Contra amăgirilor de la Kremlin (1)Câteva precizări. Domnul Vlad Cubreacov a avut amabilitatea să publice traducerea unui interviu al domnului Dughin. Interviul e mai vechi, din 2013, însă ideea, mesajul de
fond, rămâne în actualitate. Totul se învarte în jurul proiectului politic, religios, cultural, economic și militar, denumit Eurasia. Acest proiect e un ambalaj strălucitor și foarte atrăgător ce ascunde concepții mai vechi, precum slavofilia sau panslavismul la care se adaugă o doză mare de sincretism.
Respectăm inteligența și erudiția domnului Dughin și a echipei sale, însă nu plecăm genunchiul în fața celor ce au greșita impresie că Moskova e “a treia Roma”.
Stimați slujbași ai Kremlinului, degeaba încercați să vă substituiți Imperiului Roman de Răsărit și de Apus invocând epoca lui Constantin cel Mare până la Carol cel Mare. Degeaba vă chinuiți să subordonați creștinismul. Ortodoxia și Catolicismul nu-s florile de la butoniera fracului vostru!
Degeaba încercați să speculați în favoarea domniilor vostre vechile disensiuni oficializate odată cu Marea Schisma. Nu aveți urmă de ascendent moral, și nici justificare istorică. Faptul că Anna, sora împăratului Vasile II, s-a căsătorit cu cneazul Vladimir, nu înseamnă că varegii de odinioară și rușii de astăzi sunt foști sau actuali lideri religioși ori laici. Mergând pe logica voastră, ne permitem un mic exercitiu de imaginație. Și noi ne putem juca cu diversele legături de sânge dintre valahi și marile case din Răsărit și Apus. Oricând putem apela la fantezie pentru a improviza motive ce ar justifica pretențiile valahe la tronul imperial sau cel al creștinismului. Mihai Viteazul, după mamă, descinde din familia Cantacuzino înrudită la rându-i cu Comnen și Paleologu. Ștefan cel Mare s-a căsătorit cu Maria de Mangop (familia Paleologu) principesă de Theodoro (Crimeea). Iată două exemple, însă dacă răscolim prin istorie găsim și altele numai bune să servească, de pildă fanteziei, precum că “a patra Roma” suntem noi. Desigur, nu procedăm ca slavofilii și panslaviștii, nu începem să credem că ideile fanteziste devin adevăr incontestabil, axiomă. Domnul Dughin și echipa sa ar trebui să lase ideile imperiale deoparte. Mai bine și-ar convinge liderii că e cazul să-și ceară iertare pentru răutățile țariste și comuniste. Sau rapturile teritoriale, hoțiile (tezaurul României e un bun exemplu), Katyn, Fântâna Albă și gulagurile sunt lipsite de relevanță, sunt doar mofturi cu care vă plictisim?
Altfel, cum se împacă sub sceptrul rusesc al Eurasiei, culturi și tradiții diferite ca cele din China, India, Pakistan, Iran cu cele din Europa? “Pax slavika” să fie răspunsul? Pace în termenii Moskovei? În comparație cu românii, e clar că rușii sunt o mare forță. Dar nu e o noutate, așa a fot tot timpul. În ciuda acestui fapt am rezistat! Românii au fost și rămân un ghimpe în coasta rusească. Vom înțepa trufia moskalului în continuare.
Deși sunt multe de spus, ne oprim aici. Lăsăm cititorul să concluzioneze așa cum dorește. În partea a doua vom opune domnului Dughin, excelenta scriere “Eminescu și panslavismul”, a preotului Horia Nițulescu.
__________________________________________________

“Alexandr Dughin despre ideea națională rusă: cotropirea și anexarea Europei de către Rusia și transformarea popoarelor și statelor în protectorate ale Moscovei sub conducerea unui țar rus de la Atlantic la Pacific.”

