Război în zona balcano-mediteraneeană?


Zona balcano-mediteraneeană dă semne că redevine “fierbinte”. În prim-plan se află Grecia, Cipru şi Turcia. Relaţiile politice dintre aceste ţări sunt tradiţional proaste, mai ales din 1974, anul când mahomedanii au invadat insula cipriotă http://ro.altermedia.info/familiesocietate/justitie-pentru-cipru_670.html
şi au impus o “Republică turcă a Ciprului de Nord” (nerecunoscuta pe plan internaţional) În ultima vreme a apărut un alt motiv de dispută. Este vorba de un zăcământ de gaze naturale. Din presă aflăm următoarele

Primele rezultate ale forajelor de explorare şi evaluările întreprinse arată existenţa unui rezervor de gaze naturale ce conţine între 140 miliarde şi 224 miliarde de metri cubi (…) Aceste prospecţiuni au provocat mânia Ankarei, care le consideră “ilegale” şi care a replicat trimiţând un vapor de prospecţiuni în regiune în virtutea unui acord cu Republica Turcă a Ciprului de Nord, recunoscută doar de Ankara.
http://www.ziuaveche.ro/business-2/economic/cipru-zacamant-de-gaze-naturale-de-224-miliarde-de-metri-cubi-66904.html

Ciprioţii greci răspund:

“Turkish arrogance and the threats that are launched in a bid to intimidate (and) prevent Cyprus from exploiting its EEZ, call for vigilance and readiness,”
“Aroganţa turcă si ameninţările lansate în încercarea de a de a intimida (şi) a împiedica Cipru să exploateze EEZ (Zona Economică Exclusivă), cheamă la vigilenţă şi promptitudine”  (Declaraţia a fost făcută de preşedintele Demetris Christofias la confirmarea generalului-maior Andreas Petrides în funcţia de vice-comandant al Gărzii Naţionale)
http://www.defencegreece.com/index.php/2011/09/cyprus-army-must-be-ready-to-face-threat/

Guvernul elen avertizează:

Grecia va susţine Cipru în eventualitatea unui atac din partea Turciei, după ce Nicosia a decis să înceapă lucrări de prospectare pentru găsirea de resurse de petrol şi gaze naturale în zona economică exclusivă a Ciprului, a asigurat duminică ministrul grec al afacerilor externe, Stavros Lambrinides, citat de presa locală.
http://www.ziuaveche.ro/international/externe/daca-cipru-va-fi-atacat-grecia-pregatita-de-razboi-cu-turcia-51597.html

În replică, osmanlâii supralicitează ameninţând UE cu îngheţarea relaţiilor din cauză că ciprioţii greci nu dau semene că-s impresionaţi de lamentările lor:

Vicepremierul turc Besir Atalay a declarat că ţara sa, care aspiră să adere la Uniunea Europeană, va îngheţa relaţiile cu UE dacă Cipru va primi preşedinţia Uniunii în 2012, a anunţat sâmbătă noaptea agenţia Anatolian, citată de Reuters. Declaraţia oficialului de la Ankara a venit în contextul în care guvernul cipriot de la Nicosia, recunoscut internaţional, urmează să obţină preşedinţia semestriala a UE în iulie 2012, pentru un mandat de şase luni. Dacă negocierile de pace de-acolo (n.red. din Cipru) nu sunt concludente, iar UE oferă preşedinţia sa Ciprului de sud, criza adevărată va fi între Turcia şi Uniunea Europeană.
http://www.hotnews.ro/stiri-international-10161946-turcia-anunta-din-nou-ingheta-relatiile-uniunea-europeana-daca-cipru-primi-presedintia.htm

Normal că Turcia dă semne de nervozitate. Cu ciprioţii greci la butoanele UE, pretenţiile turcilor au slabe şanse să se materializeze în ceva favorabil lor.

