Cum transformă Rusia militarii americani în a cincea ei coloanăANCHETA

Cum vizează Rusia armata americană
Cu hackeri, troli pro-Putin și stiri false, Kremlinul își creste eforturile pentru a transforma militarii americani și veteranii într-o a cincea coloană.

În toamna lui 2013, Veterans Today, un site marginal american de știri, care ajută si fostii militari la găsirea de locuri de muncă și la plata facturilor medicale, a încheiat un nou parteneriat. A început să posteze conținut din New Eastern Outlook, o revistă geopolitică publicată de Academia Rusă de Științe, cu statutul guvernului, și cu titluri de genul „Ucraina Ku Klux Klan – Noul Aliat al NATO”. Cand Statele Unite au confruntat pe aliatul rus Bashar Assas in legatura cu folosirea de arme chimice împotriva copiilor sirieni în această primăvară, site-ul a trâmbițat, „Dovadă: Turcia a făcut 2013 Sarin Attack and Did This One Too One” și „Exclusive: Trump și-a cerut scuze Rusiei pentru atacul sirian”.

În ultimii ani, spun specialiștii în informații, Rusia și-a mărit dramatic „măsurile active” – o formă de război politic care include dezinformarea, propaganda și compromiterea liderilor cu mită și șantaj – împotriva Statelor Unite. Până în prezent, comisiile congresului, investigațiile oamenilor legii și controlul presei s-au concentrat asupra eforturilor incununate de succes ale liderului Kremlinului, Vladimir Putin, de a perturba procesul politic american. Însă o trecere în revistă a dovezilor disponibile și a relatărilor observatorilor Kremlinului arată clar că guvernul rus folosește același manual împotriva altor piloni ai societății americane, în primul rând printre cei militari. Experții avertizează că efortul, care a primit mult mai puțină atenție, are potențialul de a reduce capacitatea forțelor armate de a evalua clar intențiile lui Putin și de a combate eficient viitoarele agresiuni ruse.

În afară de propaganda concepută pentru a influența membrii serviciilor și veteranii, actorii de stat ruși se imprietenesc cu militarii pe Facebook prefacandu-se ca sunt femei tinere atrăgătoare pentru a strânge informații și vizând conturile de Twitter ale angajaților Departamentului Apărării cu atacuri „phishing” extrem de personalizate. Același grup militar de hackeri din Rusia, care a spart serverele Comitetul Național Democrat, „Fancy Bear”, a fost, de asemenea, responsabil pentru postarea publică a datelor militare furate online, în timp ce s-a prezentat ca susținători ai statului islamic în 2015, conform concluziilor unei firme de cibersecuritate. Și cea mai comună țintă a grupului de hacking pentru atacuri de phishing în Occident a fost personalul militar, soții/sotiile membrilor serviciului constituind o altă țintă demografică importantă, potrivit unei alte firme de securitate cibernetica.

În timp ce armata și contractorii săi au fost mult timp ținte ale unor atacuri cibernetice din partea puterilor străine ostile, campania rusă este de remarcat pentru intensitatea ei crescută, mai ales din momentul impunerii de sancțiuni economice occidentale în urma anexării Crimeei din 2014, si pentru noile ei tactici online. Toate acestea constituie un nou tip de război cu intensitate redusă sau „hibridă” pe care guvernele occidentale încă se luptă să le combată eficient.

http:// plancksconstant.org/blog1/gallery/russfem/big3902.jpg

„Suntem concentrați pe tufișurile de azalee de la marginea unei păduri de sequoia”, a spus generalul pensionar Philip Breedlove, care a renunțat la functie in iunie anul trecut după trei ani în funcția de comandant aliat suprem al NATO, unde a fost martor la o creștere a măsurilor active ruse împotriva Țărilor Baltice și a eforturilor de a răspândi dezinformarea negativă despre soldații alianței staționați în Europa.