Emisiunea DISCURS
Să anexăm Europa – asta e rusește!
Opinia lui Alexandr Dughin

Astăzi în Rusia se resimte foarte acut lipsa ideii naționale. Pe de o parte, toată lumea înțelege necesitatea acestei idei, pe de altă parte, nu este chiar atât de simplu să propui ceva bine gândit, ceva nou, dacă doriți, sau ceva convingător. Și timp de mulți ani am cugetat asupra acestei probleme și asupra problemei ideii naționale și mi-a venit recent în cap, analizând evenimentele din lume, vizitând diverse țări europene, gândul privind modul de soluționare a chestiunii ideii naționale. Voi expune acest gând cu titlu de propunere, în calitate de ipoteză. Ei, dar mai departe probabil că societatea, sau mai întâi de toate statul va decide dacă îl acceptă sau nu. Ideea este următoarea: noi trebuie să cotropim Europa. Să o cucerim. Și să o anexăm.

Iată, mai întâi, mulți vor spune: ei, ce mai e și cu asta, ce idee e aceasta: să cotropim, să anexăm, să includem în granițele noastre, să cucerim? Dar, pe de altă parte, după ce prima aversiune va trece, sau prima revoltă, sau senzația că s-a spus ceea ce nu trebuia, ceva negândit sau poate ceva propriu altor timpuri, altei epoci, și că, în general, ce mai înseamnă să cotropim Europa, ei bine, atunci când toate astea vor trece, ei dar mai întâi trebuie să oferim această posibilitate ca oamenii să cârâie cumva, să țipe acolo. Liberalii vor spune: ei, la noi toate se întâmplă astfel întotdeauna și de aceea vă comportați voi așa… Iată, atunci când acest val se va stinge, valul agenților țipălăi ai Occidentului, a coloanei a cincea și a tot felul de forțe cobitoare și atunci când chiar nedumerirea patrioților care, mai pe scurt, reduc agenda zilei doar pentru a se salva, doar pentru a supraviețui, doar pentru a se menține, iată când această revoltă, acest val se va stinge, ne vom putea gândi: da de ce oare nu?

Și atunci să ne amintim bunăoară de proiectele marelui nostru poet Fiodor Tiutcev, care a avansat o asemenea concepție în secolul XIX. El considera că Imperiul rus trebuie să cotropească Europa, că țarul Rusiei trebuie să fie țarul întregii Europe și, astfel, să refacă Imperiul bizantin. Le putem acorda lor o largă autonomie în cadrul acestui Imperiu roman global sau al celui de al treilea Imperiu roman. Ortodoxia se poate înțelege de minune cu cercurile conservatoare catolice. Catolicilor nu le vom interzice să-și mărturisească credința pe teritoriul nostru imperial, cum a fost în perioadele timpurii ale unității imperiale din, să zicem, epoca lui Constantin cel Mare până la Carol cel Mare și, în condițiile unei anumite autonomii, Europa occidentală oricum recunoștea unitatea împăratului bizantin.

Pe de altă parte, anume această idee imperială poate fi întâlnită la Nietzsche. Nietzsche spunea: Europa să fie cum era Grecia sub protecția Romei, fie ca rușii să cucerească Europa. Iar Nietzsche deja vorbea de pe pozițiile nemților. Va fi cu mult mai bine, căci atunci ne vom putea concentra pe dezvoltarea culturilor noastre, a identității noastre naționale și nu ne vom preocupa de chestiunile strategice. Rușii își vor instala detașamentele lor de gardă, santinelele lor pe teritoriul nostru și pur și simplu ne vor păzi, ne vor apăra, iar noi vom crește ca un soi de strat cultural unic. Adică, există reprezentanți ai acestei idei și în Europa.

