Fermierii de bani: modul în care oligarhii și populistii mulg Uniunea Europeana de milioane


Uniunea Europeană cheltuiește 65 de miliarde de dolari pe an subvenționând agricultura. Dar o parte din acești bani încurajează dictatorii, îmbogățește politicienii și finanțează relațiile corupte.

CSAKVAR, Ungaria – În cadrul comunismului, fermierii munceau pe câmpurile care se întind pe kilometri în jurul acestui oraș la vest de Budapesta, culegând grâu și porumb pentru un guvern care le furase pământul.

Astăzi, copiii lor trudesc pentru noi stăpâni, un grup de oligarhi și patroni politici care au anexat pământul prin acorduri opace cu guvernul maghiar. Aceștia au dat un nume modern unui sistem feudal, oferind locuri de muncă și ajutor celor care respectă și pedepsind revoltele.

După cum se dovedește, acești baroni funciari sunt finanțați și încurajați de Uniunea Europeană.

În fiecare an, blocul din 28 de țări plătește 65 de miliarde de dolari sub formă de subvenții agricole destinate să sprijine fermierii de pe continent și să mențină în viață comunitățile rurale. Dar în toată Ungaria și în mare parte a Europei Centrale și de Est, cea mai mare parte se îndreaptă către cei putini conectați și puternici. Primul ministru al Cehiei a strâns zeci de milioane de dolari în subvenții doar anul trecut. Subvențiile au subscris terenuri în stil mafiot în Slovacia și Bulgaria.

Programul agricol al Europei, un sistem care a contribuit la formarea Uniunii Europene, este acum exploatat de aceleași forțe antidemocratice care amenință blocul din interior. Acest lucru se datorează faptului că guvernele din Europa Centrală și de Est, multe conduse de populiști, au o largă latitudine în ceea ce privește modul în care subvențiile, finanțate de contribuabilii din toată Europa, sunt distribuite – și întregul sistem este secret.

O investigație a New York Times, desfășurată în nouă țări în timpul celei mai mari părți a anului 2019, a descoperit un sistem de subvenții care este în mod deliberat opac, subminează în mare măsură obiectivele de mediu ale Uniunii Europene și este afectat de corupție.

Mașinăria europeană de la Bruxelles permite această corupție, deoarece confruntarea cu ea ar însemna schimbarea unui program care ajută la unirea precară a tarilor. Liderii europeni nu sunt de acord cu multe lucruri, dar toți mizează pe subvenții generoase și pe largă discreție în cheltuielile lor. Renunțarea la acest sistem pentru a reveni la abuzuri în statele membre mai noi ar perturba averile politice și economice de pe tot continentul.

Acesta este motivul pentru care, odată cu extinderea proiectului de fermă pentru reînnoire în acest an, Bruxelles-ul nu se concentrează asupra eliminării corupției sau a înăspririi controalelor. În schimb, parlamentarii încearcă să ofere conducătorilor naționali mai multă autoritate cu privire la modul în care cheltuiesc bani – peste obiecțiile auditorilor interni.

Programul este cel mai mare element din bugetul central al Uniunii Europene, reprezentând 40% din cheltuieli. Este unul dintre cele mai mari programe de subvenții din lume.

Cu toate acestea, unii parlamentari de la Bruxelles care scriu și votează politica agricolă recunosc că adesea habar nu au unde se duc banii.

Un loc în care banii merg este aici, în județul Fejer, reședința prim-ministrului populist din Ungaria, Viktor Orban. Icoana pentru extrema dreaptă a Europei și critic dur al Bruxelles-ului și elitelor europene, domnul Orban este fericit să accepte banii Uniunii Europene. Ancheta New York Times a constatat că el folosește subvențiile europene ca pe un sistem de patronaj prin care își îmbogățește prietenii și familia, își protejează interesele politice și îi pedepsește pe rivalii săi.

Guvernul domnului Orban a scos la licitație mii de acri de pământ de stat către membrii familiei sale și apropiați, inclusiv unui prieten din copilărie care a devenit unul dintre cei mai bogați bărbați din țară, a descoperit ancheta Times. Cei care controlează terenul, la rândul lor, se califică pentru milioane de subvenții din partea Uniunii Europene.