Campania de măsuri active l-a urmărit pe Breedlove până și acasă după pensionare. În iulie, e-mail-urile furate din contul său Gmail au fost publicate pe site-ul rus DC Leaks, iar Breedlove a declarat că a fost vizat recent cu o serie de mai mult de zeci de e-mailuri de tip phishing sofisticate care se prefăceau că vin de la banca sa. Breedlove a refuzat să-și numească banca, dar a spus că este folosită de majoritatea colegilor săi, ceea ce l-a determinat să concluzioneze că motivele atacului de phishing erau mai degrabă politice decât financiare. „Ceea ce face Rusia în toată gama, de la audiențele noastre interne la publicul militar și altele”, a spus el, „este chiar astronomic”.

În secolul 20, agențiile de informații care doreau să-și facă relații cu soldați străini trebuiau să-și dea osteneala de a-și trimite oamenii prin barurile din apropierea bazelor militare, așteptând să apară soldatii și să le câștige încrederea cu câte o băutură rând pe rând.

Acum, social media face ca sa fie ieftin și ușor să se vizeze soldații și veteranii în locurile pe care le vizitează online pentru colectarea informațiilor și campaniile de influențare.

John Bambenek, un manager de informații despre amenințări la Fidelis Cybersecurity, a cărui activitate a inclus investigarea spargerii serverelor DNC, a declarat că Rusia este una dintre mai multe puteri străine care ademenesc prin social media pentru a aduna informații militare din USA. „Unele sunt destul de nesofisticate (femei atractive care trimit cereri de prietenie), altele se complică”, a scris el într-un e-mail. „Spionii înțeleg că se poate discerne foarte mult despre ceea ce fac forțele militare pe baza comportamentului neclasificat al soldaților.”

Formarea conexiunilor pe rețelele de socializare ar putea ajuta statele străine să comunice direct cu grupuri de soldați americani, o tactică folosită în conflicte recente atât de Rusia cât și de USA. În primele zile după anexarea Crimeei, soldații ucraineni au fost bombardați cu mesaje text de demoralizare, cum ar fi: „Soldat ești doar o carne crudă pentru comandanții tăi.” Înainte de invazia Irakului din 2003, armata americană a trimis emailuri în masă soldaților irakieni, încurajându-i să se predea, potrivit cărții din 2010 a lui Richard Clarke, „Războiul cibernetic”.

Pentagonul este clar îngrijorat. Purtătoarea de cuvânt a Departamentului Apărării, Linda Rojas, a refuzat să comenteze despre activități specifice, dar a spus că noile tehnologii au făcut militarii mai vulnerabili în cyberspațiu. „Proliferarea de comunicații bazate pe internet și aplicații de social media a crescut potențialul de utilizare nefastă care ar putea afecta personalul nostru”, a scris ea într-un e-mail. Rojas a declarat, de asemenea, că militarii lucrează pentru a rezolva amenințările crescânde prezentate de operațiunile de hacking și influență online. „Facem toate eforturile pentru a educa și informa personalul DoD despre aceste amenințări, în timp ce consolidăm capacitățile noastre de apărare a rețelei pentru a proteja infrastructura IT împotriva intruziunilor exterioare”, a scris ea.

Devenind prieteni pe Facebook cu soldați americani oferă, de asemenea, agenților străini posibilitatea de a posta propagandă care va apărea în fluxurile lor de știri.

Serena Moring, fost contractor militar dintr-o familie militară, a declarat că a fost pentru prima dată îngrijorată de sentimentul pro-rus în rândul soldaților pe rețelele de socializare în primăvara trecută, când un raport neverificat intenționând să relateze povestea unui soldat rus care murise eroic în timp ce lupta cu ISIS în Siria a început să circule printre membrii serviciului american pe rețelele de socializare.

