Rusia cooptează „bărbați tineri furioși”


Rusia cooptează bărbați tineri furioși: Cluburile de luptă, huliganii de fotbal neo-naziști și bandele de motocicliști servesc drept conducte pentru operațiunile de influență ale Kremlinului în țările occidentale.

În adâncimea pădurilor din Slovacia, foști comandanți ruși Spetsnaz i-au antrenat pe tinerii dintr-un grup paramilitar de dreapta, numiți Recruții slovaci. După invazia Rusiei în Ucraina în 2014, unii dintre acești proaspăt iesiți paramilitari s-au dus să lupte cu forțele ruse din estul Ucrainei, în timp ce alții au rămas acasă pentru a se agita împotriva NATO ca „organizație teroristă”.

Pe străzile orașului francez Marsilia, huligani de fotbal ruși tatuați cu inițialele serviciului militar de informații din Rusia, GRU, au atacat brutal fanii fotbalului englez în iunie 2016, trimițând zeci de fani răniți la spital. Alexander Shprygin, un agitator ultranaționalist și șeful Uniunii All-Russian a Suporterilor (un club de fani de fotbal pe care el susține ca a fost înființat la cererea Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, sau FSB), a fost arestat în timpul altercației și deportat din Franța.

În cimitirul de pe strada Fiumei din Budapesta, în mai 2017, o bandă de motociclisti ruși purtând steaguri roșii uriașe care afișau ciocanul și secera sovietice se îndreptau spre un memorial dedicat celui de al doilea război mondial. Ajunsi acolo, motocicliștii tatuați, însoțiți de diplomați în costume la patru ace ai Ambasadei Rusiei, au debarcat din motocicletele lor pentru a depune garoafe roșii în fața memorialului și apoi au postat un videoclip online.

Pare aproape prea ciudat să fie adevărat: cluburi de luptă, huligani de fotbal neo-nazi și bande de motociclisti care servesc drept conducte pentru operațiunile de influență ale Kremlinului în țările occidentale. Sună mai mult ca un episod al americanilor cu un joc Mad Max și Fight Club mixat. Cu toate acestea, este exact ceea ce se întâmplă în Europa și America de Nord, deoarece serviciile de informații din Rusia cooptează radicalii și bărbații tineri supărați pentru a încerca să submineze Democrațiile occidentale din interior. Și nu doar în lumea virtuală, ci în viața reală.

O parte din apelul acestei strategii este pur și simplu ciudatenia sa. Poate părea incredibil faptul că serviciile secrete ale Rusiei ar putea recruta sau radicaliza neonaziști sau persoane social excluse din Occident. Kremlinul poate argumenta cu ușurință că orice legături există între grupurile de extremă dreaptă din Rusia și Occident apar spontan și nu au nicio legătură cu statul rus. Dar, fie că este vorba de ultranaționaliști sârbi din Muntenegru sau neo-naziști din Ungaria, mâna serviciilor de informații din Rusia a fost deja expusă în multe cazuri. Războiul continuu al Rusiei în estul Ucrainei, purtat cu proxiuri separatiste sub comanda și controlul ferm al armatei ruse, a oferit un loc de recrutare convenabil pentru fanaticii de dreapta din Brazilia până în Belarus.

După ce Kremlinul și-a accelerat războiul ascuns împotriva democrațiilor occidentale în urma invaziei sale din Ucraina, serviciile de informații din Rusia au ridicat dramatic „măsurile active” (în jargonul de informații rus, activnyye meropriyatiya sau „măsuri active” se referă la o gamă largă de operații subversive și/sau influență ascunsă) folosind grupuri de extremă dreapta și marginalizate. Aceste grupuri servesc ca agenți desăvârșiți pentru îndeplinirea obiectivelor gemene ale Moscovei de destabilizare a societăților occidentale și cooptare a afacerilor și a elitelor politice occidentale.

Făcând legături cu grupurile radicale din extrema dreaptă și uneori din extrema stângă, Kremlinul a dezvoltat surogatele locale convenabile care pot amplifica principalele puncte ale propagandei sale, în timp ce trolii ruși consolidează narațiunile răspândite de astfel de grupuri pe internet.