„Este un sistem absolut corupt”, a spus Jozsef Angyan, care a fost cândva în funcția de secretar pentru dezvoltare rurală a domnului Orban.

Uniunea Europeană cheltuie de trei ori mai mult decât Statele Unite pe subvenții pentru ferme în fiecare an, dar, pe măsură ce sistemul s-a extins, responsabilitatea nu s-a menținut. Guvernele naționale publică câteva informații despre destinatari, dar cei mai mari beneficiari se ascund în spatele structurilor de proprietate complexe. Și deși fermierii sunt plătiți, în parte, pe baza suprafeței lor, datele privind proprietatea sunt păstrate în secret, ceea ce face mai dificilă urmărirea apariției terenurilor și a corupției. Uniunea Europeană păstrează o bază de date principală, dar, citând dificultatea de a descărca informațiile solicitate, a refuzat să furnizeze o copie pentru NYT.

Drept răspuns, The Times a compilat propria sa bază de date care, deși incompletă, a suplimentat informațiile disponibile publicului cu privire la plățile subvențiilor. Aceasta includea înregistrări corporative și guvernamentale; date privind vânzările și închirierile de terenuri; și informații despre documente și înregistrări funciare nepublice primite de la denunțători și cercetători.

The Times a confirmat oferte de terenuri de care au beneficiat un grup select de „insideri” politici, au vizitat ferme din mai multe țări și au folosit date guvernamentale pentru a determina plățile de subvenții primite de unii dintre cei mai mari dintre acești beneficiari. Ancheta The Times s-a bazat, de asemenea, pe activitatea depusă de jurnaliști maghiari și alții care au investigat abuzuri de terenuri, în ciuda represiunii împotriva media din partea guvernului domnului Orban.

Chiar dacă Uniunea Europeană susține programul de subvenții ca o rețea esențială de siguranță pentru fermierii muncitori, studiile au arătat în mod repetat că 80 la sută din bani se adresează celor mai mari 20% dintre beneficiari. Iar unii dintre cei de la vârf au folosit acești bani pentru a acumula puterea politică.

În Republica Cehă, cel mai mare beneficiar al subvenției este Andrej Babis, miliardarul agricultor care este și primul ministru. Analiza Times a constatat că companiile sale din Cehia au strâns cel puțin 42 de milioane de dolari în subvenții agricole anul trecut. Domnul Babis, care a negat orice infracțiune, este subiectul a două audituri privind conflictul de interese în acest an. În ultimii ani, guvernul ceh a adoptat reguli care facilitează marile companii – a lui e cea mai mare – să primească mai multe subvenții.

„Uniunea Europeană plătește atât de mulți bani unui oligarh care este și un politician”, a spus Lukas Wagenknecht, senator și economist ceh care a lucrat pentru domnul Babis. „Și care este rezultatul? Aveți cel mai puternic politician din Republica Cehă și este complet susținut de Uniunea Europeană.”

În Bulgaria, subvențiile au devenit ajutor social pentru elita agricolă. Academia Bulgară de Știință a descoperit că 75 la sută din principalul tip de subvenție agricolă europeană din țară ajunge în mâinile a aproximativ 100 de entități. În această primăvară, autoritățile au efectuat raiduri în toată țara, care au expus legături corupte între oficialii guvernamentali și oamenii de afaceri agricoli. Unul dintre cei mai mari producători de făină din țară a fost acuzat de fraudă în legătură cu subvențiile și așteaptă proces.

În Slovacia, procurorul superior a recunoscut existența unei „mafii agricole”. Micii fermieri au raportat că au fost bătuți și extorcați de terenuri valoroase pentru subvențiile pe care le primeau. Un jurnalist, Jan Kuciak, a fost ucis anul trecut în timp ce investiga mafioți italieni care s-au infiltrat în industria fermelor, a profitat de subvenții și a construit relații cu politicieni puternici.

În ciuda acestui fapt, reformele propuse sunt adesea defalcate sau date la o parte la Bruxelles și în multe alte capitale europene.