La fel gândea și Oswald Spengler. La fel gândea și prietenul lui Merejkovski, Arthur Moeller van den Bruck, care era încântat de Dostoievski. În genere, în realitate, elitele europene se gândeau într-o considerabilă măsură la perspectivă ca Europa să se predea Rusiei. Unei Rusii puternice, unei Rusii conservatoare, unei Rusii încrezute în sine, unei Rusii în ascensiune. Adică, îndeobște vorbind, o anumită coloană a cincea prorusă ne este asigurată în Europa. Aceștia sunt intelectualii europeni care doresc să-și consolideze propria identitate.

Putem vedea și de ce forțe militare dispune Europa. Iar acestea sunt aproape nule. Desigur că există blocul NATO, însă blocul NATO în operațiuni dure nu se implică, după cum vedem pe exemplul Osetiei de Sud și al Abhaziei. Noi ne-am confruntat cu prietenul lor Saakașvili, am ieșit învingători și a fost mai mult zgomot și un soi de balet acvatic în Marea Neagră al cuirasatelor americane, natoiste, ei și ce? Pe când Osetia de Sud și Abhazia ne aparțin! Sau își aparțin.

Ei bine, Europei îi vom propune să fie ea însăși. Pur și simplu vom institui un protectorat asupra lor și gata!

Înseamnă că există o asemenea chestiune, cea a faptului că Europa este slabă sub aspect militar. Bineînțeles că noi nu va trebui să luptăm. Și încă, de ce să luptăm cu armamentul? Haideți să luptăm soft power. Haideți să propunem să apărăm Europa de căsătoriile gay, de femen, de Pussy Riot și să salvăm Europa de ea însăși. Căci Europa, conștiința europeană sunt în descompunere și toți europenii întregi la minte înțeleg că mai este puțin și Europa se va transforma într-o beznă. Acolo vor fi pur și simplu enclave ale progeniturilor unor emigranți arhaici, care pur și simplu vor distruge identitatea europeană. Ei trebuie să facă ceva și, vedeți dumneavoastră, aceștia, asemenea lui Brievik, îi împușcă deja pe ai lor. Păi haideți să le spunem: iată, sub protectoratul nostru, vă vom asigura protecția! Vedeți, la noi Pussy Riot au fost închise! Le vom închide și pe ale voastre! La voi reprezentantele femen își fac de cap în bisericile catolice, iar la noi acestea o iau repede cu bâta peste mutră și sunt trimise cu autobasculantele la gunoi, adică în țara lor de origine! Atunci Ucraina și Georgia nu vor mai avea unde se grăbi și, pornindu-se în Europa, ele vor ajunge la noi. Europa va câștiga astfel de pe urma acestui protectorat al Rusiei. Și, în al doilea rând, Europa de fapt într-atât de mult se urăște pe sine, într-atâta se văicărește în fața tuturor, că de fapt ea a obosit deja să meargă pe această cale a nihilismului. Iar noi vom spune: noi, în genere, nu avem față de voi niciun fel de pretenții. Încetați să vă mai văicăriți! Lăsați că vă facem noi ordine! Voi înșivă sunteți incapabili să faceți față emigrației, iar noi vom face față. Ei, imigranților: vă luați catrafusele, mergeți la gară și valea!

La noi, bineînțeles, vom fi nevoiți și noi înșine să înăsprim puțin legislația privind migrația, dar, oricum, ceea ce se întâmplă la noi nu poate fi comparat nici pe departe cu ceea ce se întâmplă în Europa. Europa, pur și simplu, dispare văzând cu ochii. De aceea, noi suntem un popor indoeuropean. Poate să amintim că, dincolo de asta, avem o mare diversitate de etnii, că la noi există un multiculturalism adevărat și funcțional, de aceea cei care se tem că îi vom deporta imediat, noi nu îi vom deporta imediat. Noi le vom propune un sistem de măsuri de adaptare astfel încât să poată rămâne în imperiul nostru eurasiatic global, care va cuprinde și Europa. De asemenea, îi vom demonstra acestei diversități culturale eurasiatice a noastre ce înseamnă o minunată aplicare a ceea ce este adevărata toleranță.

