Despre Marele Licurici


Nichifor Crainic – Tehnică fără suflet. Gândirea, nr 6, 1944

( … ) Citeam până deunăzi ciudăţenii din viaţa americană culminând în bandele de gangsteri, formaţiuni incredibile, imitate după uriaşele organizaţii tâlhăreşti din China; romanele scriitorilor de peste Atlantic ne desvăluiau taine bizare din subteranele vieţii publice a noului continent. Şi totuşi nu ne venea să credem că e vorba de o lume sălbăticită până într’atâta, în strălucirea confortabilă a civilizaţiei sale, încât existenţa să se reducă pentru ea la un biet succes material cu sacrificarea a tot ce este omenesc în om. Ţara maşinilor a produs un om mecanizat, care se ignoră pe sine însuşi cum îşi ignoră semenii. Frenezia tehnică l-a redus la o viaţă de sensaţii epidermice, neîngăduindu-i răspasul ca aceste sensaţii să se modeleze în bogăţie lăuntrică a spiritului. Americanul e omul care şi-a pierdut sufletul şi e cu neputinţă să-l mai găsească în atmosfera exasperantă de civilizaţie materialistă. Singură cultura cu generoasele ei valori ideale, cu adâncirile ei în abisul inimii, cu zborurile ei in infinitul cugetării ar fi fost capabilă să facă un om din oeeace tehnica maşinistă a făcut un monstru modern.
Cultura însă, în gloriosul şi nobilul sens al tradiţiei europene, e cu neputinţă să se desvolte într’o lume fără tradiţii spirituale, unde sgârie norul ţine locul catedralei gotice sau al domului italic, unde cinematograful ţine locul teatrului şi al picturii, unde jazzul ţine locul muzicii, unde catastiful ţine locul filosofiei, unde viteza ţine locul contemplaţiei şi al poesiei şi unde sectele isterice ţin locul creştinismului, iar gangsterismul locul moralei publice.
Civilizaţia americană nu şi-ar găsi leacul decât în propria ei prăbuşire. E imposibil ca monstrul pe care l-a produs să priceapă ceva din spiritul european. Am văzut cândva o ceată de Americani la Paris, în Domul Invalizilor; stăteau roată în jurul mausoleului lui Napoleon, spărgeau în dinţi alune şi aruncau cojile pe marmura sub care zace cel mai mare erou al Europei de ieri.
Aceleaşi brute cocoţate în văzduh de maşinile lor aruncă azi bombele distrugerii pe monumentele sacre ale Europei. Eroismul lor e un contract de muncă şi atâta tot. Ţara, care deţine aurul lumii, îi plăteşte bine pentru aceasta aventură mecanică. După distrugerea mănăstirii Monte Cassino, care însemnează pentru catolicism aproape ceeace însemnează Muntele Athos pentru ortodoxie, America oficială declarând că o plăteşte cu aur dovedea, în uimirea lumii întregi, totala ei lipsă de aprehensiune pentru ceeace numim cultură europeană. Numai monştrii sălbatici ai unei civilizaţii exclusiv tehnice sunt în stare să conceapă răscumpărarea în bani a minunilor făurite de geniul european odată pentru totdeauna şi nimicite de ei pentru deapururea. ( … ) Fenomenul european e un complex de cultură şi de civilizaţie, uneori despicat în sine de excesele epocale ale uneia sau alteia dintre părţile componente, dar oricum armonios în ansamblul istoric al apariţiei sale. Fenomenul american e un simplism de civilizaţie mecanică. Cultura singură umanizează pe om; şi spiritul european, în cea mai nobilă strădanie a lui, a năzuit la umanizarea omului, la preponderenţa sufletului asupra materiei. Civilizaţia desrădăcinată din straturile sufleteşti ale culturii desumanizează şi materializează fiinţa omenească. Excesul tehnicei americane a abrutizat-o şi a făcut din om un sălbatic şi un monstru modern, precum pe o scară mai primitivă l-au fabricat Sovietele. Am putea spune că, după cum omul european e modelat de cultură, omul american şi cel sovietic e fabricat de civilizaţia materialistă. Roboţii mecanici, alcătuiţi dm piese metalice în care nimeni nu poate turna un suflet, nu sunt numai o glumeaţă fantazie industrială, ci un simbol sinistru al barbarului produs de maşină. Nu e deci de mirare că, din Apusul american şi din Răsăritul asiatic, nimeni nu mai înţelege spiritul şi idealurile Europei.

