Statul capturat


https://static.themoscowtimes.com/ image/article_1360/20/123-5.jpg

Desigur, este ironic că acuzația [ impeachment ] – dacă se ajunge la asta – ar fi fost provocată de Trump-Ucraina, mai degrabă decât de Trump-Rusia. Dar este și un indiciu mai larg: problema cu președinția Trump nu este că e o invazie străină, ci că este o subversiune internă.
Târgul pe care Donald Trump a încercat să-l facă cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy – ca și tranzacțiile pe care echipa lui le-a explorat cu președintele rus Vladimir Putin, sau faptul că vicepreședintele Mike Pence și un mare numar de ofițeri militari „aleg” să rămână în stațiunile lui Trump sau faptul că atât de mulți interlocutori străini și corporativi frecventează Mar-a-Lago – este simptomatic pentru perspectiva președintelui potrivit căruia întreaga sa funcție este o oportunitate de tranzacționare.

Există, până la urmă, lucruri pe care Trump le dorește: bani, greutate, faimă și poate mai multe. A fi președinte face lucrurile mai ușor de obținut, nu doar pentru că există un buget din care se poate șterpeli, ci și pentru că țara și lumea sunt pline de oameni care doresc și ei lucruri. Oameni ca Putin, sau Zelensky, sau prințul coroanei saudite Mohamed bin Salman, sau premierul chinez Xi Jinping, sau industria carbonului sau National Rifle Association. Din locul unde se află Trump, ar trebui sa fii orb pentru a nu vedea oportunitatea de a face afaceri – și un idiot să nu profiți.
Oamenii de știință politică numesc asta capturarea statului: când interesele private sunt capabile, în mod invaziv și persistent, de a submina funcționarea guvernului în scopuri proprii, dând afară interesele concurenților lor politici și economici și chiar – sau mai ales – cele ale publicului larg. Este apoteoza corupției și este un lucru pe care îl asociem în mod obișnuit cu țări precum Rusia.

E timpul să rupem acel obicei

Ca și Putin, Trump nu vede nici o distincție între interesul național și propriul său interes. Pentru Putin, aceasta se datorează faptului că e vrăjit de destinul său mesianic, crezând cu adevărat că a ridicat Rusia din genunchi, restabilindu-i locul în panteonul civilizațiilor. Trump vorbește și el bine, dar este mai probabil ca el, pur și simplu, să nu fi auzit niciodată despre interesul național sau, dacă a auzit, îl consideră puțin mai mult decât un basm.
Atunci când statele sunt capturate, elaborarea de politici se transformă în obținerea de profituri, împuternicindu-i pe cei care pot plăti și desconsiderand pe toți ceilalți. Este, printre altele, motiv pentru acuzație [ impeachment ]. Dar această problemă nu începe și se termină cu Trump și administrația sa.

Nu va dispărea pur și simplu pentru că el este înlăturat din funcție, fie prin acțiune sau urne. Nici nu va scădea, chiar și atunci când alde Pence sau Mitch McConnell vor fi votati afara. Necesită o reconfigurare radicală a relației americanilor cu statul lor.
Știm asta, pentru că am mai văzut-o – în Rusia. Când comunismul s-a prăbușit – din motive foarte bune – statul a trecut de la omniprezent la dispărut aproape peste noapte.

O instituție care le spunea cândva oamenilor unde să studieze, unde să trăiască, unde să lucreze, unde să călătorească, ce să citească și chiar ce să gândească a dispărut brusc. În momentul în care statul post-sovietic a apărut în cele din urmă, a venit ca un prădător, care prăda cetățenii și business-urile obișnuite – și era capturat până la vârf.
Cu timpul, rușii s-au obișnuit să vadă statul în primul rând ca pe o problemă. Cert este că majoritatea rușilor nu cred că statul – al lor sau oricare altul – ar putea fi vreodată un furnizor benefic de bunăstare, o autoritate de reglementare neutră sau un jandarm imparțial, iar acest fapt singur dezleagă mâinile lui Putin și colegilor săi pentru a-și abuza funcția.

Ca și în Rusia, tranzacționalismul Trumpian este rezultatul logic al unui proces care a început cu zeci de ani în urmă, cu cruciada dreptei împotriva guvernului ca furnizor al bunului public. Lubrefiat de insistența că guvernul este întotdeauna problema și niciodată soluția, o pană de austeritate, privatizare și dereglare a fost introdusa în relația dintre guvernul american și poporul american. Statul s-a transformat din ceva care asigură un câmp de joc echitabil, oferă o mână de ajutor și ne protejează de rău, la ceva care sperăm că in cel mai bun caz nu va face nici un rău.

Unii ideologi de dreapta or fi sperat că, lipsit de misiunea sa intervenționistă, statul va dispărea pur și simplu. Dar nici vorbă. În schimb, rămâne cea mai puternică instituție din țară, înzestrată cu puterea de a crea și distruge averile indivizilor, întreprinderilor și comunităților întregi. Numai că, în timp ce această putere era cândva îndreptată cel puțin parțial spre binele public, acum este tot mai redirecționată către interesele private. Și alegătorii nu mai sunt destul de atenți.
Aproximativ 99 de milioane de americani eligibili de a vota n-au votat la alegerile din 2016 – cu mult mai mult decât cei 65 de milioane care au votat pentru Hillary Clinton sau cei 62 de milioane care au votat pentru Trump. Necontrolată de teama politicienilor de o reacție a populatiei, corupția prosperă la cele mai înalte niveluri.

