Putin-Versteher: cum extrema-dreaptă și populiștii au făcut din Austria o ramură a Kremlinului


Datorită scandalului de la Ibiza Gate din mai 2019, numeroase mijloace de comunicare europene și nord-americane și-au îndreptat atenția asupra Austriei. Acest lucru este extrem de rar numai dacă sunt comise crime monstruoase în această țară mică sau dacă este vorba despre trecutul ei nazist. Revista Newsweek a văzut o problemă pan-europeană în evenimentele petrecute politicienilor austrieci de pe insula Ibiza: “Expunerea dramatică, o demonstrație a unui videoclip înregistrat în secret despre cum vice-cancelarul Heinz-Christian Strache este de acord să intre în relații corupte cu presupusa nepoată a oligarhului rus, a șocat Europa.” Politologul austriac Martin Malek explică ce este Putin-Versteher, în interesul căruia “nepoata” oligarhului Makarov a acționat și care este influența reală a Kremlinului asupra Austriei și a politicienilor săi.

“Suntem prieteni ai Rusiei”

În 2007, Vladimir Putin (nu prima și nu ultima dată) a vizitat Viena. Printre politicienii austrieci care l-au salutat cu căldură se număra politicianul de opoziție, Strache, șeful Partidului Libertății. Ulterior, el a declarat că Putin a “făcut progrese extraordinare” în Rusia în timpul mandatului său prezidențial anterior și că “Europa fără Rusia este de neconceput”. Astfel, ținând cont de evenimentele ulterioare, este evident că “virajul pro-Moscova” al Partidului Libertății a avut loc deja în 2007-2008.
În 2008, în timpul invaziei ruse a Georgiei, Strahe s-a remarcat ca o poziție extrem de “pro-rusă”: el a acuzat de mai multe ori Tbilisi că a început războiul. Despre cele două regiuni georgiene despărțitoare – Abhazia și Osetia de Sud – el a spus că acolo “majoritatea populației sunt ruși” și că “necesită dreptul la autodeterminare”.
Apropo, Strache, fiind tehnician stomatolog de profesie, nu are nici o educație specială, nici experiență în domeniul politicii externe și relațiilor internaționale.
În 2014, Partidul Libertății s-a abținut să critice anexarea Crimeei de catre Putin și a operațiunilor militare ruse împotriva Ucrainei. Mai mult, în martie 2014, Johannes Gudenus, vicepreședinte al Partidului Libertății din 2011 și membru al Consiliului Național (camera inferioară a parlamentului) si Johannes Hübner s-au numărat printre “observatorii internaționali” care au raportat “pozitiv” cu privire la “referendumul” din peninsula Crimeea, deja ocupat de trupele ruse. Călătoria “observatorilor” la “referendumul” din Crimeea, care de fapt nu era decât o comedie plebiscitară, a fost organizată de Observatorul pro-rus al Europei pentru democrație și alegeri, condus de “național-bolșevicul” belgian Luke Michel. De remarcat este faptul că, în 2017, Hübner a fost obligat să-și retragă candidatura la alegerile pentru Consiliul Național, din care a fost membru din 2008, după ce declarațiile antisemite făcute în 2016 la una dintre prelegeri au devenit publice.
În martie 2014, un membru al Parlamentului European al Partidului Libertății, Andreas Moelzer, a solicitat diviziunea teritorială a Ucrainei și a solicitat “relații de parteneriat” între UE și Rusia. Moelzer este co-redactor al revistei Zur Zeit, care este aproape de Partidul Libertății, în care puteți citi, de exemplu, că “răscoala de pe Maidan a fost puternic susținută de Statele Unite și alte țări”. La rândul lor, alte părți austriece au subliniat ilegalitatea anexării Crimeei din punctul de vedere al dreptului internațional, dar multe dintre declarațiile lor au arătat naivitatea lor, lipsa de experiență politică internațională și neputință. Așadar, în martie 2014, cancelarul federal, social-democratul Werner Feimann a propus Ucrainei să accepte neutralitatea după modelul austriac, iar ministrul de externe, Sebastian Kurtz (membru al Partidului Popular Creștin Democrat), a respins ideea de a furniza arme occidentale Ucrainei, pe baza faptului că livrările vor deveni un “catalizator pentru foc”.