Recrutarea de către Kremlin a neonaziștilor, bandelor de motocicliști, huligani de fotbal și luptători de stradă nu pare de obicei orientată spre răsturnarea armată a guvernelor democratice. Mult mai des, recrutarea, îndoctrinarea și manipularea grupurilor marginale de extremă dreapta pare să intenționeze crearea haosului politic în democrațiile occidentale și să submineze sau să slăbească instituțiile democratice. Dar, ocazional, ca și în Ucraina, aceste reprezentanțe pot funcționa direct în sprijinul operațiunilor din Kremlin.

Alexander Zaldostanov, fost dentist, este acum liderul unei bande de motocicliști ruși numiți Lupii nopții. Fotografiat în mod obișnuit cu echipamente de motociclist din piele neagră, Zaldostanov este o figură binecunoscută în Rusia: a fost un purtător de torță pentru Olimpiada de la Sochi din 2014 și a primit un ordin al onoarei de la președintele rus Vladimir Putin pentru „educația patriotică a tinereții”. Naționalist înflăcărat, Zaldostanov încearcă să evoce spiritul imperialismului romantic și al cuceririi modelat pe faimoșii călăreți cazaci ai Rusiei, precum și o rebeliune contraculturală destinată să atragă tinerii ruși. „Ideologia” unificatoare a Lupilor nopții, în măsura în care există, se bazează pe disprețul față de Occident, care este înfățișat drept slăbit, decadent, fără rădăcină și libertin. ( … )

După ce a ajuns în Sevastopol în februarie 2014, Zaldostanov a preluat comanda unui detașament al Lupilor nopții și a stabilit blocaje rutiere în jurul orașului. Câteva săptămâni mai târziu, motocicliștii au ajutat la asaltul sediului naval ucrainean pentru a forța predarea forțelor ucrainiene blocate în interior, marcând un punct de cotitură decisiv în operațiunea semi-ascunsă a Rusiei pentru a anexa peninsula. Rolul operațional al Lupilor nopții în această preluare armată a fost al doilea ca importanță după „omuleții verzi”, forțele de operațiuni speciale ruse, cu însemnele înlăturate. În ceea ce privește operațiunile psihologice ale GRU („psy-ops”), cu toate acestea, Lupii nopții au jucat rolul principal.

Presa de stat rusă și unii jurnaliști occidentali care i-au urmat, au înfățișat Lupii nopții ca pe niste localnici patrioți ce acționează spontan în sprijinul puciului rusesc, prezentând atrăgător povestea, precum și fotografiile însoțitoare și materialele video ale motocicliștilor tatuați. Narațiunea Kremlinului despre „băieții duri” care rezolvă singuri problemele a fost regizată cu grijă ca să distragă atenția de la povestea pe care Kremlinul nu voia să o spună: atacul coordonat al armatei ruse împotriva Ucrainei.

Deși natura exactă a legăturilor Lupilor nopții cu serviciile secrete ale Rusiei este încă oarecum întunecată, guvernul american consideră că, cel puțin, operațiunile lor din Crimeea din februarie până în martie 2014 au fost strâns coordonate de GRU. Când Statele Unite au sancționat Lupii nopții în decembrie 2014, Departamentul Trezorerie a notat într-un comunicat de presă că „Lupii nopții au fost strâns legați de serviciile speciale ruse.” Declarația enumera acțiunile grupului în sprijinul preluării Crimeei, inclusiv intimidarea, activitățile infracționale, răpirea, atacarea unei stații de distribuție a gazelor naturale și scoaterea pe furiș a membrilor regimului Viktor Ianukovici din Ucraina.

Legăturile Lupilor nopții cu Kremlinul sunt totuși evidente. Putin s-a întâlnit cu motocicliștii de nenumărate ori din 2009, iar el a sărit personal pe un Harley Davidson cu trei roți pentru a călări alături de ei în orașul port Novorossiysk în august 2011. Oricare ar fi fost impulsul inițial pentru înființarea clubului, până în 2010 acesta a fost complet transformat. Strategul politic al Kremlinului Vladislav Surkov – care a supravegheat mai târziu operațiunile ascunse ale Rusiei în estul Ucrainei – a susținut ideea de a folosi Lupii nopții ca pe un spectacol antioccidental pentru a galvaniza sentimentul naționalist rus, potrivit lui Peter Pomerantsev, expert în războiul informațional rusesc. Se pare că, de asemenea, Surkov a dat Lupilor nopții apariții în primetime la televiziunea rusă, transformând clubul motociclist obscur într-un nume cunoscut.