„Tot răspunsul de la oamenii militari a fost de genul:„ Este minunat. Acesta este un mod epic de a muri „, a povestit Moring, 39 de ani.„ A fost o legătură de la soldat la soldat, care a fost creată prin intermediul social media. ”

Moring a spus că s-a alarmat în continuare, în timp ce prietenii ei din armată, inclusiv în domeniul informațiilor militare, au devenit admiratori admiși ai lui Putin și că acum face eforturi considerabile argumentând despre Rusia pe canalele Instagram și Facebook orientate publicului militar.

https:// i.ytimg.com/vi/4AyUUBBoAtQ/maxresdefault.jpg

În Vestul Sălbatic al rețelelor de socializare, este dificil să se deosebească sentimentul pro-rus real – ratingul de aprobare al lui Putin a crescut printre republicanii americani din 2015 și el este adesea pozitiv prezentat pe canalele de dreapta ca Fox News – de ceea ce este fabricat. Dar Breedlove a spus că o mare parte a sentimentului este generată de o campanie concertată de influență a Kremlinului. „Oamenii care apar pe site-urile veteranilor și cântând laudele lui Putin, se poate garanta că sunt troli și fac parte din armata care stă acolo si ne atacă în fiecare zi”, a spus el.

Putin a făcut din crearea unui „ecosistem mediatic alternativ” pro-rus pentru a sparge „monopolul anglo-saxon al fluxului de informații” o prioritate a politicii sale externe. O parte semnificativă a acestor operațiuni vizează comunitatea militară americană, iar activitatea rusă s-a accentuat în ultimii ani, pe măsură ce tensiunile au crescut în ceea ce privește sancțiunile, anexarea Crimeei și extinderea NATO.

Veterans Today este un site american care a fost fondat în 2003 în opoziție la invazia Irakului și care a început curând să publice teorii ciudate ale conspirației. Înainte să se asocieze cu Noua perspectivă estică a Rusiei în 2013, ea a format legături cu PressTV-ul susținut de stat în Iran și a avut in consiliul său de administrație un fost șef al serviciilor de informații din Pakistan, publicând titluri precum „echipele de moarte israeliene implicate în balta de sânge de la Sandy Hook.” Și „Terorismul acvatic al Indiei ca sa cucereasca Pakistanul ”.

New Eastern Outlook „a ales să lucreze cu VT după ce ne-a urmărit o vreme și ne-a văzut pentru platforma unică care suntem”, a explicat într-un articol despre aranjament redactorul Veterans Today, Jim Dean. El a descris-o ca o „căsătorie făcută în cer”.

O biografie a lui Dean facuta de VT listează mai multe rude și strămoși care au servit în armată și descrie apartenența sa la mai multe grupuri cu tematică militară, dar nu indică faptul că el însuși a fost militar. Președintele site-ului, Gordon Duff, a servit în Corpul marin din Vietnam și a început să contribuie la site în 2008. Într-un interviu din 2012, el a declarat: „Aproximativ 30% din ceea ce este scris pe Veterans Today, este fals fals. Aproximativ 40% din ceea ce scriu, este cel puțin intenționat, parțial fals, pentru că dacă nu aș scrie informații false nu aș fi în viață. ”

Veterans Today este proprietatea emblematică a „Rețelei Veteranilor de Azi”, care include un consiliu de muncă, o fundație pentru cancer și un site sora, Veterans News Now, care se descrie ca fiind „un jurnal online independent care reprezintă pozițiile și furnizează știri pentru membrii comunitatii militare și veterane.” Rețeaua este, de asemenea, afiliată cu Fundația Veteranilor pentru Educație și locuinte, care are scopul declarat de a strânge 500 de milioane de dolari în cinci ani.

Un formular pe VeteransTodayCancerFoundation.org a invitat veteranii care au nevoie de ajutor sa completeze un formular care le-a cerut să trimită detalii personale, inclusiv poreclele pentru conturile lor de social media.