Strache a luat o poziție decisiv pro-Putin. El a condamnat în mod repetat Euromaidan și figurile sale în discursurile și interviurile sale. Mai mult, el a negat atacul rusesc asupra Ucrainei, precum și implicarea forțelor armate ruse în prăbușirea avionului malaezian Boeing 777-200ER (zbor MH 17) din Donbass. Potrivit lui Strache, în martie 2014, populația Crimeei “a acționat în spiritul dreptului la autodeterminare”. El a adăugat mai târziu: “Crimeea este de facto parte a Rusiei. Trebuie acceptat. Sancțiunile [UE] trebuie ridicate.”
“Sper că nu suntem în pragul unui mare război”, a scris Strache pe Facebook în martie 2014, referindu-se la teoreticianul conspirației german, Gerhard Wisniewski, care, în special, a declarat că Statele Unite au condus un “război secret împotriva lui Putin” că atacurile 11 septembrie 2001 a fost rezultatul “activității serviciilor de informații americane” că schimbările climatice globale nu se produc etc. Este o teorie a conspirației care se dovedește adesea a fi legătura dintre partidele de dreapta radicală și partidele populiste din Europa de Vest și Kremlin.
Un exemplu este conferința care a avut loc la Viena la 31 mai 2014, în cadrul căreia politicienii occidentali din partidele naționaliste, personalități publice ale viziunilor de extremă dreapta, fundamentaliști creștini și alții au discutat cu binecunoscuții ruși “viitorul Europei”. Printre participanții ruși s-au numărat celebrul artist și monarhist Ilya Glazunov, “oligarhul ortodox” Konstantin Malofeev, ideologul eurasianismului radical Alexander Dughin. Din flancul vest-european – Strache, Gudenus, Marion Marechal Le Pen, naționalistul francez Emerik Shoprad, Volen Siderov (președintele partidului naționalist extremist bulgar Ataka). La această întâlnire, Dughin și-a exprimat recunoștința pentru “poziția absolut pro-rusă” a Partidului Libertății, “care sprijină Rusia în Abhazia, Osetia și Georgia” și a remarcat că “30% din parlamentul austriac este sub controlul prietenilor din Rusia” (deși nu este clar ce estimează pe baza acestei afirmații). Și niciunul dintre participanții la întâlnire nu s-a deranjat că recent Dughin a cerut deschis uciderea ucrainenilor: “Ucide, ucide, ucide. Nu trebuie să mai vorbim.”
În septembrie 2014, deputatul Partidului Libertății, Wendelin Moelzer, a vorbit pe paginile ziarului austriac Die Presse. El a subliniat că granițele Ucrainei nu sunt “sacre” și a solicitat schimbarea acestora “la o conferință internațională într-un mod pașnic și democratic”. El a mai spus: “Astăzi, Partidul Libertății vede în politica lui Vladimir Putin și în noua Rusie dorința de a apăra interesele naționale […] și de a păstra identitatea culturală, aceste principii sunt de asemenea susținute de Partidul Libertății, partidul social-patriotic [soziale Heimatpartei].”
Pentru domnul Moelzer era evident că „Rusia nu este mai puțin democratică decât Uniunea Europeană”. Gudenus a flatat și Rusia oficială, de exemplu, în timpul discursului său de la „Forumul internațional al familiei numeroase și viitorul umanității” din Catedrala Mântuitorului Hristos din Moscova din septembrie 2014. La eveniment au participat Patriarhul Kirill. Vorbind în rusă, Gudenus a criticat NATO și Statele Unite: “Europa este mai mult decât Uniunea Europeană, suntem o mare familie creștină. Dar sunt cei care vor să ne distrugă valorile și familia.” Vorbind în capitala unei țări care luptă împotriva Ucrainei, Goodenus a subliniat că America va “duce război până la ultimul soldat european”. Gudenus a spus că politica UE este politica NATO și a Statelor Unite. “Mi-e rușine de asta. Oamenii din Austria, oamenii Uniunii Europene, gândesc diferit. Suntem prieteni ai Rusiei.”
