști ruși cunoscuți, precum muzicianul de jazz Igor Butman și pianistul Denis Matsuev. Alte evenimente s-au concentrat pe teme de colaborare, cum ar fi cooperarea ruso-americană în al doilea război mondial și în timpul explorării spațiului.

Sute de persoane diverse participă la evenimente. Multe sunt orientate către studenți, care sunt transportați la Ambasada Rusiei de la șase colegii din zonă în autobuze și tratați cu seri de mâncare și filme rusești. La unele evenimente, s-a servit si vin, au spus studenții, deși acea practică s-a încheiat în urmă cu câțiva ani.

„Ce încercăm să facem” cu programul, Anton Fedyashin, directorul executiv de atunci al inițiativei, a spus în 2012, „este să expunem studenții americani la Rusia ca o superputere culturală”.
Criticii spun însă că Institutul prezintă o perspectivă prea favorabilă asupra Rusiei, concentrându-se pe gloriile artelor și istoriei sale, într-un moment de agresiune în Ucraina și de amestec electoral.

„Marea întrebare este,” a spus Hope Harrison, o cercetătoare a Războiului Rece de la Universitatea George Washington, „Este asta încă un alt exemplu de încercare de a extinde influența rusă în S.U.A?”

Universitatea a respins astfel de critici, susținând că Institutul este un program personalizat care evită dezbaterile politice contemporane, astfel încât să promoveze dialogul și aprecierea culturală, fără tensiunile actuale.

Institutul Carmel, numit la început Inițiativa pentru cultura rusă, s-a născut în 2011, într-un moment în care eforturile Kremlinului de a influența opinia americană nu erau atât de atent examinate ca în prezent. Guvernul rus a recunoscut o campanie de influențare pentru promovarea țării ca o forță globală cultă, binevoitoare. Aceste eforturi au fost uneori sporite de generozitatea oligarhilor ruși, care acționează independent sau la cererea Kremlinului, și care au oferit cadouri organizațiilor de artă occidentală sau au finanțat expoziții și spectacole în străinătate.

În acest caz, programul inspirat de fostul ambasador există la un colegiu al cărui nume este încărcat de simbolism, unul care are o istorie de pregătire a diplomaților și este un vecin apropiat al Străzii Ambasadelor din Washington. Peste 20.000 de persoane au participat la programele Carmel, potrivit Institutului, care plătește, de asemenea, pentru călătoriile studenților în Rusia, burse pentru studii acolo și sprijin pentru studenții de schimb ruși din America. Activitățile sale sunt uneori menționate în buletinul săptămânal al Ambasadei Ruse, alături de articole despre ultimele observații ale domnului Putin și alte știri diplomatice.

Alia Carlton, o studentă în științe politice a Universității Americane, care a participat la evenimentele Institutului, a declarat că nu a găsit părtinire in programul Carmel.
„Mesajul general este de deschidere și unitate”, a spus ea. „Singurele lucruri pe care le știam despre Rusia au fost negative. Am vrut să ies în afara zonei mele de confort.”

Totuși, alți studenți au spus că au considerat că evenimentele Institutului ignoră tensiunile actuale pentru a se concentra pe o imagine istorică a Rusiei și a culturii sale.
Jessie Drago, absolventă a universității americane, a declarat că, în timp ce a găsit orele de istorie ale universității echilibrate, a rămas departe de Institut din cauza relației sale strânse cu ambasada Rusiei.
„S-a părut că Institutul Carmel face eforturi uriașe pentru a oferi Rusiei o reputație mai bună cu studenții”, a spus ea, numind programul „un efort de a schimba ideea ‘inamicului’ din Războiul Rece”.

Anders Aslund, de la Consiliul Atlantic, un grup de cercetare în relații internaționale, a declarat că îl îngrijorează faptul că un program de la o universitate a Statelor Unite s-a implicat atât de mult cu Ambasada Rusiei și a prezentat conținut studenților care, în opinia sa, este unilateral.

Fondatoarea Institutului, doamna Carmel, o filantroapa în vârstă de 67 de ani, care conduce o firmă imobiliară comercială, descrie misiunea ei culturală ca fiind una de cooperare.
Ea a refuzat să fie intervievată, dar a răspuns întrebărilor în scris, nefiind de acord cu criticii care descriu programul drept părtinitor.