O serie de „spectacole” ale Lupilor nopții pentru copii (subvenționate de Kremlin) a prezentat personaje rusești care îi certau pe americani pentru că au amenințat Rusia cu sancțiuni, care se lăudau cu armele nucleare ale țării lor și denunțau „prostia ”din vest, după cum a raportat The Guardian. Astăzi, Lupii nopții organizează deseori spectacole elaborate de tip concert în Rusia, care se dublează ca mitinguri naționaliste și extravagante de tip Cirque du Soleil, la care vând articole de motocicletă de marcă și își comercializează propria linie de îmbrăcăminte.

Pe măsură ce legăturile lor cu serviciile de informații din Rusia s-au adâncit în urma operațiunii Crimeei, Lupii nopții și-au extins activitatea într-o serie de țări europene. Vizita lor din martie 2018 in asa-zisa Republika Srpska a fost subsubvenționată cu 41.000 de dolari de la Kremlin, potrivit The New York Times, și a avut un scop geopolitic clar: să ofere un sprijin vizibil președintelui pro-Kremlin din Republika Srpska, Milorad Dodik și să susțină tacit apelurile sale pentru secesiunea Republicii Srpska de restul Bosniei. (Secesiunea ar avea ca rezultat destrămarea statului multietnic fragil al Bosniei și ar împiedica apartenența sa la NATO și la Uniunea Europeană, un obiectiv principal al politicii externe a Kremlinului). În afara Republicii Srpska și Serbia, Lupii nopții sunt priviți cu suspiciune, dacă nu chiar ostilitate. Georgia, Ucraina, Polonia și statele baltice au interzis Lupilor nopții să intre în țările lor, înțelegând misiunea lor de a stimula confruntarea și haosul în cadrul societăților occidentale, în numele Kremlinului. Președintele slovac Andrej Kiska a numit recent Lupii nopții „un instrument al regimului [Putin]” și „un risc grav pentru securitate” pentru Slovacia.

Cu toate acestea, în timp ce unele țări occidentale au interzis intrarea membrilor individuali ai Lupilor nopții ruși, din punct de vedere constituțional nu pot împiedica proprii lor cetățeni să stabilească conexiuni particulare cu Lupii nopții. Astfel de conexiuni există în Ucraina, Slovacia, Letonia, Bulgaria, Macedonia, Germania, Serbia și Bosnia. Cele mai multe dintre acestea sunt gestionate de emigranți ruși, mulți dintre ei fiind cetățeni duali. În Statele Unite, potrivit Miami Herald, un fost oficial al FSB, Svyatoslav Mangushev, a înființat un club de motocicliști în Florida de Sud, numit „Spetsnaz”, care a fost modelat în mod liber ca „Lupii nopții”.

În 2014, în același an în care Lupii nopții originali conduceau atacuri armate pentru confiscarea peninsulei Crimeea, unul dintre membrii clubului Spetsnaz a solicitat sediul Lupilor nopții din Moscova pentru permisiunea de a înființa în mod oficial o afiliere de Lupi nopții americani. Potrivit Miami Herald, unul dintre partenerii de afaceri ai lui Mangushev la acea vreme era un oficial guvernamental rus care investise aproape 8 milioane de dolari în imobiliare din South Florida (deși unde a obținut capitalul pentru astfel de investiții, având în vedere salariul guvernamental, rămâne un mister). Astăzi, clubul de motocicliști Spetsnaz este defunct, poate ca urmare a atenției extinse a mass-media pe care a atras-o. Dar cazul curios al acestui club de motocicliști pro-Kremlin din Florida de Sud ilustrează atât amploarea cât și natura oportunistă a operațiunilor de influență ascunsă conduse de Rusia.