În decembrie 2016 (exact când în Siria, cu sprijinul armatei ruse, forțele guvernamentale au capturat Aleppo, ceea ce a dus la pierderi uriașe în rândul populației civile), a fost semnat un “Acord de coordonare și cooperare” între Partidul Libertății și Rusia Unită. Cu această ocazie, la Moscova au ajuns reprezentanți înalți ai Partidului Libertății: deputatul Consiliului Național Norbert Hofer (care tocmai pierduse alegerile prezidențiale în fața fostului lider verde Alexander Van der Bellen), Gudenus și Harald Wilimsky. Un an mai târziu, cei trei au devenit vice-cancelar, ministru al transporturilor și conducător interimar al fracțiunii Partidului Libertății în Consiliul Național. De asemenea, Wilimsky a rămas liderul delegației Partidului Libertății în Parlamentul European. Încă nu se știe ce se întâmplă de fapt în cadrul acestui “Acord”. Întrebarea corespunzătoare a redactorilor cotidianului de la Viena Der Standard din aprilie 2019 catre Partidul Libertății a rămas fără răspuns.
Din decembrie 2017 până în mai 2019, partidul, având un acord oficial cu principalul instrument politic al lui Putin, a făcut parte din guvernul austriac, condus de Kurtz în funcția de cancelar federal. Doar trei părți din statele membre ale UE au în prezent un “Acord” cu “Rusia Unită”, una dintre ele este Partidul Libertății. Cealaltă (din martie 2017) este Liga Italiei din Nord, condusă de Matteo Salvini (din iunie 2018, a fost ministrul de Interne și viceprim-ministru). Partidul Libertății și Liga se consideră aliați.
Georg Doks, corespondent al radioului și televiziunii austriece (ORF) de la Moscova de mulți ani, consideră că Partidul Libertății este atras în primul rând de stilul autoritar al conducerii lui Putin, dar este îndoielnic că membrii săi înțeleg în general cu cine simpatizează. Potrivit lui Hofer, “adevărata față a Partidului Libertății este justiția socială, o economie liberală și valori conservatoare”, care nu se aplică complet Rusiei actuale. Este o țară în care există o stratificare socială uriașă, statul domină o mare parte a economiei, iar conducerea politică este formată aproape exclusiv din foști membri ai PCUS și KGB, poate servi ca exemplu de “valori conservatoare”?
O analiză faptică arată că, din 2008, Partidul Libertății nu a făcut declarații privind politica externă și relațiile internaționale care să nu coincidă cu poziția serviciului de presă de la Kremlin. Dacă încercați să rezumați declarațiile sale despre Statele Unite, atunci acestea sunt evaluări în principal pozitive ale activităților lui Donald Trump – pe fundalul unei poziții generale anti-americane. Doar la prima vedere poate părea că există un fel de contradicție. Istoricul Universității Yale, Timothy Snyder, consideră relația strânsă dintre Partidul Libertății și Kremlin în contextul mai larg al eforturilor acestuia din urmă de a maximiza slăbirea UE. În plus, Moscova speră că partidele de dreapta radicale ale Europei Centrale și de Vest, inclusiv Partidul Libertății din Austria, vor ajuta metodele politice și de propagandă în lupta împotriva sancțiunilor UE împotriva Rusiei și vor ajuta, de asemenea, ca Crimeea ocupată să fie “rusă” în opinia publică a statelor vest-europene. Partidul Libertății a fost întrebat de nenumărate ori despre motivele loialității sale față de Moscova. Concluzia despre posibilul sprijin financiar din partea Rusiei se sugerează însă partidul a negat întotdeauna categoric aceste suspiciuni. Strache își justifică politica pro-rusă prin “responsabilitatea pentru pace”, subliniind: “Nu primim niciun ban de la Moscova”.