Lucrurile se complică, pe scenă apare un al patrulea actor, Israelul. Suntem informaţi că:

Israelul va deveni în curând un stat complet independent din punct de vedere energetic. Guvernul evreu a confirmat existenţa unor rezerve uriaşe de gaze naturale, de 450 de miliarde de metri cubi, în apele sale teritoriale din Marea Mediterană. Rezerva se află în depozitul Leviathan, la vest de oraşul Haifa. Descoperirea garantează ţării nu numai independenţa faţă de importul de gaze, ci şi că va deveni un mare exportator de energie (…) Specialiştii estimează că exploatarea depozitului va aduce peste 300 de miliarde de dolari Israelului, adică dublu faţă de PIB-ul actual al ţării. Şi asta nu e tot. Se crede că în respectiva regiune a Mării Mediterane s-ar afla şi mai multe rezerve importante de gaze.
http://www.realitatea.net/israelul-a-descoperit-rezerve-uriase-de-gaze-naturale-in-marea-mediterana_787400.html

Asta înseamnă că israelienii sunt vecini de parcelă cu ciprioţii greci. Vizualizaţi harta de la această adresă: http://www.fastcompany.com/1713023/israel-cyprus-reach-agreement-on-leviathan-levant-basin-natural-gas-field-near-lebanon-and-g

Turcia e iritată din cauza unei potenţiale înţelegeri economice între Cipru şi Israel:

Administraţia eleno-cipriotă şi Israelul sunt implicate într-o nebunie de explorare petrolieră în Marea Mediterană” a afirmat Erdogan în New York, înainte de şedinţa Adunării Generale a ONU, citat de agenţia turcă de ştiri Anatolia. “De fapt, activitatea de foraj a administraţiei eleno-cipriote nu este altceva decât sabotarea procesului de negociere între ciprioţii turci şi cipriotii greci”, a adăugat el.
http://www.epochtimes-romania.com/news/2011/09/premierul-turc-numeste-forajul-comun-cipru-israel-o-nebunie–125563

Dat fiind faptul că Rusia are interese majore în Cipru, situaţia devine spectaculoasă:

Cipru negociază cu Rusia un împrumut de 2,5 miliarde de euro, cu dobândă de doar 4,5% pe an. Ţara are nevoie de bani după ce principala termocentrală a explodat, în iulie, din cauza unui depozit de muniţie confiscată. Uniunea Europeană are deja destule pe cap iar creditorii privaţi au cerut dobânzi de până la 14%. Rusia este ţara emergentă cu cele mai mari exporturi de capital – 60 de miliarde de dolari doar în primul semestru, iar jumătate din banii depuşi în băncile cipriote aparţin, direct sau indirect unor ruşi (…) Rusia a trimis două submarine nucleare în zona economică a Ciprului, ca răspuns la cele trei submarine diesel-electrice turceşti, care erau deja acolo.
http://standard.money.ro/politica-si-societate/nu-europa-ci-rusia-salveaz-ciprul-cu-un-imprumut-de-25-mld-incepe-razboiul-rece-ruso-turc-21001.html

Neavând ce face împotriva submarinelor, Turcia încearcă un mic şantaj economic cu miros de gaz:

Ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, a declarat că este posibil ca ţara sa să nu prelungească acordul pe gaz semnat în urmă cu 25 de ani cu Rusia, dacă aceasta nu reduce preţul gazului livrat Turciei.
http://www.money.ro/turcia-ameninta-ca-va-anula-acordul-de-gaz-cu-rusia_1108396.html

Puţin probabil ca Rusia să fie impresionată de gângureala turcilor. Miza e mult prea mare, Rusia are şi alte interese în afara celor financiare. Devine din ce în ce mai clar că instituţia Gazprom se va implica în proiectul grecilor ciprioţi de exploatare a zăcămintelor de gaz. Slabe şanse ca turcilor să le iasă pasenţele. Osmanlâii pierd pe tot frontul, nu era suficientă palma încasată în Cipru, au mai încasat una din cauza Siriei.
În timp ce Ankara striga către Damasc:

Zilele lui Assad (Bashar al-Assad, preşedintele Siriei, n.r.) la putere în Siria sunt numărate, a avertizat luni premierul turc Recep Tayyip Erdogan, citat de NewsIn.
http://www.realitatea.net/turcia-zilele-lui-assad-la-putere-in-siria-sunt-numarate_888652.html

