Moise Guran, un dezinformator de modă veche


Să vă spun o poveste care merită băgată în cursul scurt de propagandă gri. Ştiţi despre ce este vorba, amestecul nediferenţiat de adevăr şi minciună care serveşte unui scop ascuns. Pentru ca reţeta să funcţioneze avem nevoie de un laborator de creaţie unde se prepară amestecul toxic, apoi un lansator cu credibilitate, un gornist pe care îl ascultă lumea. Şi nu în ultimul rând avem nevoie de răspândaci de bună credinţă, de relee care să preia mesajul gornistului şi să-l ducă mai departe, ca nişte apostoli pe invers. Dar să începem cu începutul:

Laboratorul toxic

În ziua dezbaterii bugetului, pe 5 februarie, 23 de ONG-uri au făcut public un comunicat în care anunţau că anual statul dă cultelor religioase 540 milioane de euro, reprezentând 0,4% din PIB şi cereau ca asta să nu se mai repete. 23 de ONG-uri cu nume răsunătoare (lista aici) în realitate dacă îi aliniezi pe toţi, scoţi dracii din ei cu două molitve, nu sunt aşa mulţi. În sfârşit, aceeaşi veche gaşcă de rătăciţi, veşnica echipă de zgomote. Bineînţeles, a bubuit rapid pe net şi la televiziuni: peste „jumătate de miliard de euro pentru Biserica Ortodoxă Română”, lamentări şi plânsete de grija profesorilor şi a medicilor.

Gornistul Moise Guran

Trâmbiţa Judecăţii de Apoi pe rit bezbojnic a sunat-o marele analist financiar de la TVR1 Moise Guran, la o oră de maximă audienţă. Îl ştiţi pe Moise Guran, un băiat serios care prezintă nişte cartoane frumoase cu cifre şi face interpretări, trage concluzii etc. Omul era şi pentru mine până acum dincolo de orice îndoială, chiar îmi plăceau emisiunile lui. Şi în aceeaşi zi cu publicarea scrisorii celor 23 de ONG-uri Moise Guran şi-a deschis emisiunea cu „jumătatea de miliard pentru Biserica Ortodoxă”. Ia priviţi ce carton frumos are!

ora-de-business

Uşor inexplicabil cum „540 milioane euro pentru cultele religioase” din apelul iniţial s-au transformat în „540 milioane euro pentru Biserica Ortodoxă”. Probabil a zis să nu se supere musulmanii pe el. Nici eu nu mă supăr, ortodocşii sunt majoritari, hai să zicem 540 milioane euro la ortodocşi. Dar comparaţia e frumoasă rău!
Deci Moise Guran, ca un analist feroce, compară aşa: „salarii medici” şi „salarii profesori” cu „Biserica Ortodoxă”, în loc să compare „salarii medici” cu „salarii preoţi”, cum ar fi fost corect.

În discurs şi pe blogul său Moise Guran face nişte piruete retorice, că în cele 540 milioane euro sunt incluse şi salariile preoţilor, bla-bla. Da, dar Moise Guran, ca un vechi om de televiziune ştie că „verba volant”, iar imaginea se lipeşte de retină. Ceea ce s-a şi întâmplat: nici unul din răspândaci nu a ţinut seama de piruetele lui Moise Guran, au înghiţit-o direct şi s-au apucat şi ei de făcut calcule (precum Robintel): 4.444 euro pentru fiecare medic faţă de 9.642 euro pentru fiecare preot! Oribil! Nimeni nu a mai ţinut seama de diferenţa „540 milioane euro includ şi salariile preoţilor” şi să caute care este suma salariilor, să facă o comparaţie onestă.

… şi adevărul?

Adevărul umblă cu capul spart în ţara românească. În aceeaşi zi în care furia bezbojnică invada televiziunile şi internetul, România Liberă punea lucrurile la punct. „Jumătatea de miliard de euro” din comunicatul celor 23 de ONG-uri nervoase s-a dovedit în proiectul de buget a fi de doar 70 milioane euro.

Iar salariile personalului clerical pentru anul 2013 (toate cultele, nu doar ortodocşii) vor fi de 260 milioane lei, adică 60 milioane euro.

Şi acum să modificăm cartonul lui Moise Guran:

salarii medici – 200 milioane euro,

salarii profesori – 1,2 miliarde euro,

salarii preoţi – 60 milioane euro.