Stelele din Ibiza. “A fost o întâlnire relaxată într-o atmosferă informală și sub zbor”

Pe 17 mai 2019, viața politică din Austria a cunoscut un cutremur: un videoclip al întâlnirii a fost publicat în seara de 24 iulie 2017 într-un conac de pe insula spaniolă Ibiza. Heinz-Christian Strache, președintele Partidului Libertății din opoziție, și asociatul său, Johann Gudenus (viceprimarul Vienei) cu soția sa, un bărbat necunoscut care vorbește limba germană și o femeie care vorbea rusă și engleză și s-a prezentat ca “Alena Makarova, nepoata miliardarului rus Igor Makarov”, au fost prezente. Strache și Gudenus au fost informați că această femeie, o femeie rusă bogată, cu cetățenie letonă, intenționează să investească în Austria câteva sute de milioane de euro cu o origine nu tocmai clară. În timpul conversației, care a durat în total aproximativ 7 ore, au fost discutate mai multe scheme de investiții posibile. Unele dintre ele, dacă sunt implementate, ar fi declarate ilegale. Printre altele, Strache a spus că, dacă Partidul Libertății va intra în guvernul austriac, ordinele de stat nu vor fi primite de concernul austriac Strabag, ci de o nouă firmă de construcții, pe care bogatul său interlocutor ar putea să o înregistreze. Strache a mai spus că ar dori să vadă media austriacă la fel ca a lui Viktor Orbán în Ungaria. În același timp, Strache și Gudenus au demonstrat o intenție specifică de a folosi “banii rusești” pentru a cumpăra popularul tabloid austriac Kronen Zeitung (care l-a numit pe Putin “rege”), ceea ce ar ajuta la îmbunătățirea rezultatelor Partidului Libertății la alegeri. În plus, Strache a spus că Austria ar trebui să “se deschidă către est, Rusia și nu către lumea occidentală decadentă”. Nu s-au ajuns la acorduri concrete, însă Gudenus a continuat să mențină ulterior contactul cu prietenii Alenei Makarova.
În presa vest-europeană, Makarov a fost numit alternativ “îndepărtat” și “aproape de Putin”. În orice caz, Makarov a spus că el nu are frați și surori și, prin urmare, nici nepoate (care ar fi putut fi ușor constatate dinainte, dar Strache și Gudenus nici măcar nu au efectuat un control superficial). După publicare, amândoi au recunoscut imediat autenticitatea videoclipului. Strache a spus că a fost o întâlnire “pur privată” într-o “atmosferă relaxată, informală și sub zbor”. Și, de asemenea, “În timpul conversației am menționat de mai multe ori normele legale relevante și necesitatea respectării cerințelor dreptului austriac.” Potrivit lui Strache, el a respectat legea privind “donațiile către părți sau asociații non-profit”. Strache a subliniat că nici el, nici Partidul Libertății “nu au primit nici o preferință” de la interlocutorii din Ibiza și că în acea seară “pe lângă faptul că s-a servit mult alcool, bariera lingvistică a împiedicat reciproc de la înțelegere”.
Orientarea Partidului Libertății către Rusia a jucat un rol decisiv în această poveste: de aceea Gudenus și Strache au fost de acord cu această reuniune. Pentru redactorul șef și editorul Die Presse, Rainer Novak, comportamentul a doi, așa cum îi numea el, “stelele de la Ibiza” au dovedit că sunt lacomi pentru “orice emisar rus de origine necunoscută”. Yutta Sommerbauer, jurnalistă pentru același ziar, a comentat Afacerea Ibiza după cum urmează: “Moscova face o situație atât de penibilă: banii oligarhilor din Rusia ar trebui să-i garanteze influența politică.” Raimund Leuw, care a fost corespondent al Companiei publice austriace de radiodifuziune (Österreichischer Rundfunk, ORF) din Moscova din 1989 până în 1991, iar apoi corespondent la Washington, Bruxelles și Beijing, a comentat: “Legătura Partidului Libertății cu Rusia, pe care Strahe a dorit să o cimenteze cu ajutorul nepoatei false a oligarhului, s-a dovedit a fi călcâiul lui Ahile al proiectului albastru turcoaz” [indică culorile Partidului Poporului și ale Partidului Libertății și ale coaliției lor în 2017-2019].Organizatorii Afacerii Ibiza sunt spioni și șantajiști?
Cu doar câteva zile înainte de scandalul Afacerii Ibiza, membrii Consiliului Național din Partidul Libertății au respins din nou afirmațiile opoziției privind dragostea excesivă pentru Rusia. S-au apărat folosindu-și argumentele obișnuite. În primul rând, partidul lor a contactat cu diverse partide străine (nu numai cu Rusia Unită), iar ministrul Apărării al Partidului Libertății, Mario Kunasek, a vizitat recent chiar Statele Unite. În al doilea rând, puteri majore precum Rusia “își apără interesele” și acest fapt nu poate fi anulat. În al treilea rând, Manfred Weber, principalul candidat pentru Partidul Poporului European la alegerile europene din 2019, se opune de fapt construcției conductei Nord Stream 2 (pe care Partidul Libertății o susține cu tărie) etc. Există mai multe ipoteze cu privire la clienții videoclipului de la Ibiza și motivele acestora:

1 – Agenții de informații occidentale, agențiile de informații din Ucraina care doresc să-l “expună” pe pro-rusul Strache,
2 – serviciile speciale ruse (de ce trebuie să publice o astfel de înregistrare nu este clar),
3 – Mossad – această versiune a fost considerată în primul rând în Partidul Libertății,
4 – șantajiștii “non-politici”, extorționiștii care vor să primească bani de la Strache sau de la membrii lui de partid,
5 – membrii Partidului Libertății în sine, care doresc să concureze cu colegii din partid (din motive necunoscute),
6 – social-democrații sau fostul lor strateg politic Tal Zilberstein,
7 – “acționari politici” din așa-numitul “centru pentru frumusețe politică” din Germania.