Nu în raport cu, nu ca indiferență față de imigranți, dar ca integrare a unor societăți și culturi dintre cele mai diferite într-o singură civilizație. Apoi, vor fi satisfăcuți cetățenii noștri, întrucât chestiunea vizelor se va rezolva automat. Chestiunea controlului vizelor nu va exista, căci nu vor fi granițe. Uniunea Europeană pur și simplu va intra în Uniunea Eurasiatică ca parte a acesteia. Și atunci și proocidentalii noștri, de fapt, se vor simți satisfăcuți, întrucât că noi ne vom pomeni în Europa. Rusia va deveni Europa într-un anume sens, pentru că nu vor exista granițe, iar valorile europene se vor putea mișca liber către noi, dacă înșiși europenii le vor păstra, pentru că anume aceste valori europene în expresia lor postmodernistă actuală sunt tocmai ceea ce ucide Europa. De aceea, de fapt, noi vom instaura în mass-media europene o anumită cenzură patriotică. Nu una liberală ca acum, când se fac verificări de zece mii de ori la diverse niveluri ale ziarelor liberale, ca nu cumva să fie acolo vreun element neliberal. Adică, acolo există cea mai adevărată cenzură totalitară, rasistă, occidentală, eurocentristă, liberală. Noi vom aboli această  cenzură, le vom permite oamenilor să-și exprime liber părerile, dar vom institui cenzura, bunăoară, împotriva unora, o cenzură cu mult mai antinihilistă, o cenzură care va înfrâna sau pur și simplu va tempera sau pur și simplu va localiza anumite manifestări nihiliste ale spiritului omenesc.

În plus, noi doar avem experiența unei astfel de expansiuni în Europa în timpul sovietic, când partidele noastre comuniste (Internaționala a III-a, Kominternul, Kominformul) au obținut rezultate foarte puternice privind penetrarea parlamentelor statelor europene. Da, acesta a fost un instrument al politicii noastre externe. Astăzi situația s-a schimbat, noi nu mai suntem țări comuniste, dar noi ne putem găsi alți parteneri. Și atunci,dacă vom trasa acum ideile naționale – anexarea Uniunii Europene de către Uniunea Eurasiatică, expansiunea în Europa – ne vom putea aduna, de fapt, în linii mari, în jurul unui scop măreț.

Vă imaginați, iată, să anexăm Europa! Asta, anume asta e ceva în firea rușilor! Dacă nouă ni se spune să creștem colea cu 0,1-3 procente Produsul Inern Brut, să-i ridicăm sau să-i cazăm pe migranți, colea cu niște câini oarecare, să vaccinăm câinii, asta, desigur, e tare de tot, dar asta nu e în firea rușilor. De aceea noi nici nu facem nimic din toate acestea. Noi nu avem de gând să creștem niciun fel de PIB-uri, pentru că ne doare în cot de asta. Rușii se mobilizează de dragul unui scop măreț. Iată, anexarea Europei acesta este un scop măreț.