Dna Carmel a recunoscut în trecut că a fost inspirată să creeze programul după discuțiile cu domnul Kislyak, care a fost co-președinte de onoare al Institutului de ani buni. Solicitată să comenteze despre domnișoara Butina, în schimb a spus că programul „a fost format după mai multe întâlniri la American University”.

În afara de Institut, doamna Carmel a ajutat la finanțarea altor evenimente care sărbătoresc cultura rusă. Ea a organizat petreceri la Mar-a-Lago a lui Donald Trump în 2015 și 2016, care au onorat pe Valery Gergiev, dirijorul celebrei orchestre Mariinsky din Rusia, un aliat al domnului Putin și un susținător al anexării Crimeei. În anul următor, ea a ajutat la finanțarea unui concert la Catedrala Națională, prezentându-l din nou pe domnul Gergiev și a facturat „Concert pentru unitate”. Studenții universității americane au fost invitați; succesorul domnului Kislyak în calitate de ambasador a ținut un discurs; iar mass-media rusă a scris despre cooperarea culturala.

Dl Kislyak, care a devenit ambasador în 2008, a devenit un cunoscut insider in Washington al cărui stil bonom a contribuit la construirea multor relații. Cu toate acestea, în ultimii ani el s-a transformat într-o figură mai controversată, întrucât întâlnirile sale cu consilierii lui Trump au devenit subiect de anchetă. S-a întors la Moscova în iulie 2017.
Dar ani de zile a participat la evenimentele Carmel. El a fost în campusul universității, de exemplu, în 2012, când s-a instalat un bust al lui Tolstoi, cadou al unui sculptor rus, între clădiri.

Institutul Carmel a atras atenția anul trecut după arestarea de către F.B.I a domnișoarei Butina, o activistă din Rusia, care venise în Statele Unite pentru a obține un masterat în relațiile internaționale la American University. Ea a pledat vinovat la acuzația de a nu se înregistra ca agent străin, în timp ce lucra pentru a promova interesele Rusiei prin infiltrarea în cercurile politice ale SUA.

Domnișoara Butina, care spune că nu a funcționat niciodată ca agent ascuns și că a dorit pur și simplu relații politice mai bune, a fost eliberată luna trecută după ce a îndeplinit cea mai mare parte a pedepsei de 18 luni de închisoare. Conform scrierilor găsite pe computerul ei, ea a spus că a ales centre culturale precum Institutul Carmel pentru potențialul lor de a înmuia opinia publică americană față de Rusia.
„Centre culturale pro-ruse pentru dezvoltarea literaturii și muzicii”, a scris ea, „fără îndoială, joacă un rol important în pregătirea contextului și în dezvoltarea comunicării lejere.”

„Se potrivește cu ideea ei”, a spus Robert Driscoll, avocatul său, „că ceea ce construiește relații, ceea ce unește oamenii nu sunt negocieri politice abstracte, ci oameni care se bucură de filme împreună sau le place arta sau armele sau religia. Asta creează punți între oameni.”

La câteva zile după micul dejun din 2017 cu domnul Kislyak, domnișoara Butina s-a alăturat altor studenți ai Universității Americane din Rusia, Ucraina, Belarus și Azerbaidjan, într-o excursie a Institutului la Colegiul Gettysburg, unde au discutat relațiile ruso-americane cu studenți din Statele Unite.

Reacția ei la călătorie a fost inclusă ulterior într-un articol care a fost postat pe site-ul web al Universității Americane a Institutului Carmel.
„Ne-a ajutat să ne concentrăm”, a spus ea, „pe asemănări care ne unesc mai mult decât pe diferențele care ne despart”.

Cu toate acestea, după arestarea sa, cineva a scos o fotografie a vizitei care o includea pe domnișoara Butina și i-a editat comentariul din articol.

https://www.nytimes.com/2019/11/06/arts/american-university-russian-influence.html

Misiunea noastră
Institutul Carmel construiește conexiuni de durată între tinerii ruși și americani prin spectacole muzicale și de teatru, proiecții de filme rusești și sovietice, conferințe, schimburi și călătorii ale studenților și exponate de artă. Institutul oferă subvenții studenților ruși și americani pentru a studia reciproc in tarile lor.