Toți suspecții neagă implicarea lor în scandalul de la Ibiza.
Mai mult, într-unul din discursurile sale, Kikl a arătat că Oficiul Austriac pentru apărarea Constituției și lupta împotriva terorismului (contrainformații) ar putea fi implicate și în apariția acestui videoclip, ar putea să îl pregătească prin ordinul Partidului Poporului. Avocatul fostului înalt funcționar al Administrației de Apărare Constituțională a numit suspiciunea lui Kikl “absurdă” (mass-media a menționat doar prima literă a numelui oficialului implicat – “P”).
Răspunsul Rusiei: “Russofobia este acum la modă”
Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitry Peskov, a fost foarte laconic: nu a putut spune nimic despre videoclip, explicând tăcerea prin faptul că “acest caz nu are legătură cu președintele Rusiei sau cu guvernul rus”. Ministrul de externe, Serghei Lavrov, s-a plâns de scandalul Ibiza: “Russofobia este acum la modă”. Este foarte la modă să le scriu totul rușilor în conformitate cu principiul “înalt-asemănător”, care a fost anunțat la acea vreme de premierul britanic, Teresa May.
Konstantin Kosachev, șeful Comitetului de politică externă al Consiliului Federației, a numit filmarea videoclipului cu Strache și Gudenus “o provocare ideală” în ajunul alegerilor europene (din mai). Potrivit lui Kosachev, a fost o lovitură pentru extrema dreaptă, care a avut „șansa de a obține un procent record”. “Oligarhul ortodox”, Konstantin Malofeev, a sprijinit politicienii austrieci, într-un interviu telefonic, el a spus că “Afacere Ibiza” este o “provocare” și un “atac de informativ asupra Partidului Libertății”, provenit dintr-un “serviciu secret puternic, precum SUA” sau și complet din “mafia criminală”.
Consecințele politice ale acestei povești nu au venit mult timp: la 30 mai, van der Bellen a instruit avocatul nepartizan Brigitte Birlin să conducă guvernul de tranziție înainte de alegerile anticipate și formarea unui nou guvern. Din 2018, Birlin a ocupat funcția de președinte al Curții Constituționale austriece, a devenit prima femeie care a condus guvernul – exact la 100 de ani de la introducerea votului universal în țară.
Un nou guvern s-a format, pentru prima dată din 1945, nu este format din politicieni profesioniști, ci din funcționari și “experți”. O altă inovație este că jumătate din portofolii erau femei. Toți cei 12 membri sunt nepartizani, dar sunt apropiați în opinia diferitelor partide: șase persoane – la Partidul Poporului, patru – la Partidul Social Democrat, unul – la Partidul Libertății. Cancelarul federal Birlin este considerat reprezentantul “lagărului burghez”, vice-cancelarul și ministrul justiției, Clemens Jabloner, este aproape de social-democrați. Printre cei mai importanți miniștri, doi sunt apropiați de Partidul Poporului: sunt diplomatul Alexander Schallenberg, noul ministru de externe și ministrul de interne Wolfgang Peshorn. Peshorn a condus anterior Parchetul financiar al statului și nu era familiarizat cu activitatea poliției. Ajutorul președintelui federal, generalul major Thomas Starlinger (considerat aproape de social-democrați), a devenit ministrul apărării. Nu este clar dacă relația caldă dintre Partidul Libertății și Rusia va continua, în ciuda faptului că principalii lor apărători au fost nevoiți să demisioneze.