Pentru a înțelege modul în care grupurile de extrema dreaptă pot fi mobilizate de serviciile de informații din Rusia, e destul să avem în vedere doar cazul Muntenegrului, în care guvernul susține că GRU a căutat să organizeze o lovitură de stat pentru a asasina prim-ministrul țării și a semăna haosul în timpul celor mai recente alegeri parlamentare ale țării, în octombrie 2016. Planul GRU, potrivit procurorului principal al Muntenegrului care investighează lovitura de stat, a implicat utilizarea atacurilor cibernetice în aplicații populare de mesagerie precum Viber și WhatsApp și răspândirea zvonurilor false conform cărora numărul voturilor ar fi fost reglat de către partidul de guvernământ. Folosind această dezinformare, susțin procurorii, GRU a căutat să-i mobilizeze pe străzi pe protestatari. În continuare, un grup de mercenari angajați, îmbrăcați în uniformele de poliție din Muntenegru furate, urma să ia cu asalt clădirea Parlamentului și să traga în protestatari, pentru a provoca o dezordine violentă. În haosul care trebuia să urmeze, premierul urma să fie asasinat pentru a lăsa țara fără conducător.

Pentru a-și masca implicarea într-o operațiune atât de îndrăzneață împotriva unei țări pe cale de a deveni membra NATO, se presupune că GRU a apelat la grupuri de dreapta radicală pentru a-și efectua atacul planificat. Aleksandar Sindjelic, un martor al guvernului cooperant în acest caz, susține că a fost un conducător-cheie. Sindjelic a identificat doi ruși drept ofițeri GRU, spunând că au organizat și finanțat complotul și au descris operațiunea în detaliu. Sindjelic, care este căutat sub acuzații de omor în Croația, este un ultranaționalist sârb care a luptat în numele forțelor pro-ruse din Ucraina.

În Serbia, Sindjelic a fost membru local al clubului de motocicliști Lupii nopții. Co-conspiratorii săi au împărtășit medii similare ca naționaliști radicali și mulți au fost fie niște criminali mărunți, fie soldați pentru grupuri de criminalitate organizată din regiune. După ce Muntenegrul a făcut public presupusul complot, consilierul pentru securitate națională al lui Putin, Nikolai Patrushev, a zburat imediat la Belgrad pentru a-i extrage pe operatorii fugari din Serbia. Cei doi bărbați, Eduard Șișmakov și Vladimir Popov, au zburat înapoi la Moscova a doua zi după vizita lui Patrushev. Acum sunt judecați în absență, împreună cu 12 persoane deținute în Muntenegru. Procesul nu a fost încă încheiat. Între timp, președintele Donald Trump, în urma întâlnirii cu Putin la Helsinki, a pus sub semnul întrebării in mod public angajamentul Statelor Unite de a apăra Muntenegrul în caz de atac, în ciuda statutului de aliat al țării.

Cluburile de luptă ruse oferă un alt exemplu despre modul în care grupuri aparent inofensive care există independent de Kremlin pot fi instrumentate de serviciile de informații din Rusia. Un tip particular de club de arte marțiale, bazat pe stilul de luptă systema, care își are originile în Rusia medievală, este popular în rândul forțelor speciale rusești. Systema folosește un stil de luptă fluid și improvizațional, mai puțin legat de reguli decât judo-ul sau karate-ul și este proiectat pentru a produce durere maximă și lovituri letale unui adversar. În afară de natura dură a entuziaștilor săi, cluburile systema funcționează la fel cum fac cluburile normale de judo sau karate, organizând cursuri și sesiuni de antrenament în Rusia și în multe alte țări, inclusiv în Statele Unite.

În Occident, majoritatea cluburilor de systema sunt exact ceea ce par a fi. Cu toate acestea, potrivit unei investigații a UE Observer, o serie de cluburi de lupte systema din Europa și America de Nord își afișează în mod proeminent legăturile cu forțele speciale ale Rusiei și chiar folosesc însemnele GRU sau FSB în materialele lor promoționale. Aceștia apelează la expatriații cu gândire naționalistă, cum ar fi veteranii militari, și apelează la o subcultură rusă-naționalistă specială care glorifica serviciile secrete, la fel ca și clubul Spetsnaz din Florida de Sud. Mulți practicieni de systema călătoresc în mod regulat și în Rusia pentru a primi instruire avansată.

Boris Reitschuster, un expert german care a scris pe larg despre cluburile systema din Europa, susține că, chiar dacă marea majoritate a membrilor sunt pasionați obișnuiți ai cluburilor de lupte, aceste grupuri sunt folosite în mod activ de serviciile de informații din Rusia pentru a recruta agenți. Reitschuster citează estimarea unei agenții de informații occidentale că doar în Germania, cluburile systema au fost folosite pentru a recruta între 250 și 300 de agenți.