TOAMNA 2019
Numele meu este Ivan
Proiecție de film
18 septembrie 2019
Ambasada Rusiei

Fascismul cotidian
Proiecție de film
2 octombrie 2019
Ambasada Rusiei

Douăzeci de zile fără război
Proiecție de film
14 noiembrie 2019
Ambasada Rusiei
https://www.american.edu/cas/carmel/

La Kremlin a avut loc o ceremonie pentru recunoașterea străinilor care au adus contribuții semnificative la consolidarea păcii, prieteniei, cooperării și înțelegerii reciproce între diferite națiuni.
Filantropul internațional Susan Lehrman, fondatorul Institutului Carmel al Culturii și Istoriei Ruse, a primit de la președintele Vladimir Putin un premiu de stat rus, Ordinul Prieteniei.

„În țările noastre, în Rusia și în SUA, există oameni care apreciază relațiile unii cu alții, respectă și iubesc cultura Statelor Unite și cultura rusă”, a spus Putin la o ceremonie la Kremlin din 4 noiembrie.
Președintele rus a lăudat programele de educație inițiate în SUA de Lehrman. Putin a subliniat că astfel de proiecte sunt vitale în aceste perioade în care relațiile Rusia-SUA „se confruntă cu provocări grave”.

„În toate eforturile mele filantropice, m-a ghidat principiul lui Fyodor Dostoievski, potrivit căruia„ Frumusețea va salva lumea ”. Institutul Carmel de Cultură și Istorie Rusă pe care l-am fondat se bazează pe principiul său ”, a spus Lehrman.
„Doar apreciind frumusețea culturii și respectând reciproc rădăcinile și istoria culturală, putem stabili legături mai puternice și mai autentice”, a spus ea. „Schimbarea reală trebuie să vină din inimă și cred sincer că cea mai mare modalitate de a ajunge la inimile și mințile oamenilor este prin frumusețea împărtășirii culturale și a dialogului cultural.”
https://www.rbth.com/news/2016/11/08/vladimir-putin-presents-the-order-of-friendship-to-susan-lehrman_646061

Dna Lehrman este un susținător avid al numeroase instituții culturale din Washington, DC. În prezent, este consilier al Consiliului James Madison al Bibliotecii Congresului, al Fundației Mariinsky din America, al Prietenilor Centrului Cultural Rus și al Fundației Culturale Americano-Ruse.
Federația Rusă a acordat doamnei Lehrman medalia Ministerului Afacerilor Externe pentru contribuții la cooperarea internațională. Este primul american care a primit acest premiu prestigios din partea Federației Ruse. Doamna Lehrman a primit, de asemenea, rangul de Cavaler al Legiunii de onoare din Franța și a fost recunoscută special pentru această onoare de către președintele Nicolas Sarkozy, care i-a acordat premiul din rezerva personală.

Doamna Lehrman a primit o serie de onoruri suplimentare, printre care Premiul pentru Lifetime Achievement a Centrului Eurasia si Premiul Ekaterina cea Mare de la Centrul Cultural Rus.
https://support.wilsoncenter.org/wwa–kennan-2015–susan-carmel-lehrman-bio-

Despre mihailandrei

"Iisus Hristos a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoşi, dintre care cel dintâi sunt eu."(I Tim 1,15)
Acest articol a fost publicat în America, coruptie, globalism, politicianism, Rusia și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Trăiască prietenia ruso-americana!

 1. Transilvania zice:

  Faimoasa fotografie de la Yalta, unde s-a vazut ce poate face „puterea cooperarii”.
  Stalin si „marii aliati” si-au impartit Balcanii intre ei: Americanii au luat Grecia (ca nu puteau sa-i lase pe rusi sa aiba baze la Mediterana), iar Stalin a luat restul.
  Si faimoasa hartiuta pe care au scrijelit sentinta de viata si de moarte a milioane de oameni:

 2. Bendis zice:

  Tanti asta care cica respecta radacinile si istoria culturala ar trebui sa mearga in Basarabia.. ca sa vada ce bine respecta acolo rusii istoria si radacinile si cultura romaneasca!
  De doua sute de ani le tot respecta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.