Ungaria joacă la două capete: Viktor Orban e prieten și cu Israelul și cu antisemiții


Budapesta – În noiembrie 2018 biroul primului ministru al Ungariei, Viktor Orban, a anunțat că va dona 3.4 milioane dolari pentru combaterea antisemitismului în Europa. A doua zi, o revistă controlată de avocatul lui Orban publica pe copertă o imagine a liderului celei mai mari organizații evreiești din Ungaria acoperit de bancnote. Orban refuză să critice revista. Acesta e doar un exemplu cum liderul maghiar face un dublu joc.

Eroul naționaliștilor de extremă dreapta din Europa și SUA a câștigat și un mare premiu: o vizită oficială la președintele Trump. Orban și Trump joacă după același scenariu, ambii folosind pentru propriul lor avantaj politic felurile confuze și contradictorii în care antisemitismul a reapărut în Europa și SUA.

Orban este apogeul acestor contradicții: e liderul de extremă dreapta al unei țări în care cetățenii evrei spun că sunt mai puțin hărțuiți decât în alte părți ale Europei. Orban și partidul său Fidesz folosesc pe de o parte slogane antisemite pentru a promova naționalismul ungar, iar pe de altă parte susțin și finanțează multe instituții evreiești. Sau încearcă să se apropie de primul ministru al Israelului Beniamin Netanyahu, deși guvernul ungar și oamenii săi apropiați (care controlează 90% din presa maghiară) lansează în permanență campanii politice antisemite în Ungaria.
Acest paradox se vede și în Budapesta, unde guvernul Orban a renovat o sinagogă dar nu prea departe de ea a plasat un monument ce sugerează că oficialii unguri n-au fost parteneri în atrocitățile Germaniei naziste, ci victime ale lor.


De asemenea se continuă reabilitarea lui Horthy (eroul personal al lui Orban). Până și constituția Ungariei a fost rescrisă pentru a da de înțeles că guvernul Horthy n-a fost responsabil pentru acțiunile sale din al doilea război mondial.
Dar guvernul Fidesz a făcut și un muzeu al Holocaustului pe care l-a donat unui grup evreiesc pro-Orban: o ramură a rețelei Chabad care s-a instalat în Ungaria după căderea comunismului.

Traducere parțială și adaptare de “ Transilvania”.
Sursa: https://www.nytimes.com/2019/05/14/world/europe/orban-hungary-antisemitism.html
P.S
Și să nu uităm de prietenia liderului maghiar pentru Putin, marele sponsor de la răsărit. Orban se mișcă doar în sfere înalte acum.

Acest articol a fost publicat în America, capitalism, comunism, coruptie, Europa, globalism, liberalism, politicianism, propaganda, Totalitarism, Ungaria, unguri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Ungaria joacă la două capete: Viktor Orban e prieten și cu Israelul și cu antisemiții

 1. Transilvania zice:

  Probabil ca Orban vrea sa se asigure ca primeste Ardealul indiferent ce gasca internationala ajunge mai tare. Facand servicii ambelor parti sansele cresc.

 2. Rudi Stern zice:

  Antisemitism in Ungaria???? Orban de extrema dreapta??? Sa mori de ras, nu alta. In budapesta la ora actuala se desfasoara Jocurile Maccabi(finantat cu 90 milioane de euro de guvernul maghiar) in deplina ordine si cu un mare interes din partea comunitatilor evreiesti de pretutindeni, la Budapesta exista 4 licee evreiesti din care una de stat si o universitate evreiasca, tot la Budapesta se desfasoara in fiecare an cel mai mare festival cultural evreiesc din Europa, rabinul sef al cultului Status Quo Ante, dr Slomo Koves e consilierul personal al lui Orban, in cartierul evreiesc comunitatea ultraortodoxa (hasidimii) isi desfasoara activitatea religioasa si sociala fara nicio temere, cea mai mare sinagoga din Europa( a doua cea mai mare din lume), cea de pe strada Dohany e plin ochi (4000 de persoane) la sarbatorile sau la evenimentele culturale-fara sa fie paziti de blindate si trupe speciale, etc. Relatiile Ungariei cu Israelul si personal al lui Orban cu domnul Netanyahu sunt excelente, cei doi lideri vizitandu-se anual, etc. Despre ce antisemitism vorbim? Autorul, cred ca a confundat Ungaria cu Franta, Marea Britanie, Olanda, Germania sau Suedia. Acolo, da: exist un antisemitism virulent, activ si militant, cu atacuri impotriva sinagogilor, scolilor si institutiilor evreiesti, cu demonstratii publice impotriva evreilor si statului Israel, cu crime, violuri, agresiuni fizice antisemite, articole instigatoare impotriva evreilor-fara ca autoritatile sa faca ceva.

 3. kosk zice:

  da cate evreice au fost violate in tarile enumerate de tine..? ca bastinasele (minore/majore)sint violate de colorati/muslimi cu miile. tot in tarile astea actele de vandalism sunt in proportie de 1 bucata sinagoga/cimitir la 10+ biserici/cimitire. despre ce vb?.

 4. Transilvania zice:

  Rudi bacsi, e foarte drept ce spui dumneata si asta spune si articolul. Orban are prieteni evrei pe care ii rasplateste pentru ca il sustin si asa are un picior in luntrea pro-evreiasca. Dar celalalt picior il are in luntrea antisemitilor de extrema dreapta. Nu doar ca Fidesz „imprumuta” idei de la Jobbik pe care le recicleaza ca fiind ale lor dupa o vreme :vezi motiunea Jobbik despre mostenirea turanica din 2013 respinsa atunci de Fidesz dar recent reintrodusa ca fiind a lor personala; acuma nu-l deranjeaza pe Orban sa fie din neamul lui Attila ca isi cauta noi stramosi. Ci si „ungerea” imperatorului Viktor ca erou al dreptei alternative ( alt right) din Occident.
  Cunoscutul sit american Breitbart il lauda mereu; personalitati de extrema dreapta la fel, unele s-au si mutat in Ungaria cum ar fi sit-ul Counter-Currents cel frecvent citat de propaganda orbanista.
  Trump l-a angajat pe nazistul Gorka Sebastian care a lucrat in Ministerul ungar al apararii si a fost sfatuitorul lui Orban, ca si asistent personal.
  Richard Spencer, neo-nazi american cu nevasta rusoaica, il pretuieste si il citeaza si asa mai departe, nenumarati admiratori.
  Personalitatea TV Tucker Carlson de asemenea lauda mereu Ungaria ca pe un exemplu de nationalism alb. E drept ca se spune ca el a fost platit de guvernul Orban printr-un institut maghiaro-american in care tatal sau facea parte, dar e greu de crezut ca toti extremistii de dreapta care il lauda pe Orban au fost platiti de Fidesz. Ideologia lui are ceva care ii atrage fara indoiala.

 5. Transilvania zice:

  Draga kosk, e foarte rau cand asemenea acte de violenta se intampla oricaror femei si de catre oricine. Sa speram ca occidentul are si barbati care sa le apere si mai ales ca noi o sa ne aparam femeile noastre daca va fi cazul. Romania are destule probleme de rezolvat acasa la ea din pacate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.