Constatări preliminare

Partidul Poporului a câștigat alegerile în Parlamentul European, obținând 34,6% din voturi (ceea ce înseamnă cu 7,6% mai mult decât la alegerile europene din 2014). Partidul Social Democrat a primit 23,9% (minus 0,2%), Partidul Libertății – 17,2% (minus 2,5%), Verdele – 14,1% (minus 0,4%), partidul liberal NEOS – 8,4% (plus 0,3%). După cum vedeți, înfrângerea zdrobitoare a Partidului Libertății din cauza “Porții Ibiza” nu s-a întâmplat.
Moscova a fost capabilă să asigure reprezentarea politică loială în Parlamentul European, în detrimentul deputaților din Partidul Libertății și ai unor alte partide și grupuri extremiste de dreapta. Cu toate acestea, “descoperirea” partidelor populiste și de dreapta la alegerile pentru Parlamentul European, despre care au scris anterior mass-media europene, nu s-a întâmplat. Extrema dreaptă a sporit într-adevăr numărul mandatelor, dar Verzii și liberalii au avut mult mai mult succes. Hackerii din Rusia nu s-au angajat la aceste alegeri: comisarul european pentru securitate, Julian King, a declarat că nu există atacuri cibernetice “majore”. Cu toate acestea, potrivit lui King, campania de dezinformare a avut loc: de exemplu, în Spania, a fost expusă rețeaua de conturi de Twitter, care în detrimentul roșiilor “a crescut brusc numărul de hashtag-uri cu caracter anti-islamic – în sprijinul partidului de dreapta Vox.” Potrivit King, campanii similare au avut loc în Austria, Polonia, România, Letonia, Italia, Franța și Marea Britanie.

Patronul populist Vladimir Putin.

În prezent, cele mai importante “grupuri de influență” pro-ruse din Austria sunt Partidul Libertății și Camera Economică, care pretinde că reprezintă interesele tuturor afacerilor austriece. Ambele organizații nu sunt deloc deranjate de faptul că o parte semnificativă a elitei politice actuale din Rusia, începând cu Putin, provin din KGB și serviciile speciale ruse post-sovietice și că această elită îl respectă pe Joseph Stalin. Partidul Oamenilor Anticomunisti și Partidul Libertății reprezintă acum interesele rusești și chineze – împreună cu Camera Economică, pledează pentru proiectul “O centură – un drum”, mai cunoscut sub numele de “Noul drum al mătăsii”. Clasa politică austriacă ignoră complet fundalul geopolitic al Nord Stream 2 (conducta de gaz de la baza Mării Baltice) și proiectele New Silk Road și le numesc inițiative “pur economice”.
Nimeni nu susține că sprijinul lui Putin este singurul motiv al succesului acestor forțe. Cu toate acestea, președintele rus este cu siguranță patronul lor. Kremlinul folosește problemele și contradicțiile care există în țările europene și face tot posibilul pentru aprofundarea lor. Potrivit conducerii ruse, lipsa de unitate sau chiar prăbușirea UE (sau încălcarea integrității teritoriale a unora dintre țările sale) ar consolida rolul Rusiei în Europa și Eurasia. De aceea, de exemplu, Moscova, în cea mai bună măsură a abilității sale, sprijină separatismul scoțian și catalan, precum și Brexit.
Potrivit analistului politic Lilia Șevțova, companiile rusești pro-Kremlin angajează vestici, inclusiv foști politicieni austrieci, și astfel “exportă corupția rusă în Europa”. Potrivit lui Timothy Snyder, Kremlinul își pune sarcina de a “reprezenta interesele Rusiei în dezintegrarea europeană”, chiar dacă ei înșiși resping cu hotărâre această misiune și susțin că “contribuie la îmbunătățirea relațiilor dintre Occident și Rusia în orice mod”. Profilul săptămânal de la Viena a scris în 2014 că “alianța largă a lui Putin-Versteher” din Austria ajută la “transformarea țării în baza UE a Moscovei”. În iunie din acel an, Austria a devenit primul stat membru al UE care a acceptat Putin după anexarea Crimeei. În noiembrie 2018, Der Standard era convins că Kremlinul “știe că la Viena este unul dintre cele mai prietene guverne proruse din UE”. Același ziar a scris despre politica austriacă drept “fan club Putin” în care conducerea rusă “poate conta pe o rețea largă de suporteri”.
Influența Moscovei asupra Vienei este semnificativ mai mare decât pot recunoaște public majoritatea politicienilor și diplomaților austrieci. Declarațiile lor arată o tendință clară de a spune interlocutorilor ruși exact ce vor să audă:
– Austria va rămâne o țară neutră (și nu va merge la NATO),
– Rusia trebuie să facă parte din noul sistem european de securitate (sau “arhitectură”),
– NATO și SUA ar trebui să țină seama de interesele Moscovei, în special în domeniul securității;
– Austria, la fel ca Rusia, reprezintă o “lume multipolară” formată din câteva puteri mari egale etc.
Politicienii austrieci îi critică foarte rar pe cei ruși. Mass-media din Austria scrie despre autoritarismul lui Putin, dar această întrebare nu este ridicată în retorica oficială. Dimpotrivă, argumentul este foarte răspândit potrivit căruia Rusia este prea importantă: atât ca putere majoră, cât mai ales ca furnizor de resurse energetice, prin urmare, în niciun caz nu este posibil să “stricați” relațiile cu aceasta. Toate partidele politice austriece au salutat în mod repetat “stabilitatea” și “restabilirea ordinii” pe care Putin le prevede din 1999. Și toate acestea pe fondul faptului că sistemul rusesc rămâne autoritar, alegerile din Rusia sunt o formalitate, iar încetarea ocupării Crimeei în viitorul apropiat este la fel de puțin probabilă ca retragerea trupelor ruse din estul Ucrainei sau dizolvarea marionetelor “DPR” și “LPR”.
În multe aspecte, Austria se distanțează demonstrativ de Statele Unite, ceea ce o face, intenționat sau nu, mai aproape de Rusia. În viitorul previzibil, probabil că acest lucru nu se va schimba și indiferent de componența guvernului austriac. Nici stânga, nici liberalii nu oferă o abordare diferită a Rusiei, un dialog diferit cu Putin. Există prea multe “înțelegeri Putin-iste” în cercurile politice din Austria, în timp ce puțini dintre ei înțeleg de fapt ce se ascunde în spatele politicii interne și externe rusești.