Parcă e altceva, nu?
Unele din cele 23 de ONG-uri şi-au recunoscut greşeala printre dinţi, cifra lor era luată chipurile dintr-un comunicat al Bisericii Ortodoxe Române care spunea că biserica primeşte 0,4% din PIB, au făcut ei calculul şi le-a ieşit 540 milioane euro. Printre ONG-urile astea minunate se numără şi Active Watch, asociaţia aia care îi învaţă pe jurnalişti verificarea informaţiei din trei surse şi responsabilitatea informaţiilor aruncate în spaţiul public.

Dar a făcut Moise Guran o nouă emisiune în care să spună că a dat-o grav de perete şi să îşi ceară scuze? Blogerii care au preluat calomnia asta s-au apucat să scrie vreo erată? Cele 23 de ONG-uri au anunţat că îşi retrag scrisoarea?

Facebook-ul duduie de indignare împotriva preoţilor care iau salarii de 540 milioane euro. Apar şi reacţii de genul acesteia. Sau interpretări exclusiv în baza cartonului mincinos prezentat de Moise Guran (aici). Iniţial vroiam să fac o listă cu toţi rătăciţii care au preluat ştirea mincinoasă a lui Moise Guran, însă sunt mulţi şi ar însemna să-mi pierd timpul degeaba. Efectul acestei minciuni a fost devastator pentru imaginea Bisericii Ortodoxe Române, toate site-urile de ştiri au lansat dezbateri împotriva bisericii.
Pentru mine Moise Guran şi-a pierdut statutul de standard jurnalistic. Nu poţi să arunci pe TVR1 cifre scoase din burtă, neverificate şi să calomniezi cea mai mare parte din oamenii acestei ţări (care până la urmă îţi plătesc salariul prin taxa radio-TV!). Toată lumea îl înjură pe Mihai Gâdea care îşi lucrează dovezile televizate în Photoshop. Ei bine, Moise Guran a reuşit să coboare mai jos.

sursa: george-damian.ro

Acest articol a fost publicat în 1 decembrie, Agora, Albert Pike, America, anarhism, Antifa, antihrist, antroposofie, Assemblies of God, ateism, Bhagavad Gita, Carol II, cezaropapism, Church of God, city bingo, comunism, coruptie, Enclavizarea Romaniei, Erezie, Europa, Filosofie, FMI, Francmasonerie, Franta, Gnosticism, Halloween, homosexualitate, islam, Israel, Kabbala, KGB, mafie retrocedari, Marele Arhitect, Martin Luther, martorii lui iehova, marxism, Mason, MLFR, monofiziti, Morals and Dogma, musulmani, nationalism, NATO, nazism, neoprotestantism, new age, NKVD, ONU, orientul mijlociu, pedofil, penticostal ,evanghelic,evanghelizare, primul razboi mondial, Protestantism, Razboi, Rosia Montana, rugul aprins, Rusia, sabat, secte, socialism, teologie, teosofie, tigani, Transilvania, UE, Ungaria, unguri, URSS, Vatican, vesnicie, yoga și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Moise Guran, un dezinformator de modă veche

 1. mihailandrei zice:

  Şi acum să modificăm cartonul lui Moise Guran:

  Salarii Medici – 200 milioane euro,
  Salarii Profesori – 1,2 miliarde euro,
  Salarii preoţi – 60 milioane euro.

  O sa facă Moise Guran o nouă emisiune în care să spună că a dat-o grav de perete şi să îşi ceară scuze?

 2. Gabriel Alexe zice:

  Moise, chiar te apreciam, dar sa tii cartonul ala mincinos acolo, atata timp, e chiar josnic. Stii bine, s-a demontrat ca e fals.

  vezi
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/ong-urile-cel-mai-mare-finantator-al-bisericii-cum-i-au-alocat-din-greseala-de-10-ori-mai-mult-decat-statul-292531.html

  Ca salariile preotilor reprezinta ceva si suma alocata pentru toate activitatile, restaurarile, cultelor, o stii si tu.Ca sa fie adevarat ce-ai scris acolo, trebuia sa scrii asa: buget sistem de sanatate, buget invatamant, buget culte.
  Ce-ai facut tu e sa zici: bugetul tvr egal cu salariile angajatilor tvr.Deci datoriile de milioane ale tvr sunt facute de voi, angajatii.
  E corect?
  Ai spus aseara, in emisiunea cu barbosul, ca tu nu vrei sa platesti pentru o Biserica construita in nu-stiu-ce sat in care n-o sa ajungi nicioda.Dar asa pot sa spun si eu: de ce sa platesc un SPITAL, unde se IA SPAGA ORICUM, daca n-o sa ajung niciodata acolo?! De ce sa platesc un medic, luand din buzunarul altuia, CAND MEDICUL IMI IA SPAGA?
  De ce sa platesc TAXE DE DRUM, daca nu sunt drumuri?