Apropo, prooccidentalii ruși din secolul XIX, cei care erau încântați de Occident, păi ei cum se încântau? Ei vroiau să preluăm tehnologiile occidentale pentru ca Rusia să devină puternică și măreață, pentru ca ea să poată învinge Occidentul. Haideți să revenim la anume la acest tip de occidentalism. Poftim, vă plac tehnologiile europene, păi haideți, haideți să le luăm. Cum să le luăm? Ei ni le vor da acum cu țârâita, ne vor transmite câte un tranzistor colea în schimbul petrolului, gazului. Nu, dați-ne totul dintr-o dată. Noi vom lua toate tehnologiile europene dintr-o mișcare, simplu: noi vom cotropi Europa și toate tehnologiile înalte vor fi ale noastre! Asta de dezvoltare, asta da modernizare, dacă asta am vrut! Asta da, apropo, europenizare a societății noastre! Petru I a deschis, de asemenea, o fereastră în Europa și ce ne-a arătat el de acolo? El ne-a arătat… pur și simplu a deschis-o cu tunul și a început să participe la politica europeană: le-a dat drumul soldaților și cazacilor în centrul Europei. Bistrourile sunt o urmă lăsată de noi. De aceea, am impresia că acum o asemenea incursiune în Occident este peste măsură de importantă. Aceasta este și ideea europeană și, dacă îngăduiți, și europenizare, și modernizare, și autoafirmarea națională, și un proiect național de proporții. Ei bine, ce e Ciubais cu nanotehnologiile? Mai întâi, pe el îl urăște toată țara. Lui i-au dat nanotehnologiile ca să nu mai vadă nimic altceva, el s-a scufundat în această microlume și nu a mai ieșit de acolo. Acum căută să vadă unde s-au dus banii. Păi, tot acolo, în nanomicrocosmos. Firește că acesta este microomul, acestea sunt microideile, nanoideile, nanooamenii, ei dar așa ceva nu poate deveni idee națională. Aceasta este un soi de idee nanonațională. Adică, vom dispărea cu toții în spațiul microscopic, și tot acolo vor dispărea și bugetul, și banii, căci la noi la așa ceva se pricep lesne. Ei dar, dați-ne un macroproiect, un macroproiect global, unul fundamental cu adevărat: cotropirea Europei!

Da, va trebui să-i facem pe unii să-și schimbe părerea. Ei și ce? Căci eu consider că trebuie folosim în acest scop nu metode hard power, ci soft power, un soft power eurasiatic, să găsim coloana a cincea, să-i formăm și să-i promovăm pe oamenii noștri și să-i aducem la putere în Europa și, de exemplu, să cumpărăm pe banii Gazpromului birourile cele mai importante ale agențiilor de publicitate din presa europeană, căci anume acestea au influență asupra presei, și să acționăm la fel de activ ca și Occidentul în raport cu noi. De fapt, să contraatacăm. Ei ne atacă cu ONG-urile lor, cu Medicii lor fără frontiere colea, cu bicicliști care îi ajută pe rebeli și wahhabiți. Ei bine, vom juca cu ei după regulile lor. Și aici nu există, cum s-ar spune, nimic personal și nimic ieșit din comun. După paradigma din politica internațională așa ceva este absolut firesc. Adică, iată, noi am pornit de la faptul că această teză este imposibilă, absurdă, paranoică, că ne lipsesc resursele, dorința, voința. Acestea sunt argumente, cum ar veni, firești, de suprafață. Însă dacă este să privim lucrurile altfel, dacă este să ne configurăm discursul altfel, atunci vedem că aceasta este o idee națională minunată! Anume asta presupunea Soloviov, Vladimir Soloviov, întemeietorul filosofiei religioase ruse, că Rusia trebuie să se unească cu Europa, dar sub egida țarului rus!

Nu știu de ce se dă uitării asta. Eu, iată, recent am ținut la Paris o prelegere într-un centru catolic conservator foarte mare, a fost multă lume, pur și simplu aproape cât un stadion, și eu le-am povestit despre ceea ce avem în comun. Ei, zice, vrem să ne unim cu voi! Voi aveți, zice, o Biserică așa de conservatoare, voi aveți așa o societate, care într-atât de mult păstrează încă buna cuviință spre deosebire de societatea noastră că noi suntem pur și simplu încântați de voi! Haideți să ne unim! Eu zic: haideți! Este o idee bună. Dar haideți să ne amintim de perioadele care ne-au permis cu adevărat să fim împreună. Asta era înainte de Carol cel Mare. Aceasta a fost perioada imperială, din secolul IV până în secolul IX, când trăiam în cadrul imperiu unitar, a unei lumi creștine unitare, iar separarea a venit deja mai târziu și s-a ajuns la marea schismă. Ei bine, haideți să ne unim nu pe principiul catolic, pe principiul papal al uniației, că voi trebuie să recunoașteți măreția Papei, iar mai departe fie cum doriți, să ne unim nu pe acest principiu modernist, ci pe principiul imperial: un țar sau un președinte rus unic pentru toată Europa și diversitatea Bisericii Apusului și Bisericii Răsăritului.