Autor –  austriacul Martin Malek, expert politolog
https://theins.ru/opinions/161997

Tradus și adaptat de „Transilvania”

Acest articol a fost publicat în bolsevism, capitalism, coruptie, economie, Europa, globalism, liberalism, marxism, politicianism, propaganda, Rusia, socialism, Totalitarism, UE și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Putin-Versteher: cum extrema-dreaptă și populiștii au făcut din Austria o ramură a Kremlinului

 1. kosk zice:

  exista oare miscari anti globaliste/anti sistem neafiliate intereselor marilor puteri ? daca da, vino cu niste exemple @ Transilvania . ps
  am niste retineri in privinta ta si a lui @ Oyster, dar prefer sa tac din respect pentru adminul site ului.

 2. Oyster zice:

  Cunoasterea limbilor germana si rusa pare sa fie importanta pentru USA-Rusia-Ungaria Team – toti le vorbesc. Aici e trolul rus Rodion (alias Vasya Pipkin, alias Sasha Kerenski, alias WebAlice in Wonderland) mustrandu-l jucaus pe Count H (alias Craig, proprietarul canalului Harlan’s Place, cel mai cunoscut site de propaganda pro-rusa de pe portalul Disqus) despre invatarea acestor doua limbi:
  https://disqus.com/home/discussion/channel-harlansplace/mh17_shotdown_by_russia_buk_missile_says_dutch_led_jit/
  Este cea mai completa adunare de troli profesionisti de contrainformatii, nici unul din comentatori nu e o persoana normala si aici sunt cei mai importanti de pe internet. Troli care se prefac comunisti, troli care se prefac neonazisti, sau nationalisti albi, sau suporteri ai Israelului, sau chiar evrei fara sa fie – fiind de fapt americani, rusi si cei mai multi unguri – toti se intalneau fara probleme pe acest site si lucrau neobosit la alegerea lui Trump si discreditarea lui Hillary Clinton.
  Trolul Rodion pretindea ca e de origine ucraineana (desi scria in permanenta contra uncrainienilor) si spunea de romani ca sunt fascisti si ca armata romana fascista a distrus sate din Ucraina:
  https://disqus.com/home/discussion/channel-historycommunity/complicity_debate_looms_over_ukraines_largest_holocaust_memorial_event/

  Zigzagul profesionist: vorbeste urat despre biserica in general, dar in alta parte sustine biserica rusa.
  „Rodion Guest • 3 years ago
  in my opinion, ANY (every) Church is unnecessary, rotten, greedy and unnecessary add-in adapter between the man, his/her Faith, soul and with ….no matter how you call the higher powers-energies-absolute, etc…”

 3. Oyster zice:

  O caracteristica a trolilor oficiali e cantitatea de informatie pe care o impart si eruditia lor. In general sunt luati din scoli inalte iar informatia e totdeauna la zi fiindca trebuie sa fie. Au cunostinte excelente despre militarie, istorie (versiunea lor evident), filozofie, sociologie, psihologie (obligatoriu) si tot ce e necesar pentru manipulat audienta.
  Trolii propagandisti sunt extrem de importanti: ei sunt soldatii din timp de pace si afilierea lor la servicii si/sau fortele militare e destul de evidenta in general. Au un defect comun totusi: aroganta. Ca sunt extrem de periculosi mai ales datorita acestei arogante e foarte clar, plus ca apartinand in general de organizatii ca GRU, NSA, DIA, etc superiorii lor nu vad cu ochi bun ratarile sau expunerea asa incat se ajunge la lucruri urate in viata reala datorita greselilor online.