Viorel Gheorghita – Et Ego. 1994

Soarta noastră a fost hotărâtă la Yalta, nu doar de ruşi. Englezii şi americanii, conducătorii lor, sunt la fel de vinovaţi de suferinţele şi de crimele inimaginabile ce vor urma, dacă nu cumva chiar mai vinovaţi. Între Yalta şi tratatul Ribbentrop-Molotov nu văd nici o deosebire. Acelaşi târg mârşav, aceeaşi călcare în picioare a dreptului celuilalt, acelaşi dispreţ. Şi să nu mi se spună că cele întâmplate după, s-ar datora nerespectării, de către ruşi, a celor convenite. ( … ) Profesorul Laurence Denis de la Harvard University, economistul cel mai autorizat din brain trust-ul Administraţiei Kennedy, scria în 1963, în revista Closed Up: „Adevărul este că între noi şi Moscova nu există altceva decât o bună şi strânsă prietenie. O prietenie care trebuie să fie prezentată ca o duşmănie de către specialiştii noştri în propagandă belică, cu scopul de a ascunde adevărul, cu scopul ca el să nu fie descoperit de mulţime … Pentru a păstra această aparenţă, am fost siliţi să comitem acţiuni de trădare în stil mare, începând cu pretinsul furt de secrete atomice, şi terminând cu pregătirea înfrângerilor în Coreea şi Laos.”
Profesorul Hans I. Morgenthan, director al Centrului de Studii Internaţionale de la Universitatea din Chicago, scrie şi domnia sa în publicaţia Commentary din noiembrie 1958: „Este absolut necesar să ne dăm seama că Guvernul Internaţional al Naţiunilor Unite, despuiat de ornamentele sale legale, nu este altceva decât Guvernul Statelor Unite şi al Rusiei Sovietice, lucrând în deplină înţelegere”.

Despre mihailandrei

"Iisus Hristos a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoşi, dintre care cel dintâi sunt eu."(I Tim 1,15)
Acest articol a fost publicat în America, anarhism, antihrist, ateism, bolsevism, capitalism, comunism, coruptie, Europa, globalism, liberalism, marxism, pamflet, politicianism, propaganda, Rusia, socialism, Totalitarism și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la Despre Marele Licurici

 1. Transilvania zice:

  Lucrurile sunt mai fluide decat par. Israelul e usor santajabil din motive de ajutor financiar si militar. Cine controleaza armata SUA si armata Rusiei controleaza tot. China va sta pe tusa oficial dar va lucra dupa cum ii dicteaza interesul. Ucrainienilor li se insceneaza aceeasi dezmembrare ca si noua dar la ei e mai greu fiindca e mai incurcat. Rusia vrea si Bugeacul impreuna cu Moldova pe care a ocupat-o de facto prin interpusii ei dar stie ca opinia publica generala e impotriva acestui fapt, inclusiv cei care o sustin pentru luarea Donbasului. Si ar fi cam greu de explicat aceasta cotropire sustinatorilor ei ortodocsi din Romania.
  Ungaria vrea partea de vest a Ucrainei dar acolo sun ruteni sau rusini care sunt in mare parte greco-catolici desi rusi la origine si carora nu le-a placut sa fie nici sub cehi la inceputul secolului XX. Poloniei i se flutura si ei diverse momeli pe la nas dar polonezii sunt destul de circumspecti in legatura cu Ucraina si Rusia datorita experientei istorice. Nu ii leaga prea mult nici catolicismul de unguri fiindca ungurii sunt in mare parte calvinisti sau reformati dupa cum isi zic cei din Transilvania, deci inclin sa cred ca Polonia nu se va amesteca.
  Din pacate daca Romania isi va cere teritoriile de la Ucraina e absolut sigur ca Ungaria va revendica Transilvania, lucru pe care il pregateste de zeci de ani prin lobby-urile ei secrete apusene, prin cryptomasonerie si infiltratii unguri din toate asociatiile. Neonazistii din Ucraina fac parte din inscenare fara ca sa stie, iar oligarhii care ii conduc se dau dupa cum bate vantul: daca Rothschild si doamna cu biscuitii plateau candva mai mult, e posibil ca acum sa fie stransi cu usa dinspre Moscova si Washington.

 2. Oyster zice:

  USA-Rusia-Ungaria Team nici macar nu se mai ascunde. Aici sunt la „balul de ramas bun” de la portalul cu canale gratis. Canalele nu vor mai fi accesibile dar profilurile personajelor da si isi vor continua misiunea de propaganda si racolare a fraierilor in special pe site-urile conservatoare si religioase. Sunt specializati: unii sunt „nationalisti albi” ca Joseph Martin, Snow Monkey, THOT, iar altii sunt militari ca William. Ruby Montana (alt nume Logan Steele) lucreaza cercurile conservatoare pro-Israel. La profilurile personale se vede la ‘followers’ si ‘following’ cine pe cine urmareste si acolo s-au dat de gol multi fiindca de ex personaje militare nu aveau de ce sa urmareasca personaje ce se dau neo-naziste si toti sunt interconectati.
  https://disqus.com/home/discussion/channel-thedisqusnewsjournal/thots_gangbangers_ball_finale_burning_this_bitch_down/

 3. Oyster zice:

  Domnisoara militara (e cam trecuta) cu poza cu catelusul simpatic racola voluntari pe site-urile religioase, pretinzand ca-i apara de atacurile trolilor atei si pe urma isi batea joc de ei pe propriul ei site de propaganda militara. Aici e pe un site maghiar „neo-nazi” unde admite ca avea blogul nou pregatit de luni de zile, adica dinainte de a se sti oficial de inchiderea canalelor gratis. Din 2015 face o reclama desantata presedintelui Trump.
  Profesionistii se dau de gol cu o gramada de lucruri, trebuie doar sa fim atenti.
  https://disqus.com/by/panchito11/

 4. Mihnea zice:

 5. cineva zice:

  Soldatii de internet ai lui Trump au promis anul trecut ca el va crea o criza economica prin care isi va saraci toti dusmanii.
  ..oare asta sa fie?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.