Noi ne putem uni, bine, nu uni, dar putem colabora unii cu alții, căci noi avem un dușman comun, pe noi ne atacă necurăția, atacă și catedrale lor și catedralele noastre, și cultura lor și cultura noastră, și protestanții, în special cei care sunt credincioși, nu pur și simplu credincioși, dar cu adevărat credincioși în Hristos, creștinii, ei doar nu vor fi împotriva unei asemenea uniri. Firește că nu vor fi, pentru că Rusia le aduce protecție anume împotriva împărăției Antihristului. Anume asta și este misiunea – catahonul și misiunea celui care rezistă, misiunea limitării lumii Antihristului și a apostaziei care nu trebuie să nimerească în societate. Acesta este sensul imperiului. Noi pur și simplu vom readuce Imperiul european, Imperiul Roman, Imperiul bizantino-elen la locul său. Noi construim un imperiu. Ei construiesc Uniunea Europeană, tot un soi de imperiu, dar iată că principiile lor sunt foarte jalnice. Ei, iată, dacă economia nu funcționează se și destramă imediat! Noi însă vom spune: funcționează economia sau nu funcționează, dar ce spune țarul nostru roman rus – bine, bine, eurasiatic – , european, imperial, roman, anume aia și va fi. Și ce, parcă ați avea încotro? Economia e un lucru bun, dar neimportant! Căci nu doar cu pâine se va sătura…, le va aminti țarul! Important este să se respecte demnitatea umană. Iată o asemenea nouă idee romană umană îmi pare a fi un bun proiect pentru Rusia. Căci aceasta este forma optimă de expunere a ideii naționale.

Producător – Iulia Gusakova
Regie – Alexei Akimov
Cameraman – Evgheni Ciașkin
Șef regie – Iuri Gusakov
O producție Russia.ru 2013

SURSA: https://cubreacovblog.wordpress.com/2019/04/21/fructele-otravite-ale-propagandei-kremlinului/
______________________________________________
Contra amăgirilor de la Kremlin (2)

Ortodoxie vs slavofilie şi panslavism

Acest articol a fost publicat în antihrist, Asia, ateism, Biserica, bolsevism, capitalism, comunism, coruptie, Crestinism, economie, energie, Erezie, Eurasia, Europa, gazprom, geopolitica, globalism, Gnosticism, Iisus Hristos, KGB, liberalism, marea neagra, marxism, nationalism, NATO, new age, Ortodoxie, petrol, politicianism, propaganda, Razboi, Romania, Rusia, Siberia, socialism, Totalitarism, UE, URSS, vesnicie, war și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

31 de răspunsuri la Contra amăgirilor de la Kremlin (1)

 1. Tanase Damian zice:

  Unii ca aceştia sunt apostoli mincinoşi, lucrători vicleni, care iau chip de apostoli ai lui Hristos. Nu este de mirare, deoarece însuşi satana se preface în înger al luminii. Nu este deci lucru mare dacă şi slujitorii lui iau chip de slujitori ai dreptăţii, al căror sfârşit va fi după faptele lor.

 2. Oyster zice:

  Se pare ca si bulgarii s-au cam saturat de varianta rusa a istoriei.
  ____________________________________________________________

  Cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la evenimentele din 1944, la Centrul Cultural Rus din Sofia a fost pregătită o expoziție intitulată „Eliberarea Bulgariei”. Ea urma sa se deschida pe 9 septembri fiind, potrivit organizatorilor săi, o varianta bulgară a expoziției „75 de ani de la eliberarea Europei de Est de nazism”, organizata in Rusia.