Rusia a trimis în zona siriană o escadră condusă de portavionul “Amiral Kuzneţov”:

O flotă de nave ale Rusiei, semn al legăturilor solide dintre Moscova şi Damasc, a acostat la baza navală Tartus din Siria, a anunţat agenţia oficială siriană Sana (…) Navele au acostat în Siria. Vizita lor vizează apropierea celor două ţări şi întărirea legăturilor de prietenie dintre Rusia şi Siria, a declarat un ofiţer al marinei ruse, citat de agenţie. Căpitanii navelor flotei ruse acostate la Tartus şi-au exprimat la rândul lor solidaritatea cu poporul sirian, subliniind prietenia dintre Moscova şi Damasc, a adăugat Sana (…) Rusia, care dispune de o bază navală pe care a mărit-o recent în largul Tartus, s-a arătat un fidel aliat al Damascului de la declanşarea, la mijlocul lunii martie, a revoltei faţă de preşedintele sirian Bashar al-Assad.
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/navele-de-razboi-ale-rusiei-au-acostat-la-tartus-siria-159203.html

Degeaba întreprind turcii acţiuni ostile împotriva regimului Assad:

Afirmaţiile oficialilor de la Damasc conform cărora revoltele din Siria ar fi susţintute din exterior, par a fi confirmate. O adevarată armată insurgenta este coordonată din Turcia, ţară membră NATO, pentru a răsturna regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, fapt ce riscă să arunce regiunea într-un război deschis, scrie Daily Telegraph. “Armata siriană liberă”, care cuprinde între 5.000 şi 15.000 de combatanţi, îşi propune să fie “aripa militară a opoziţiei siriene a regimului”, a declarat liderul acestei unităţi pentru Daily Telegraph, care se află într-o zonă bine păzită din estul Turciei. “Suntem viitoarea armată pentru noua Sirie. Nu avem legătura cu nici o sectă, religie sau partid politic”, susţine liderul armatei, colonelul Rias al-Assad.
http://www.frontpress.ro/?p=22632

Intervenţia Moscovei transformă Ankara într-o patetică cadână sedusă şi abandonată. În orice caz, sunt indicii că în Siria nu se va aplica o “soluţie libiană”. Ipoteza precum că Rusia negociază cu America pentru Siria, prinde contur. Au apărut informaţii publice ce par să o confirme

Statele Unite sunt pregătite să coopereze cu Rusia la proiectul acesteia de rezoluţie prezentat Consiliului de Securitate al ONU care condamnă violenţele din Siria, a anunţat joi secretarul de Stat Hillary Clinton. Însă versiunea actuală conţine “elemente pe care nu am putea să le susţinem”, a precizat ea, citând în acest sens o “aparentă paritate” între forţele de ordine siriene şi opoziţie, în textul prezentat de Rusia.
http://www.romanialibera.ro/actualitate/mapamond/sua-pregatite-sa-coopereze-la-proiectul-rus-de-rezolutie-vizand-siria-anunta-hillary-clinton-247847.html

Umbrela NATO nu asigură infailibilitatea Turciei faţă de Rusia. Americanii nu-s aşa de nebuni încât să intre în război deschis cu ruşii din cauza hegemoniei turceşti. În cazul Ciprului şi al Siriei, Rusia nu are motive să tragă primul foc, îşi poziţionează forţele şi aşteaptă ca turcii să facă primul pas. Dacă întreprinde cel mai mic gest ostil la adresa Rusiei, Turcia va fi zdrobită fără drept de apel.
În cadrul unui astfel de scenariu, cu siguranţă Ankara va încerca să-şi găsească scăparea invocând faimosul articol 5 din carta NATO:

Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor şi, în consecinţă, sunt de acord ca, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă recunoscut prin Art. 51 din Carta Naţiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părţile atacate prin efectuarea imediată, individual sau de comun acord cu celelalte Părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, pentru restabilirea şi menţinerea securităţii zonei nord – atlantice.
http://www.cpcs.ro/articol-oi-nato.php