Oficialii Uniunii Europene au respins un raport din 2015 care a recomandat înăsprirea normelor de subvenționare a fermelor ca o protecție împotriva acaparării de pământ din Europa Centrală și de Est. Parlamentul European a respins un proiect de lege care ar fi interzis politicienilor să beneficieze de subvențiile pe care le administrează. Iar oficialii de top au respins sugestiile de fraudă.

„Avem un sistem aproape etanș”, a declarat Rudolf Mögele, unul dintre cei mai buni oficiali agricoli din Europa, într-un interviu la începutul acestui an.

Necunoscut este faptul că, în timp ce auditul poate surprinde incidente de fraudă totală, eliminarea corupției legalizate este mult mai dificilă. Uniunea Europeană intervine rareori în treburile naționale, lăsându-le pe seama liderilor aleși.

Puțini lideri au încercat o exploatare atât de obraznica a sistemului de subvenții ca domnul Orban din Ungaria. La mitinguri, el desfășoară o narațiune falsă potrivit căreia Bruxelles vrea să îndepărteze ajutorul agricol și să-l folosească pentru a aduce migranți, și că el singur poate să-l oprească.

Fermierii care critică guvernul sau sistemul de patronaj spun că li s-au refuzat subvențiile sau s-au confruntat cu audituri surprinzătoare și inspecții neobișnuite de mediu, campanii sofisticate de intimidare ca pe vremea comunismului.

O economie a hoților
Pentru a înțelege modul în care lideri precum Viktor Orban exploatează cel mai mare program de subvenții din Europa necesită o întoarcere de 15 ani, pe când Ungaria era optimista despre schimbare.

Într-un moment care a simbolizat triumful occidental în Războiul Rece, Uniunea Europeană a absorbit oficial o mare parte din „coșul de pâine” [producători de grâne] din Europa Centrală și de Est la 1 mai 2004. Ungaria, Republica Cehă, Polonia și Slovacia – toți foștii sateliți sovietici – au fost printre 10 națiuni care s-au alăturat blocului în acea zi (România și Bulgaria s-au alăturat trei ani mai târziu).

Pe fondul sărbătorilor, domnul Orban era în purgatoriu politic. El a fost primul ministru care a ajutat să ghideze Ungaria în uniune – doar pentru a vedea alegătorii dându-l pe el și partidul său, Fidesz, afara din funcție în 2002. Acum a observat și unul dintre primele grupuri de protest care au apărut în noua Ungarie: fermierii.

Agricultorii maghiari au aglomerat străzile înguste din Budapesta în 2005 pentru o demonstrație în masă. Ei nu s-au opus aderării la Uniunea Europeană. Departe de asa ceva. În calitate de noi cetățeni europeni, aceștia doreau subvențiile la care erau eligibili în cadrul Politicii agricole comune a blocului sau C.A.P, dar plățile nu ajunseseră. Guvernul de stânga al Ungariei era prea dezorganizat și nepregătit.

Încă de la început, subvențiile europene au reprezentat o grămadă de bani greu de imaginat pentru fermierii obișnuiți cu austeritatea comunistă. Programul a fost conceput după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a stimula salariile agriculturii și a intensifica producția de alimente în țările distruse de conflict. De-a lungul timpului, a devenit o bază critică în crearea economiei fără granițe care se va dezvolta în Uniunea Europeană modernă.

Liderii europeni au înțeles că absorbția foștilor sateliți sovietici ar aduce provocări, dar nu au înțeles pe deplin potențialul corupției din programul de subvenții.

În centrul său, programul este definit de o simplă propunere: Fermierii sunt plătiți în cea mai mare parte în funcție de câți acri recoltează. Cine controlează cel mai mult teren primește cei mai mulți bani.

Iar Europa Centrală și de Est avea o mulțime de pământ, o mare parte încă deținut de stat, o moștenire a erei comuniste. Oficialii europeni au lucrat îndeaproape cu noile guvernele la probleme precum îndeplinirea standardelor de testare a alimentelor sau controlul frontierelor, însă o atenție limitată a fost acordată subvențiilor.

„Au crezut că ne vor schimba”, a spus Jana Polakova, un om de știință agricol ceh. „Nu erau pregătiți pentru noi.”