Un administrator al rețelei Veterans Today, care a cerut să nu fie folosit numele său, a spus că board-ul de locuri de muncă, HireVeterans.com, are în prezent 35.000 de CV-uri active în sistemul său și că s-a asociat cu „companii majore din SUA pentru a-i ajuta să găsească veterani pentru ocuparea forței de muncă. ” Consiliul de muncă listează zeci de angajatori – inclusiv Bank of America, Merck, Geico și Westinghouse – care, în conformitate cu administratorul, au achiziționat abonamente premium anuale. Un articol din 2011 al companiei Fox Business recomandă angajatorii.

Administratorul a spus că, deși Veterans Today și board-ul de locuri de muncă erau ambele deținute de Success Spear, nu ar exista nicio cale pentru statele străine să acceseze informațiile personale ale veteranilor prin parteneriatele cu Veterans Today. Administratorul a spus că fundația pentru cancer nu a fost încă lansată pe deplin.

În octombrie 2013, în același timp în care Veterans Today a început să publice conținut din New Eastern Outlook, site-ul său soră Veterans News Acum a început să publice conținut de la Fundația Culturală Strategică [ Strategic Cultural Foundation ], un think tank din Moscova condus de Yuri Prokofiev, fost șef al Partidului Comunist al Moscovei și membru al Politburo-ului sovietic.

În octombrie 2015, Veterans Today s-a asociat cu un site web de afaceri militare proiectat în mod anonim si cu autori/scriitori anonimi numit Frontul de Sud [ South Front ], care a fost înregistrat la Moscova în luna aprilie tocmai cand Rusia își intensifica operațiunile de influență ca răspuns la sancțiunile occidentale.

De atunci, site-ul a publicat constant articole care împing linia de partid a Kremlinului, atât de la partenerul său rus, cât și de la colaboratorii săi. Acum, pe lângă faptul că au aflat despre „Trecerea in curand la fascism”, cititorii viziteaza Veterans Today – care are 45.000 de adepți pe Facebook și peste 900.000 de vizitatori unici pe lună – pentru a fi la curent cu noutățile sau pentru a consulta gratuit serviciile oferite veteranilor pot citi titluri precum „Pravda: Ucraina indignată de 80% dintre evreii aflați la putere” și „Trump umilit: Siria doboara 34 din 59 de rachete de croazieră, Rusia isi va moderniza curând sistemul.” Contribuțiile recente de la Frontul de Sud includ „USA este data inapoi fiindca Planul lui Trump pentru ajutorarea teroriștilor este dejucat de Rusia ” și „Utilizările politice ale rusofobiei ”. Iar contribuțiile recente din New Outlook Eastern includ: „Dacă NATO vrea pace și stabilitate, ar trebui să rămână acasă ”și „Bruxelles, NATO și Globaliști în dezordine totală.”

La sfârșitul anului 2014, Duff și Dean au participat la o conferință de combatere a terorismului în Damasc, în cadrul căreia Duff a proclamat delegaților din Rusia, Siria, Irak și Liban teoria sa conform căreia „guvernul SUA este subservitor pentru o organizație criminală mondială.” În acest martie, președintele Veterans Today a participat la o „Recepție VT” din Damasc, la care participanții au ținut discursuri flancate de portretele de dimensiuni mari ale lui Assad și Putin, potrivit videoclipului publicat de acesta pe YouTube. Duff nu a răspuns la o întrebare dacă vreo entitate străină a fost implicată în finanțarea călătoriei sale în Siria.

Un departament de stat expert în campanii de influență rusă care nu a fost autorizat să vorbească oficial a declarat că a luat notă de parteneriatul Veterans Today cu New Eastern Outlook și că Southfront pare a fi un front rus care își ascunde în mod deliberat originile. De asemenea, expertul a descris Fundația Culturală Strategică ca parte a aparatului de influență al Kremlinului și a menționat că Rusia a căutat mult timp să amplifice vocile teoreticienilor conspiraționali occidentali.