Articolul 5 poate să fie invocat doar în cazul în care statul NATO nu e agresor. Altfel spus, în cazul in care turcii dau dovadă de iniţiativă războinică şi deschid foc asupra ruşilor, ţările alianţei nord-atlantice, cu America în frunte, nu se vor grăbi să declare război Rusiei agresate. În plus de asta, la întrunirea de urgenţă a alianţei, e de presupus că grecii vor bloca orice iniţiativă anti-rusească.
Un lucru e clar, relaţiile dintre Grecia, Cipru şi Turcia sunt foarte încordate.
Nu ştim cum va fi detensionată situaţia. În schimb ştim că Grecia are o relaţie foarte bună cu Rusia … inclusiv în domeniul militar. Cu ceva vreme în urmă, presa informa publicul:

Grecia continuă politica de înzestrare cu armament rusesc, negociind cu Moscova achiziţionarea a 420 de maşini de luptă pentru trupele terestre BMP-3M (…) “Grecia este unul dintre partenerii noştri vechi şi de nadejde. Cooperarea tehnico-militară cu această ţară evoluează dinamic. De aceea, tratativele vor fi cât se poate de concrete”, au declarat surse apropiate discuţiilor, citate de Nezavisimaia Gazeta (…) Acum, întregul sistem de apărare aeriană al Greciei este alcătuit exclusiv din tehnică militară rusească.
http://www.hotnews.ro/stiri-international-6922747-grecia-stat-membru-nato-cumpara-armament-rusesc-criteriul-pret-eficienta-mai-important-pentru-atena-presa-rusa.htm

În cazul în care turcii nu se astâmpără, există riscul deteriorării situaţiei generale. Alianţa nord-atlantică ar putea intra într-un impas catastrofal. USA şi UE nu pot controla în totalitate Grecia şi Turcia, chiar dacă guvernanţii, în multe cazuri, sunt marionetele lor.
Să nu ne prefacem că nu ştim că lupta dintre aceste ţări poate să fie scânteia ce reaprinde conflictului istoric (niciodata încheiat cu adevărat) dintre Ortodoxie şi islam.
Normal că Europa apuseană şi America nu vor tăcea, vor încerca să-şi exercite influenţa impunând tot felul de soluţii politice, fapt ce va acutiza reacţiile anti-occidentale şi anti-americane în toate ţările ortodoxe şi în Turcia musulmană. Liderii apuseni şi americani trebuie să evite joaca cu focul în preajma “butoiului cu pulbere al Europei”. Vâlvătaia se poate extinde cu uşurinţă şi în celelalte ţări estice.

Ce epilog ne rezervă viitorul în cazul disputei balcano-mediteraneene … doar Dumnezeu ştie cu exactitate.

Reclame

Despre mihailandrei

"Iisus Hristos a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoşi, dintre care cel dintâi sunt eu."(I Tim 1,15)
Acest articol a fost publicat în Cipru, Crestinism, Europa, geopolitica, Grecia, islam, Israel, musulmani, nationalism, NATO, ONU, Ortodoxie, Razboi, Rusia, Turcia, UE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

70 de răspunsuri la Război în zona balcano-mediteraneeană?

 1. TLC zice:

  @Adrian

 2. Adrian zice:

 3. Dorel zice:

  Adriane, ai grijă că riști să te blameze și pe tine și să-ți șteargă videoclipurile, cum au făcut cu mine!

 4. ZVONURI zice:

  Minciuni stimabile.Eu nu cred in apocalipse anuntate la TV si in antihristi cu cipuri.Astea sunt povesti si basme babesti,adevarata invatatura se afla in scriptura.

  Restul e CAN-CAN.

 5. Cel ce va inteapa zice:

  Multi dintre preoti,si credinciosi din alte confesiuni se va alatura Marii Strigari din Apocalipsa 18 , 4 (merge si cu solia din Apoc 14 ,9-11)si se vor atasa Bisericii din timpul sfarsitului la Biserica din Apocalipsa 14 , 12..

 6. Iulian zice:

  :)))) Lasa poantele astea pentru altii ,pe blog-ul asta nu merg aburelile astea.Ce care vin la voi sectarii nu fac decat sa se lepede de Hristos.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s