Domnul Orban a arătat ce avea să vină chiar înainte ca Ungaria să intre în bloc. Înainte de a pleca din birou în 2002, domnul Orban a vândut 12 companii agricole de stat, care au devenit cunoscute drept „Duzina Murdara”, unui grup de cumpărători conectați politic. Cumpărătorii au obținut oferte de reducere și drepturi exclusive asupra terenului timp de 50 de ani, ceea ce i-a făcut eligibili pentru subvenții când Ungaria a devenit parte a sistemului doi ani mai târziu.

„Aceasta este o economie de relații, în care prietenii și aliații politici primesc un tratament special”, a spus Gyorgy Rasko, fost ministru ungar al agriculturii. „Orban nu a inventat sistemul. El doar îl conduce mai eficient.”

În afara funcției, domnul Orban a urmărit protestele fermierilor de la Budapesta și a văzut puterea politică și economică potențială a subvențiilor în mediul rural. De asemenea, a fost intrigat de bărbatul care a negociat cu succes în numele protestatarilor: Jozsef Angyan.

După căderea comunismului, domnul Angyan a arătat că micii proprietari de pământ ar putea menține satele în viață prin practici durabile. El a fondat un program de mediu la una dintre cele mai prestigioase universități din țară și a ajutat la construirea unei ferme ecologice numite Kishantos cu 1.100 de acri de grâu, porumb și flori.

„El a vrut să-i ajute pe fermierii locali”, a spus domnul Teichel, fermierul din județul Fejer, care a spus că domnul Angyan a fost un campion rar al micului fermier într-o țară în care politicienii corupți au condus o „economie hoți”.

După opt ani de la pierderea funcției, domnul Orban a candidat din nou la funcția de prim-ministru în 2010 și a dorit să curteze votul rural. Domnul Angyan era acum membru al Parlamentului, iar legăturile sale cu fermierii ii dădeau greutate politică în mediul rural. Domnul Orban l-a invitat in modestul său cămin, la vest de Budapesta.

Domnul Angyan concepea un guvern care sa le ofere micilor fermieri o importanta politica și economica. Domnul Orban a precizat că dorește să pună în aplicare ideile domnului Angyan și s-a oferit să-l facă sub secretarul dezvoltării rurale.

„Când Orban vorbește, vorbește cu o asemenea convingere”, a spus domnul Angyan. „Îl crezi. L-am crezut.”
După o victorie decisiva, domnul Orban s-a mișcat rapid, doar ca nu asa cum anticipase domnul Angyan.

Propunerea domnului Angyan cerea guvernului să-și împartă parcelele masive și să le închirieze fermierilor mici și mijlocii. Dar domnul Orban a vrut în schimb să închirieze terenuri întregi pentru o clică a aliaților săi, o mișcare pe care domnul Angyan a prezis-o va face ca țara să fie legata de partidul domnului Orban, Fidesz și aliații săi.

El știa, de asemenea, că subvențiile europene vor urma pământul, lărgind decalajul dintre bogați și săraci și făcând mai ușor pentru cei de la vârf să utilizeze puterea.
„Nu am avut absolut nicio șansă să realizez ceea ce voiam să fac”, a spus domnul Angyan.

În 2011, noul guvern al domnului Orban a început să închirieze terenuri publice. La început, oficialii au spus că numai fermierii locali, la scară mică, vor fi eligibili pentru închiriere. Dar, în cele din urmă, loturile au fost adjudecate unor persoane conectate politic, care, în unele cazuri, au fost singurii ofertanți prezenți la licitații. Până în 2015, sute de mii de acri de teren public au fost închiriați, iar o mare parte de către persoane apropiate de Fidesz, conform datelor obținute de la guvern și de domnul Angyan.

Noii deținători de contracte au plătit guvernului tarife mici, chiar dacă au devenit eligibili pentru subvenții europene. Afacerile au atras critici puternice în mass-media locală, însă fermierii obișnuiți n-au spus nimic, în ciuda faptului că au fost lăsați în afara.

Într-un exemplu, un puternic parlamentar Fidesz, Roland Mengyi, s-a inserat în procesul de leasing din județul Borsod-Abauj Zemplen, unde unul dintre asociații săi a câștigat închirieri pentru mai mult de 1.200 de acri. Domnul Mengyi este un personaj de dimensiuni mari, care s-a referit la el însuși ca „Lord Voldemort”. Ulterior, a fost judecat si condamnat la închisoare într-un caz separat pentru corupție aferentă subvențiilor europene.