  Cu toate acestea, Ministerul Afacerilor Externe din Bulgaria nu a fost de acord cu această interpretare a istoriei, publicând o notă de protest în care spunea: „Fără a nega contribuția sovietică la înfrângerea nazismului în Europa, nu trebuie să uitam că scuturile armatei sovietice au adus popoarelor Europei Centrale și de Est o jumătate de secol de represiuni, care au înăbușit conștiința civică, au deformat dezvoltarea economică și ne-au izolat de dinamica proceselor care au avut loc în țările europene dezvoltate”. Ministerul de Externe bulgar a cerut ambasadei ruse „să nu susțină teza istorică dubioasă privind ”eliberarea de fascism”.

  Pentru oficialii ruși o astfel de reacție a fost neașteptată, deoarece acțiunile Bulgariei, membru al UE și NATO, în ceea ce privește Federația Rusă, au fost întotdeauna prudente. Astfel, nota Ministerului de Externe bulgar a provocat o reacție furtunoasă la Moscova.

  Ambasada Rusiei în Bulgaria și-a exprimat oficial protestul, menționând că este „descumpănită” de faptul că astfel de declarații au fost făcute înainte de a lua cunoștinta cu tema expozitiei, scopul căreia este exclusiv familiarizarea publicului bulgar cu materialele de arhivă din Rusia, se arată pe pagina oficială de pe Facebook a ambasadei.

  Leonid Slutski, președintele comitetului pentru Afaceri internaționale al Dumei de Stat, a declarat că ”negarea rolului URSS în eliberarea Europei de nazism” este ”o minciună istorică, orbire și ingratitudine”, care se mărginește cu ”blasfemia”.

  La randul sau, deputatul în Duma de Stat, membru al Comitetului Afacerilor Externe, Serghei Jelezniak, a anunțat că o astfel de declarație a Sofiei este o altă verigă a „campaniei anti-ruse dezlănțuite de rusofobii occidentali, cu scopul de a discredita misiunea istorică a țării noastre în lupta împotriva fascismului.”

  Senatorul rus Franz Klințsevich a declarat că Sofia este acum „la doar un pas de a nega rolul Rusiei în eliberarea Bulgariei de sub jugul otoman”.

  Mihail Miagkov, directorul științific al Societății Istorice Militare Ruse (condusa de ministrul Culturii, Vladimir Medinski) a declarat agenției oficiale TASS că elitele conducătoare ale Bulgariei încearcă să uite istoria ”Marelui Război pentru Apărarea Patriei” și să minimizeze rolul Uniunii Sovietice în eliberarea țării de sub dominatia nazista.

  Cu toate acestea, istoricii bulgari privesc evenimentele din 1944 într-un mod ușor diferit.

  Ludmil Spasov, profesor la Universitatea din Plovdiv, a declarat într-un interviu acordat Deutsche Welle că URSS a ocupat Bulgaria: „În următorii 50 de ani, marionetele din Moscova au condus Bulgaria, find pusă sub semnul întrebării în mod repetat problema existenței statului bulgar: în calitatea de a 7-a republica a Iugoslaviei sau a 16-a republică a URSS „.

  http://www.paginaderusia.ro/scandal-intre-diplomatii-rusi-si-bulgari-pe-tema-evenimentelor-din-1944/

 3. Oyster zice:

  În vizită pe Muntele Athos, presedintele rus, Vladimir Putin, aflat la biserica Adormirea Maicii Domnului, nu a rezistat tentatiei și s-a așezat pe scaunul care anterior putea fi ocupat numai de împărații bizantini.

  Inspirat de acest eveniment, Putin a declarat apoi despre nevoia „consolidarii forțelor spirituale ale tuturor ortodocșilor” și a declarat muntele Athos „sursă de bunăstare și har” pentru ”lumea ortodoxă rusă”.

  http://www.paginaderusia.ro/ajuns-pe-muntele-athos-putin-nu-a-rezistat-tentatiei-a-probat-tronul-rezervat-imparatilor-bizantini/

 4. Oyster zice:

  Site-ul oficial al Kremlinului a denaturat o declaratie facuta de presedintele Franței Emmanuel Macron, oferind o traducere în sens exact invers. În declaratia sa, Macron explica de ce este improprie si lipsita de logica comparatia dintre protestele ”vestelor galbene” de la Paris și demonstratiile de protest de la Moscova.