În astfel de cazuri, însă, termenul de agent poate fi oarecum înșelător. În timp ce cluburile de systema pot include agenți de informații rusești în sensul tradițional al termenului (adică ofițeri activi), mulți alții sunt probabil „agenți de influență” care nu servesc neapărat în GRU cu un rang sau o afiliere formală. Acești agenți de influență nu sunt folosiți în mod obișnuit pentru a accesa informații secrete și mulți nu știu despre propria lor manipulare de către un serviciu de informații străine.

Dacă unele cluburi de luptă rusești din Europa și America de Nord găzduiesc o mică parte din agenții afiliați GRU care se folosesc de mediul de luptă stradal pentru a livra un mesaj anti-occidental (și pro-rus), atunci activitatea lor nu este cu mult diferită de trolii care lucrează pentru Agenția de Cercetare a Internetului din Rusia. Diferența cheie ar fi că îndoctrinarea și recrutarea se fac personal, mai degrabă decât online.

Neo-naziștii, skinheads, huliganii de fotbal și grupuri violente similare din dreapta radicală au, de asemenea, potențialul de a servi ca agenți de influență pregătiți, adesea fără să-și dea seama, ai Kremlinului, care pot fi manipulați pentru a submina instituțiile occidentale. Kremlinul folosește grupuri de extrema dreaptă din mai multe motive. În primul rând, aceste grupuri pot fi manipulate și îndoctrinate prin intermediul rețelelor de socializare, ceea ce le face ținte perfecte pentru organizații precum Agenția de Cercetare a Internetului, ai cărei troli își pot mobiliza membrii cu mesaje aranjate cu grija. În al doilea rând, este probabil ca aceste grupuri să găsească atrăgătoare ideologia Kremlinului a „valorilor tradiționale rusești”, în special atunci când este contrastată cu valorile liberale occidentale, cum ar fi drepturile individuale, toleranța și auto-exprimarea. Grupurile de dreapta sunt mai ușor atrase pe orbita rusă cu retorică anti-imigranție, anti-lgbt și anti-feministă și printr-o narațiune care subliniază o viziune asupra lumii colectiviste, tribale și exclusiv rasiale.

Dreapta radicală occidentală este atractivă pentru Kremlin nu doar pentru că oferă o mulțime de recruți – adesea tineri albi mânioși – pentru a stârni protestele sociale, dar și pentru că servește ca ușă din spate pentru a stabili legături cu partidele politice de extremă dreapta și politicieni anti-sistem. Kremlinul consideră acești politicieni – precum Marine Le Pen din Franța, Frauke Petry din Germania și Matteo Salvini din Italia – ca berbeci ce pot fi folosiți pentru demolarea instituțiilor democratice și pentru a contesta sprijinul instituției politice pentru legăturile NATO, UE și transatlantice. Deși efortul Kremlinului de a coopta politicienii occidentali nu depășește obiectul acestui articol, este un motiv esențial pentru care Rusia investește resurse în cultivarea radicalilor marginali în Occident.

Cu toate acestea, din motive evidente, Kremlinul încearcă să-și ascundă sprijinul pentru grupurile de extremă dreapta, atât în Rusia cât și în alte părți. Un documentar BBC despre huliganii de fotbal neo-naziști ruși a înregistrat în secret pe liderul „ultrașilor” Spartak Moscova, explicând că armata sa de adepți a servit ca „soldații lui Putin”. La scurt timp după difuzarea documentarului, poliția rusă a emis un apel pentru toți cei care fuseseră intervievați în film pentru a raporta imediat la posturile locale de politie din Rusia și a semna formulare în care spun că au fost constrânși să mintă de BBC.

În ciuda eforturilor de a ascunde astfel de legături, sunt evidente sprijinul statului rus pentru cercurile de extremă dreapta din Europa. István Györkös, un neonazist maghiar care conduce un grup paramilitar de extremă dreapta numit Frontul Național Maghiar, servește ca un exemplu perfect al tipului de militant radical vizat de serviciile de informații ale Rusiei. Frontul național ungar este un grup neo-nazist care glorifică Waffen-SS și atacă regulat Statele Unite, pe evrei, persoane lgbt și liberali. Acesta organizează sesiuni paramilitare de luptă și glorifică mișcarea fascistă Nyilaskeresztes Párt – Hungarista Mozgalom din Ungaria, care a fost activă în anii 1930 și în timpul celui de-al doilea război mondial. Deși nu se știe exact cum au fost stabilite pentru prima dată legăturile lui Györkö cu serviciile de informații rusești, în 2012 Györkös a lansat un site web numit hidfo.net, care a glorificat Rusia lui Putin și a început să difuzeze propaganda Kremlinului.