Schimbarea bruscă de politică a domnului Orban l-a lăsat dezamăgit pe domnul Angyan și s-a simțit trădat. El a renunțat la guvernare în 2012, dar a rămas în Parlament, unde a încercat să-și împingă viziunea, chiar dacă guvernul se mutase în direcția opusă.

La o întâlnire cu ușile închise la începutul anului 2013, domnul Angyan s-a confruntat cu domnul Orban în fața celor mai de încredere aliați ai premierului din Parlament.
„O să distrugi țara!”, i-a spus domnul Angyan lui Orban.
„Esti un otrăvitor de fântâni”, a răspuns domnul Orban, uimind mulțimea cu o mustrare dură a unui fost membru al cabinetului său. „M-ai abandonat.”
În timp ce o tăcere șocată a căzut peste credincioșii partidului, domnul Orban s-a lansat într-un colocviu comparând politica cu un câmp de luptă. Cei care sunt loiali, a spus el, ar putea conta pe frații lor pentru protecție.
„Dar cei care nu sunt?” A întrebat premierul. „Vom trage asupra lor”.

Un feudalism modern
În 2015, domnul Orban a început să se miște și mai repede. Guvernul său a vândut sute de mii de acri de terenuri agricole de stat, o mare parte din acesta către aliați legați politic. Tehnic, a fost o licitație. Dar mulți fermieri locali spun că li s-a spus să nu deranjeze ofertele, deoarece câștigătorii au fost prestabiliți. Puțini își puteau permite parcele mari, oricum și multe altele nici măcar nu știau despre vânzări.

Un pensionar, Ferenc Horvath, în vârstă de 63 de ani, locuiește într-o baracă din județul Fejer și a descoperit tardiv că guvernul a vândut toate terenurile deținute de stat în jurul micii sale parcele.
„S-a întâmplat atât de repede”, a spus domnul Horvath. „Nu aveam habar că se poate cumpăra teren aici.”

Pe aproape toate părțile, domnul Horvath are acum un nou vecin, Lorinc Meszaros, un prieten din copilărie al domnului Orban și fost instalator care acum este miliardar. Garduri au răsărit peste noapte, iar duhoarea gunoiului de porc a căzut peste zonă.

Domnul Meszaros, împreună cu rudele sale, a cumpărat mai mult de 3.800 de acri doar în județul Fejer, potrivit unei analize Times a datelor funciare compilate de domnul Angyan și alte surse și confirmate prin vizite la fermă. Ginerele domnului Orban și un alt prieten al prim-ministrului au cumpărat și proprietăți mari la o distanță scurtă de mers cu mașina, a găsit The Times.

Predicția făcută de domnul Angyan – că politicile domnului Orban ar face ca țara să fie îndatorată la Fidesz și aliații săi – era realizată.

Este un tip de feudalism modern, în care micii fermieri trăiesc în umbra unor interese uriașe, puternice din punct de vedere politic – iar subvențiile Uniunii Europene ajută la finanțarea acestuia. În ultimii ani, potrivit unei analize Times a datelor de plată din Ungaria, cei mai mari destinatari privați ai subvențiilor la fermă au fost companiile controlate de domnii Meszaros și Sandor Csanyi, un om de afaceri influent din Budapesta.

Numai anul trecut, companiile controlate de cei doi bărbați au primit subvenții în total 28 de milioane de dolari.
Cei doi bărbați au relații radical diferite cu domnul Orban și partidul său.

Domnul Csanyi este văzut ca cineva pe care domnul Orban nu-și permite să antagonizeze. Este președinte al OTP Bank, una dintre cele mai importante instituții financiare ale națiunii și are o reputație de înlăturare a liderilor mercuriali. El a angajat politicieni fără lucru din toate partidele, iar conglomeratul său agricol, condus de fiul său, controlează acum două dintre companiile „Dizen Dozen” privatizate de domnul Orban.

Averea domnului Meszaros, în schimb, este strâns legată de premier. El și-a construit un imperiu câștigând contracte guvernamentale pentru proiecte finanțate în mare parte de Uniunea Europeană și recent a cumpărat companii care aparținuseră cândva unui magnat de afaceri, căzut în defavoarea domnului Orban.