Rezolvarea acestui lucru necesită refacerea fricii de public în mintea politicienilor și aceasta înseamnă mai mult decât acuzații și alegeri. Pentru ca cetățenii să ia în serios toate alegerile, politicienii de toate culorile trebuie să redescopere o misiune pozitivă pentru guvern. Pot exista și ar trebui să existe diferențe de politică și preferințe, însă democrații și republicanii vor trebui să înceapă să vadă din nou statul la fel de relevant pentru viața lor, ca ceva care merită luptat și apărat împotriva dușmanilor străini și domestici.

Ca sa creăm un nou slogan, e timpul să facem guvernul din nou grozav [make government great again ]
https://www.themoscowtimes.com/2019/09/27/time-for-americas-opposition-to-learn-from-russias-a67491

Kremlinul spune că nu dorește să fie făcute publice transcrierile convorbirilor Trump-Putin

https://static.themoscowtimes.com/image/article_ 1360/50/5784ae679fd7417d96e61eb9b26fcebc.jpg

Kremlinul a spus că speră ca discuțiile dintre președintele Vladimir Putin și președintele american Donald Trump să rămână secrete în urma scandalului care a izbucnit în timpul convorbirii telefonice a lui Trump cu liderul Ucrainei.
Transcrierile de la întâlnirile față în față ale lui Trump și Putin nu au fost făcute publice, rapoartele spunând că Trump a făcut tot ce a putut pentru a le ascunde. În timpul unui apel telefonic din iulie, Trump i-a cerut președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy să-l investigheze pe Joe Biden, posibilul oponent al președintelui american la alegerile din 2020 – o cerere care a stârnit o furtună politică la Washington în această săptămână.

„Desigur, am dori să sperăm că în relațiile noastre bilaterale, unde există deja o mulțime de probleme foarte grave, nu vom ajunge la astfel de situații”, a declarat vineri Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului citat de site-ul de știri RBC.
https://www.themoscowtimes.com/2019/09/27/kremlin-says-it-doesnt-want-trump-putin-transcripts-to-be-made-public-a67477

Transilvania

Despre mihailandrei

"Iisus Hristos a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoşi, dintre care cel dintâi sunt eu."(I Tim 1,15)
Acest articol a fost publicat în America, capitalism, coruptie, globalism, liberalism, politicianism, propaganda, Rusia, Totalitarism, ucraina și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Statul capturat

 1. Oyster zice:

  Trump confunda interesul national cu al lui personal fiindca i s-a urcat puterea la cap, la fel ca si lui Putin si lui Orban. Putin omoara ziaristi, Orban ataca fizic opozitia, Trump isi flexeaza muschii americani in fata oricui.
  Aici confunda avocatul general al Statelor Unite William Barr cu avocatul lui personal Rudy Giuliani:

  Trump a declarat în repetate rânduri președintelui Ucrainei, printr-un apel telefonic, că Barr si avocatul personal al lui Trump, Rudy Giuliani, ar putea ajuta la investigarea rivalului democratic al lui Trump, Joe Biden, conform unei transcrieri a acelei conversații din vară.

  Giuliani, un fost primar al orașului New York, apare adesea în interviuri televizate, în calitate de apărător vocal al președintelui. Giuliani reprezintă interesele personale ale lui Trump și nu deține nicio poziție în guvernul Statelor Unite, cauzand indoieli despre motivul pentru care ar fi organizat o misiune pentru oficialii ucraineni.

  Barr este cel mai înalt ofițer de aplicare a legii al națiunii și conduce un departament al statului care are în mod tradițional oarecare independență față de Casa Albă.

  Cu toate acestea, pentru Trump pare adesea că nu există nici o diferență între cei doi avocați.

  Trump l-a laudat frecvent pe Barr și eforturile sale de a îmbrățișa agenda politică a președintelui. Acest lucru este în contrast puternic cu relația lui Trump cu primul său avocat general, Jeff Sessions, pe care președintele l-a criticat public în repetate rânduri.

  Frustrarea lui Trump față de Sessions a aratat clar modul în care președintele privește Departamentul de Justiție – ca o agenție de aplicare a legii care există pentru a-i îndeplini dorințele și a-l proteja pe el.

  https://tucson.com/news/national/govt-and-politics/trump-blurs-lines-between-personal-lawyer-attorney-general/article_8f8dce86-cfd1-5dab-b875-febea20baf75.html

 2. Andy zice:

  Sistemul e putred peste tot. Dar americanii crezandu-se exceptionali nu realizeaza cat de putred e si la ei
  https://blacknews.ro/ancheta-privind-rusia-contacte-intre-sua-si-serviciile-secrete-italiene/
  Si mare atentie la criza economica ce pare ca soseste

 3. Bendis zice:

  Nenea asta a uitat sa-l dea si pe Orban aici fiindca sa vezi ce stat capturat e la bozgori! 90% din presa e controlata de Fidezs! asta da ,ca pe vremea imperiului Austroungar. Dar noroc ca unii isi aduc aminte si protesteaza ca aia de la UE sint bezmetici de tot..
  Poftim! ‘stat capturat de Orban si erodarea legii’ ‘e greu de crezut ca cineva nominalizat de Orban ar putea promova legea’ ‘erodarea sistematica si deliberata a institutiilor independente din Ungaria in ultima decada’
  https://balkaninsight.com/2019/10/02/do-not-leave-eu-enlargement-in-orbans-hands/

 4. Florian zice:

  America a injunghiat in spinare aliatul kurd dupa ce l-a folosit in Irak si Siria. Uitati ce motiv de toata jena invoca Trumpy care se crede leader of the free world.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.