În octombrie 2016, forțele de ordine ungare au ajuns la casa lui Györkö pentru a investiga rapoartele privind utilizarea ilegală a armelor pe proprietatea sa. În confruntarea care a urmat, Györkös a împușcat unul dintre detectivi, determinând o investigație largă în care autoritățile maghiare au descoperit că Györkös a organizat în mod regulat sesiuni de antrenament de luptă pentru membrii Frontului Național Maghiar în pădurea din afara casei sale. Mai șocant, autoritățile au aflat că la aceste exerciții au participat ofițeri activi ai GRU care slujeau sub acoperire diplomatică la Ambasada Rusiei la Budapesta.

Cazuri similare au fost documentate și în alte țări europene. În Suedia, când forțele de ordine au investigat un atac cu bombă asupra unui centru de refugiați din orașul vestic Goteborg, în ianuarie 2017, au descoperit că neo-naziștii care au săvârșit atacul au primit instruire cu arme de la un grup paramilitar rus. Grupul, Partizan, este tolerat de autorități și funcționează liber în Rusia. Cursurile sale de pregătire a armelor sunt organizate în numele unei organizații ultranationaliste numită Mișcarea Imperială Rusă, care a fost implicată activ în războiul rus din estul Ucrainei și al cărui obiectiv geopolitic actual, potrivit unui membru, este de a crea o „aripă dreapta”. În Danemarca, autoritățile de aplicare a legii au aflat că liderul frontului național danez de extremă dreapta, Lars Agerbak, a primit, de asemenea, instruire armată în Rusia. După ce a fost condamnat pentru încălcarea legilor armelor în Danemarca, Agerbak s-a mutat în Rusia. Deși acestea pot părea cazuri izolate, comunitatea de extremă dreapta din Europa este mare și în creștere, iar legăturile sale cu statul rus sunt comune. În Republica Cehă, numarul soldaților rezerviști care sunt radical-dreapta și neclintit pro-ruși, și care, la fel ca Frontul Național Maghiar, organizează în mod regulat antrenamente de luptă, a fost estimat în 2015 la 6000 de membri.

De asemenea, în Statele Unite, ideologii Kremlinului și dreapta alternativă au făcut cauză comună. În timp ce multe dintre aceste relații sunt rezultatul admirației reciproce mai mult decât al recrutării active, recentele acuzații împotriva Mariei Butina pentru funcția de agent rus demonstrează că Kremlinul caută, de asemenea, activ să cultive grupuri de dreapta americană.

Grupurile de extrema dreaptă consideră deja Kremlinul un aliat. La mitingul radicalilor dreptei din Charlottesville, Virginia, în august 2017, cântecele „Rusia este prietenul nostru!” au fost obișnuite. Richard Spencer, care a condus mitingul Charlottesville și dirijeaza o organizație de dreapta, numită Institutul de Politici Naționale, l-a lăudat pe Putin ca protector al rasei albe. Site-ul său, altright.com, prezintă articole precum „De ce anti-rasismul nu este altceva decât o minciună” și apără asocierea dreptei alternative [ alt right ] cu Putin, argumentând că „Rusia este una dintre puținele țări rămase care susține valori pro-europene precum forța, unitatea, conștientizarea rasială etc.” În mod similar, Alex Jones, îl lingușește pe Putin și a găzduit în cadrul emisiunii sale pe ideologul de la curtea Kremlinului, Alexander Dugin. Chiar și dictatorul sirian Bashar al-Assad este văzut într-o lumină pozitivă de către grupurile de dreapta americane, care îl înfățișează ca pe un salvator al minorităților creștine, răsunând ca o linie de propagandă comună a Kremlinului. Matthew Heimbach, un naționalist alb american care l-a lăudat pe Putin, rezumă opiniile de dreapta, atunci când spune „Eu văd Rusia ca un fel de axă pentru naționaliști … și nu doar naționaliștii albi – ci toți naționaliștii”.

