Ce reprezintă 15 martie 1848 pentru români?


Mai întâi să vedem ce reprezină ziua de 15 martie pentru ungurii din Ungaria şi etnicii maghiari minoritari din alte ţări. La această dată a fost declanşată Revoluţia de la 1848 din Ungaria, iar Dieta ungară întrunită la Pojon, în această zi, a decretat independenţa Ungariei faţă de Imperiul Habsburgic.

În programul revoluţiei, la punctul 12, era prevăzută unirea Transilvaniei cu Ungaria, fără să se consulte voinţa românilor covârşitor majoritari. Era vorba despre o unire forţată! Anul 1848 este cunoscut în istorie ca „primăvara popoarelor” întrucât de la un capăt la altul al Europei naţiunile subjugate de un regin feudal retrograd se ridicaseră la luptă pentru libertate şi emancipare naţională. Aşa au făcut şi ungurii din Împeriul Habsburgic prin revoluţia declanşată la 15 martie, dar până la un punct. Deşi revoluţionarii unguri proclamau principiile general valabile ale revoluţiei europene de la 1848, cum au fost libertăţile sociale şi naţionale, desfiinţarea iobăgiei etc., ei au urmărit realizarea acestor deziderate numai pentru maghiari nu şi pentru celelalte naţiuni, ca de pildă românii, rămânând tributari ideologiei hungarismului expansionist, exclusivist şi şovin. Ca atare, la acel moment, revoluţionarii unguri urmărind desprinderea Ungariei de habsburgi intenţionau realizarea unui imperiu ungar, de fapt transpunerea în practică a hugarismului prin constituirea Ungariei Mari, în cadrul căreia deznaţionalizarea românilor prin continuarea maghiarizării s-ar fi derulat într-un ritm dramatic! Datorită punctului 12 al programului revoluţiei maghiare, aceasta a încetat să mai fie o revoluţie şi s-a transformat într-o contrarevoluţie, într-un război îndreptat împotriva românilor ardeleni care nu doreau unirea Transilvaniei cu Ungaria şi acţionau pentru salvarea naţiunii lor!

Ce reprezintă, însă, 15 martie 1848 pentru români?

În cadrul Adunării Naţionale de la Blaj, din 3/5 mai 1848, de pe Câmpia Libertăţii, contrar programului revoluţionar maghiar, românii cer recunoaşterea naţiunii române şi se declară împotriva unirii forţate a Transilvaniei cu Ungaria şi, mai mult, aduc la cunoştiinţa Europei crezul lor politic şi naţional: „Noi vrem să ne unim cu Ţara !”, adică cu celelalte teritorii româneşti.

Împotrivirea românilor, la unirea savamolnică a Transilvaniei cu Ungaria, a declanşat din partea Ungariei „revoluţionare” războiul contra românilor din Transilvania. Acest război, purtat de cele mai multe ori mişeleşte de unguri, a fost pierdut de aceştia.

Dar preţul plătit de români a fost enorm: peste 40.000 mii de români ucişi, peste 300 de sate locuite de români arse şi şterse de pe faţa pământului, sute de crime odioase şi barbare care nu puteau să-şi aibă locul într-o Europă plecată pe drumul „libertăţii, egalităţii şi fraternităţii”, la care ungurii dar şi maghiarii minoritari din Transilvania s-au dedat şi se vor mai deda şi în secolul următor, XX. Toate acestea au fost săvârşite asupra a peste 100 de preoţi ortodocşi români spânzuraţi, la ele adăugându-se schingiuiri, incendieri a unor comunităţi întregi de români, execuţii ale „tribunalelor de sânge” destinate uciderii a cât mai mulţi români. Este suficient să amintim între aceste crime atavice, proprii mai de grabă unor populaţii migratoare venite nu se ştie de unde pe continentul european, uciderea laşă, mişelească şi dezonorantă pentru totodeauna de către acei aşa zişi revoluţionari maghiari, a prefectului Zarandului, Ioan Buteanu, marele erou martir al Revoluţiei paşoptiste transilvănene, a marelui umanist european sas Stephan Ludwig Roth şi a tribunului erou Samuil Farago, al cărui trup a fost tăiat şi sfâşiat în bucăţi!!! Prin recurgerea la astfel de mârşăvii „revoluţia maghiară” a compromis tot ceea ce însemna libertate, demnitate şi progres.

În esenţă, iată ce reprezintă 15 martie 1848 pentru români, acele crime şi nenorociri făcute de unguri şi maghiari, fără deosebire de apartenenţa socială, asupra românilor majoritari din Transilvania care s-au opus deznaţionalizării prin maghiarizare forţată. Această dată este una de tristă amintire pentru români datorită evenimentelor tragice la care a fost supus poporul român.

Ca atare, nu este de mirare că sărbătorirea ei de către maghiari în România, ocazie cu care se recurge şi la numeroase lozinci antiromâneşti, segregaţioniste, autonomist-teritoriale, generează indignare, revoltă şi resentimente antimaghiare. În situaţii de acest gen ar fi necesar ca maghiarii şi secuii din România să dovedească respect faţă de o problemă atât de sensibilă, dar în schimb aceştia mai au neobrăzarea să solicite statului român şi „declararea zilei de 15 martie ca zi nelucrătoare în Transilvania”! Nu ne mai miră nimic, din moment ce nu mai departe de anul trecut etnici minoritari maghiari şi secui au sărbătorit ocupaţia horthystă din Transilvania de nord-vest!!!