Ele sunt eligibile pentru o serie de subvenții în cadrul politicii agricole comune, indiferent dacă sunt plăți directe bazate pe suprafață, subvenții direcționate către creșterea animalelor și a produselor lactate sau programe de dezvoltare rurală – toate fiind distribuite la nivel național de către guvernul Fidesz.

Pe hârtie, proprietarii de terenuri trebuie să se confrunte cu restricții. Guvernul maghiar a plafonat plățile de subvenții pentru cele mai mari ferme, o politică aparent progresivă susținută de reformatori. Însă fermierii spun că este ușor să se evite regula împărțind parcelele și înregistrând pământul la diferiți proprietari.

Rajmund Fekete, un purtător de cuvânt al domnului Orban, a declarat că procedurile maghiare de subvenționare „satisfac pe deplin” reglementările europene, dar a refuzat să răspundă la întrebări specifice despre domnul Angyan sau despre vânzările de terenuri de care au beneficiat rudele și aliații domnului Orban.

La Bruxelles, oficialii europeni au fost avertizați în mod special cu privire la problemele din Ungaria, chiar înainte de licitație. Un raport din mai 2015, comandat de Parlamentul European, a investigat acapararea terenurilor și a citat „tranzacții de teren dubioase” în Ungaria. Raportul a menționat chiar locuința domnului Orban din județul Fejer.

Mai pe larg, anchetatorii au descoperit că proprietarii bogați, conectați politic, aveau puterea de a anexa terenuri în Europa Centrală și de Est.
„Acest lucru se întâmplă în special atunci când conspiră cu autoritățile guvernamentale”, se arată în raport.

În Bulgaria, de exemplu, brokerii de teren au cerut legi care să le permită să anexeze eficient fermele mici.
Anchetatorii au punctat programul de subvenționare la fermă ca factor principal, spunând că a încurajat companiile să achiziționeze tot mai mult teren.

„Programul C.A.P. în acest sens, nu a reușit în mod clar să-și îndeplinească obiectivele declarate „, a declarat raportul, elaborat de Institutul Transnațional cu sediul în Amsterdam.
Într-un răspuns scris, oficialii agricoli europeni au denunțat concluziile ca nefiind de încredere, și au declarat că este de competența liderilor țărilor să stabilească și să aplice politicile naționale de utilizare a terenurilor.

În timp ce guvernul domnului Orban a început să scoată la licitație mii de acri aliaților săi, domnul Angyan a început propriul proiect. În afara guvernului, el a studiat meticulos vânzările de terenuri, alcătuind o baza de date pe care oficialii nu o puteau purifica cu ușurință. El a intervievat fermierii care au fost abandonați de guvern și s-au cartografiat legăturile politice între cumpărători – constatări susținute acum de analiza Times.

În afară de cei mai mari oligarhi ca domnul Meszaros, si alți susținători și simpatizanți ai domnului Orban au primit blocuri de terenuri publice.

În județul Csongrad, de exemplu, membrii familiei și asociații lui Janos Lazar, un parlamentar Fidesz, au fost printre cei mai mari cumpărători, obținând aproximativ 1.300 de acri. În județul Bacs-Kiskun, asociații și membrii familiei unui fost partener de afaceri al domnului Meszaros au cumpărat bucăți mari de teren. Și în județul Jasz-Nagykun-Szolnok, asociații și rudele oficialilor guvernamentali actuali și foști au fost printre cei mai mari câștigători la licitațiile funciare. De atunci, mulți au închiriat parcelele, la preț bun, unor mari companii agricole care primesc subvenții europene.

„Asta fac resursele Uniunii Europene și veniturile din țară”, a spus Mihaly Borbiro, fost primar al orașului Obarok, un sat minuscul din județul Fejer, la o scurtă distanță cu mașina de orașul natal al domnului Orban.
În timp ce patronii politici se îmbogățesc, mulți mici fermieri mizează pe subvenții pentru a supraviețui. Acest lucru îi descurajează să critice prea tare sistemul, au spus mulți dintre fermieri, în special în fața intimidării.