Pentru a înțelege modul în care grupurile marginale precum huliganii de fotbal, neo-naziști și pasionații de cluburi de lupte dure ar atrage atenția serviciilor de informații din Rusia, este important să înțelegem că grupurile radicale au o istorie de a fi cooptați de serviciile ruse . În Uniunea Sovietică, KGB avea departamente întregi concentrate pe pătrunderea și, dacă era necesar, pe eliminarea grupurilor aflate la marginea societății care operau independent de stat și nu erau autorizate de Partidul Comunist. Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, KGB-ul nu a mai putut menține un gulag mare de prizonieri și a favorizat mai degraba cooptarea grupurilor ostile statului (statul rus are o istorie de exploatare a grupurilor criminale care se extinde înapoi în perioadele sovietice și chiar țariste). În loc să urmărească în mod constant grupuri delincvente în încercarea de a-i aresta pe membrii lor doar pentru a descoperi noi membri apărând în altă parte, serviciile de informații din Rusia, la un moment dat, au decis că este mult mai ușor să permită existența câtorva grupuri sancționate neoficial atât timp cât pot fi monitorizate și (cel puțin parțial) controlate.

Lecția e clară. Manipularea de către Rusia a grupurilor de extremă dreapta face parte dintr-o strategie deliberată de a submina instituțiile democratice occidentale. Trolii și serviciile de informații ale Rusiei vânează persoanele ostracizate de societate, pentru a le radicaliza și a le recruta pentru a duce război instituțiilor liberale ale țărilor lor. Pentru a face acest lucru, Kremlinul consolidează credința că democrația liberală este putredă și cultivă mânia și înclinația acestor persoane spre violență. Pe lângă stârnirea furiei și resentimentelor, Kremlinul folosește și finanțări ascunse pentru a-și controla agenda distructivă. Aceste eforturi se produc atât personal, prin studiouri de arte marțiale și cluburi de motociclete, cât și în lumea virtuală a social media, unde sunt în mare parte ascunse de forțele de ordine și publicul larg. Prin urmare, strategia de luptă împotriva acestei radicalizări va trebui să îmbine ceea ce se știe despre combaterea grupurilor de ură autohtone cu un set de instrumente de contrainformații actualizat. În cele din urmă, efortul de a identifica, expune și perturba manipularea de către Rusia a grupurilor antidemocratice nu va reuși decât atunci când depășește granițele naționale și implică o coordonare activă între toate statele democratice susceptibile de această formă particulară de influență malignă.

https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2018/08/russia-is-co-opting-angry-young-men/568741/

Transilvania

Acest articol a fost publicat în America, ateism, bolsevism, capitalism, comunism, coruptie, Europa, globalism, KGB, marxism, nationalism, politicianism, propaganda, Rusia, socialism, Totalitarism, ucraina, Ungaria, unguri și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Rusia cooptează „bărbați tineri furioși”

 1. Celavec zice:

  Atunci când banii, interesele, pokerul, serviciile secrete, politica şi lumea criminală îşi dau mâna, viața unui om nu costă nici o rublă rusească… gruparea РЖД de la Moscova, comandată și plătită de Renato Usatîi.
  Filmul e mai vechi dar Renato e mare bastan in continuare. Putin il protejeaza

 2. hthtny zice:

  sa il numesti pe Assad „dictator” este doar un gram de OTRAVA din cele 10 cate am cantarit in articolul asta.
  ps.
  cineva mi a hakuit parolele, haha, probabil is unu din cei „periculosi”pentru „democratiile europene”.
  kosk

 3. hthtny zice:

  ps
  cu ingaduinta adminului am sa mai postez pe aici cu nick „hthtny” deoarece emailul wordpress „kosk” cu tot cu parole a fost „resetat” de „man in black”. ca asa i in tenis..

 4. mihailandrei zice:

  Salutari Kosk!
  Fara grija, posteaza cu ce orice nick doresti. Regretabil ce s-a intamplat cu contul tau de la wordpress. Se pare ca in ultima vreme a crescut frecventa atacurilor la adresa celor care nu danseaza dupa muzica americana, ruseasca sau UE. In alta ordine, motivul pentru care a fost tradus articolul e dat de tema principala, adica imixtiunea, subversivitatea ruseasca in diverse tari. Transilvania a considerat articolul ca fiind interesant, exact din cauza temei pricipale. Assad e totusi evocat marginal. Insa contextul referintei pare mai interesant. Assad alawitul salvatorul crestinatatii. Pai Assad e cel salvat, fara sprijinul rusesc pana acuma era terminat. Eticheta de dictator nu e lipsita de temei. A mostenit functia prezidentiala de la tata-su care a stat la putere vreo 30 de ani. La randu-i, a fost ales in 2000 si 2007 fara opozitie.