  Argumentul ar fi valabil daca am trai in triburi si n-ar exista fenomenul migratiei sau n-am fi o tara. Apropo; tu ai plecat din Mehedinti si stai in Bucuresti. Nu cumva in Bucuresti beneficiezi de banii celor care poate n-o sa ajunga niciodata aici? Ai celor lasati acasa? Si invers?
  Lucrezi la televiziunea statului, adica a tuturor cetatenilor romani. Si toti platim pentru ea, desi multi nici nu se uita la ea! Ce sa mai vorbim de lucrat acolo…Cum vine asta?
  Alt argument: ai auzit de navetisti? Cu ei ce facem? Ei n-ar trebui sa aiba voie sa intre in spitalele din orasele in care muncesc, pentru ca n-au platit pentru ele. Asta e logica ta? Dar de ce-am mai facut o tara? Nu ca sa fim o comunitate? Sa ne ajutam unii pe altii, ca sa fim mai puternici?
  “Mi se pare normal și firesc ca fiecare comunitate locală să poată lua decizia de a-și construi o biserică. Din fonduri proprii, nu din alocări bugetare. Comunitatea, deci Primăria poate plăti salariul unui preot sau mai multora, poate ridica o biserică nouă sau poate renunța la biserică de tot, dacă asta vor oamenii” –
  pai asta se intampla DEJA. 90% din bisericile din tara sunt ridicate din contributia directa a enoriasilor si banii consiliului judetean/local. Arata-mi o biserica de sat construita cu bani de la bugetul central! La mine la tara toata familia, inclusiv cei plecati la oras, am contribuit la refacerea Bisericii din sat, care s-ar fi prabusit. Si ni s-a parut firesc, fara sa fim prea “bisericosi”. Eu am intrat de 2-3 ori in ea. Alegerea pe care o ceri tu intre politist, medic si preot e absolut halucinanta. Daca eu te-as pune sa alegi intre mana, picior si ochi, la ce-ai renunta? Da’ unde traim, in jungla?
  Bugetul central prevede sume de bani pentru restaurarea bisericilor monument istoric. Sau nu ar trebui sa le restauram? Ar trebui sa lasam Putna sa se darame, pentru ca e la sute de km de Bucuresti, Craiova sau Timisoara?!…
  Apropo: dar de banii adusi de Biserica la buget, de ce nu sufli o vorba? De ce nu scoti un cuvant de banii adusi de turismul religios. De banii lasati de cei care se duc sa petreaca Pastele in Bucovina sau Craciunul in Maramures? Banii aia se duc spre intreprinzatori locali, care platesc taxe si impozite. Nu mai vorbesc de pelerinajele religioase…
  Stiu ca orgoliul tau de oltean e zgandarit. Dar ai gresit grav. Si nu atat gresit, cat mintit. Fie prin omisiune, fie intentionat. Daca vrei sa-ti mai pastrezi credibilitatea, o sa faci o emisiune in care sa rectifici minciuna.

 3. ORTODOX zice:

  POVESTEA UNOR INIMI – SCURT METRAJ EXCEPTIONAL

 4. Andrei zice:

  Pe carton nu scrie „salarii preoti” in dreptul sumei de 540 mil. Daca ar fi scris atunci era minciuna… Omu compara ce vrea sa compare… Putea la fel de bine sa compare bugetul pentru BOR cu bugetul pentru santate si apoi sa ia in considerare costurile aparaturii folosite in sanatate cu cele folosite la biserica, doar ca se complica mai mult treaba dar concluziile erau aceleasi, nu ?

 5. mihailandrei zice:

  @Andrei
  Minciuna oricum exista, suma de 540 mil.reprezita bugetul pt. toate cultele, inclusiv cea mozaica!

  Ca sa fie adevarat, trebuia sa scrie asa: buget sistem de sanatate, buget invatamant, buget culte.

  Aceste fonduri au fost destinate sprijinirii TUTUROR Cultelor recunoscute din România, nu doar BOR.

  De unde pana unde 540 mil= BOR?:)))

 6. M zice:

  il chema Moise?!?!?! Helouuu!!!!! Pipal!!!!

 7. pucheadorel zice:

  „Toată lumea îl înjură pe Mihai Gâdea care îşi lucrează dovezile televizate în Photoshop. Ei bine, Moise Guran a reuşit să coboare mai jos.”
  Păi oameni buni, dacă era chiar așa, nu credeți că Gâdea ar fi fost până acum arestat, judecat și condamnat? Acum era deja în pușcărie dacă nu avea dreptate.

 8. adrian zice:

  Salarii preoţi – 60 milioane euro.spui dar cate sute de mil;ioane spaga?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.