Ferenc Gal, care crește vaci, lucernă și câțiva porci la ferma familiei sale, a spus că a solicitat să închirieze aproximativ 320 de acri, deoarece subvențiile europene singure ar fi făcut-o profitabilă înainte chiar de a planta ceva. Fermierii locali trebuiau să fie preferați, dar pământul a mers către investitori înstăriți din afara orașului.

Când s-a plâns, s-a găsit repede transformat în paria. El a spus că inspectorii guvernamentali s-au prezentat la ferma sa, îngrijorați brusc de mediu și de calitatea apei. Oficialii locali i-au spus să nu se deranjeze să mai solicite subvenții rurale în viitor.
„Odată ce te afli pe o listă neagră”, a spus domnul Gal, „ești terminat.”

O politică a fricii
Pedeapsa l-a găsit și pe Jozsef Angyan.

La câteva luni după ce a renunțat la cabinet, oficialii guvernamentali au retras contractul de închiriere pe Kishantos, ferma ecologică pe care o ajutase să funcționeze timp de 20 de ani. Au dat pământul loialiștilor politici, care au arat pe câmpuri și au pulverizat terenurile de cultură cu substanțe chimice.

Apoi, oficialii școlii au închis departamentul domnului Angyan de la Universitatea Szent Istvan, distrugându-i moștenirea.

„Orban înțelege când trebuie să țină oamenii în frică”, a spus domnul Angyan.

În cadrul interviurilor din Ungaria, unii oameni de știință și economiști agricoli au refuzat să discute despre proprietatea terenurilor sau au solicitat să nu fie identificați atunci când discută cercetările lor. Și fermierii au văzut ce s-a întâmplat cu omul care a vorbit pentru ei.

Controlul subvențiilor europene de către domnul Orban contribuie la prevenirea unei alte revolte rurale, a spus domnul Angyan. Atâta timp cât guvernul administrează subvențiile, nimeni nu își poate permite să vorbească. „Dacă ești critic cu sistemul”, a spus el, „nu obții nimic”.

În plus, a adăugat el, nu există o opoziție reală în mediul rural. Asociația micilor fermieri ai domnului Angyan a făcut o alianță cu partidul de extremă dreaptă al domnului Orban pentru a-l alege pe primul ministru. Această relație l-a întrecut pe domnul Angyan, iar cei responsabili de grupul agricol dețin acum poziții guvernamentale puternice.

Domnul Angyan s-a retras din viața publică. În acest an, s-a întâlnit de două ori cu The Times, furnizând datele pe care le compilase.
După a doua întâlnire, domnul Angyan a încetat să mai returneze apelurile telefonice.

Când domnul Teichel l-a văzut recent la o înmormântare, părea învins. „El a renunțat la luptă”, a spus domnul Teichel. Ca de obicei, domnul Angyan a întrebat ce mai face fermierul și familia sa.
„Eu nu contez”, a răspuns domnul Teichel. „Sunt doar un soldat. Ce mai faci tu? Tu ești generalul.”
Domnul Angyan a răspuns: „Cum să continui când nimeni nu e de partea mea ?”
https://www.nytimes.com/2019/11/03/world/europe/eu-farm-subsidy-hungary.html?action=click&module=Top%20Stories&pgtype=Homepage

Transilvania

Despre mihailandrei

"Iisus Hristos a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoşi, dintre care cel dintâi sunt eu."(I Tim 1,15)
Acest articol a fost publicat în capitalism, comunism, coruptie, economie, Europa, politicianism, Ungaria și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Fermierii de bani: modul în care oligarhii și populistii mulg Uniunea Europeana de milioane

  1. Transilvania zice:

    Este evident ca Uniunea Europeana ii permite lui Orban si celorlalti smecheri obraznici ca el sa fure pe fata din fondurile europene. Daca ar vrea sa il opreasca ar putea fara indoiala dar probabil ca motivul pentru care este lasat sa-si faca mendrele e fiindca tine Romania in sah permanent. Este o amenintare continua la adresa integritatii tarii noastre prin starnirea minoritatii maghiare si anumite interese din Uniune considera ca este bine sa fie asa ca sa nu cumva sa ne ridicam fruntea din praf si sa vedem jugul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.