 5. hthtny zice:

  sal andrei
  la o analiza sumara daca ma uit la inamicii lui Assad ,toata paleta de culori, de la headchoppers (Daesh, Tahrir al Sham, al Qaeda, al Nusra, etc) pana la jidani (IDF), amerikani, turci (TAF prin proxy sau direct),Rojava (militiile YDF), etc, etc, cu totii sub aceiasi umbrela, parca prind simpatie fata de „dictator”. si oricum daca Damascul era cucerit de „alianta”asta a orcilor, crestinismul in Siria era pa (prin disparitia fizica a crestinilor).

 6. mihailandrei zice:

  Apropo de Rojova. In 2015 media romanesca promova militia „Leii din Rojova” afiliata YPG (kurzi). Era evocat faptul ca doi romani se alaturasera militiei. Fezandasera articolele cu tot felul de mesaje laudative la adresa alor nostri. Publicasera datele de contact ale militiei, gen facebook. Un indemn mascat …
  https://www.stiripesurse.ro/militari-romani-voluntari-impotriva-isis_955442.html
  YPG si afliatii erau sustinuti de USA. Asa se explica de ce era permisa publicitatea pentru astfel de organizatii.
  Acuma, americanii s-au sucit, i-au lasat pe kurzi cu ochii in soare. In consecinta, otomanii, slugile rusilor, au intrat peste ei. Iar regimul Assad (tinut in viata doar de perfuziile rusilor) nu are nimic impotriva, cel putin deocamdata. Sa vedem cum decurg lucrurile.

 7. Bendis zice:

  @ hthtny

  Welcome to the club! crezi ca rusii nu sparg parole ? Mie mi-au spart mailul dupa primul comment negativ care l-am scris pe Russia Insider. Toate siteurile proRuse au troli de serviciu care swarm adica sar mai multi deodata pe comentacii care nu-s de acord cu ei; se numeste cenzura! desi ei nu recunosc!

 8. Transilvania zice:

  Draga Kosk, faptele sunt fapte, chiar daca nu suntem de acord cu ele si chiar daca nu ne place mesagerul. Nu inseamna ca ne transformam in liberali daca citam din presa principala apuseana care, oricat de ciudat ar parea unora, nu publica atatea minciuni cate i se pun in carca de catre partea opusa. Uneori e bine sa vedem si ce spun ei.
  Si apropo de partea opusa, e o dovada de mare maiestrie din partea Rusiei ca a reusit performanta de a convinge atatia oameni sa vada lucrurile din punctul ei de vedere. Este o dovada ca tehnicile de propaganda sovietice (desemnarea dusmanului poporului) combinate cu apeluri la religie potrivit fiecarei tari aproape ca nu dau gres.
  Dar sa ne gandim in primul rand de unde vin ele. Ni se tot spune de catre apologistii rusi ca Putin e un mare ortodox si merge la biserica si ca este o mare renastere a ortodoxiei in Rusia. Dar nu este deloc adevarat. Rusia este inca printre tarile cu cele mai multe avorturi din lume, ceea ce inseamna ca in realitate ortodoxia nu este primita de cea mai mare parte din populatie (lasam la o parte faptul ca sectele lor sunt foarte multe), fiindca daca ar fi atat de ortodocsi precum spun saiturile lor nu ar exista aceasta stare de lucruri.
  Iar in legatura cu mersul la biserica al lui Putin si subita lui convertire la ortodoxie, ca sa nu mai vorbim de pretentia de a fi considerat salvatorul crestinilor de oriunde, daca ne folosim ratiunea, logica si cunostintele de istorie putem sa ne dam seama ca este o mare prefacatorie.
  Sa zicem ca situatia ar fi la noi in tara: ar crede cineva ca securistii nostri au devenit dintr-odata crestini ortodocsi convinsi ? Ma indoiesc. Lupul isi schimba blana dar naravul ba.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.