Dacă mai amintim că Ziua Naţională a României, 1 Decembrie, este sărbătorită de aceşti indivizi cu banderole negre la mâini, iar unii dintre ei au solicitat autorităţilor statului chiar schimbarea acestei zile cu alta, pentru a nu-i mai „ofensa” pe ei, maghiarii, avem tabloul complet al tupeului, obrăzniciei nemăsurate şi antiromânismului ce-i caracterizează pe toţi aceştia!

sursa: foaienationala.ro

Despre mihailandrei

"Iisus Hristos a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoşi, dintre care cel dintâi sunt eu."(I Tim 1,15)
Acest articol a fost publicat în Enclavizarea Romaniei, eroi romani, Razboi, Romania, Transilvania, UE, Ungaria, Valahia și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

28 de răspunsuri la Ce reprezintă 15 martie 1848 pentru români?

 1. jos bozgorii zice:

  Un roman si un ungur in tren:
  ungurul:Nu te supara ce scrie pe placuta asta?
  rominul:Pai scrie in romaneste „Nu va aplecati pe geam, pericol de moarte!
  ungurul:Da’ mai jos ce scrie?
  romanul:Pai scrie acelasi lucru dar in engleza.
  ungurul:Da’ mai jos?
  romanul:Acelasi lucru dar in franceza.
  Tot asa pina s-a terminat lista.
  La sfirsit ungurul intreaba:Da’ in ungureste de ce nu scrie?
  Romanul raspunde:Pai voi aveti voie!!!

 2. Un Roman zice:

  Unde gresiti voi este ca nu va intereseaza in primul rand faptul de a fi roman sau nu, ci religia. Ar trebui sa invatati de la albanezi, care spun „a fi albanez e religia noastra”. Credeti ca un „sectant” n-ar lupta alaturi de fratii lui romani contra ungurilor, sau contra americanilor (de la care tot latrati ca primim ordine), sau contra oricui? Daca asta credeti, va inselati amarnic. De-aia ne incaleca si unguri si americani si toti, pentru ca nu stim sa fim uniti: gasim tot felul de motive pentru a ne uri intre noi, in loc sa fim in primul rand Romani si abia apoi, daca mai are vreo relevanta, altceva.

 3. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (21.03.2012) « Saccsiv's Weblog

 4. Adrian.I zice:

  @Un Roman
  Gresesti fundamental, in principal identitatea unei natii nu este data doar de sange ci si de cultura acesteia. Stefan, Mihai, Brancoveanu si ceilalti marii voievozi s-au opus turcilor tocmai pentru a ne apara credinta.
  Ne incaleca ungurii si americanii la ce? Economic, politic: anume alte aspecte(chiar mult secundare fata de religie daca ne uitam la sistemul nostru de valori pretuit in istorie de inaintasii poporului nostri) care tin de identitatea noastra proprie si unica. Cu ce sunt mai presus ungurii si americanii fata de sectanti?
  Ce vehiculezi tu, in mod real nu e nationalism, ci patriotism.

 5. viorel zice:

  Un Roman.

  Un sectant si-ar vine si fratele, daca nu ar fi ca el. Stiu un caz, in care o familie de penticostali isi renega fiul mai mic, pt ca nu este ca ei.

 6. viorel zice:

  vinde`

 7. Puchea Dorel zice:

  @Un Roman:
  „De-aia ne incaleca si unguri si americani si toti, pentru ca nu stim sa fim uniti: gasim tot felul de motive pentru a ne uri intre noi, in loc sa fim in primul rand Romani si abia apoi, daca mai are vreo relevanta, altceva.”
  Asta cred că de la latini ni se trage, este o trăsătură latină.

 8. Iulian zice:

  🙂 ))) Ce unire vreti voi mai flacai ,cand chiar voi sectarii sunteti cei care dezbinati?Cum as putea eu sa ma unesc cu un sectar care isi considera stramosii prosti?
  Cum te poti numi tu roman cand tu impartasesti ,,credinta,, dusmanilor tarii tale?
  Cum te numesti tu roman cand credinta stramosilor tai ai vandut-o?

 9. ORTODOX zice:

  Despre pacatul clevetirii

 10. sunteti haiosi voi nationalistii. una dintre obsesiile discursurilor nationaliste este UNITATEA. pretindeti unui neam intreg sa fie unit cand voi sunteti imprastiati in zeci de factiuni si partidulete.
  alt nonsens care va caracterizeaza este obsesia pentru cunoasterea istoriei, a trecutului: in acelasi timp voi santeti primii care atacati orice demers stiintific care nu va confirma prejudecatile (preluate din manualele din vremea lui Ceasca) la care va raportati ca la o dogma. in general discursul vostru istoric e precar, plin de clisee si simplist. se vede lipsa lecturilor serioase si sistematice. acceptati deformari si interpretari abuzive cand e vorba sa vi se confirme o idee fixa si refuzati evidentele si argumentele care va clatina crezul.

 11. Avram zice:

  Victor RRomcea, bati campii rau de tot! Este o realitate faptul ca Romania duce lipsa de medicii dar gaseste totusi unul si ia masuri!

 12. TLC zice:

  @Avram
  Fabianisti/trotkisti cu fitze globaliste si discurs antinationalist ca bezmeticul „rr” (zici ca-i clona domnisoarei Remus Cernea) provoaca, isi dau silinta sa primeasca suturi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.