Kate Starbird, profesor la Universitatea din Washington, care a studiat rolul Veteranilor de astăzi în „ecosistemul media alternativ”, aliniat de Rusia, a descris site-ul drept un „partener activ” în diseminarea propagandei ruse.

În ciuda afirmațiilor adesea dezaxate și a sentimentului neplăcut al VT și al altor puncte de vânzare folosite de propagandiștii ruși, Starbird a spus că a ajuns să le considere vehicule puternice pentru dezinformare. „Eu si altii am crezut ca sunt marginale”, a spus ea. „Dar țintirea intenționată a armatei americane, activă și pensionară, pare a fi o strategie de război informațional. Am anecdote de la prieteni, membri ai familiei și acum străini care îmi povestesc despre membrii familiei lor care sunt profund implicați în acest ecosistem informațional.”

Joel Harding, fost ofițer de informații al armatei care lucrează acum ca cercetător independent, descrie Veterans Today, Veterans News Now și Frontul Sud [South Front ] drept „site-uri proxy rusești”. Harding a spus că, în combinație cu alte componente ale eforturilor de influență rusă, site-urile ar putea influența cu succes comunitatea militară pe termen lung. „VT și VNN nu vor determina soldații, pușcașii marini, aviatorii sau marinarii să tradeze sau să devină pro-ruși, nu de la sine”, a spus el. „Dar dacă cineva le consideră o sursă fiabilă de informații veridice si nu recunoaște că împing propagandă sau informații rusești cu o perspectivă pro-rusă, în timp se vor schimba.”

Într-un e-mail, reprezentanții Frontului de Sud care nu și-au furnizat numele au spus că site-ul nu are legături cu guvernul rus. Ei au sugerat că identificarea Frontului de Sud ca parte a aparatului de influență al Kremlinului ar merge contrar principiilor libertății de exprimare și ar fi discriminatoriu împotriva rușilor (o tactică comună a operațiunilor de influență rusă este invocarea valorilor occidentale în eforturile lor de a submina societățile occidentale). Fundația Strategică pentru Cultură nu a răspuns la mesajele care solicită comentarii și e-mailurile trimise la adresa de contact oferită de New Eastern Outlook au fost respinse de serverele web ale jurnalului.

Dean a spus că nu este conștient de faptul că cercetătorii au identificat Veteranii Astăzi drept un vehicul pentru propaganda rusă. „Apreciem publicitatea”, a scris el într-un e-mail. „Vă rugăm să le rugați să mențină treaba bună”. Nu a raspuns întrebarii dacă site-ul a primit finanțare de la entități străine. Debbie Menon, din Dubai, care a plecat recent din functia de redactor șef al Veterans News Now, nu a răspuns la niciun e-mail care o ruga sa comenteze.

Pe lângă operațiunile de influență, personalul militar și veteranii au făcut obiectul unei cote disproporționate a tentativelor de hacking din campania de măsuri active a Rusiei împotriva Statelor Unite.

http:// usdefensewatch.com/wp-content/uploads/2017/03/13942786_1.jpg

De fapt, hackerii militari ruși care au încălcat DNC-ul par să depună un efort la fel de mare pentru personalul militar actual cat si pentru fostul obiectiv politic. O supraveghere a securității de către grupul de hacking, cel mai cunoscut sub numele de „Fancy Bear”, le-a oferit cercetătorilor o fereastră publică către țintele a mii de încercări ale sale de phishing în perioada martie-septembrie 2015. Dintre oamenii vizați de Fancy Bear în afara fostei Uniuni Sovietice, 41 la sută erau membri militari actuali sau foști, potrivit unui raport al firmei de securitate cibernetică SecureWorks. Autorii și jurnaliștii au constituit 22% din țintele Fancy Bear; ONG-uri, 10 la sută; activiști politici, 4 la sută; și personalul guvernamental, 8 la sută. Dintre jurnaliștii și autorii vizați, mai mult de o cincime erau soții/sotiile membrilor militari care aveau bloguri despre viața militară.