  În citatul din Macron, tradus din franceza de RFI se spune: „Vreau să subliniez faptul că în Franța și, prin urmare, comparația cu Rusia nu are sens, cei care au participat la manifestații ulterior au participat liber la alegeri. ”Vestele galbene” au participat la alegerile pentru Parlamentul European, apoi vor participa la alegerile municipale. Și acest lucru este foarte bine, vreau ca ei să dezbată liber în timpul alegerilor, deoarece aceasta reduce situatia de conflict. Singurul lucru pe care nu îl putem permite este să se comită pogromuri”.

  Și iata versiunea Kremlinului: „Știți că toți acești oameni ( „vestele galbene” ) care doreau să se prezinte la alegeri pentru campania electorală europeană, nu și-au putut depune candidatura, nu au putut să o facă liber, fără obstacole. Desigur, toate acestea sunt posibile, dar nu putem ajunge în situatia în care aceste persoane sa încalce ordinea publică, deoarece, în acest caz, încalcă drepturile altor cetățeni. Nu putem să ne împăcăm cu situația în care unii cetățeni își văd drepturile fundamentale încălcate de forțele de aplicare a legii”.

  Altfel spus, site-ul Kremlinului afirma în aceasta abracadabranta traducere ca „vestele galbene” nu au putut fi alese în Parlamentul European, deoarece încalcă drepturile altor cetățeni.

  http://www.paginaderusia.ro/cum-lucreaza-propaganda-kremlinului-exemplu-citatul-din-macron/

 5. Transilvania zice:

  Dimitri Merejkovski, pe care domnul Dughin il mentioneaza in interviul sau, scria candva:
  „Petru cel Mare a realizat vechea traditie a unirii Bisericii cu Statul, dar a trebuit sa distruga cealalta traditie moscovita si bizantina, imobilitatea pietrificata a edificiului religios, fidelitatea pentru ritualurile si regulile stravechi, predominanta principiului static asupra celui dinamic. El a inteles necesitatea de a introduce Rusia in Europa cu scopul de a crea o a Treia Roma, ruseasca si universala. Exigenta universalitatii, de fapt, este latenta in ideea puterii fara limite a Cezarului Roman, a Imparatului, asa cum dorea Petru sa fie: el continua cu aceasta pana la capat traditia bizantina a Imperiului roman de Rasarit, pentru profitul autocratiei ruse.”
  din Dmitri Merejkovski, Religion et Révolution

 6. kosk zice:

  :))ref la poza trimisa de oarecare user
  orice ai zice, rusoaicele is faine, pana pe la 40 anisori cand incep sa se umfle, lol.

 7. Hotin zice:

  Poate citesti asta
  https://musetoiu.ro/transnitria-o-arde-nuclear-la-propriu/
  Concluzia este că Transnistria deţine material nuclear dar şi ostaşi gata să-l bricoleze în drăcovenii periculoase. Asta în caz că vă întrebaţi de ce nu vrea nimeni să arunce în aer depozitul de la Cobasna. Sau mina din Bâcioc, sat pitoresc care mai adăposteşte un punct de lansare a rachetelor antigrindină Alazan şi o populaţie diminuată de cancere galopante.

 8. mihailandrei zice:

  kosk
  Nu te contrazic :))

 9. Oyster zice:

  Rusoaica Nina Kouprianova care a tradus cartile lui Dugin in engleza e sotia lui Richard Spencer, unul din sefii white nationalismului din America. Ce coincidenta.

 10. Sandu zice:

  Oameni buni nu uitati de Iurie Rosca sluga KGB si om de casa al lui Dugin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.