  De exemplu trolul Styx de pe faimosul site de propaganda rusa condus de unguri Harlan’s Place ameninta frecvent pe cei cu care nu e de acord ca ii bate sau chiar mai rau:

  „Southern to Styx 14 days ago
  That’s another one of your massive edits. [Styx are obiceiul sa stearga amenintarile ca sa nu fie prins dar unele raman]
  I told you very recently, do not make assumptions about me subsequently you wrote to respect that, however your recent activity suggests otherwise.
  Neither am I the topic of this discussion, personal attacks are the signature of a troll, a description that describes you rather splendidly.
  It’s also been noted how you wish to inflict personal harm to people that you disagree with on the web – like kicking their teeth in – in fact you’re trolling all over the place and your recent comment history speaks for itself.”
  „You frequently threaten people who disagree with you with physical harm in your aggressive and troll like comments – [That is exactly what trolls do].”
  https://disqus.com/by/Southernfink/

  Aceasta uriasa armata de cybertrolls si hackers controleaza ce se intampla in viata reala si practic ei l-au ales pe Trump presedinte si au schimbat opinia publica mondiala in ce-l priveste pe Putin. Avand in vedere de ce organizatii apartin, nivelul de deceptie si lipsa de orice consideratie pentru oamenii de rand sunt incredibile.

 4. Transilvania zice:

  Daca mai era nevoie de vre-o dovada ca prostia omeneasca e infinita, o avem in recenta convingere a unora ca un trio de aventurieri politici trecuti prin toate oranduirile ca gasca prin apa au devenit miraculos salvatorii omenirii in ceasurile de pe urma. Ca un fost kaghebist sovietic devenit fesebist liberal devenit ortodox „practicant” impreuna cu un fost sef utecist devenit liberal al lui Soros devenit „crestin conservator” si cu un miliardar arogant cu nenumarate femei si falimente frauduloase la activ au ajuns sa fie eroii mondiali ai dreptei crestine traditionaliste este un testament al profundei naivitati a neamului omenesc. Si in acelasi timp al eficacitatii propagandei bine conduse si organizate la nivel global.

 5. Transilvania zice:

  Draga kosk, ai semnalat o mare problema cand ai intrebat daca exista miscari „anti globaliste/anti sistem neafiliate intereselor marilor puteri”. Dar in acelasi timp daca te uiti atent vei vedea ca asta este un paradox. Cum ar putea miscarile afiliate marilor puteri sa fie anti sistem cand ele de fapt fac parte din sistem ?
  Este de asemenea o mare greseala sa ignoram istoria acestor mari puteri si sa credem ca ele au devenit dintr-odata morale si crestine cand inainte erau imperialiste si hraparete, doar pentru ca si cealalta alianta este si ea imperialista si hrapareata. Marile imperii (foste sau prezente) nu renunta niciodata la putere fiindca puterea e un drog si prin urmare o vor cauta cu orice pret.
  Istoria inclusiv cea de data recenta ne invata ca sa ne ferim de toate aceste puteri care s-a dovedit ca nu ne vor binele.

 6. Oyster zice:

  La USA-Ungaria-Rusia Team participa in masura mai mica acoperiti din toate tarile si mai ales din 5Eyes, sistemul Echelon. De la americani cei mai multi sint fosti si actuali marines.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Marine_Corps_Intelligence#Marine_Corps_Intelligence_Activity
  Sigla lor si alte insigne apar la majoritatea trolilor americani de pe site-urile militare impreuna cu povesti gen Hollywood despre bravura lor ca sa incurajeze admiratia votantilor pentru Trump, pe care ei toti il sustin neabatut.

 7. Pingback: Ofiterii rezervisti din cadrul SIE – Jocurile insidioase ale tribului mongol din Campia Panonica. – Veghe Patriei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.