Postarea datelor hacked, o nouă tactică folosită în atacul Rusiei asupra sistemului politic american, a fost, de asemenea, o componentă a măsurilor active ale țării împotriva armatei americane. Vara trecută, hackerii ruși au publicat e-mailuri furate de la Breedlove într-un efort de a jena NATO. Și în 2015, un grup care se numește Cyber Caliphate a deturnat contul de Twitter al Comandamentului central al Statelor Unite, direcționând adepții contului către un site unde grupul a postat date furate din armată. Cyber Caliphate se prefaceau susținători ai ISIS, dar, de fapt, acesta a fost un „steag fals” conceput pentru a ascunde adevărata identitate a făptuitorului, care era Fancy Bear, potrivit unui raport al firmei de cibersecuritate Trend Micro, care a declarat că autoritățile franceze au confirmat propria analiză a companiei care identifica grupul de hackeri din Rusia.

Pe măsură ce Washingtonul realizeaza amploarea masurilor active rusești, campania de hacking împotriva armatei continuă. Luna trecută, Time a raportat că oficialii americani de contrainformații au concluzionat în martie că hackerii ruși vizau 10.000 de angajați ai Departamentului Apărării, cu mesaje extrem de direcționate pe Twitter, concepute pentru a-i păcăli în descărcarea de virusuri care le-ar putea compromite conturile de Twitter, computerele și telefoanele.

Deși nu se așteapta nici o invazie rusă în stilul filmului „Zorii Roșii” în Statele Unite, campania de măsuri active a Kremlinului are potențialul de a slabi capacitatea și intenția forțelor militare americane de a combate viitoarele agresiuni militare rusești în altă parte.

Măsurile active ruse vizează sistemul militar și politic american ca parte a efortului mai larg de a submina instituțiile occidentale, inclusiv mass-media, piețele financiare și agențiile de informații. Datorită naturii sale multidimensionale și a utilizării tacticii neconvenționale, guvernul Statelor Unite s-a străduit cu greu să combată eficient efortul. „Aceasta este, evident, o provocare cu adevărat dificilă, iar o mulțime de oameni sunt îngrijorați că răspunsul nostru până în prezent nu a fost efectiv”, a declarat un expert în măsuri active care a depus mărturie recent asupra problemei în fața Congresului.

Și în loc sa slăbească după alegerile prezidențiale, aceste campanii au continuat să devină tot mai obraznice, după cum spune Tom Kellermann, CEO-ul Strategic Cyber Ventures, care le-a urmărit îndeaproape.

https:// img3.goodfon.com/wallpaper/big/6/86/medved-maskirovka-proiroda.jpg

În mai și iunie 2015, Kellermann, care era atunci ofițer șef de securitate cibernetică la Trend Micro, a declarat că firma sa a avertizat FBI și Biroul Directorului de Informații Naționale că hackerii de la Kremlin au întocmit o listă de 2.300 de persoane, cuprinzând cei mai puternici lideri din Washington și New York, împreună cu partenerii si familia lor pentru a fi vizati de o campanie concertată de hacking. Kellermann a spus că nu știe dacă guvernul a acționat în privința sfatului, care a avertizat că hackerii au capacitatea de a porni microfoane și camere de luat vederi pe dispozitivele personale ale țintelor lor pentru a obține informații sensibile despre viața lor personală. Dar crede că campania a compromis cu succes liderii americani, încurajând Kremlinul. „Când vă întrebați de ce anumite persoane acționează în anumite moduri”, a spus el, „trebuie să vă amintiți că acești oameni au fost avertizați că rufele lor murdare ar putea fi expusee.” (Purtătorii de cuvânt ai Oficiului Directorului Informațiilor Naționale și FBI au refuzat să comenteze.)

Kellermann a citat activitățile Shadow Brokers, un grup de hackeri care se crede ca e susținut de Kremlin, care a început să publice date furate de la NSA vara trecută și, cel mai recent, a publicat o scurgere de date în aprilie. Kellermann a spus ca atacurile online prefateaza atacuri armate in viata reala si a prezis că un conflict intre Statele Unite și Rusia este cel mai probabil să izbucnească în regiunea baltică.

„Sunt foarte îngrijorat”, a spus el. „Spațiul cibernetic este întotdeauna precursorul realității cinetice.”

https://www.politico.com/magazine/story/2017/06/12/how-russia-targets-the-us-military-215247

Oyster

Acest articol a fost publicat în America, antihrist, ateism, bolsevism, capitalism, comunism, coruptie, globalism, liberalism, marxism, politicianism, propaganda, Rusia, socialism, Totalitarism și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Cum transformă Rusia militarii americani în a cincea ei coloană

 1. Oyster zice:

  Departamentul Apararii o fi el ingrijorat, dar mai intai ar trebui sa-si caute tradatorii din propriile randuri, in special cei de nivel inalt. Si sa nu puna alti tradatori sa-i investigheze.

 2. Bendis zice:

  South front are doua sites una a lor oficiala si una la marele „saker” spionul personal al lui Dugin din Florida. intamplator in Florida e si un mare nucleu bozgoresc de lingai oficiali ai koorului rus.

 3. Bendis zice:

  http://khpg.org/en/index.php?id=1566478964
  Civili ucrainieni torturati de rusi pana la moarte dar nu auzim despre asta! doar despre pierderile lor din Donbas, nimic despre omuletii verzi killeri care au statui in Crimea.
  Da, stiu ca sint ucrainieni cu care noi avem dispute teritoriale dar nu e vina astor nenorociti..

 4. Bendis zice:


  Genul de poze cu care ademenesc trolii rusi pe fraierii americani.. Da’ ea s-apropie de 50 de primaveri..

 5. Oyster zice:

  De pe site-ul Fundatiei Culturale Strategice condusa de fostul sef al Partidului Comunist din Moscova si membru al Politburo:
  https://www.strategic-culture.org/news/2019/09/17/boltons-firing-opens-new-potential-for-russia-china-us-alliance/

  * Bolton promoveaza narativa anti-rusa in Moldova [ adica altfel Moldova era cu siguranta pro-rusa ]
  * Singura speranta a Poloniei de a evita sa fie prinsa intr-un schimb de lovituri nucleare intre Rusia si USA e de a parasi NATO si a accepta oferta Chinei de a deveni membra a Drumului Matasii [ santaj ]
  * Alianta Rusia-China-USA [ adica Oceania, Eurasia si Eastasia din 1984 a lui Orwell ]

 6. Maxxy zice:

  ungurii au batut in state o batrina fiindca fiul ei il critica public pe orban

 7. Transilvania zice:

  Foarte interesant si de speriat cu ce pot sa-l santajeze rusii pe presedintele Trump ale carui rufe murdare se spala in presa si la televizor de zeci de ani. Ce poate sa fie oare la mijloc ? E drept ca doua din nevestele lui sunt din fostul bloc comunist si de origine slava, dar poate e doar o coincidenta.
  In orice caz s-a publicat transcriptul convorbirii lui cu presedintele ucrainean Zelensky unde ii spune aceluia sa caute orice gaseste in legatura cu Biden si fiul sau si sa-i dea informatia. Este exact ce discuta sit-urile si agentii rusi de influenta peste tot in incercarea de a discredita candidatii partidului democrat, dar cand o face presedintele SUA nu sade bine deloc.

 8. Bendis zice:

  Ce canta Orangutanul Orange in timpul alegerilor ? Lock her up! adica bagati-o la-nchisoare pe Hillary. Si de ce n-a bagat-o pana acum ? Fiindca NU are dovezi.. fiindca rusii au confectionat toata mascarada. Totul a fost doar o campanie de calomnie cu care Orangutanul a fraierit alegatorii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.